Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Napadla mě tato otázka, protože se hodně o tom mluví, že by byla školka od dvou let. Já osobně si nedokážu představit, že bych dala takto malé dítě do školky. Co si o tom myslíte.
Ahoj, ziju v UK a tady je normalni dat dite do jeslicek uz treba po sestinedeli. kdybych kluka dala do skolky hned jak mi skonci materska a ja bych mela jit delat, tak by tam sel v pul roce a to ho tam nedam urcite. Ve dvou letech, kdyby byla ta moznost, tak by tam supajdil tutove, starsi ma deti rad a neni na me nejak moc fixovanej. Ale zalezi na diteti, nektery ma problem i ve 4 letech.
Příspěvek upraven 04.06.10 v 14:20
Moje dcera šla na pět dní v měsíci do MŠ od dvou a čtvrt, na plný od dvou a třičtvrtě, ale ona byla velmi komunikativní a se mnou doma se pekelně nudila.
Určitě to je od povahy a vyspělosti dítěte, vždyť jsou i děti, které mají problém se začlenit i ve 4letech, natož ve 2.
Teoreticky měl jít Jára na jaře k zápisu. Ale nebyli jsme, prootže si nedovedu představit, že za půl roku se jeho sociální schopnosti zlepší na tolik, že bude soběstačný - komunikuje deseti slovy a vše ostatní je ňáňá, na záchodě se sice vyčůrá,a le když ho tam dorvu smykem, jinak je vše ve slipech ..... sám se ještě taky nenají … atd. A i když by v těch školkách měli učitelky, které by s tím počítaly, prostě si nedovedu představit, že jich tam bude patnáct, protože dvě učitelky všechny děti prostě zvládnout nemůžou ..... jinak Jára je velmi spoečenský, velmi komunikaticní, cizí prostředí mu problém nedělá, naopak se rád seznamuje, učí se, takže v tomhle by to bylo plus, to jo. Ale jinak bych ho prostě nemohla šoupnout někam, kde bych neměla jistotu, že se postarají i o jeho jiné potřeby.
Ptám se proto, protože můj malý je docela ráda mezi dětma- 17 měsíců, a kdyby byla možnost, tak bych o tom uvažovala. Když vidí děti tak hned za nimi běži a nedělá mu problém být i s cizím člověkem, bez problémů. Sama mezi děti moc nechodím nemáme tolik možnosti, tak by to bylo dobré, že by poznal víc děti.Určitě ne celý týden,ale třeba dva dny v týdnu na pár hodin, to bych brala
No ja myslim, ze kdyz se davaji deti do skolky tak maly, tak s tim vychovatelky musi pocitat, myslim to curani a tak. navic deticky se casto ve skolce chovaji jinak, vidi, ze ostatni na zachod chodej taky, tak jde s nima, vychovatelky vetsinou poslouchaj lip jak mamu. Ja myslela, jakyho nemam sigra a on je ve spolecnosti deti uplne jinej, porad me teda moc neposloucha, ale na ostatni je hodnej, rozdeli se o sladkost a tak.
Na celý týden asi ne, ale jinak určitě. Ondra je extraspolečenský, ani trochu mamánek, miluje společnost dětí i dospělých. Zatím říká cca 30 srozumitelných slov, další, kterým rozumíme jen my, ale to se pravděpodobně ještě zlepší, takže základní komunikaci by asi zvládal bez problémů. Nají se sám, i když je pak přííííííšerně začuníkovaný, takže mimo domov je rozhodně lepší ho krmit, než pak celého sprchovat a převlékat
. Nejhorší by mi přišly asi pleny , to si v praxi moc nedovedu představit, o nočníl nejeví nejmenší zájem, kromě jako o úschovnu pro nejrůznější „poklady“ co mi doma nakrade
. To bych učitelkám nezáviděla…
.
Ale pocitově za mě - ANO, na kratší dobu určitě, na celý týden celodenně nevím.
Já bych byla určitě pro. Ne třeba každý den v týdnu nebo ne na celý den, ale uritě bych byla pro, kdyby to náš systém umožňoval a zajistil by mamince to, že by se jí vyplatilo pracovat na částečný úvazek. Řeší se to tady v každé diskuzi s politickou tematikou ![]()
Nedala. I Matejcek to povazoval za vhodny pro deti od 3 let, pokud se nepletu. Navic si svoje deti rada kazim sama a ze toho ve veku 2 let pochytaji
Ja jsem dost sobecka, o takove prte bych se s cizim clovekem nechtela delit.
Ale chapu, ze nekdo ma jiny priority, nebo mu nic jinyho nezbyde. Kdyby ten cas tak neletel, tohle krasny obdobi je pryc za chvili ![]()
Ja s tim nemela zadny problem, teda ne skolka, ale jeslicky. Mala je tam moc spokojena, chodi od 1,5 roku na pet dni a od dvou let kazdy den. Ona je tedy odmala hodne spolecenska, nemela zadne obdobi kdy by na me byla nejak moc fixovana. Je tedy fakt, ze v jeslickach maji odstupnovany pocet deti na ucitelku podle veku, ted v oddeleni 2-2,5 roku jsou dve na 12-14 deti a asi to zvladaji dobre. Ja bych nezvladla snad ani dve takove jako je Maja ![]()
asha S tim nesouhlasim, zda se mi to sobecky, starat se karsne o dite do 4 let, nenechat ho kazit vlivem jinejch osob a pak hup rovnyma nohama do kolektivu. Navic vidim az ted, kdyz ma Matysek brachu a je hezky pocasi a muzem na zahrady ke znamejm s detma a na hriste, ze se odnaucuje spoustu zlozvyku, jako ze vsechno je jeho, bombony rval detem z rukou atd. proste chovani reznickyho psa. Odnaucil se to hodne rychle ani sem mu nemusel moc domlouvat. a bez nazornyho prikladu tohle nevysvetlis. Ale tohle mame kazda jinak. ![]()
Já osobně bych Matýska nedala,on by teda ani nechtěl..Do školky se pokusíme příští rok,když by ho vzali ,tak mu budou necelé 4 roky a i na to jsem popravdě zvědavá,jak to bude snášet…
Do školky bych holku ve dvou letech dala. Je společenská, má ráda kolektiv, nemá problém přizpůsobit se autoritě (i když to někdy tak nevypadá
). Samozřejmě předpokládám, že by bylo zařízení, péče a program přizpůsobený takto malým dětem.
A mimochodem, spousta z nás chodila do jesliček ještě dřív než ve dvou letech a taky jsme to zvládli. Já třeba řvala, když jsem měla jít z jeslí domů ![]()
já bych uvítala tu možnost někdy dát malého mezi děti- třeba dva dny v tydnu, aby si opravdu zvykl na jiné děti, hlavně pro něho je to dobré, než být pořád zavřený se mnou. Má to klady i zápory občas vidím, že je rád, že je s někým jiným naž s náma - jiné děti, dospělí. Ale nad druhou stranu zase bych ho nedala na celý týden to mi přijde, že se ochuzuju zase já.
IMI píše:
asha S tim nesouhlasim, zda se mi to sobecky, starat se karsne o dite do 4 let, nenechat ho kazit vlivem jinejch osob a pak hup rovnyma nohama do kolektivu. Navic vidim az ted, kdyz ma Matysek brachu a je hezky pocasi a muzem na zahrady ke znamejm s detma a na hriste, ze se odnaucuje spoustu zlozvyku, jako ze vsechno je jeho, bombony rval detem z rukou atd. proste chovani reznickyho psa. Odnaucil se to hodne rychle ani sem mu nemusel moc domlouvat. a bez nazornyho prikladu tohle nevysvetlis. Ale tohle mame kazda jinak.
Imi, co na to rict. Bud spatne ctes, na metriky se nekoukas, nebo mas nejaky problem a potrebujes mi cosi dokazat ![]()
Moje deti nemaji chovani reznickyho psa, tyhle zvyky chytaji spis v ty skolce. Taky jsem nepsala o 4, ale 3 letech, coz je PODSTATNY rozdil. Podle toho, co pises, se Matejcek zrejme spletl, ne? ![]()
Navic je kolem nas plno deti, staci vylezt pred dum. Bydlet na samote, asi s tim mam problem. Prvni syn sel do skolky ve 3 a pul (viz metrik), dcera, diky tomu, ze tam uz chodil on, sla presne ve trech. Ale ve dvou bych je proste cizi osobe nesverila, o bohaty spolecensky zivot se staram jinak
Na to mam celkem vyhraneny nazor, podporeny i ruznymi studiemi, nikomu ho nenutim a nikoho nenutim, aby se podle toho ridil, tak prosim o stejny pristup.
To, co se deje za hranicemi, se mi kolikrat dost nelibi, treba zrovna system v UK, ale i jinde (zila jsem v Italii), ja jsem pro, aby byly moznosti dat dite v 6ti tydnech do jesli, nebo byt tri roky doma, abych si mohla vybrat podle toho, jak chci ja…bez toho, aby mi nekdo neco porad musel omlacovat o hlavu.
(mmch. psala jsem, ze jsem sobecka a byla v tom i nadsazka, ovsem, kdo nechce videt, nevidi
)
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.