Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nemám ráda vánoce, tak neuklízím extra, nevařím extra, nepeču (školka mě donutila jedno těsto, které se kvůli dietetickým požadavkům stejně nepovedlo tak, aby mělo požadované vlastnosti - nedalo se vykrajovat). Narozeniny taky neslavím, co potřebuji, si koupím sama, tak večeři děláme podle nás, stromeček kvůli dětem, jako dárky zabalím i blbosti a hotovo
Do nového roku nejpozději vyhodím stromek a čau ![]()
@Sadman píše:
A co mám udělat? 24.12. přespat v práci? To bych měl větší průser, než kdybych ojel uklízečku.
hele to je jako muj manžel ![]()
nevím co se vám v dětství stalo, že máte zásek zrovna na tohle.
muj muž otrávenej, nasranej, hlavně nervozní, den zbytečnej..
šla jsem na to pomalu. já to mám ráda, a rozhodla jsem se mu to trochu zlepšit, dala jsem si cíl, že je začne mít rád ![]()
a jde to, po malých kručkách. loni byl jak se vblížil večer nervní, otrávený a večer si šel normálně i do ložnice lehnout. nechala jsem ho. řekla jsem si že hrotama to nevylepším.
ležel, a já si řekla oukej, je to jen jeden den, mě to nevadí, takže jsem vzala děti, začala jsem smažit..pořád ležel zalezlej. bylo hotovo, zazvonila jsem na večeři, pořád ležel zalezlej a mrzutej.
tak jsme šli jíst.
ve 3
bez něj
jíme, jíme, já malé vyndavám kosti… a manžel se v průběhu večera tiše objevil.
vypadá že byl rád. a byl ticho.
letos to zkusím zase takhle
a třeba ho to přejde. jinak dárky nesnáší, nechce je, tak mu nic nekupuju, a on nikomu taky nekupuje.
já jsem zenová, mně to nevadí ![]()
ale doufám, že mu tohle trauma časem vyléčím. myslím, že to má z dětství a z puberty
@Sadman manželka a tchýně něco od tebe očekává? U nás se manžel ptal, zda mám pro něj překvapení - nemám, protože co chce tak si koupí. Takže pod stromečkem dárečky mít budeme, jsou to věci, které bysme si stejně koupili, takto je chováme pod stromeček, ale víme co a nevadí nám to.
Jinak si vánoce upravuji tak, aby mi to nevadilo. Nesnáším velké úklidy před vánoci, takže se větší úklidy musí stihnout tak do půlky listopadu, co se nestihne počká na jarní úklid. Pečení mě baví, takže tam řádím. Další věci dle nálady, i když kolikrát od mamky slyším, jakto že to nemám a kdesi cosi a je mi to šumák, je to naše věc a neřešíme co se dělá jinde.
Já Vánoce miluji, ale letos je to pro mě těžké…bojuje mi babička o život v nemocnici. Takže na to náladu nemám.
@Niemeyer ono to je asi z dětství. Já to mám s úklidem. Mamka byla schopná lítat s hadrem pomalu i 24 a šílet. Já mám 23 večer vše hotovo a 24 zdobíme jen stromek a pak pohádky. Teď teda je taťka invalidní a už k nám nejezdí na štědrý den, tak jedeme 24 na oběd k našim, ale vím, že doma jen obalím řízky a upeču a to je hned. A pokud se něco nebude 23 stíhat, no tak to nebude.
@Sadman tak buď grinch a nedělej nic z toho. To není povinnost.. asi jsi míval mizerné vánoce jako dítě? To pak často bývá spojené s nepříjemnosti. Můžeš si to udělat jinak
@Anonymní píše:
No, cca do 21 jsem vánoce zbožňovala. Ještě v 18 jsem čekala až táta pískáním oznámí příchod Ježíška. Bylo to hezké. Moje negativní pocity přišli ať když jsem se s partnerem osamostatnila a začli jsme slavit Štědrý den s našimi matkami a babičkou.Tchyně ani babička nejsou na tradice a v podstatě, hlavně babičku, všechno obtěžuje. Zbytečně dárky, velký stromeček… Nové cukroví neocení spíš si rypnou. Všechno chtějí hned a okamžitě. Tchyně všechno tak reorganizuje až pak nikdo neví jak co bude
![]()
. Ten večer nemá už žádnou velkou váhu. Například minuli rok byla na vánočních fotkách jenom tchyně já s dcerou nemám ani jednu jedinou fotku.
Mim strašákem je salát. Nejím ho. Pokud ale musím mám ráda když je barevný ale babička preferuje jen 3 ingredience a mě přijde, že je to strašně ošizené ve smyslu. Na jež co se s tím budu patlat.![]()
tak si ho tu potají dodělávám.
Ve vesledku, se na ten Štědrý den vůbec neřeším.
A proč jsi na vánoce s nimi. Bych je vyexpedovala a nazdar ![]()
@martina.se píše:
A proč jsi na vánoce s nimi. Bych je vyexpedovala a nazdar
Já bych ráda ale chlap nechce a moje matka by byla zase hysterická(hlavně sama s nikým nevydrží). Hrozně by se mi líbila nějaká chata, sníh, krb. No, zkoušela jsem to nadhodit ale jsou všichni kategoricky proti.
@Anonymní píše:
Já bych ráda ale chlap nechce a moje matka by byla zase hysterická(hlavně sama s nikým nevydrží). Hrozně by se mi líbila nějaká chata, sníh, krb. No, zkoušela jsem to nadhodit ale jsou všichni kategoricky proti.
A proč chlap nechce? To chce mít každý rok zkažené vánoce? To fakt nechápu. K nám tchýně může jen za podmínky, že bude držet pusu a krok. První rok zkoušela figle, no rychle jsem ji vysvětlila, že jedu dle svého a ave ![]()
@martina.se píše:
A proč chlap nechce? To chce mít každý rok zkažené vánoce? To fakt nechápu. K nám tchýně může jen za podmínky, že bude držet pusu a krok. První rok zkoušela figle, no rychle jsem ji vysvětlila, že jedu dle svého a ave
@Sadman píše:
A co mám udělat? 24.12. přespat v práci? To bych měl větší průser, než kdybych ojel uklízečku.
Nejvíc bych ti asi doporučovala přečíst knížku Svědectví o životě v KLDR. To by ti mohlo možná trochu pomoct, abys to všechno neviděl tak strašně negativně, jak to popisuješ. Zkus to a dej vědět, přečteš to raz dva.
@Sadman píše:
Pro tchýni nic nemám, pro manželku nic nemám, nevím, co jim mám kupovat. Nic nechtěj, já nic nechci. Pro dítě jsem něco objednal, má to přijít do 23.12. takže to nepřijde. V hračkárně maj jen plastovej hnus.
Já si myslím, že bychom byli frajeři, kdybychom to prostě neslavili. Ale to neprojde.
Tak seber ženu a dítě a odjeďte někam do tepla nebo i jen někde v Čechách, my máme opět plný hotel na Vánoce i na Silvestra, zdaleka nebudete sami, dělá to hodně lidí.
Taky nesnáším prosinec. Vánoce slavíme protože děcka… k tomu máme doma nasáčkované dva seniory, jeden je celkem ok, druhý nerudný a otravný. Co už, je to rodina a nechceme ať jsou sami, spolu si celkem rozumí, ale je to jako mít v baráku 2 děcka navíc, naštěstí je barák dost velký a je kam utéct.
Pomoct s ničím nepomůžou, ani hrnek si neuklidí. Jednou za rok na pár dní to přežiju a tajně doufám, že mi to svatý Petr u vstupu do nebe přičte k dobru.
Miluji leden, všude povánoční slevy, všude klid, lidí moc nevýlízaj, protože dožírají zásoby z Vánoc, anebo nemaji prachy, taky z Vánoc ![]()
Děcka se vrátí do školy, senioři domů, uklidí se ten bordel, vyhodí stromek, zbytky jídla a svět je zase v pořádku ve starých kolejích.
Mmch děcka už mají 14 dní na okně dopisy Ježíškovi a já je ještě nebyla schopna vzít z toho okna pryč, jakože Ježíšek si je už vzal. Děcka už začínají být mírně nervozni ![]()
Příspěvek je nadsázka, neberte to prosím vážně a doslovně a nepotřebuju žádné morální žvásty ve stylu „přece to tak být nemusí atd.“. Díky, peace.
Kdyby mě vánoce tak strašně štvaly nějak déle, tak si koupím masku Grinche, ráno 24. si ji obléknu a ve výsledku by myslím i byla sranda ![]()