Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak si to udělejte lehčí, ne?
Nač dodržovat vše. Kup si umělý strom, cukroví kupte, dárky omezte, výzdobu nedělejte krom toho umělého stromečku.
A ano taky je nemám rád a neřešil bych to, ale dodržuji tu tradici kvůli rodině.
@Markéta80 taky jsme měli svadbu v prosinci
. My to tedy taky moc nehrotili. Nejbližší rodina, restaurace, pak procházka vánočními trhy, všude bílo, svařák… My to na prosinec neplánovali, ale nám to tak vyšlo. Chlap to začal řešit někdy na jeseň - tak jsme se tedy domluvili a šli na úřad, akorát trvalo sehnat vše potřebné. V zimě je taková pohoda s volným termínem
.
@Sedmnactnulajedna píše:
Ne-e. Nejde o žádný zen, jde o překonání fáze „vlezte mi všichni na záda“ a fáze „musím a, b, c,… z“, protože se to čeká, a vstup do fáze „dělám to, co mi dává největší smysl v širokém kontextu, jsem ochoten a schopen pečovat o své potřeby i o potřeby ostatních“.
hovori ti nieco maslowova pyramida potrieb?
to, co opisujes ako ideal, je na jej vrchole, tam sa nedostanes bez toho, aby si nemala naplnene podlazia.
@Mkmkz píše:
hovori ti nieco maslowova pyramida potrieb?
to, co opisujes ako ideal, je na jej vrchole, tam sa nedostanes bez toho, aby si nemala naplnene podlazia.
Tato teorie je už vyvrácena nebo přinejmenším hojně kritizována. A taky prý nikdy nesestavil tu pyramidu. Ale to není důležité.
Já spíš odkazují na osobnostní rozvoj v průběhu života.
Silvestr mám ráda, ne protože je Silvestr, ale protože s mužem oba pravidelně vypadneme sami do nějakého evropského města. Děti si užívá babička.
Nijak to neslavime a ani nepijeme, spíš nám jde o to, že je ten shon za námi a máme zase klid, to si užíváme.
Projdeme pár muzeí, galerii, zajímavých míst, restaurací… Koukneme na ohňostroj a jdeme spát, ráno s čistou a střízlivou hlavou jedeme domů, silnice prázdné, všude ticho, paráda.
Vlastně nasáváme tu vánoční atmosféru až po Vánocích, protože před na to není čas a ani chuť.
Silvestr u nás ve vesnici je tragický, rachot už od poledne a ten bordel ráno.
@Sadman píše:
Pro tchýni nic nemám, pro manželku nic nemám, nevím, co jim mám kupovat. Nic nechtěj, já nic nechci. Pro dítě jsem něco objednal, má to přijít do 23.12. takže to nepřijde. V hračkárně maj jen plastovej hnus.
Já si myslím, že bychom byli frajeři, kdybychom to prostě neslavili. Ale to neprojde.
Příští rok kup pobyt na horách.
Prosím tě, to se nemůžete s manželkou nějak dohodnout na rozumném kompromisu? Místo stromečku větev, kapra a salát mít nemusí, uvařte si, co vám chutná. Dárky teda, když přijede tchýně, tak každý jednu maličkost. Cukroví kupte nebo nebo ho také nemusíte mít. Vždyť Vánoce nejsou povinnost, jde jen o to dohodnout se. A nakonec, jsi chlap a jestli máš ženu, pro kterou jsou ty Vánoce důležité, tak snad se můžeš ten jeden den v roce kousnout a nekazit jí radost.
My máme 2 roky stromek umělý a přijde mi, že odpadla minimálně půlka vánočního stresu. Za chvíli ho vytáhneme z krabice, decentně ozdobíme a je to, jinou výzdobu letos neděláme, syn už je větší. Okna jsem umyla, před 14 dny, když ještě bylo teplo, to bude stačit. Uklízíme průběžně.
Cukroví, 2 druhy co jíme, upečeme tento víkend. Kdyby to nevyšlo, objednám pár minizákusků, na kupované cukroví kašlu. Dárky kupuji průběžně a spíš praktické věci. Suroviny na vánoční tabuli mám taky dávno koupené.
Tchýně by mi vadila, soucítím. Doufám, že to není megera. To přežiješ, je to pár dní v roce. ![]()
Taky mám nejraději jaro, léto a rozkvetlou louku, to mě drží celou zimu.
@Niemeyer píše:
hele to je jako muj manžel![]()
nevím co se vám v dětství stalo, že máte zásek zrovna na tohle.
muj muž otrávenej, nasranej, hlavně nervozní, den zbytečnej..
šla jsem na to pomalu. já to mám ráda, a rozhodla jsem se mu to trochu zlepšit, dala jsem si cíl, že je začne mít rád
a jde to, po malých kručkách. loni byl jak se vblížil večer nervní, otrávený a večer si šel normálně i do ložnice lehnout. nechala jsem ho. řekla jsem si že hrotama to nevylepším.
ležel, a já si řekla oukej, je to jen jeden den, mě to nevadí, takže jsem vzala děti, začala jsem smažit..pořád ležel zalezlej. bylo hotovo, zazvonila jsem na večeři, pořád ležel zalezlej a mrzutej.
tak jsme šli jíst.ve 3
bez něj
jíme, jíme, já malé vyndavám kosti… a manžel se v průběhu večera tiše objevil.
vypadá že byl rád. a byl ticho.
letos to zkusím zase takhle
a třeba ho to přejde. jinak dárky nesnáší, nechce je, tak mu nic nekupuju, a on nikomu taky nekupuje.
já jsem zenová, mně to nevadí
ale doufám, že mu tohle trauma časem vyléčím. myslím, že to má z dětství a z puberty
Chudák malej.
Já vánoce taky moc nemusím. Pamatuji ty stresy, když jsem byla malá. Máma uhoněná, otec ležel na gauči a uražená babička, protože jsem nebyla dostatečně vděčná za kolo Sobi 20. Pamětníci tu šílenost znají.
@Sadman píše:
Nejradši bych se někde schoval a vylezl až v lednu. Nejhorší měsíc v roce. A čím jsem starší, tím je to každý rok horší.
To je tak absurdní věc, uříznout stromek, ten zapíchnout doma do stojanu, navěšet na něj zbytečnosti a pod něj dát zbytečnosti. Lhát, že to tam dal Ježíšek. Navíc letos u nás bude i tchyně, protože ji letos umřel manžel. To už u nás bude asi každý rok tedy. Nervozita, humus.
Je tu někdo, kdo taky nesnáší Vánoce a přijdou mu jako zbytečnost?
Musí se to slavit
Mír, lásku a pokoj vidím někde na rozkvetlé letní louce a né tohle.
Děláš si to sám.
Stromek můžeš mít umělý, ozdobit ho mohou děti, o Ježíškovi se u mě doma nikdy nelhalo, zbytečné dárky nemusíš kupovat.
Spíš bych řekla, že celkově jsi doma a ve vztahu nespokojený a před Vánocemi, jak to tak bývá, to všechno graduje, že?
@cecetka píše:
@Sadman A mě zase děsně štve Silvestr. Tak ho ingnoruju.
Já ho úplně nesnáším. Ignorovala bych ho, ale máme zvířata. Takže každoročně chovám, klokánkuji a uklidňuji do 2 do rána, popřípadě ještě lítám na veterinu pro něco na uklidnění. ![]()
Mě by nejvíc vadil fňukající chlap, kazící Vánoce všem okolo. Jakože se děje lidem něco strašného, že jsou Vánoce? Volno, čas s rodinou, jí se, obdarovává se? Ó jaká hrůza. Navíc není tam žádná povinnost, je možné se domluvit na kompromisu. A jo, když tam je malé dítě, tak se jako uvědomělý dospělí muž hecnout a zařídit, aby dítě bylo nadále šťastné z Vánoc a mělo z nich co nejlepší vzpomínky včetně rodičů, kteří se netváří, že je taková malichernost obtěžuje. Protože fakt se nikomu neděje žádné příkoří jen proto, že jsou Vánoce. To je o nastavení toho daného člověka, rodiny.
@Capelucia manžel přišel se svatbou a že ještě v tom roce a já hned že teda prosinec
je to fajn, vždy vypadneme na 2h, v klidu si popovídáme. letos děti že nechtějí cukroví ale dort takže ve výsledku jednodušší
.manžel po hodně letech si nebral volno na 24 takže přijde rovnou k večeři
. na 24 stejně už té práce tolik nebude a nejstarší už říkal že konečně ho pořádně zapojím do příprav když tatínek bude v práci
Mne moc nebaví balení dárků, ale udělat se to musí. nejhorší je zabalit první a pak už to jde. letos naštěstí vše v krabicích, žádné divné tvary tak to snad půjde rychleji a na kusy asi méně věcí takže by se to mohlo balit dobře ![]()
@Big boss takový Silvestr by se mi líbil
. Jednou, ale ještě před dětmi, jsme si udělali wellness Vánoce s výletem do zahraničí. To bylo taky super.