Ashermanův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1400
10.2.13 08:26

Já si nepamatuju jestli mi to v Havířově dělali nůžkami nebo elektrodou.Ale nebolelo to a bylo to rychle. A jak říkal doktor, mělo by to být už v pořádku a podle něj by se vrátit neměli a taky se nevrátili srůsty. Ani jsem necítila, že mi odebírají vzorek a dle výsledků, vše v pořádku i pro embryjko. Ashermanko, s těmi lékaři to bude asi tak, oni mají limity od pojištovny, tak je pro ně jednodušší to neřešit. Taky poprvé jsem podle netu začala tušit, že asi budu mít srůsty a dřív o tom ani neslyšela. Píchali do mě jen vyvolávačky a táhlo se to nějaký měsíc. Ted doufám, že se zavrtalo na nějakém dobrém místě. Doktor říkal, zaleží kde se ujme. Vrchní část dělohy je pěkná, ale spodní, že je dojizvená po srůstech a tam by to nebylo dobré. Někde jsem četla, že si to vyhledává nejlepší místečko. Ale to by pak nebyli mimoděložní. No budu doufat a čekat, než bude bít srdíčko. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ashermanka
10.2.13 13:51

Holky, děkuju za info o té biopsii.
Jinak k těm pojišťovnám, co jako na to říct, hlavně že na revize žádné limity nejsou… Já prostě tyhle kecy nesnáším, doktoři jsou tu v první řadě proto, aby pacientům pomohli a ne aby řešili, jestli se pojišťvna nebude cítit dotčená, že někoho pošlou na důležité vyšetření. Jestliže pojišťovna s klidem schválí IVF pro pár, kde jsou oba papírově zdraví, proč by neschválila vyšetření u pacientky, která evidentně v pořádku není. Já myslím, že jde spíš o to, že se kdysi na fakultě učili, že je Asherman moc vzácný a tím pádem ho vůbec nepřipouští jako možnost. Navíc tím vlastně potvrzují, že chybu udělali oni a podle mě i z nějakého pocitu příslušnosti k tomu „cechu“ to prostě bagatelizují. Jestliže je v pořádku proplácet HSK pacientkám, které „jenom“ nemůžou otěhotnět a hledá se pro to příčina, proč by měl být problém u těch, u kterých je jednoznačné, že ta děloha problém má, když nemenstruuje. Tím nijak nechci snižovat trápení ostatních bezdětných, jen že v tomhle je myšlení těch doktorů úplně zcestné…

• Citovat
  • Upravit
365
11.2.13 12:53

Ahoj Holky…=)) předně chci pogratulovat Morisce k těhulkování.. :dance: :dance: :dance: to je supr že se povedlo..=)
no a já jdu pozítří k Márovi..už se strašně těším(divné že?) no ale jednou tolik se bojím toho co mi řekne.. taqk mi prosím držte palce, sedímtu před prázdným papírem že si sepíšu moje otázky a najednou už žádné nemám, vůbec mě nenapadá na co se chci zeptat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
11.2.13 16:47

@miska.gra Díky,vše se uvidí až budeš mít po všem. Hlavně si hlídej, pokud pak by ti začala menzes slábnout, znova at tě zkontrolujou. Mě se po dvou měsících vrátili srůsty, sice jsem měsíčky ještě měla, ale byli čím dál slabší a zbytečně jsem utratila za embryjka, nechtěla jsem čekat a bylo to jen biochemický těhu. Ted po znova rozrušení, mám to normální a dr říkal, že je to známka, že sliznice dobře funguje a zadařilo se hned. :D :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
11.2.13 17:01

Téééda..há ti tolik závidím..=D samozdřejmně jen a jen v dobrém.. no a vždyť on si mě pozve po zákroku na kontrolu ne? jinak jsem se ještě chtěla zeptat jestli si něco mám vzít sebou, zprávy z nemocnice, vyšetření atd.. to mu asi bude k prdu ne? jinak sepisuji jak jsem měla kdy sliznici a jaké léky jsem brala a ms mi pořád nedošla, abych mu mohla říct vše.. no a co je to biochemické těhu..už jdsem to slyšela několikrát, ale vůbec netuším co to je.. a Morisko? kdy si byla na znovurozrušení? a po jak dlouhé době od 1.zákroku.. my jsme odhodlaný se měsíc po rozrušení do toho bušit a bušit… tak strašně mě to drží nad vodou že možná už brzy.. :srdce: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
11.2.13 17:28

Papíry si sebou můžeš vzít, uvidíš jestli něco bude chtít. Na kontrolu pak půjdeš ke svému gynekologovy.Na ultrazvuku srůsty vidět nejsou, tak se pak na kontrolu objednej tak v polovině cyklu, abys viděla jakou máš výšku sliznice. Z toho se dá taky dost usoudit. I když já ji neměla pak špatnou, ale místy byla nerovnoměrná. To bylo jizvy po srůstech a taky se pomali tam začali tvořit nové. Na znova rozrušení srůstů jsem šla po třech měsících. Ale protože ve Zlíně jsem si připadala, že si myslí, že je to zbytečné, že mi to slabne rokama, že mám, tak jsem se objednala do Havířova. Obětovala jsem tomu den, dělají to tam bez narkozy a za půj hodiny jsem byla i venku. Hezky to rozrušili, ani jsem to nepotřebovala umrtvit. Zkontroloval to pak a řekl, že děloha je v pořádků a hned se snažit. A že by se už srůsty vrátit neměli a měl pravdu. Říkal, že vrchní část dělohy je výborná, jen spodní je dojizvená po srůstech a záleží, kde se to uhnízdí. Zatím to vypadá, že si to našlo dobré místečko. :D Neměla jsem ani šestinedělí a dostala jsem menzes téměř v termínu a úplně normální. Ale já to cítila, že to slábnutí ms není věkem, ale že tam bude zas chyba.Ted jsem 3 měsíce od toho rozrušení. Nechtěla jsem čekat a šla jsem do inseminace. Není to tak drahé. Dají ti léky na růst vajíček a píchneš si injekci na super ovulaci a hned to vyšlo na poprvé. Biochemické těhu je, že otěhotníš a hned to odejde. Někdy se ti opozdí měsíčky o pár dní. Mě třeba o tři dny. Stavá se to často a tak mnoho žen ani neví, že byli těhotné. Mě brali hcg, tak to zjistili.Taky test mi ukázal slabého dušíka, ale nesílil, tak jsem cítila, že je to špatně. Ale ted mám veškeré testy za sebou, imunologie, genetika, podpořila jsem tělo přírodně i bylinkami, tak už si mě doktoři snad pohlídají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
11.2.13 17:36

Já chtěla taky otěhotnět, ale počkej radši dva měsíce. Oni ti odstraní sliznici a bude znova dorůstat, aby nebyla oslabená moc a mohla vyživovat. Vrátit se ti srůsty nemusí. Pij kontryhel, pomáhá ji obnovovat a mi pomohl.Je těžké čekat vím to sama, ale dávej tělu na posílení a tím zabiješ čas. Když tak to zkuste jen někdy a nechej to osudu.Za ty dva měsíce to už zkoušejte, ale né denně. :mrgreen: Jinak spermie nestíhají dozrát. A je to pak zbytečné. To mám i já vyzkoušené. Nemusíš se bát, když ten den vynecháš. Spermie přežívají dva dny v těle. A tobě jak to, že se ti udělali srůsty? Prodělalas zánět nebo jsi byla na revizi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
11.2.13 17:55

Moc děkuji morisko za vyčerpávající odpovědi..tak já to vezmu sebou a uvidíme.. :kytka: no jinak já byla na dvou revizích.. :zed: :zed: obě Zamlké..jedno v 8tt a drué v 10tt..=(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
11.2.13 18:09

Tak to máš jak já. Já měla o jedno víc. Jak se to opakuje musí tam být nějaká příčina. Ted budeš mít čas, objednej se na imuologii. Mě se tam nechtělo, genetiku jsme měli v pořádku, základní vyšetření taky a nakonec jsem tam po třetím zamlklým jela a našla se příčina. Houstnou mi krevní destičky, tím pádem plod nevyživuji a on v zamlkne.Ted beru na ředění krve a uvidíme. Kdybych otěhotněla přes car, tam dávají preventivně anopyrin a mohlo to dopadnout jinak. I když kdoví. Tam bych ho brala do tří měsíců a ted ho budu brát celou dobu těhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
severina ne
11.2.13 18:27

Ashermanka
Díky ti moc za přání pohodovýho porodu, máš pravdu, ať na sebe ještě něco nepřivolám, už toho, aspoň trochu, nechám :D těch strašidelnejch vizí. I když…teď to vypadá, že budu přenášet, stárnoucí placenta, zkažená plodovka, prezralý dítě…no…ehm… :roll:
Hláška „přej a bude ti přáno“, je teda fakt drsná! 8o Zařazuju mezi nejlepší z nejlepších, ty brďo, to musela pronést nějaká opravdu moudrá osoba. Tipuju ženskou, ty maj na tohle talent. Taky už jsem si vyslechla pecky teda. Oblíbená je „příroda moc dobře ví, co dělá, že nemáte děti“! To si pak člověk připadá, jak nějakej mutant. Nebo za mnou přišla v práci kolegyně, já krátce po druhým potratu, strčila mi pod nos miminko nějaký svý příbuzný a vítězoslavně pronesla:„Vidíš, takhle se to dělá! Ne jako ty!!!“ :mrgreen: Prostě, některejm lidem pánbůh do hlavy moc nenadělil.
Jinak, s tím pocitem neatrakrivity pro manžela, no, to víš, že to taky přišlo, no, ale ty roky se děly tak šílený věci a vypjatý situace, že to v tý mizérii tak nějak zapadlo. Sama jsem překvapená, že jsme to takhle všechno ustáli. Já jsem vlastně poprvé otěhotněla omylem už v začátku vztahu, pak hned potrat, takže my jsme hned od začátku řešili jen nějaký průsery. Tak se modlim, aby nás teď už čekalo zase něco dobrýho.
Jako, neznám tvýho manžela, ale tipla bych si, že to ti chlapi až takhle neřešej.

Moris
Tobě teda úplně ukrutně gratuluju a držím palce jak blázen, ať to konečně všechno klapne. Je to paráda! :mavam:
Miska.gra
Tak ať ti to dopadne u Máry dobře, i když zásadní bude až ta hysteroskopie, pak se teprv dozvíš, jak to s tebou vypadá. Ale neboj, jak vidíš, i když tam ty srůsty budou, dá se s tím něco dělat, takže si možnost, že nikdy nebudeš mít miminko vůbec nepřipouštěj. A s tou imunologií, jak ti psala ashermanka, je to samozřejmě pravda, to si taky nechej udělat, pokud by tam něco bylo, zbytečně bys riskovala.
A taky doporučuju, jako moris, počkat po tý hysteroskopii ty dva měsíce.
Tak ať ti to dopadne!

• Citovat
  • Upravit
1400
11.2.13 19:05

Díky, nevím kde jsem to četla, jestli někde tady, ono po těch srůstech i když otěhotním, ještě není vyhráno. Po 12 týdnu až. Pak už na to asherman nemá vliv.Je to tak? Co hrozí do té doby. Měli jste nějaké doporučení co se smí a co né, kvůli tomu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
severina ne
11.2.13 19:42

No, já mám pocit, že ashermanka něco takovýho říkala a mně psal o tom 12tt Mára. Do tý doby asi není úplně jasný, jestli se dobře uhnízdilo, jestli se dobře vytvořila placenta a tak, no. Já jsem měla ten začátek dramatickej, protože jsem dvakrát po několik dnů krvácela, červenou krví, takže jsem i byla přesvědčená, že jsem potratila. Brala jsem utrogestan, ascorutin, vždycky to po několika dnech přešlo. U toho jsem měla ještě fakt klasický ms bolesti…no, docela psycho. Ten utrogestan jsem brala dlouho, vaginálně 2-2-2, ascorutin jen po dobu krvácení, ale ten ty bys asi neměla, kvůli tý srážlivosti. Jinak asi klid, ale ten já jsem nedodržovala, protože jsem chtěla ten potrat urychlit, neb jsem si myslela, že je neodvratnej :| Kdybych to věděla, tak se klidnim, proč to tomu chudákovi miminku ještě stěžovat. Nakonec mi bylo ale tak blbě od žaludku, že mi stejně nic jinýho, než klid nezbylo. Kontroly jsem měla zpočátku každej tejden.

• Citovat
  • Upravit
ashermanka
11.2.13 19:51

Moris

No do 12tt je to vždycky nejistota, ale u nás o to větší, že nevíš, kam se to zavrtalo, jestli třeba ne do jizvy po srůstu. Bohužel pozitivní TT ještě není úplná výhra. Ono i když je to v blbým místě, tak to embryo se snaží přežít (podobně jako u mimoděložních, kde sliznice není prakticky žádná), takže hcg produkuje, ale jak se potom nemůže správně vytvořit placenta, tak je průser. Ale to si vůbec nepřipouštěj, poruchy placentace se vyskytují poměrně často i u těhotenství bez Ashermana, projevují se špiněním nebo slabším krvácením a prý na to trpí tak 20% všech žen, bez toho, že by se našla příčina. Prostě jak se plod napojuje na tu zbídačenou dělohu, tak to má trošku ztížený. Prostě až se ví, že je placenta v pořádku a všechny ty průtoky v ní, tak už se to bere jako skoro vyhráno. A pak ti teda ještě musí dávat pozor na ten čípek, aby se nezačal zkracovat moc brzy.

Severina
Díky za „soustrast“, no byla jsem z toho úplně vyjevená, ale řekla mi to moje nejlepší kamarádka… Nečekaný, ale možná omluvitelný, když absolutně netuší o čem to je? Nevím, radši se v tom moc nehrabu, ale přiznávám, že mě to zklamalo a mrzelo MOC. Ale koukám, měla jsi kolem sebe taky dost empatickejch…
Jinak můj mužskej je přesvědčenej, že to prostě jednou vyjde a nic jinýho nepřipouští, takže snad si mě nechá i dál :-)
Jo a s tím porodem, hele budeš překvapená, ale strašně moc funguje taková ta mateřská intuice, jakmile se bude něco dít, tak ti to nedá, ten špatnej pocit ti prostě nedovolí něco zanedbat, radši pojedeš 3× do porodnice ze sebe udělat blbce, než bys něco zapinkala. Fakt zvláštní, ale já měla ještě před termínem a začala se mi kazit plodovka a prostě se mi to nezdálo, tak jsem šla do porodnice a malej byl ještě ten den venku v pořádku. Takže fakt se neboj!

Mishka
Určující je fakt až ta HSK, zprávy odjinud mu budou k prdu, mně řekl rovnou, ať je nevozím, že to nepotřebuje, všechno si ověřil sám. Jestli budeš mít srůsty minimální, tak ti ani žádnou další kontrolu neudělá a pošle tě hned těhotnět. Takže hlavu vzhůru, nic není ztraceno!

• Citovat
  • Upravit
severina ne
11.2.13 22:05

Ty bláho, tak tos mě teda moc neuklidnila. Kdybych měla dát na blbý pocity, tak se jim tam napojim na monitor a nedostanou mě odsaď heverem. Já naopak musim tyhle pocity krotit, takže pochybuju, že bych cokoli poznala.
A tys jak přišla na to, že máš zkaženou plodovku?! 8o

• Citovat
  • Upravit
ashermanka
12.2.13 09:36

Severina
Na to se právě přišlo až u toho porodu. Já byla normálně na kontrole, tam mi řekli, že další týden nebo dva určitě neporodím, no za 2 dny jsem měla blbej pocit, malýho jsem skoro necítila, hrozně mi tvrdlo břicho (jo, není to jen o naplašeným pocitu, ale trošku i divný okolnosti okolo), tak jsem tam radši jela, ozvy byly v pořádku, ale že už byl dost dole, tak si mě tam nechali a jen mi dali nějakej čípek, co uvolňuje svalstvo, že to pomáhá i děložnímu čípku, aby se otevřel, ale že během dalších 12, 13 hodin že neporodím. No za dvě hodiny byl venku a plodovka zkažená, takže ho tam ještě dost dlouho pozorovali, jestli z toho nemá nějakou infekci, ale naštěstí všechno v pořádku… Ale jsem přesvědčená, že kdybych ten pocit a to „necítící“ břicho ignorovala a byl tam třeba do další kontroly (kontrakce jsem neměla), tak by to dobře nedopadlo. Tak snad jsem tě moc nenaplašila, myslela jsem to tak, že tě povzbudím, že všechno dobře dopadne :) Ach jo… Ale i na předporodním kurzu nám por. asistentka řekla, že se to stává docela často, že mamina přijede s tím, že sice nerodí, ale něco se jí nezdá, ale že ti doktoři na to dost dají, nepodceňujou to a fakt důkladně pak prohlíží, jestli se něco neděje. Takže teď musíš odložit ty ashermanovský zkušenosti, že se ti akorát všichni vysmějou, když někam přijdeš na kontrolu „pro jistotu“ a jakmile by se ti něco nezdálo, tak prostě jet. Ale věřím tomu, že bude všechno v pořádku, že se jen malé u tebe líbí, tak co by se drala ven do takové zimy :lol: Tak ještě jednou držím moc palce a těším se na krásné zprávy!!!

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex