Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, tak jsem sem zase po nějaké době nakoukla, Botasce a Pajkax děkuju za přání
, užívejte si svejch miminek, nové holky vítám a, pravda, není to zrovna výhra, patřit do takový skupiny, ale zase lepší o tom vědět a nevěřit těm blbům doktorům, co tvrděj, jak jste strašně zdravý, a roky se trápit a mimina se nedočkat.
Moris a Ashermance moc přeju, ať se brzy zadaří. Myslím, že i když už obě děti máte, tak ta frustrace stejně musí bejt šílená. A přeju vám hodně trpělivosti, nic jinýho nám nezbejvá ![]()
Já zatím zdárně pokračuju, jsem ve 36tt, cervikometrie 36 mm (!), do porodnice jdu až za dva týdny, tak dám vědět, jak se tam k tomu staví a co bude.
Modlím se, aby se to ještě ted, ke konci, nějak nezvrtlo, třeba předčasné odloučení placenty, prasečí chřipka s následkem smrti plodu i rodičky… ![]()
Severino, ty vždycky pobavíš
Teda už jsi fakt skoro na porodním sále!!! Moc, fakt moc ti přeju, aby ti všechno dobře dopadlo, smůly už jsme si snad všechny vybraly dost, tak hlavně chápavýho a schopnýho doktora k porodu a spolupracující dítko a až si pak najdeš chvilku, tak nám jen pošli happy end
Držím palce!
Lucicku
Vítej, pokud se to tak dá říct… Teda dr. Márovi se teď netrhnou dveře, co si jen musí o těch doktorech myslet! Kdyby to aspoň znamenalo, že se konečně gyn.-porodnická společnost zamyslí nad revizema a bude je dělat jen v případě krajní nutnosti a ještě pod UTZ a upřednostní spíš hysteroskopie… Vždyť slepáky už se dnes taky netahají „klasicky břišně“, ale jen laparoskopicky… Opravdu setrvačnost tohohle zastaralýho způsobu nechápu ![]()
No určitě není čas ztrácet čas s doktory, kteří nejsou ochotní nic řešit, bohužel to že je někdo primář neznamená, že je to supr odborník a za svoje zdraví se musíš někdy bít a trvat na svém, i kdyby to mělo vést „jen“ k vyloučení nejhorší varianty. Každopádně nemít menses 4 měsíce není normální a pokud je to po revizi a jeětš to nereaguje na hormonální léčbu, tak pro mě jako laika je to jasná indikace… Moc ti držím palce a pokud se to prokáže, tak snad to bude nějaká jednodušší varianta, která půjde rychle a snadno vyřešit. Držte se holky!
Ahoj holky, tak vidím, že se diskuze pěkně rozjela (založila jsem ji). Aschermanův syndrom jsem měla před 12lety a od té doby se srůsty neobjevily, byla to vina lékaře, který mně zákrok dělal. Po té zpackané kyretáži jsem měla dělohu srostenou od děložního hrdla až po vejcovody a zachranily mě drobné dutinky v děloze, kterýma dělohu rozlepili /vejcovody byly průchodné/. Za pět let na to jsem otěhotněla, ale o dítě jsem přišla. důvod potratu nebyl následek předešlé kyretáže, ale dědičné onemocnění tj. zvýšená srážlivost krve tzv. Leidenská mutace. Proč jsem se vám rozhodla napsat? Protože vás chci povzbudit, a ať je to sebemenší kravina, tak běžte k lékaři a požádejte o vyšetření, nenechte se odbýt, protože to rádi zlehčují. Psala jsem si s holkou, která dopadla stejně jako já a porodila zdravé dítě, protože oplodněné vajíčko se uchytí i na nízké sliznici, vždycky je naděje. Mějte se hezky a pokud se budete chtít na něco zeptat, tak vám budu k dispozici.
No jak to tak čtu, ještě že jsou tyto diskuze. Připadá mi, že musíme sami najít co nám je a né spoléhat se jen na ně. Jak může doktor říct, že srůsty nemá, že by je viděl na ultrazvuku! Ty vidět nejsou, musí se do dělohy kamerou.To bych asi měnila doktora. Čím si musíme projít, nebo zbytečně se to protahuje, kvůli jejich přístupu.
Severíno strašíš nás, ale tím čím si projdem, je pak strach až do konce nebo obavy, aby to dopadlo dobře. A dopadne.Za chvíli nám o tom budeš psát. Oni neřeší když o to přijdem v počátku, ale porod si pohlídají víc. Aspon doufám!
Tak všem hodně štěstíčka a uzdravení. ![]()
Vítám další nešťastnice mezi námi. Naštěstí jsou tu i ty dobré konce u beznadějných případů, tak snad vám to, holky, dá naději. Držím palce. Určitě jste si to pročetly a myslim, že bylo vše řečeno, ale jak už psaly holky, klidně se ptejte na cokoliv a hlavně pište, jak to u vás pokračuje.
To, že pan doktor hledá srůsty ultrazvukem - no, nevim, zda se mám smát nebo brečet. Opravu na utz vidět nejsou a to ani na 3D ultrazvuku! Osobně jsem taky utekla od své gynekoložky a její ouža léčby. Holky, nedejte se! Naštěstí existují i skvělí doktoři, kteří se fakt snažej a roky to nevzdávají a pak jsou z toho krásná zdravá mimi jako to dvouměsíční moje ![]()
Aktualita od nás: už se nám celkem daří usínat před půlnocí a vzbudit se jen 1× za noc, tak už nejsem zombie ![]()
Ahoj Holky.. chtěla bych s zeptat tich co byli u Mudra Máry..Objednala jsem se k němu na konzultaci a chtěla bych se rovnou objednat k sestře na zákrok jak mi poradila Terka-Ashermanka, ať pak nečekám zbatečně dlouho…dokonce vím že mi ho psala, ale nemohu ho dohledat…tak prosím, prosím..
@severina n ahojky, moc děkuji za přivítání a podporu a pravda že to není výhra sem patřit a když mi došlo že bohužel asi oprvdu srůsty mám tak jsem týden probrečela ale už se pomalinku dávám dohromady, musím, co mi zbývá.. ale určitě jak píšeš je lepší o tom vědět než jen roky douat a popř to i zanedbat.. o možnosti že Ashermana mám mi řekla Terka-Ashermanka a jsem jí za to strašně vděčná, protože mám fakt ovce doktora a o to víc mě to štve, prošla jsem sním dvěma potraty a ze začátku se zdál velice empatický a já mu proto slepě důvěřovala..no nic.. mohu se ještě zeptat? pochytila jsem že s našim problémem je pak chodit na tu cervikometrii, slyším to uplně poprvé, můžu se zeptat co to je? jinak přeji pohodový porod a snad budu taky patřit mezi šťastlivky co dopadnou jako ty.. ![]()
@Bara72 taky tě vítám a moc ti děkuji za podporu a povzbuzení…o lékařích co rádi podceňují vím už bohužel své, protože když jsem svému dr pověděla o mojich problémech-mimojiné je řeší-neřeší už půl roku a když jsem mu to celé slovně shrnula, řekl že jsem zdravá že na utz nic nevidí a kdyý jsem mu pak řekla že se bojím srůstů-ash. syn. tak se mi vysál slovy-JEDNA BÁBA POVÍDALA CO? TO VÁM ZAS NĚKDO NAMLUVIL? TO BYCH VIDĚL NA UTZ.. takže asi tak…bohužel i tací lékaři jsou..
![]()
@moris no jsou to nehorázný bejci ti dr, mám na něj strašný vztek protože jedna věc je zanedbat něco a druhá věc je dokonce lhát pacientce do očí a vysmívat se jí.. jako vůbec nevím jak si tohle může dovolit.. je jasné že lékaře změní, tedy už jsme změnila, ale ještě jsem u něj nebyla, jsem objednaná 18.2 a je to prý dobrý dr, pěje se tady na něj samá chvála, tak uvidíme..
![]()
@Botaska MOC,MOC TAKY DĚKUJI ZA PŘIVÍTÁNÍ.. bohužel ti doktoři to je věčné téma, já už snad na ně nemám ani slov..
určitě budeme psát jak to u nás, tedy u mě pokračuje a otázek mám plnou hlavu takž to na vás budu sypat a 13.2 jdu k Dr Márovi tak kdybyste se chtěli na něco zeptat vy, klíďo se zeptám..Jinak k miminku moc gratuluji a moc závidím, mohu se zeptat za jak dlouho jsi otěhulila a v jakém rozměru jsi měla srůsty? Zajímalo by mě na jak dlouhou trať je tento běh..vypadá to že u mě to není zas tak strašnékdyžnějakou sliznici mám, tak doufám že se budem moct snažit zase brzy..
![]()
@Lucicek79: tak co na kdy jsi objednaná..? já jdu 13.2 na konzultaci a objednala jsi se hned i na zákrok?
Miska.gra
tel. na sestřičku dr. Máry je 224 967 491, paní Miluničová. Kdybys něco dalšího potřebovala tak mě kontaktuj spíš tady, na mojetehotenstvi.cz moc nechodím, resp. občas nakukuju, protože tam má blog moje kamarádka, s kterou se moc často nevídám, tak to byla docela náhoda, když jsem tam uviděla ten tvůj zoufalý příspěvek, jak po revizi nemáš MS a měla jsem pocit, že o tom Ashermanovi ti musím napsat, protože co kdyby to tvůj doktor vůbec nezmínil jako možnost… Právě mi teď přišel mail, že tam mám od tebe soukr. zprávu, ale pak ji to nenašlo, tak proto nebyla ode mě žádná reakce. Asi bude lepší tahle stránka, tady ty přírůstky kontroluju dost často.
Super že počáteční beznaděj trošku ustupuje, holt se nedá ani nic jiného dělat než se upřít k těm hysteroskopiím a s trochou štěstí snad všechno dobře dopadne…
Ahoooj..
moc děkuju že si mi ho napsala ještě jednou..Terko a na jaký den cyklu se mám cca objednat? mám to i dost nepravidelně teď.. dřív jsem měla na 100% 28 nebo 31dní cyklus a když jsem nevěděla jak budu mít, stačilo měření BT a podle ovu mi MS vždy došla 14DPO no a teď ani to, teď mi došla 12dpo..jsem porouchaná asi celá a je to tima blbýma hormonama co mi Mudr cpal, alespoň si to myslím..no dnes jsem 22dc-5dpo..tak právě nevím abych se neobjednala špatně… Jo a Terko, ještě mám jednu otázku..mě je jasní že se můžou objevit komplikace a nemusí jít vše podle plánu, ale když by to náhodou vyšlo že mi hnedka ty srůsty odstraní a budou v takové míře jak říkáš ty, za jak dlouho se NEJDŘÍV budu moct snažit na mimi? samozdřejmně za předpokladu že vše půjde dobře.. já vím je to blbá otázka, ale cráda bych alespoň nějaký časový horizont, cíl..takhle je to pro mě nekonečno..
Ahojky, podle mé zkušenosti, oni to nejraději dělají hned po ms. Jenže mě vymizela, jen občas trochu špinění. Když jsou tam srůsty, sliznice moc nedorůstá, tak to podle termínu jakoby měsíčků a do 14 dnů. Chcou, aby byla co nejnižší, proto se to dělá co nejdřív. ![]()
@moris ahojky,no to jsem si myslela, a takhle zruba jsem i schopna to odhadnout do tich 14ti dnů.. no mě MS taky vymizela, já jen tomu říkám MS přitom je to(ani ne jednodení)ale jednorázové zašpinění a hlavně ty hrůzostrašné bolesti.. mužu dva dny jen ležet a chodit ohlá po bytě a na záchod je pro mě za trest, navíc mi bolestí tečou slzy, protože byť i když jdu jen na malou tak mám pocit že vyčůrám dělohu.. jo a břicho mám jak v 5tém měsíci velké..
takže tomu já říkám MS…
No, já neměla MS vůbec, takže první hysteroskopii naplánovali jak měli čas, navíc nebylo co zkazit, protože sliznice byla 3 mm v jakékoli fázi cyklu. Pokud alespoň špiníš, jednak je to lepší prognóza, jednak tam můžou i bez odběrů odhadnout, jestli jsi v první nebo druhé půlce cyklu a HSK se má dělat v první půlce, ale tak, abys už nešpinila. A k dr. Márovi se objednává jen na úterý, takže v nějakém rozmezí 3.-14. den od začátku špinění, plus mínus. Zkus to napočítat podle posledního cyklu, kdy přišlo špinění, od toho 28 dní a od toho těch třeba 5 nebo 10 dní nebo co bude vycházet na úterý. Na úplně konkrétním dnu zas tak nesejde, jde jen o to, že po ovulaci už můžeš mít tu sliznici trošku vyšší, pokud ti aspoň trochu dorůstá a mohlo by to zhoršit přehlednost v té děloze při zákroku.
Jinak to snažení hrozně závisí na nálezu. Pokud budeš mít pár srůstů jen v čípku, tak myslím, že budeš moc zkoušet hned další cyklus nebo nejhůř za další měsíc, záleží jak se mu to bude zdát kvůli zhojení. Pokud bude nález horší, tak bude chtít ještě jednu kontrolu hned další měsíc a řekne ti až po té další kontrole, to se takhle nedá říct. Každopádně to nebudou půlroky ani roky. Myslím, že Pajkax tady psala, že to takhle měla a otěhotněla po druhé MS od zákroku, Severina myslím taky nečekala dlouho, ale to ti kdyžtak holky samy napíšou nebo dohledáš zpětně.
Mě teď spadl takový kámen ze srdce, slyšelas to Tery?? já myslela že to jsou roky a půlroky..bála jsem se toho..brala jsem to podle tebe jak jsi mi vyprávěla.. Děkuju.. tyjo, já kdybych tě někde potkala tak bych ti snad dala pusu za to všechno…
![]()
Neé, u mě byly roky a půlroky než mi to vůbec diagnostikovali a pak že jsem zahodila půlrok v nemocnici, kde s tím neměli tolik zkušeností. Jinak stačily 2 zákroky u dr. Máry a hned další cyklus jsme mohli zkoušet. Teď jen doufám, že to nebudou další roky než se to podaří… Neboj, všechno dobře dopadne!
Ahoj Kecalko
ano ano, po precteni prispevku jsem se k MUDr. Marovi hned objednala. U me neprobehlo ani zadne spineni, proste nic. Bude mi 34 let, deti jeste nemam a ted uz opravdu neni zadny cas na experimentovani a cekani…
Cemu jeste opravdu verim jsou homeopatika. Samozrejme pokud je tam nejaky mechanicky problem, tak ho nevyresi, ale dokazi hodne! Beru to jako dalsi podporu. Je to vse prirodni a telu to nemuze v zadnem pripade uskodit-jedine naopak.