Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Pajkax píše:
Holky tak se hlásím a poprvé jsem slyšela názor, že u mě císař z toho důvodu, že se bojí, že po Ashermanu budu mít vrostlou placentu a že takhle mi zkontrolují celou dělohu, takže i když je mimčo momentálně dle UTZ 2,7kg a to bych prý ještě klasicky zvládla, ale nakonec jdu císařem za týden, to budu mít ukončený 39tt, ve středu nastupuji a ve čtvrtek řez. Držte mi palce. Najednou se moc bojím, dr. v nemocnici mi povídal, že je zázrak, že jsem po Ashermanovi do toho přišla a že jsem to v těhu až semka dotáhla a že by se ani nebál toho že bych to nedala, ale dalších srůstů, a že kdyby byla vrostlá placenta, že by mě stejnak museli říznout a kontrolovat to, tak to je u mě nového, tak mi držte palce.
No ten doktor moc pozitivní nebyl, když ti řekl, že je zázrak, že jsi po ashermanovy otěhotněla. Dyt tolik je holek po něm těhotných a tolik se jich na to chystá.
Jinak císaře se neboj.Moje dvě kamarády tak rodili a dobrý. Jedna si to vyřvala, měla jen bolesti a porod se nechtěl rozběhnout. Druhá to měla plánované, měla taky předtím srůsty a malý se neotočil. Mě kdyby se podařilo, tak bych taky chtěla pro jistotu rodit císařem. Tak si vyber hodinu, znamení už neovlivníš, at víš co malému nebo malé dáváš do života.
![]()
Pajkax
Tak to vypadá, že vědí, co dělají. Takhle to bude asi všechno nejlepší. Vyhneš se všem nepředvídatelným situacím, žádný nervy kdy co jak. Pro miminko taky bezpečnější. Tak držím palce ať to v ten čtvrtek jde všechno hladce!
moris
Tak fajn, že alespoň nějakej posun. Já jsem z tý svý menstruace - nemenstruace byla nešťastná.
No však já z tý svý taky. Připadalo mi že je co měsíc slabší. Minule jen takové špinění. Pak na to člověk pořád myslí. Ted aspon ten první den byla silnější a já byla tak ráda, že jsem to hned musela napsat. Těžko se o tom bavit s někým, kdo nemá takové problémy.
Holky tak jsem se začala toho císaře děsně bát, ale zase si říkám, že když už jsem měla ty srůsty, tak, že by mi takhle mohli tu dělohu správně zkontrolovat a placentu v pořádku vyndat a bude tam jen na děloze ta jizvička po císaři, jak už si člověk nečím projde, tak pak se pořád bojí a já jsem vyklepaná jako blázen, občas mě vystraší i kamarádka, no děs…
Zkus myslet pozitivně. Když se ti podařilo dotáhnout těhotenství až do konce, nekaž si to špatnými myšlenky. Stát se může cokoli, ale řekni si proč by mě? Máš už určitě nachystané věcičky pro mimčo, tak se v nich přehrabuj, přeskládej třeba a těš se.
S dobrou mysli zaženeš obavy. A pokud je to kamarádka, tak by ted měla chápat, že potřebuješ slyšet jen kladné věci. Sama vím jak to působí na mě, a za chvíli určitě napíšeš, že je malé na světě. Tak budem tady čekat.
![]()
A čeho se bojíš? Já si myslela, že je to větší jistota, než normální porod, kde nikdy nevíš, co se zkomplikuje. Akorát je pak trochu složitější rekonvalescence. Ale dneska už ty sekce prej dělaj tak, že ani není nutný automaticky příště rodit císařem. A s tou placentou to budeš mít takhle mnohem jistější, než kdyby jí z tebe tahali ručně a dělali ti revizi. Nezapomeň si domluvit ten protisrůstovej Hyalobarrier gel!
Držím ti palce, ale zároveň jsem přesvědčená, že to zvládneš, neboj ![]()
Pajkax
Souhlasím se Severinou, ohledně miminka (a to je to, o co tu jde především) je císař bezpečnější a jistější a vzhledem k Ashermanovi je to jistější i pro tebe. A nemyslím si, že by to dr. viděl zbytečně pesimisticky, naopak, konečně nějaký, který bere Ashermana s respektem a nebagatelizuje. Já vím, ty pochyby prostě hlodají a vždycky je nějaké co když, ale čtvrtek je tu cobydup a pak už budeš mít v náručí to miminko a bude ti úplně jedno, že tě u toho bolí břicho - to přejde
Ona ta rekonvalescence po normálním porodu taky není žádná hitparáda…
Tak ti moc moc držím palce, ať už je to šťastně za tebou!
Ahojky holky, dneska jsem byla ještě na ko a pak jsem tam měla dr. co se mnou konzultoval monitor a tak jsem se ho ještě ptala co a jak a poprvé konečně jeden dr. který mi řekl na rovinu, že když vidí mojí anamnézu, že jsem se rozhodla pro císař dobře a že na mém místě by se taky tak rozhodl, pak jsem se psala na ten protisrůstový gel a povídal, že za prvé stojí 2300 což když jde o zdraví tak proč ne, ale on mi vysvětloval, že po těhotenství, se ta děloha smrštuje a má velké očistky a že ten gel by byl do dělohy jakoby zbytečný a že když jsem měla ashermana jednou po revizi nemusí být po císaři, že to je jiná situace a pak že ten gel se spíš dává při šití mezi dělohu a břišní stěnu, ale že toho by se nebál a že mu to přijde zbytečné, aspon u mě
takhle mi to řekl. Tak jen aby jste věděli co mi řekl.
No tak sláva, konečně nějaký osvícený doktor, co trochu rozptýlí pochyby a potvrdí, že ses rozhodla dobře! S tím gelem je to zajímavý, tak možná jsem to špatně pochopila, kam se to po tom císaři dává, taky mi přišlo divný, jestli se to nevyloučí s těma očistkama a nebude to zbytečný, ale zase po těch hysteroskopiích taky člověk krvácí a nějak to tam zůstane… No tak snad to nebude potřeba nebo zkus ještě třeba napsat dotaz na www. srůsty. cz, to je přímo ten distributor HB gelu, jaké je opodstatnění v těchto případech, třeba to nějak vysvětlí.
A ještě jednou hodně štěstí a žádné obavy!
Pajkax
Jenom ještě jedna rada - pokud chceš kojit a po císaři se ti třeba bude špatně rozjíždět laktace, neboj se chodit za sestřičkama z dětskýho ať ti s tím trochu pomůžou, ony budou ochotný a rády, že se snažíš a tobě to pak ušetří spoustu práce a času, o výhodách pro miminko nemluvě. Tak jen abys o tom věděla, že to po císaři hrozí, ale dá se ta laktace povzbudit a trochu jí pomoct, jen musí být člověk zase trošku buldozer a dožadovat se toho. Tak jen abys to nevzdala zbytečně dopředu. Jinak co můžu maximálně doporučit pro všechny z vás, co se vám to blíží, tak je knížka Všechno o kojení od V. Weigert, to jsem zírala, jak to v tom těle všechno funguje, je krásně napsaná, všechno do sebe zapadá a nevím, jestli to bylo tím, že jsem byla takhle dopředu uklidněná, že se mi to kojení podaří nebo to byla jen náhoda, ale už v porodnici bych mohla kojit čtyřčata ![]()
Mě ohledně kojení říkali, že je důležité se nestresovat dopředu že to nejde, že to je to nejhorší, prostě třeba zkusit odsávat aby se tělo jako nabudilo, každopádně já budu hned jak budu moct sestřičky pořád otravovat at mi nosí malého a dožadovat se kojení, i já si i dneska vyžádala tu konzultaci s dr.
já se už taky jen tak nedám ![]()
a nakonci mi řekl, nebojte se mi už si vás ohlídáme
no tak sláva
Ahojte holky, po delší době zas píšu. Nějak se mi to tam nechtělo zobrazit, tak snad to nebude dvakrát. Na netu jsem našla, že v Havířově dělají hysteroskopii bez narkozy. Měla jsem jít na ni znova, ale dostala jsem brzo měsíčky, tak jsem termín zrušila a nějak jsem se k tomu nemohla odhodlat. Už se mi pod narkozu nechtělo. Tak jsem zavolala do Havířova. Za týden jsem tam jela.Zas tam byli srůsty. To jsem 4 měsíce po odstranění. Ale předtím jsem musela být v nemocnici 5 dní. Ted mi to zkontroloval kamerou a hned to odstranili.Je to trochu nepříjemné, ale dá se to. V případě bolesti umrtví to injekci, ale nepotřebovala jsem ji. Ukázal mi to i na obrazovce. Špinila jsem jen trochu první den. Odebral i vzorky a za 14 dní je pošle. Kdybych chtěla expresní příplatek 500kč a druhý den jsou. Telefonicky hned informují. Já si počkám, myslím, že to tam mám v pořádku, můžem se prý snažit. Hlavně, že srůsty jsou pryč. Pokud budu chtít, mám za měsíc dojet a že mi to zas zkontroluje, zda tam nejsou.No hlavně jsem byla ráda, že to bylo tak rychlý. Za půl hod jsem byla v autě. Trochu divný pocit v břichu, jako bych to měla dostat, ale než jsem dopila kafe, bylo to pryč. Škoda, že něco takového nedělají ve Zlíně. Zas bych musela projít předoperační vyšetření, a chvíli tam ležet. Tak to radši obětují do cesty a můžu dřív otěhotnět. Není žádné omezení, jen chvilka co špiníte a to je tak dva dny. Než budou plodné dny, to klidně i vydržím.
Tak já jen, abyste věděli, že i tak se dá to zkontrolovat.
Ahoj Moris,
Moc rada ctu, ze se ti zas nekde pekne venujou.
Ty vzorky je to, na co jsem se te ptala pred nekolika mesici, zda ti odebirali.
Posilaji je na tu biopsii a zkoumaji, zda ma sliznice to spravne slozeni a zda je embrijko v ni schopne prezit.
Drzim palce, at vse dopadne ukazkove a at se brzo zadari ![]()
My uz se blizime k porodu. Brzo bych mela prejit na kontroly v nemocnici, tak jsem zvedava na jejich nazor. Zda cisar nebo prirozene.
Pajkax se neozyva, tak snad dopadlo vse dobre a uziva si sveho drobecka.
Ahojky, já si myslím, že to snad odebírají pokaždé a pak to pošlou doktorovy. Pokud je vše v pořádku, tak se to neřeší. Tak tobě se to už krátí. Mělas nějaké problémy v těhotenství kvůli děloze? Po těch srůstech mám sliznici nepravidelnou. Někde je dobrá jinde je tenčí. Záleží kde se mimčo uchytí. Piju kontryhel a bobulky na obnovení sliznice, tak snad to je k něčemu. ![]()
Ja byla na hysterce nekolikrat, ale vzorky na biopsii mi brali jen jednou, tak si nemyslim, ze je to automaticky pokazde.
Jinak v tehu jsem zadne problemy nemela. Na zacatku jsem trochu zakrvacela, tak jsem bezela k doktorovi, ale to se stava i bez ashermana. Jen do 12tt poradny stres, pak uz bylo trochu lepe, i kdyz strach o mimi je nekoncici.
Taky mi ukazovali mou sliznici na monitoru a byl to des, byla ale na 100%, tedy nebyla videt zadna svalovina a to je hlavni. Taky jsem ji mela nekde nizsi, nekde vyssi. Bylinky jsou fajn. Cokoliv na posileni delohy. Chce to bohuzel hlavne cas.
Nase super slecna vedela, kde uhnizdit a roste o 106, tak snad i u tebe najde nejaky prcek brzo mistecko, kde se zavrtat a zvladne tam ty prvni tydny. Po 12tt jsi uz si co se tyce ashermana za vodou ![]()