Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Botaska
Jo jo, pupeční šňůra už na mně číhá za rohem, vím o ní!!! ![]()
Manžílek je teda dáreček! U nás je to naopak. Scénáře vytvářim já a když něco pronesu nahlas, manžel se uchopí za srdce a kvílí, že dostane infarkt. Tak radši zase zmlknu, no.
A domácí doppler je samozřejmě naprostou nezbytností! Bez něj bych už byla na psychiatrii. Taky kontroluju 2×týdne a zatím se mi podařilo nejezdit nikam jinam na mimořádný kontroly, ale řekla jsem rovnou doktorovi, že mi nevadí kontrola až za měsíc, protože si to krásně rozpůlim a můžou mě čekat za 14 dní s akutním problémem ![]()
Ten utrogestan, tak ten má smysl v prvním trimestru při nedostatečnosti žlutýho tělíska, pak při ivf, kde to je celý nějak stimulovaný, jinak prej ne. No a poslední dobou je trend dávat ho naopak po celý těhotenství nebo od nějakýho toho 16tt v případě, že je předpoklad předčasnýho porodu nebo potratu v druhým rtimestru. Prý má podle posledních studií schopnost tohle ovlivnit i pokud se jedná o nedostatečnost děložního čípku, čehož se já právě obávám vzhledem k těm dilatacím a vůbec…takže zkrátka, udělám všechno, co by to mohlo nějak podržet, no. Akorát se ten utrogestan teda musí zavádět, jinak nemá efekt. Můj doktor říkal, že až se tahle teorie usadí, tak se třeba ukáže, že to má smysl jen v některých případech, ale že se tím nic nezkazí.
Tvou důvěru v doktory Ti teda závidím, já se vsadím, že až tam já naběhnu (jestli se teda dočkám), tak tam bude k dispozici třeba jen nějakej doktůrek bez akreditace, nějaká nepříjemná stará por. asistentka, která bude řvát na mě i na něj a budou mi rvát placentu z břicha a ještě mi udělaj revizi až na kost. Nedělám si iluze.
No, budu se snažit to samozřejmě nějak ukočírovat, ale možná budu mít co dělat sama se sebou. Přijde mi, že z toho ashermana nikdo nějak nedělá vědu, že je to vůbec nevzrušuje. Tak nevím.
Tak těhotenství zdar!!!
Moris
Chce to vydržet. Je to k vzteku, jak se všechno vleče, komplikuje, protahuje, to moc dobře znám. Nedá se dělat nic jinyho než vytrvat a nevzdat to.
S tou sliznicí Ti teda neporadím, nevyznám se v tom, mně jí nikdy tak nezkoumali.
Ten gel si budeš muset s nima domluvit, jak to bude. Mně to dělali taky u Apolináře, jako Ashermance, ale já si ho musela donést svůj. Hlavně to nepodcenit a tím gelem si to posichruj.
Hodně štěstí!
Mám to jako Severina - jednou jsem doktorům věřila, do ničeho jim nemluvila a nechala to na nich a skončila jsem s Ashermanem… A bylo to přesně jak píšeš - jakákoliv komplikace v neděli večer, kdy nemá člověk možnost se poradit se svým dr. a na pohotovosti sedí jen mladá dr. bez atestace. Teda někde tam jistě pospával i ten zkušenej doktor, kterej tam je pro případ kdyby něco, ale to mě samozřejmě nenapadlo, zpochybnit co ona říká a vyžádat si ještě názor někoho jiného, pro mě byl tenkrát doktor jako doktor a když nepřipustila žádnou alternativu té revize, tak jsem to brala tak, že asi žádná není… STRAŠNĚ si to teď vyčítám!
Jinak ten porodní plán nemyslím tak, že bych si tam vypisovala co bych hrozně chtěla, ale jen co bych určitě nechtěla. Jeden porod mám za sebou (opět - neděle v noci a porodní asistentka to na mě té dr. vysvětlovala
a tenkrát jsem si říkala, že porodní plány si píšou jen ty alternativní matky a co bych tam asi psala, bylo mi jedno, jestli pupečník dotepe nebo ne apod., jen jsem chtěla porodit zdravý dítě a sama to taky s dovolením přežít… Takže za sebe můžu říct, že nikdy nevíte, co s váma ten porod udělá. Teda ne že by to byla taková hrůza, i když žádná moc pohodička taky ne, ale to tělo najednou začne reagovat úplně jinak, než jste zvyklé a třeba jako já naprosto přestanete komunikovat. Jedině něco řeknete chlapovi ať jim vyřídí, ale nejste třeba schopné se na něco samy zeptat, něco samy chtít a čekáte s čím jenom kdo přijde a řekne. A to ne že by to bylo tak ukrutný, ale asi tělo šetřilo síly nebo já nevím, zas tak hrozně mi nebylo, ale prostě jsem nebyla schopná mluvit a kdyby mi v tu chvíli přinesli k podepsání jakýkoliv informovaný souhlas k nějakému zákroku, tak bych ani nechápala co podepisuju, proč, co po mě chtějí a podepsala bych i hysterektomii. Tak spíš z toho důvodu, že jen chci poskytnout tu maximální možnou dobu na porod placenty (což je hodina), fakt pečlivou kontrolu porozené placenty, jestli je opravdu celá a že pokud revizi, tak pod UTZ, což by s naší diagnózou neměl být tak neprůchodný požadavek, ale to se tam ta dg. musí taky zdůraznit. A ta domluva se svým dr., aby vám napsal do průkazky, že chce UTZ kontrolu porodních cest ještě v porodnici by snad neměla být takový problém, myslím, že sám uzná, že si tak v případě problémů ušetří práci, protože pak byste k němu chodily každý týden na injekce a kontroly jestli už je to pryč a takhle by to musela řešit ta porodnice a k němu byste přišly v pořádku až po šestinedělí. Mně to teda sama moje dr. nabízela, že mi to při 2. těhotenství do průkazky napíše (jinak by mě to nenapadlo), a to jsme ještě ani jedna nevěděly, že to skončí tím Ashermanem…
Tak vám holky přeju ať vám to co nejrychleji utíká a všechno vám dobře dopadne!
Tak. A to je přesně příběh že života! Vložit se s klidným svědomím někomu do rukou je prostě nemožný, ať už je to víceméně kdokoli (v různejch oblastech), koho pořádně neznáte. Všichni jsou jenom lidi a je mezi nima zkrátka hromada mimoňů, nezkušenejch nebo třeba zabedněnejch, nešikovnejch…to člověk nikdy dopředu neví. Po letech zkušeností vím, že odborníků, kteří opravdu vědí, co dělají, je jako šafránu. No a tak je to zkrátka na mně, abych je pohlídala, obvzlášť pokud jde o zdraví. To je moje a těm lidem o něj nejde. Oni jen pracujou, jak to uměj. A kruh se uzavírá. Takže Ti, Ashermanko, děkuju za tipy, budu se snažit o totéž, akorát se právě obávám toho, jak vlastně budu reagovat na situaci v ten moment, přesně jak píšeš. Tak se pokusím připravit nějak dopředu, co to dá a budu se snažit bejt obezřetná ![]()
Holky včera jsem byla na rychlo kurzu a celkem mě tam vyděsili s císařem, tak uvidím co nakonec řekne dr., snad budu moct rodit normálně a pak taky plkala, že dávají léky pro urychlení odloučení placenty a že když by tam něco zbylo, že udělají revizi ![]()
tak sice dr. povídal, že se dalších srůstů bát nemám, ale bojím se
takže jak povídal at si plán nepíši tak ho dopíši, jak že je to s tou placentou, není pro nás lepší počkat až se vypudí sama než si brát urychlení a jak že je to s tou po revizí, můžu napsat, že nechci klasickou revizi, ale hysteroskopii, co že vlastně taky revize, ale že vidí co řežou a myslíte že to můžou tohle splnit?
Tak a je to tady…
Takže napřed co vím z doslechu, protože tady vlastní zkušenost nemám (porodní plán jsem si u 1. porodu nepsala). Doktoři se samozřejmě na porodní plán nijak nadšeně netváří, přesně ve stylu že co jim to tam bude nějaká hysterická rodička diktovat co mají a nemají dělat, takže to je asi důvod, proč ti to tvůj dr. rozmlouval (což mi teda ale přijde jako vrchol! Co mu je do toho, když u toho nebude? A i kdyby byl, to je přece jasný, že máš strach po takových zkušenost co s revizema máš. A taky dost nechápu jeho logiku, jestliže už jsi jednou AS ze zpackané revize měla, tak i když ho teď momentálně máš vyřešený, tak jakákoliv další blbě udělaná revize znamená, že se ti může udělat znova… A po porodu jsou ty revize nejrizikovější, protože ta děloha se stahuje nerovnoměrně a co v jednom místě znamená akorátní zásah, tak v jiném už to může být až do svalu.)
Tady je to přesně jak psala Severina - nikomu nejde o tvé zdraví tolik jako tobě samotné a i když asi není pro doktory povinnost porodní plán splnit (to vážně nevím jak to je s jeho dodržením), tak ty aspoň sama pro sebe budeš mít pocit, že jsi udělala co šlo, abys tomu zabránila.
Jinak co vím konkrétně, tak všechny holky co znám, císaře v pohodě přežily a například kdyby mně někdo v 2. době porodní nabídnul císaře, tak skáču radostí do stropu
. Je to samozřejmě klasická břišní operace se všemi riziky vč. anestezie, na druhou stranu nehrozí, že by ti mimčo museli tahat kleštěma, protože nějak špatně zarotuje nebo se objeví jiná komplikace, nenarodí se přidušené apod. Možných komplikací je v obou případech celá řada, nicméně je pravda, že v předporodních kurzech se opravdu razí přednostně přirozené porody a proto se trošku ty komplikace u císařů zveličují. Navíc u tebe by to mělo ten bonus v tom, že by opravdu na všechno viděli a placentu vytáhli odevšad a celou. Ale to je jen můj názor. Jinak oxytocin, hormon, který způsobuje stahy dělohy a tím usnadňuje porod placenty se dává rutinně všem rodičkám okamžitě potom, co porodí dítě, takže toho se neboj. Spíš jen aby ti pak počkali fakt tu maximální možnou dobu a nezačali ti tu placentu tahat už po čtvrt hodině, protože se jim to zdá moc dlouho a mají zrovna pauzu na oběd. Jinak pokud ji do hodiny neporodíš, pak je bez řečí provedena manuální lýza a na ni navazující revize, to si asi vybírat nemůžeš, protože celá ta placenta zůstat nemůže, v krajním případě by to pak vedlo i k otravě krve. Ale můžeš si právě pro tyhle případy říct, že tu revizi chceš pod UTZ kontrolou, aby viděli, kde je ještě potřeba „škrábat“ a kde už ne. UTZ mají na každém sále, takže tak nadstandardní požadavek to teda není, ale asi bude dost záležet, v kterou denní dobu budeš rodit, v noci tam bude fakt jen jeden dr., takže obojí stíhat nebude. HSK ti pravděpodobně taky neudělají, protože tu můžou dělat jen zkušení dr. a vyžaduje to i určité instrumentální zázemí, takže jako akutní ti ji podle mě asi neudělají, od toho jsou bohužel revize. HSK má smysl pouze v případě, že by ti v děloze zůstaly jen mikroskopické kousky placenty, které tě krátkodobě nijak neohrožují a můžou se nechat několik týdnů (proto je důležitá ta UTZ kontrola porodních cest po porodu, aby se odhalily zavčasu) a když ani pak neodejdou i po aplikaci nějakých dlaších léků podporujících kontrakce, tak teprv se přistupuje k HSK. I když samozřejmě budou chtít napřed udělat revizi, ale tak té už by ses ubránila. Jinak to je právě problém těch revizí, že ty se dávají i těm nezkušeným doktorům na zacvičení a oni samozřejmě nechtějí nikomu ublížit, ale v té nezkušenosti se to často může nechtěně stát. Bohužel… U mě to právě bylo tak, že jsem placentu porodila téměř okamžitě po dítěti a oxytocinu, řekli mi že je celá, ale pak se ukázalo, že malé kousky tam zůstaly, tak mě poslali na revizi. Dva dny po ní jsem se dozvěděla, že v těchto případech se na revizi může čekat i několik týdnů a potom, co mi z ní zjistili AS jsem se dozvěděla, že by se po porodu vůbec dělat neměla a měla by se dělat rovnou HSK… Takže tolik ode mě. Snad jsem tě moc nevystrašila, ale říkám si, že kdybych tohle tenkrát věděla já, kolik už kolem mě mohlo běhat dětí… Držím palce!
Ahoj holky
děsíte mě stále více, ale stále se snažím být klidná. Jak jsem již psala, vím, k jakému doktorovi budu docházet. Je pečlivý a neb mě už měl 2× na stole, tak předpokládám, že udělá vše, aby mě tam neměl znovu. Dělá vykřičníky přímo na kartu a zatím to vždy všichni následovali, tak doufám, že budou i při porodu a po porodu. Myslím, že to bude v mém případě i účinější než tam někomu mávat porodním plánem před obličejem. Doufám, že i když třeba na něj nevyjde služba a nebude mě rodit, že si mě vezme do parády po porodu, abych se případným dalším táhlým problémům vyhla.
Fakt všem držím palce, ať to dopadne dobře a doktoři se vám maximálně věnujou a nemávají nad tím rukou.
Hm, přesně jak píše Ashermanka. To by mě opravdu zajímalo, proč si pan doktor myslí, že u Tebe už po další revizi srůsty nehrozí! Že by ses neměla bát proto, že on se taky nebojí? Já už mám na tyhlety cinty fakt alergii.
Tak držím palce ať to dopadne co nejlíp.
Co se těch revizí týče, to fakt nemůžu pochopit, jak je možný, že se takhle strašně riskuje s nenahraditelným reprodukčním orgánem ženy. Prostě si tam naslepo škrábe ostrým nástrojem nějakej člověk, aby si to vyzkoušel a ty pak „jenom nebudeš mít děti“. Někde jsem četla, že to dokonce dávaj dělat medikům v rámci kolečka! Takže nějakej týpek, co nakonec třeba bude dělat psychiatra, si na tvým reprodukčním orgánu jen tak vyzkouší „operaci“. To by mě fakt klepla pepka. Já se s nima teda budu o minimálně ultrazvuk při tom rvát jak lev. Pokud teda nebude všechno jinak a já nebudu bezvládně podepisovat jeden informovaný souhlas za druhým ![]()
Ach jo, ať už to máme za sebou ![]()
Botaska
Tak to jo, jestli to máš takhle ošetřený, že tě bude mít v péči doktor, kterej tě operoval a možná tě bude i rodit, tak to se asi opravdu nemusíš tolik bát. Ty k němu chodíš už teď jako k obvodnímu gynekologovi? A to je v tom Motole? Já půjdu do poradny při porodnici nejdříve v 35. týdnu a určitě ne pokaždé k stejnýmu doktorovi. Kdo tam bude, ten tam bude
Při sepisování anamnézy při registraci je asherman nijak nevzrušil, jen mi sestra ozřejmila, že adheze není synechie. (?) A taky jsem musela podepsat, že pokud budu rodit před termínem, souhlasím, že mě nepřijmou ![]()
To, že si tě vezme po porodu do parády, Ti normálně už nepokrytě závidím! Protože já si musím naopak neustále brát do parády doktory, nutit je k něčemu a odrážet jejich neustálý bagatelizování. Už jsem z toho unavená. Asi mám talent obklopovat se nesprávnejma lidma.
Taky mě štve, že něktré doktoryi Ashermen vůbec nezvrušuje, ale byla jsem jednou na pohotovosti tedka v těhu a tam když četli moji anamnézu tak si doktora povzdechla a povídá Asherman jo a já na ní jo, tady jsme mi dělali revizi a to je následek ![]()
Severina
Tak teď jsi mě pobavila, to byla sestra u Apolináře v příjmové ambulanci, ne? Ty jsou všechny chytřejší než doktoři
Posledně jsem měla pocit, že i docent musel poslouchat, co nařídily
Samozřejmě že adheze rovná se synechie, ale asi nemá cenu se handrkovat se sestrama. Jinak tě ale musím uklidnit, porodní asistentky takový herdekbáby nejsou, fakt všechno ve slušnosti a mile, až když něco nejde, tak jsou trochu ráznější, ale normálně se ti představí a věnujou se, toho se bát nemusíš. Aspoň já a všichni kolem mě měli takové zkušenosti.
A za sebe bych doporučovala moc neříkat, jestli už máš za sebou nějaký předporodní kurz, protože když jsem řekla že jo, tak už mi pak nic moc nevysvětlovaly a neříkaly jak co pokračuje a jak dlouho ještě a připadlo mi to takový nekonečný, že jsem tam na to sama a měla jsem pocit, že kdybych řekla, že ani nevím jak funět, tak by kolem mě běhaly víc…
Ashermanka
No, čoveče, kupodivu to byla nejspíš por. asistentka, bylo to nahoře u těhotnejch. Byla slušná, milá, a tak jsem se s ní nepřela. Bylo to vtipný, hrozně dlouho řešila, jestli má napsat do karty synechie nebo adheze
A máš pravdu, dole na ambulanci jsou sestry hustý! Ale jestli ten docent, co musel poslouchat byl ten samej, co jsem ho tam jednou měla i já, takovej vetchoň, tak to se ani nedivím, protože ten už je tam jenom do počtu. Jsem se ho vždycky na něco zeptala, on mě obdařil prázdným pohledem a odpověď přišla od sestry ![]()
Jinak díky za tip, budu dělat blbou, informací nedotčenou, i když, bůhví, jestli to tak i nebude. Mám pocit, že se stejně nedokážu připravit. Začínám chápat, že to všechno není vůbec žádná sranda a absolutně si nedovedu představit jak to zvládnu. Ne jen porod, ale i tu péči o dítě. Co tak čtu, tak je to hrůza na druhou a momentálně se vidim nenávratně zavřená v blázinci s poporodní psychózou!!!
Ahojte holky, po nějaké době píšu. Zatím těhotná nejsem, ale jak jsem psala, po srůstech mám hodně slabé měsíčky. Minule jsem je měla dokonce dost brzo a bylo jen takové špinění. Nevím co pomohlo.Piju kontryhel, užívám mateří kašičku, tobolky šatavary a ortilie.Dnes jsem to dostala a po dlouhé době to vypadá na normální měsíčky. Tak snad se sliznice dává dohromady.Kde nepomáhají léky, je fakt dobré nasadit přírodní. Tak hezký den! ![]()
Ahojky holky, tak to já se zítra dozvím jestli půjdu na císař nebo ne, tak se pak ozvu jak jsem dopadla
Holky tak se hlásím a poprvé jsem slyšela názor, že u mě císař z toho důvodu, že se bojí, že po Ashermanu budu mít vrostlou placentu a že takhle mi zkontrolují celou dělohu, takže i když je mimčo momentálně dle UTZ 2,7kg a to bych prý ještě klasicky zvládla, ale nakonec jdu císařem za týden, to budu mít ukončený 39tt, ve středu nastupuji a ve čtvrtek řez. Držte mi palce. Najednou se moc bojím, dr. v nemocnici mi povídal, že je zázrak, že jsem po Ashermanovi do toho přišla a že jsem to v těhu až semka dotáhla a že by se ani nebál toho že bych to nedala, ale dalších srůstů, a že kdyby byla vrostlá placenta, že by mě stejnak museli říznout a kontrolovat to, tak to je u mě nového, tak mi držte palce.
Moris
. Taky se může stát, že nebude potřeba nic rozrušovat a co pak s ním, přece jen 3 tisíce nejsou úplně málo. Pokud tam ale žádné zásoby nemají, tak bych si to spíš domluvila v nemocniční lékárně, pokud tam nějakou mají, ať ti aspoň odpadnou starosti s uchováváním.
Ten gel je lepší si domluvit přímo v té nemocnici, kde ti budou HSK dělat. U Apolináře je to tak, že jich mají nakoupených několik v zásobě a až když ho použijí, tak ho zaplatíš a taky se nemusíš starat o „přepravu“. Má určité rozmezí teplot, při kterých se musí uchovávat a to bys asi musela pomalu až na sál s chladicí taškou
Hodně štěstí a ať tam potvory nejsou!