Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Pajkax
To je super, že se ti to podařilo takhle brzy. Měla jsi štěstí v neštěstí, že jsi měla postiženou jen spodní část té dělohy. Pro otěhotnění je nejdůležitější nemít vejcovody blokované srůsty a pro implantaci embrya je nejdůležitější fundus, takže tím, že jsi to měla netknuté, tak to určitě byla velká výhoda. Takhle jen odstranily ty srůsty, které by omezovaly velikost dělohy a asi zamezovaly průniku spermií.
A nepřemýšlela jsi nad tím, že by sis domluvila nějakou lepší porodnici kousek dál a nechala se tam hospitalizovat třeba už 14 dní před termínem, abys pak nemusela nikam honem honem dojíždět a všichni byli nachystaní i kdyby to přišlo dřív? Já myslím, že jestli jsi měla dobré vztahy v té Plzni, tak by se to tam s touto diagnózou a s tím, že ti tam dělali tu hysteroskopii snad dalo domluvit?
Hodně štěstí a ať se malé drží!
Ashermanka: no oni tě nikde dopředu 14 dní nehospitalizují
za dva týdny jedu ke svému dr. tak ho vyspovídám a uvidím co mi poví, ted jsem třeba taky plašila a večer jsem byla na pohotovosti, najednou jsem měla výtok takový jiný a měla jsem strach aby to nebyla plodovka, naštěstí ne
tak mě po hodine pustili domů a taky jsem byla na pohotovosti v příbrami, jet 50 km bych nedala, je to blbé, když jsem se tady už jednou zradila, ale jsem případ jednou za x let a zrovna to potkalo mě no…
jo a mě dr. povídal, že srůsty v dolní části dělohy až tak nevadí, protože se embrio uhnízduje v horní části a že jsem měla kliku, že mi děloha nesrostla k sobě jako ty stěny, že to bylo na hraně ![]()
Nevím, zda tu hysteroskopii neodložím.3 dny před ním jedu do Plzně na imunologii a nesmím žádné prášky hormony. Jenže mám si zavádět na desinfekci macmiror 500,na dezinfekci a nevím, zda to můžu. Volala jsem do Plzně a doktorka, to nebrala, abych se ji zeptala.Budu to ještě zkoušet se tam dovolat. A taky zas pod narkozu, už po kolikáte. Četla jsem, že to dělají někde i ambulantně bez narkozy. Příjemné to asi nebude, ale pokud to nebolí, asi ještě projdu stránky nemocnic.4etla jsem, že se tomu věnují v Havířově, což je sice od ruky, ale občas tam jezdím k rodině, tak se tam aspon vyznám a spojila bych cestu s návštěvou.
Moris
Tak je to trochu složité, je to zhruba tak, že:
Celá řada těh. komplikací má týž podtext a sice… matka prostě odmítá plod. Ten je z poloviny otcovský a je obrovský zázrak, že příroda umí to, co se nedaří dokonale realizovat při transplantaci orgánů. Přijmout „cizí“ tkáň. Potrat, předč. porod, nitroděložní úmrtí a zřejmě celou řadu těh. komplikací si lze představit jako událost, kdy matka reaguje „nepřátelsky“ na „cizí“ tkáň, tj. má ji tolerovat, ale z neznámých důvodů to neumí. Nepříjemné je, že proces je započat na samém počátku těh. a běží v horším případě pár týdnů (potrat), v lepším mnoho týdnů (např. předč. porod atd.) s tím, že klinické manifestace už bohužel představují pouhou špičku ledovce a je často pozdě…Celý proces jinak povahou představuje zánět (zánět není totéž co infekce, je definován jako reakce tkání či organismu na zevní podnět a ty mohou být i neinfekční, fyzikální, chemické…) Do tohoto již daného procesu zasahují zřejmě různé „promotory“, neboli urychlovače, např. infekce, poruchy srážlivosti a mnoho dalších faktorů… Aby to nebylo jednoduché, celý chronický proces zánětu provází aktivace srážlivosti na úrovni rozvíjející se placenty, minimálně se odrážející v oběhu matky (proto změny srážlivosti u matky často až velmi pozdním projevem problému).
Jestli existuje řešení, tak primárně určitě ne…neumíme zatím ovlivnit toleranci plodu matkou, přestože jisté pokusy zde jsou, ale existuje způsob, jak modulovat tento proces, čili trochu ovlivnit přeci a to je progesteron (Utrogestan), ten to docela umí a proces aktivace srážlivosti ovlivnit miniheparinem. Jejich podávání zatím nemá žádná doložená rizika. Ale aplikace miniheparinu má smysl jen od samého počátku, čím později, tím horší výsledek…
Nepříznivé je, že o výše uvedeném moc hematologové neví, ví hlavně pár lidí, co se problematikou zabývají, léčba tedy musí být v rukou porodníka, imunologa, hematologa bohužel ne, ten vidí příliš černobíle, ale výše uvádím že hodně složité, že i normální srážlivost v krvi matky nevylučuje její aktivaci na úrovni plodu.
Toto je názor dr. Kouckého od Apolináře (snad se nebude zlobit, že jsem to tu nakopírovala), možná pro vysvětlení by bylo jednodušší kontaktovat jeho (má poradnu na www. porodnice. cz), nebo se k němu objednat, co si myslí o celé tvé historii a co by navrhoval. Jak jsem pochopila, nepatří to tak úplně jen do sféry porodnictví ale spíše reprodukční imunologie a asi to není úplně rozšířené. Pokud to správně chápu, tak ta matka prostě plod odmítne tak, že se např. srazí krev na úrovni placenty a tím pádem to těhotenství nedopadne a přitom se to v krvi té matky nějak projevit vůbec nemusí. Jak jsem psala, nevím, co za testy máš za sebou, jestli i hematologické, imunologické, ale jestli jdeš teď ještě na kontrolní HSK, tak asi bude chvíli trvat než ti povolí zase otěhotnět, tak se třeba v mezičase vrhnout na probádání tohoto…
Přeju hodně štěstí a nezoufej, je spousta mamin i v tomto věku!
Moris
U Apolináře to v některých případech taky dělají bez narkózy, hlavně když je to jen diagnostická, ale záleží na domluvě. Já jsem začínala vždycky bez a když to vypadalo na velké rozrušování, tak mě uspali až podle nálezu.
Pajkax
A domluvit si tam vyvolávaný porod v 38+5 nebo kdy se dělá? Nevím, jestli jsi rozhodlá pro normální nebo císaře, ale takhle by ses tam dostala v pohodě.
Jinak bych moc nevěřila na řeči typu - jste jediný případ za x let, to byla nějaká náhoda, to se nestává, Asherman je hrozně vzácný… Není! Četla jsem i odborné zahraniční články a riziko AS je až 48%, zejména pokud jsou revize dělané brzy po porodu, to je každá druhá! a až 25% po zamlklých těhotenstvích. Jenže tady je podle mě celá řada nediagnostikovaných případů. Jsou ženy, kterým se to mohlo stát po posledním dítěti, další nechtěly, mají jen slabší MS, to každá spíš uvítá a neřeší, že by to mohlo mít tuto příčinu. Nebo prostě pořád dokola jen berou hormony na nízkou sliznici a HSK jim nikdo nenabídne, smíří se s tím, že děti mít nebudou apod.
Po své zkušenosti si třikrát všechno, co mi doktoři řeknou, ověřuju a do nemocnice, kde mi to způsobili už ani do lékárny… Ale to se mi to říká, když mám na výběr…
Ashermanka
No vidíš, to je lepší ![]()
Ta bolest, no, já jsem po tý první osudný revizi a re-revizi měla ještě měsíc docela dost bolesti, takový tahavý, jako by mi měla ta děloha vyhřeznout, k tomu trochu teplota, pak to jakoby prošlo do chronickýho stádia, kdy to bolí, jak jsem popisovala. Úraz, ani břišní operaci jsem neměla, fakt si myslím, že to je z těch revizí. Na první hysteroskopii, jenom diagnostický, dělal Mudr. Charvát že Zbraslavi a Motola, mi zjistili, že mám i děložní hrdlo celý zjizvený a těma jizvama jakoby zmenšený a tuhý, tak možná to je zkrátka tím, jak mám po těch dilatacích a revizích to břicho porubaný. Jinak SI skloubení bych měla mít v pořádku, cca dva roky před tímhle těhotenstvím chodím na mobilizace a cvičím Mojžíšku. I když teď teda už ne, kvůli špinění v začátku tehot. A bojím se zase začít.
moris
To mi je teda strašně líto. Já už měla taky tři zamlklý potraty, ale u mě nikdo nevěděl o srůstech, takže vždy kolem 10tt zpomalení růstu plodu a pak konec. Kromě toho prvního, to bylo 12tt a z neznámý příčiny.
U Tebe to bude něco jinýho, když víš, že srůsty už nemáš. Asi máš pravdu s tou sliznicí, zřejmě se miminko zahnízdí někde, kde ta sliznice není úplně dostatečná a pak dojde k poruše zásobení plodu, nebo tak nějak si to představuju. Nevím, no. Ale nenechala bych se deptat těma kecama o veku. To slyším taky furt.
Možná by bylo řešení zjistit jak na tom je momentálně ta Tvoje děloha, jestli tam fakt už žádný srůsty nejsou a jak vypadá sliznice a pak to zkrátka zkoušet, jestli se jednou konečně to mimino neuchytí na správným místě. Já mela před tímhle posledním těhotenstvím sliznici v době ovulace max. 7mm, pro někoho dost málo, ale povedlo se. Pokud bys ještě chtela vyzkoušet nějaký ty přírodní prostředky, tak my, já i manžel jsme před tímhle zatím nejúspěšnějším těhotenstvím jedli MACU. Manžel měl totiž už po všech těch peripetiích spermiogram, že nám řekli, že jedině ICSI, nebo jak se to píše, takový to oplodnění vajíčka vpichnutim spermie. No, ale po megadávkách ovoce denně a tý mace, má spermiogram úplně na jedničku. Mně se po ní zase přestalo dělat takový to hormonální akné a naskočila mi štítná žláza. Pak jsem ještě jedla Femibion 800, pro jistotu, je tam naštěpená listovka.
Jako úplně poslední možnost vidím náhradní matku. Pokud je to pro Tebe finančně přijatelný, bylo by to řešení. Mně tahle možnost drží při životě.
Hysteroskopii bez narkozy doporučuju, pokud neočekáváš nejaký problém, který by se musel chirurgicky řešit, jdi do toho. Mně to teda vůbec nebolelo a vyhneš se tý narkóze.
Přeju Ti moc štěstí!
…jo a mě dr. povídal, že srůsty v dolní části dělohy až tak nevadí, protože se embrio uhnízduje v horní části a že jsem měla kliku, že mi děloha nesrostla k sobě jako ty stěny, že to bylo na hraně…
Tak jsem se hned běžela podívat do operačního protokolu, jestli mám taky kliku a já měla ten srůst v levim rohu, tuším, že tedy asi nahoře, že, a masivní do svalu, to bude nejspíš to slepení dělohy, ne jen sliznice
No bezva! ![]()
Já jen doufám, že už snad zamlklý z důvodu těch srůstů nebude :-/ Abych mohla přemejšlet už jen nad vrostlou placentou, vykrvácením, hysterektomií, zkracováním čípku, nově teď nad potratem z imunologickych příčin a jinymi radostmi! ![]()
No mě dr. říkal, jako po revizi, máte nízkou sliznici, dáme tomu čas měsíc, to nic, pak že zkusíme jestli funguje děloha a dostala jsem ted nevim jaky prašek, že po přestaní braní by měla přiít MS není to antikoncepce, pak mi vzal kdev a kontroloval hormony a nic a pak nasadil estrofomu na 3 měsíce a hned obědnal na HSK, hnedka povídal, že jakmile po estrofemu po prvním měsíci nenaskočí ms tak e to jasné, že je tam malý srůst a podívejte ![]()
Já měla srůsty v celé děloze až do jednoho vejcovodu, který mám stále neprůchodný.
Pajkax už se řítíme do konce 24tt. Máš fakt dobrého doktora. Já musela od své gyn utéct, pak jsem se dostala do Motola a péče super. HSK mi dělali podle domluvy, kontrolní také bez narkozy - nejvíc mě bolelo/pálilo, když mě polili desinfekcí, pak už v poho
Hlavně super, že ti to vše ukazují na telce
Biopsii nevidím jako takové riziko, hlavně se vyloučí genetické a jiné vady sliznice, které znemožňují uchycení či vyživování plodu. Je i známo, že narušení sliznice pomáhá k uhnízdění a radili mi taky po biopsii to hned zkusit - to že se mi nedozrálo vajíčko atd. je samozřejmě jiná
Jak říkám, mám tam toho porouchaného mraky. Jinak u Apolináře vím, že dělají HSK bez uspání, uspí jen, když je nutné.
Do pronájmu dělohy bych nešla. Není to legální a stále je riziko, že ti dotyčná dítě po porodu „nevydá“. Dělá se to většinou v příbuzenstvu nebo mezi dobrými přáteli. Taky jsme řešili a zjišťovali možnosti.
Moris. Jsem překvapená, že na genetiku jdete až teď. Kámošku poslali po potratu hned na genetiku a imunologii (kontrolní HSK měla už před otěhu). Má taky zakloněnou dělohu, nakonec jí našli oslabenou imunitu a nějakého koka. Léčili jí antibiotikama a asi před měsícem porodila kouzelného chlapečka
- léčila to relativně dlouho a taky otěhu po všech peripatiích asi 3 roky po prvním potratu, jen aby to nevypadalo jako rychlá pohádka.
Všem držím moc palce!
Botaska
No, já bych v čechách do náhradní matky taky nešla. Chtěli bychom to, jestli zase potratím, vyzkoušet samozřejmě v nějaké ze zemí, kde to mají ošetřené zákonem. Taky bych neměla nervy čekat, jestli mi nějaká paní odnosí dítě a dá mi ho ![]()
Zkrátka, po šesti letech už jsem opravdu nedoufala, že by to mohlo klapnout a tak, jestli se to zase podělá, do toho prostě půjdu. Nechci zůstat bezdětná a chudák manžel, co už si se mnou v tomhle směru vytrpěl, taky nemá žádný děti.
Já tě naprosto chápu. Taky jsme to řešili a shodli se s manžílkem, že bychom dali cokoliv za vlastní dítě a šetřili na IVF a jiné možnosti a i dost za vše možné utratili, ale vcelku v pohledu výsledku pakatel. Ty chlapíci to občas hůř snášej, co? Můj šel do se mnou do manželství, když jsem byla nejvíc zhuntovaná a utekla hrobníkovi z lopaty. Snažila jsem se mu manželství s neplodnou ženskou vymluvit, ale nedal se. Myslim, že to taky tak těžké nečekal a občas byl na pěst, ale teď je samo vše veselejší, i když máme strach, jestli to naše slečna zvládne. Věřim, ale že je to supermanka, která se proklestila a drží se a bude se držet zuby nehty ![]()
Držím palce, ať máš vše v pohodě a nemusíte tuto možnost řešit!
Botaska
No, je to zkouška, to je jasný. Sama koukám, jak jsme to všechno vlastně přežili. Už se nějak obrousily hrany a jsme sehraní, ale taky to bylo místy psycho
Taky jsem mu navrhovala, že by mohl ještě začít novej život bez takovýho trápení, ale nechtěl o tom ani slyšet. Na druhou stranu, ani já ho nechtěla vyměnit, když nám rikali, že vzhledem k jeho spermiogramu budeme mít dítě jen ztěží a to jen s pomocí asist. reprodukce. To jsem ještě netušila, že hlavní problém je moje zrasovaná děloha ![]()
I já Tobě držím palce, jsem přesvědčená, že to už doklepete a budete mít doma zdravou princeznu, Motolskej zázrak!
Díky moc, Severiano!
My si pak ze všeho toho snažení pak taky už dělali spíš legraci. Ono to ani jinak nejde, aby se z toho člověk nezbláznil.
Jsem ráda, že i tvůj chlap drží ![]()
Doufám, že se tu brzo zavěsíš informaci, že také pupkatíš a budeš mě v zázracích následovat ![]()
Moris
Až půjdeš na tu kontrolní hysteroskopii, zkus prosím detailně vysondovat co myslí tou oslabenou spodní vrstvou sliznice. Mně totiž přijde, že ti doktoři občas plácnou něco jen aby nám dali nějaké vysvětlení, ale třeba to kolikrát ani není moc logické, hlavně abychom se už neptaly, protože by se zjistilo, že vlastně sami taky nevědí. Což přece není ostuda, nikdo neví všechno a kolikrát některé věci ani nejsou doložené a zmapované, ale holt to někdo třeba špatně nese, že by musel říct nevím…
Mně třeba řekl dr. Mára, že sliznice je růžová, pěkná, šance na reepitelizaci (rozrostení) dobrá. A to jakou má barvu vidí právě při té hysteroskopii. Biopsií bych se trošku bála, protože to se jakoby seškrabává vzorek té sliznice, tak aby zase nehrábli hloubš, ale tak snad je to při té hysteroskopii pod větším dohledem. Jinak pokud ti sliznice běhěm cyklu dorůstá jak má, tak by snad právě měla fungovat dobře, ne? To znamená, že reaguje na estrogen, který si tělo samo produkuje a tedy roste, ale jak je to potom s vyživováním placenty, to fakt nevím, samotnou mě to nikdy nenapadlo.
Jinak jsem teď právě četla nějaký názor, že už se to ve světě intenzivně zkoumá, tady zatím nic moc, ale že prostě za některými potraty není evidentní příčina a přikládá se to tomu, že je to prostě nekompatibilita matky a plodu. Že je to (s trochou přehánění) jako při transplantaci, že ten plod je z poloviny otcovský a tím pádem pro ženu „cizí“ a to tělo ho odmítá a pak se v těle odehrávají nějaké složité biochemické procesy na úrovni krve, různě se mění srážlivost apod. a takhle to pak dopadne. Ale že když se podchytí ještě před těhotenstvím a pak se podávají nějaké léky, tak je prognóza velmi dobrá, zkusím to pro tebe dohledat a později vložím.