Ashermanův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
asherman
20.7.12 14:18

Ahoj Báro,

to je asi jen takové alibistické zjednodušení té lékařky. Podle mě, pokud nedojde při revizi k poškození sliznice, nemůžou se srůsty vytvořit, protože prostě nemají jak, ten mechanismus vzniku je jasný. Pokud k poškození dojde, pak asi dost záleží na tom v jakém rozsahu a jakou máš dispozici k hojení jizev. Někomu se jizvy hojí pěkně, někomu se dělají takové ty vystouplé keloidní jizvy (třeba po odstranění znamínek nebo po jiném šití) a pak se předpokládá, že se podobně bude „hojit“ i ta děloha, tj. srůsty. Logicky ale nikdo nemůže mít genetickou dispozici k tomu, aby ho lékař při (podle nich) banálním zákroku poškodil.
Jinak co jsem měla možnost si načíst, tak i ženy, kterým se po AS už žádné srůsty nevytvořily a sliznice jim hezky dorostla, mají MS slabší než tomu bylo před Ashermanem. Prý to ani lékaři nedokážou vysvětlit, čím to je, každopádně to teď musíš brát jako tvůj nový „normál“.
S otěhotněním ti moc poradit nedokážu, pokud jsem správně pochopila, že se o něj snažíš, snad jen jestli se ti už delší dobu nedaří, zkusit si nechat zkontrolovat dělohu znova, jestli se něco znovu nevytvořilo, zejména pokud máš nízkou sliznici (pod 5-7 mm v půlce cyklu). Taky nevím, kde ti srůsty rozrušovali, pokud s tím neměli dost zkušeností (jako moje předchozí klinika), mohli ti tam něco nechat, i neúmyslně, ono je to v té děloze docela nepřehledný a když nemají dost zkušeností, můžou si to chybně vyložit. A jak jsem psala, můj nález vypadal v reálu u dr. Máry o dost jinak. Předtím mi bylo dokonce řečeno, že se můžu vrhnout na otěhotnění a já přitom měla ještě skoro polovinu dělohy srostlou a tak by prý moje šance i při IVF byly nulové… Jinak kdybys nad tím uvažovala, tak ani k němu nepotřebuješ doporučení od gyndr., kromě předoperačního vyšetření od obvoďáka ti všechno zařídí.
Je mi líto, že tím taky musíš procházet, ale neházela bych flintu do žita a vrhla bych se na to, v těchto případech to musíš vzít do svých rukou, jak se mi bohužel potvrdilo…

• Citovat
  • Upravit
8
27.7.12 19:20

Ahoj,

Omlouvám se, že píšu až nyní. Revizi dělohy po zamlklém těhu, jsem podstoupila v Baťově nemocnici v ZL, nikdy nezapomenu, protože děloha byla srostlá úpně celá a jediné co mě zachránilo, byly drobné duťinky v děloze, pomocí nich dělohu rozrušili. Byla mně provedena laparoskopie a pak hysteroskopie a vše v Baťově nemocnici. Operace byla úspěšná, srůsty se podařilo rozrušit. Asi po pěti letech se mně podařilo otěhotnět znovu, ale těhotenství bylo ukončeno v 8týdnu, protože se plod nevyvíjel a tentokrát jsem už do Baťovky nešla, ale revizi jsem podstoupila v nemocnici Atlas v ZL a vše dopadlo velmi dobře, ke srůstům nedošlo…a pak, že k tomu mám sklony! Hysteroskopii podstupuji vždy preventivně v rozmezí 3 let a děloha je bez srůstů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
asherman
2.8.12 21:42

Tak to je mi moc líto, že se s tím trápíš už tak dlouho. Bohužel s tím ti moc neporadím, sama jsem teprv na začátku. A podstupovala jsi už nějaké IVF nebo to necháváš jen přirozeně? Třeba není problém jen v Ashermanovi, když už to dvakrát nedopadlo, nevím. Vím akorát, že dva potraty doktoři pořád berou jen jako smůlu a podrobná vyšetření rozbíhají až po 3 po sobě jdoucích, ale myslím si, že před IVF je to testování docela důkladné a třeba by něco objevili tam a ani bys pak klasické IVF nemusela podstupovat. Každopádně pokud už srůsty nejsou, sliznice hezky dorůstá a cykly jsou ovulační, tak si myslím, že už by to oplození nemělo být extrémně omezené. Já sice IVF moc nefandím, ale jsem v budoucnu připravená ho zkusit, pokud to jinak nepůjde, už jen proto, abych měla pocit, že jsem opravdu vyčerpala všechny možnosti a taky proto, že sice trochu drsnejma metodama, ale nachystají to v tom těle jak nejlíp to půjde (samozřejmě v rámci možností) a třeba to vyjde.

• Citovat
  • Upravit
severína neprihlasena
3.8.12 18:40

Asherman
Moc díky za Tvůj úžasnej příspěvek, konečně nějaký zkušenosti z českých krajin. Vůbec nechápu, že se o tomhle problému u nás tak málo ví. Já jsem měla před šesti lety MA ve 12tt, následovala kyretáž, v zápětí druhá, razantnější (nechali tam původně zbytky) a bylo vymalováno. Jenže mi nikdo neřekl o riziku následných srůstů a já se, jak blbec stále snažila o dítě a připravila si tak další zážitky v podobě dalších dvou zamlklých těhot. a následných revizí. Všechno bylo pro doktory pořád „normální“ a " to se dneska děje pořád", eventuelně jsem se dozvěděla, že si za to můžu sama, že jsem „stará matka“. To jsem slyšela už poprvé v 29 letech! No, nakonec to napadlo mojí fyzioterapeutku, která mě téměř donutila jít na hysteroskopii. To byl taky boj, protože můj gyn. mě tam nechtěl poslat, že prý žádný srůsty určitě nemám. Nakonec jsem si to vynutila a bylo to jasný. Děloha slepená, jednoznačně neschopná donosit těhotenství.
Následovala operační hysteroskopie, hyalobarrier gel, taky u doc. Máry. Nevím, jestli úspěšně, žádnou kontrolu mi nedoporučil. Ani jsem s ním nemluvila, jen jsem od sester dostala zprávu, kde bylo, že mám po třech měsících otěhotnět. Byla jsem z toho trochu rozpačitá, obvzlášť když byla moje ms stále slabá, třetí měsíc dokonce jen jeden den. Doc. Márovi jsem psala, odpověděl, že nemůžu chodit na hysteroskopii donekonečna, no a tak jsme do toho nakonec s manželem praštili. Teď jsem ve 13 ty a zatím se zdá být všechno v pohodě, ale já mám strašný nervy, tašku sbalenou na revizi :-) a dost si vyčítám, že jsem si někde nezařídila ještě kontrolu. Na kazdý utz chodím připravená, co připravená, ale stoprocentně ujištěná o dalším MA, ale jak říkám, zatím se to jeví v pořádku. Nevím do kolikatyho týdne bych se ještě měla nervovat, že těhotenství srůsty ovlivní. Tak budu na nervy asi až do zdárného nebo nezdárného konce.
Holky, které máte tuhle diagnózu, hrozně vám všem i sobě přeju, aby se to nakonec v dobrý obrátilo a my se přecejen dočkaly!
Jestli máte ještě nějaké zkušenosti, poznatky, prosím napište, koukám jak vrána, že o tom nikde ani ň!

• Citovat
  • Upravit
4068
3.8.12 19:06

Ahojky holky, tak i já se přidávám k těm, kdo tohle prošel…
tak u mě pro ZT v 8tt jsem musela nastoupit do nemocnice na revizi dělohy, mladá doktorka viděla že brečím, prostě první těhu a takhle dopadlo a na mě to psychicky vzalo a on mi ještě povídá, pak se můžete po 3 menzes zase snažit, to jsem ještě nevěděla co se mnou provede… takže jsem vůbec neměla MS, naštestí můj lékař to se mnou řešil, nejdříve se mu nezdálo, že mi vůbec neroste sliznice, zkoušel duphaston, jestli mi dopře pracuje děloha, MS nic, odběry krve a tak a pak i nasazení estrofemu a nic, to už řekl, že je to jasné a sám mě objednal do FN Plzen a domluvil mi to s primářem, kam jsem nastoupila a podstoupila jsem hysteroskopii, když jsem se vzbudila, první co bylo tak mi povídal že jsem měla srůsty v 1/3 až 1/2 dělohy a že mám Ashermanův syndrom, následek revize dělohy, brečela jsem a ptala se ho jestli budu moct mít děti, on mi řekl, že ano a že když by nám to nešlo přirozeně že mi pomůžou uměle, můj dr. mi nasadil léčbu a slznice rostla, pak mi zaváděli nějakou sondu azjištovali jestli jsou srůsty pryč, doporučil mi se ihned snažit, na podruhé MS jsem zjistila že jsem těhotná, hnedka v 6tt opět špinení zhrůzou jsem šla k dr., nasadil mi léky na podporu sliznice aby se mimi lépe uhnízdilo a ležet, celý 1 trimestr jsem proležela, pak 1 měsíc jsem měla volnější režim a pak se mi začal zkracovat děložní čípek, takže od 22tt ležim a modlím se za každý den co je mimi v bříšku… a doufám ve zdárný konec
všem přeji hodně štěstí a hlavně aby jsme už nenatrefeli na blbé dr. co revize dělají jak na běžícím pásu :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
severína neprihl
3.8.12 21:38

Pajkax
Ty bláho, to je skvělý, že se to takhle povedlo. Přeju Ti, ať to dotáhneš co nejdál a miminko máš v pořádku! Jsem ráda, že čtu, že to taky někomu pak vyšlo. :-)

• Citovat
  • Upravit
asherman
3.8.12 21:56

Severina
Já bych dr. Márovi věřila. Pokud jsem to správně pochopila, tak některé srůsty mají tendenci zpětně srůstat větší a jiné menší, taky záleží jak masivní jsou a kolik jich bylo a kde, takže když nedoporučil kontrolu, tak si byl asi dost jistý, že to jsou ty jednodušší srůsty. U mě byla kontrola protože byly fakt masivní a opětovný srůst tam trošku čekal, což se potvrdilo, i když to nakonec nebylo tak strašný, takže další kontrolu už mi taky nenaplánoval. A taky si říkám co když… No a když nejsou ty srůsty moc masivní a v nějakých zásadních místech, že by bránily implantaci embrya, tak prý jak se ta děloha rozpíná, tak samy popraskají.
Jak je to s rizikovostí následných těhotenství zatím vím jen něco, myslím, že po 12tt je zčásti vyhráno, protože to už snad znamená, že je embryo dobře „zavrtané“ a vyvinutá placenta a tím pádem už by rizika potratu z tohoto důvodu měla být víceméně stejná jako u jiných těhotenství, jen je tu v 2. trimestru riziko nedostatečnosti děložního čípku a tedy předčasného porodu. Teda zrovna dr. Mára i moje dr. mi řekli, že ten čípek toho vydrží mnohem víc a nemám se bát (mám za sebou i s revizemi 6 zákroků), ale já bych s tím byla opatrná a trvala bych na pravidelné cervikometrii co dva týdny celý druhý trimestr a hodně bych odpočívala.
Jinak pak je ještě vyšší riziko vrostlé placenty, pokud se vyvine někde v místech, kde byla ta sliznice hodně poničená, tak může prorůst až do děložního svalu a to bohužel znamená odejmutí dělohy po porodu, nebo tam může být jen pevně přilnutá (někdy se tomu nesprávně taky říká vrostlá) a pak musí po porodu následovat manuální lýza a revize a tedy možný návrat Ashermana… Ale taky můžete porodit naprosto nekomplikovaně, to nechci strašit, jen myslím, že je lepší to vědět a porod si podle toho zařídit - císaře jsou v těchto případech myslím indikované. Já už bych v sobě nikoho naslepo kutat nenechala.
Přeju všem těhotným bezproblémové těhotenství a ostatním brzké otěhotnění a následně totéž :-)

• Citovat
  • Upravit
Bata 72
3.8.12 22:51

ashermanův syndrom

Ahoj Asherman,

tak já jsem toho za sebou měla opravdu hodně a je pravdou, že ashermanův syndrom nebyl jedinou příčinou. Podstoupila jsem 2× IVF, těhotenství prokázáno, ale bylo diagnostikováno jako zamlklé. Po pěli letech jsem otěhotněla samovolně, ale plod se přestal vyvíjet, tak opět kyretáž, ale naštěstí bez následků, což jsem ti již psala. Příčinu zamlklých těhotenství našli, ale až v Plzni na imunologii a diagnoza zněla „Leidenská mutace“ tj. zvýšená srážlivost krve, která vede k těhotenským ztrátám a dochází k ucpávání placenty. Leidenská mutace je dědičná. Zajímavé je, že u nás v rodině ji mají všechny ženy, ale mně způsobila problémy. Na jednu stranu je dobré vědět, že tuhle mutaci člověk má, protože zlomenina, operace pod narkozou může být pro mě dokonce smrtelná, může dojít k embolii. Pro tenhle případ si musím píchat flaxiparin a pokud se prokáže těhotenství, tak na flaxiparinu budu až do šestinedělí, pokud by vše dopadlo dobře.
Podstoupila jsem ještě další IVF 3×, ale už jsem neotěhotněla a příčinu, proč to nejde ani s pomocí CARU ani samovolně neznají.

• Citovat
  • Upravit
4068
4.8.12 09:58

Asherman:
tak u mě se projevil, jak 1. trimestr - to krvácení s hematomem, tak i 2. trimestr. zkracujici čípek, ale asi je fat, že dr. jako by to tušil mi co 14 dní dělal cervikometrii a jak se to začalo hýbat, okamžitě jsem měla začít ležet a ted se začínám bát porodu, co bude… hlavně mimi aby bylo zdravé a já to pak snad nějak zase zvládnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
severína neprihlasena
4.8.12 13:51

Pajkax
Držím Ti strašně palce!

asherman
No, já jsem právě měla jen jeden (podle první hysteroskopie od jinýho doktora tři - to je taky nějaký zvláštní), ale velkej, masivní až do svalů, III. stupně. Ale kde, to nevím. Je fakt, že někdy kolem 7tt mě jeden den bolelo, pálilo a štípalo v místě, které mě bolelo po tý oper. hysteroskopii, tak třeba tam byl už jen blanitej a praskl.
Jinak já Márovi věřím, ale on sám je takovej skeptickej, nic moc neslibuje…:-)
A prosím tě, ta nedostatečnost děložního čípku v téhle souvislosti je způsobena čím? Těma dilatacema?
A tu cervikometrii, tu donutíš dělat svýho doktora nebo plánuješ nějakou rizikovou poradnu? Já se v tom právě vůbec nevyznám a mám pocit, že musím pořád jen někoho do něčeho nutit. Sami od sebe ti doktoři ani ránu.
O tý vcestný placentě vím. A jaks psala, že nenecháš nikoho do sebe na slepo kutat, to znamená, že bys šla rovnou do císaře, jo?
A ještě, prosím Tě, nevíš, jestli je možný použít po revizi nějakej protisrůstovej prostředek, ten hyalobarrier gel, třeba? Nikde jsem o tom nic nenašla.
Moc se omlouvám za tolik otázek, snad to nevadí.

• Citovat
  • Upravit
asherman
4.8.12 14:04

Bara 72
To je mi moc líto, tak aspoň že se ví o té L. mutaci a třeba se ještě zadaří. Nějakou alternativní cestu jsi nezkoušela? Akupunkturu a tak? Vím o pár případech, kdy se to podařilo spontánně i když několik předchozích IVF pokusů vyšlo naprázdno. Jde o kombinaci stravování podle pěti elementů (kniha od B. Temelie, ale chce to trpělivost se tím prokousat, je to na první přečtení takové kostrbaté a divné, to přiznávám), čínských bylinek a akupunktury. Moc se v tom nevyznám, jen mi to doporučila moje obvoďačka, která dost kombinuje západní medicínu s východní, když viděla, jak jsem ze všech těch zákroků vyčerpaná a vyhublá. Jde o to jakoby zharmonizovat tělo a dostat ho do nějaké pohody, fyzické a psychické a pak to může vyjít. Teď se omlouvám za ty termíny, taky mi ty energetické dráhy a čakry a takový věci nejdou moc pod nos, ale něco z toho zní logicky. Ve zkratce - aby tělo správně fungovalo potřebuje energii a tu může získat jen z potravy. Jde tedy o to stravovat se tak, abys posílila ty orgány, které jsou v energetické nerovnováze, tj. zaměřit se v našem případě na posílení ledvin, jater a moč. měchýře, které likvidují škodliviny z těla (jako je i to psychické vypětí) a taky jakýmsi způsobem souvisí s tou dělohou, už nevím jak. Tzn. např. nejíst studenou zeleninu a ovoce, protože tělo tím spotřebuje energii na to, aby si ji ohřálo a mohlo strávit. Nejíst moc mléčné výrobky, citrusy… Toto je takový složitější, protože ty potraviny se někdy dělí i celkem nelogicky na to, jestli jsou zahřívací nebo ochlazující. Hodně konzumovat jádra - ořechy, sezamová semínka (rozemletá), protože v těch je jako v plodech a jakoby pokračovatelích těch rostlin zakoncentrované všechno nezbytné. No prostě těch doporučení je celá řada, zatím mi to předestřela jen tak ve stručnosti a moc nevím, jestli se tím mám řídit nebo ne, ale možná to zkusím. Znám osobně holčinu, které nevyšly 2 IVF s tím, že chyba byla u ní (kvalita vajíček), řekla si, že teda bude bez dětí, jen jezdila k nějakému nevím jestli zrovna léčiteli do Č. Budějovic a ten tuhletu čínskou medicínu aplikoval a pak v 35 letech sama otěhotněla a donosila. Tak co zkusit něco takového? Navíc prý i v CARech doporučují akupunkturu na podporu děložní sliznice, když už nic jiného nefunguje a že se to osvědčuje. Jinak nevím co poradit, je mi líto…

• Citovat
  • Upravit
asherman
4.8.12 14:18

Pajkax
To jsem zapomněla doplnit - hodně často se u těch těhotenství po AS vyskytuje krvácení v 1. trimestru, třeba i každý den po dobu několika týdnů. Ve většině případů se nepodaří najít příčinu, tak se to přisuzuje poruchám placentace - že se (zjednodušeně) otevírají ty cévy, aby se napojil oběh matky a plodu a asi je to v našich případech trochu komplikovanější, i když jsem četla, že krvácení v prvním trimestru se vyskytuje asi u 20% všech těhotných a většinou nic neznamená. Takže pokud se podaří přežít první trimestr a na UTZ určitě kontrolují placentu a průtoky a pokud je toto v pořádku, tak není důvod, proč by miminko nemělo být zdravé. Tedy pokud se nevyskytne nějaká komplikace, jejíž výskyt s AS nesouvisí a občas se prostě bohužel u někoho objeví, i když je to třeba naprosto zdravá ženská. Ale to už bys věděla, velký UTZ už máš asi za sebou? Hlavně teď přečkat ten 2. trimestr a donosit aspoň do 32. týdne. Ale pokud se bude čípek držet na na 25 mm a víc, tak je to dobré a mělo by se to zvládnout jen tím ležením.
Co se týká porodu, tak zkus požádat o názor některého z porodníků na www.porodnice.cz, třeba ti poradí, co by v tvém případě bylo nejlepší a kde. Hlavně v klidu (což se líp říká než dělá, chápu :-)

• Citovat
  • Upravit
4068
4.8.12 14:28

Tak já jsem již na začátku 32tt, všechny UTZ mám vlastně už za sebou a jsou v pořádku, byla jsem i na srdíčku, manžel má lehkou vrozenou vadu a čípek se mi začal zkracovat v 22tt od té doby ležím jak placka naštěstí doma
měla jsem 27mm, pak se mi to pohybovalo okolo 26-29mm a ted na konci 31tt kdy jsem byla na ko jsem měla 24mm, musím pořád ležet, tak radši ležím
a mě dr. ten čípek měřil sám od sebe hnedka někdy od 12tt
a beru magnezko 3×2 denně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
asherman
4.8.12 14:39

Severina
Určitě bych šla hned do císaře. Já vím, říká se, že je to pro matku rizikovější, ale taky znám gynekologa, který mi řekl, že svou ženu by přirozeně rodit nenechal a že kdyby ženský věděly, co všechno se může stát, tak by císaře chtěly všechny. A taky už mám jeden normální porod za sebou (u mě AS jako důsledek ne nezbytné revize po porodu). Ale hlavně proto, že jestli se dočkám po všech těch peripetiích dítěte, tak už nehodlám riskovat vůbec nic, co když se při tom porodu přiškrtí, špatně zarotuje nebo něco a špatně to dopadne? Pajkax - tohleto nečti :-) Všechno dobře dopadne!
Cervikometrii bych svou dr. donutila dělat i kdybych za to měla platit a když by nechtěla, hledala bych jinde. Ale když to mají zaplacené, tak myslím, že by se moc nevzpírala. Ale je to přesně jak říkáš, co si nevydupeš, sami od sebe neudělají. A je to kvůli těm dilatacím, i když někdo má nedostatečný čípek i bez předchozího zákroku. Prý se to otevření čípku nedá srovnávat s otevřením při porodu, protože při porodu si to tělo řídí samo hormonálně, kdežto dilatace jsou „násilné“ a překonávají přirozený odpor té dělohy.
HB gel se dá použít určitě i po revizi, jako prevence, stejně tak po císaři. Ale taky bych už ve svém případě byla s revizemi opatrná a když by fakt nešlo o ohrožení života, tak bych do nich nešla. Bohužel mám na sobě vyzkoušené, že revize nemusí být z hodiny na hodinu, ale pokud nemáš příznaky zánětu (bolesti břicha, horečky, zapáchající výtok nebo krvácení) nebo masivní krvácení, tak se s revizí může čekat i dva měsíce a čekat, jestli se děloha nevyčistí sama. To byl můj případ, jedna revize 3 týdny po porodu pro zbytky placenty a protože nebyla udělaná pořádně, tak druhá, ale na tu mě něchala dr. čekat 2 měsíce a zkoušela mi napíchávat všechno možné, aby to ta děloha vyklopila sama, až když se to nestalo (už tam byly srůsty a nepustily to), šla jsem na další. Až potom jsem se dozvěděla, že na osvícených pracovištích se místo revizí po porodu dělají (a mají dělat!) hysteroskopie, protože prvních pár týdnů po porodu je ta děloha nejzranitelnější. A pokud už k nějaké revizi dojde a není udělaná pořádně, tak v žádném případě re-revize, ale už HSK. Takže myslím, že i v případě zamlklých těhotenství by to snad šlo udělat hysteroskopicky a pokud bych na to měla čekat 3 týdny a neměla příznaky zánětu, tak to udělám radši než revizi. Nehledě na to, že to třeba do té doby vyřeší tělo samo.
Každopádně pokud bych měla podstoupit akutní revizi, tak jedině pod kontrolou ultrazvukem.

• Citovat
  • Upravit
4068
4.8.12 14:50

No já až půjdu na další ko ke svému dr. tak se ho poptám co a jak ohledně porodu, tak vám pak písnu co mi řekne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí