Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Tak to máš dobrý, doktor Maul byl taky u toho.Oba jsou kapacity. Dopředu neřeknou nic, taky mi říkali až uvidí co uvidí. Jenže člověk chce náděj. S věkem to máš dobrý. Mě je 40.Tak fakt moc času není. Ne, že bych si připadala staře, ale nechci, aby ch měla dítě, které by mi šlo v 50 do první třídy. Jinak vajíčka, veškeré testy mám dobrý. Jinak je to jak u koho. Já měla srostlou dělohu k sobě a řekla bych, že se mi srůsty vrátily po měsíci. První byli silné. Další slabší a slabší. Otěhotněla jsem, ale bylo to jen biochemické těhotenství. Tak jsem to dostala jen o pár dní později. Podle mě se to nemělo jak uchytit a vyživovat kvůli srůstům. Ale to se nezjistí. Každopádně ted se snažíme a pokud bych šla podstoupit inseminaci nechám si to zas zkontrolovat. Nechala jsem si to zkontrolovat po 4 měsících a zbytečně jsem čekala. Byli tam. Chtěla jsem i dřív, ale doktor chtěl čekat. Pokud budeš mít ten gel, tak máš větší šanci na zahojení. Jenže já to tehdy nevěděla. ![]()
TAK UVIDÍME AŽ CO UVIDÍME
A PAK I USLYŠIME…DRŽTE MI PALCE SNAD TO NEBUDE TAK HORKÉ JAK TO VYPADÁ,,,MUSIM DOUFAT ![]()
EVINA 77
Páni, teda ty toho máš za sebou, je mi líto!
Gel určitě doporučuju, sama mám za sebou HSK s gelem a bez a když nebyl použit, sice se mi menses vrátily, ale srůsty se vytvořily znovu a masivní. S gelem už jen něco málo, takže účinek to určitě má, i když můžou existovat případy, kdy ani toto nepomůže, těžko říct, jak to u těch srůstů funguje. Gel se ti vstřebá za cca týden a já myslím, že některé ty srůsty se mohou znovu objevit i poté. Proto je dobré kontrolní HSK absolvovat co nejdřív po té první, nejlíp 1 měsíc po první, protože když ty srůsty rozruší jen dny až týdny potom, co se znovu vytvořily, tak to jde jednak líp (jsou ještě blanité a snadno rozrušitelné) a prý se tak i snižuje pravděpodobnost, že by se znovu objevily potřetí. Po těch kontrolních HSK, pokud to tedy není úplný masakr a srůsty jsou jen malinko v určitých „nezávadných“ oblastech, už znovu ten gel nedávají. Důležité je, abys měla aspoň jakous takous dutinu, aby byla dost velká na těhotenství, aby nebyla srostlá přední a zadní strana dělohy (zbytkové srůsty v rozích a u spodní části dělohy nemusí vadit) a byl aspoň kousek sliznice. Absolutníma hodnotama bych se asi nezabývala, ideál CARů je sice 8 mm, ale spousta ženských otěhotní i při nižších sliznicích, resp. ne každá vůbec ví, při jaké sliznici otěhotněla, když to bylo přirozeně. Ale 4 mm můžou být důsledek přítomnosti srůstů, jakmile je rozruší, tak to trošku povyskočí, protože ty srůsty vlastně brání sliznici růst, tím že spojí ty stěny dělohy k sobě. Ale pokud jsem to správně pochopila a už se ti podařilo alespoň jednou otěhotnět i po Ashermanovi, tak naděje je veliká, to znamená, že ta děloha aspoň někde funguje dobře a jen co ji „poopraví“ tak už to snad dobře dopadne!
Jinak já mám zkušenosti z víc nemocnic s HSK a dost záleží, komu padneš do rukou nejen z hlediska zkušeností, ale taky názorů, jsou doktoři, kteří ti kontrolní HSK neudělají dřív než za tři měsíce, což je podle mě dost pozdě (pokud ti teda nedají na tu dobu tělísko), tak jen abys věděla a mohla se podle toho zařídit… A pak mi ještě byl doporučený vitamin E, 2×denně 200 mg, pomáhá hojení a změkčuje případné budoucí srůsty. Držím moc palce!
Pajkax
Moc gratuluju k chlapečkovi! Užívej si, strašně rychle ti to uteče a navzdory všem příručkám radím - rozmazluj, rozmazluj a rozmazluj
Jsem ráda, že ti to dobře dopadlo.
Botaska
Koukám, že už se blížíš do finiše, tak držím palce ať všechno dobře dopadne. Docela mě to povzbudilo, co čtu, že i s takovým nálezem to dobře dopadlo. To u vás vypadá na originální vánoční dárek ![]()
Severina
Super, tak konečně se ta smůla prolomila a dobojovala jsi se téměř do třetího trimestru, moc ti to přeju! Je to hezký, číst tady tři měsíce zpátky jak pořád čekáš na to ZT a revizi a teď už jsi skoro na porodním sále! No jo, holčičky jsou nenáročný a žádný potížistky, tak se drží zuby nehty
To bude bojovnice!
Moris
Tak snad už to bude poslední HSK korunovaná úspěchem. Schvaluju kontrolní pokud neotěhotníš a když už tam srůsty nebudou, tak snad je to úspěšně za tebou. Držím palce ať se brzy zadaří!
TAAAAK TAŠKA SBALENÁ, GEL NACHYSTÁN,,,ZITRA SMĚR NEMOCNICE…V PATEK SNAD DOMA.
DĚKUJI VŠEM ZA INFORMACE A RADY, ASPOŇ VIM ŽE V TOM NEJSEM SAMA.
MĚJTE SE KRÁSNĚ ![]()
Zdar devcata!
Nase slecna si pospisila a mame porod uspesne za sebou. Konzultace a vse probehli v rychlem sledu.
Ashermana mi vsude napsali a byli pripraveni na moznost, ze se placenta neoddeli. Ale nevideli prekazku v Ashermanovi rodit prirozene, ze pry kdyby cokoliv, tak vetsina se pak dela spodem a riznuti by delali jen v krajnim pripade.
Dostala jsem epidural a ze pry kdyby neco tak ho „rozsiri“ a pouziji na zakrok s placentou. Mimochodem jsem mela 2. Nemam tucha proc, pry mozny nasledek Ashermana, ale jdu o tom neco pohledat.
Porod samo des, ale v pohode. Placenty sly skoro hned po a bez problemu.
Tak uspesne tehulkovani a porody!!! ![]()
Ježiši Botasko, strašně moc gratuluju, to je teda fofr a o dvou placentách slyším teda prvně! Ale hlavně že to proběhlo všechno v pohodě a nic spodem ani řezem řešit nemuseli ![]()
Tak ať ti malá dělá jen radost!!!
Jo Botasko, jen ještě chci poradit, jestli si tam můžeš domluvit tu kontrolu ultrazvukem (dělá se 2-3 dny po porodu), že opravdu nezůstalo nic v děloze, tak to určitě zkus. Já taky porodila placentu hned a údajně celou a najednou za tři týdny tam byly zbytky, který mi seškrábli tak kvalitně, že jsem skončila tady… Takhle kdyby nebylo všechno pryč, tak ti můžou nasadit nějaký prášky, bohužel nevím, jak se jmenují, nebo oxytocin a děloha se s tím popasuje sama.
Tak ještě jednou veliká gratulace maminko!
Taky gratulace
O dvou placentách slyším taky prvně. To na ultrazvuku v těhotenství nebylo vidět?
Diky moc! Fofr to byl, ale alespon nebyl cas na premysleni a nic jsme nepreplanovali ![]()
Mala je uzasna a zatim moc hodna. Snad to tak i zustane.
Moc se mi ptat nechce. Nejak jim verim, ale uvidime. Zatim jsem koncentrovana na malou ![]()
Dam urcite vedet.
S tema placentama fakt taky nevim, co to me telo zas vymyslelo. Jestli se dozvim vice, budu info.
Botasko moc ti gratuluji a všem holkám držím palce, at se zadaří ![]()
my už máme 7 týdnů a trochu už máme režim, jo a rozmazluji jako blázen ![]()
Botaska
Gratuluju!!! To jste to teda zmákly
Ať se vám s holčičkou daří. Je to pecka, že to takhle všechno klaplo ![]()
Snad se k vám, holky, brzo zařadím.
A dvě placenty? Hmm, prostě jste frajerky, no… ![]()
Ashermanka
Díky moc. No, je to vtipný, no, i na poradně si že mě dělaj srandu, jak jsem tam chodila téměř sbalená na revizi, ale tak kdo to mohl tušit, že se to takhle hezky vyvrbí? Je to téměř zázrak, že se to takhle parádně prokličkovalo, všechny ty nástrahy. Teď jen aby se ještě něco nepodělalo.
Tak ať se daří všem dál těhotnět, je to dobře, že si můžem takhle vyměňovat informace a zkušenosti. Držím všem palce!
Kdy na kontrolu by ti mel rict doktor podle toho, co tam najde. Me asi po 2 mesicich vyndali telisko a treti mesic jsem sla na kontrolu.
Pro tvou utechu. Muj doktor byl zdesenej, co videl a v obnoveni sliznice (a tedy i menzesu) nedoufal, ale me telo se s tim super popralo. Tak kdyz uslysis pesimisticke zpravy, neklesej na mysli
Jo, jsme chudaci. Chlapi by to uz davno vzdali, my holt bojeme!