Ashermanův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
ashermanka
2.1.13 12:35

Ahoj holky, taky všechny zdravím v novém roce a snad bude pro nás zatím netěhotné úspěšnější než ten minulý a těm ještě těhotným a maminkám přinese spoustu radosti z narozených miminek!

Moris
Sláva, že se konečně na něco přišlo! Já tomu teda nerozumím, ale to bylo tak komplikovaný na to přijít? Špatná krevní srážlivost se snad pozná i z obyčejného rozboru krve, ne? No nechci bagatelizovat, nejsem odborník, ale že tě doktoři nechají projít takovým trápením, doženou tě i k dárcovským embryím, a pak se najde taková základní věc, která je špatně… Asi to je to, co jsem tady už někomu psala, že za některé špatné konce těhotenství může právě „odmítání“ plodu tělem matky, které se děje na úrovni krve a proto se po opakovaných nevysvětlených potratech má dávat už od začátku těhotenství ten miniheparin, jen to málokterý doktor ví… Tak snad je tohleto tvůj případ a tím se to vyřeší a už to konečně klapne!!! Držím palce!
U nás se zatím bohužel nic neděje.. Je to zvláštní, dokud člověk bojuje se srůstama, tak se těší, až přijde na to plození, že už tu nejhorší část bude mít za sebou a že to pak už nějak dopadne, ale když teď na to přišlo, tak teprv zjišťuju, že je to snad ta nejnejistější část celého toho „procesu“, vždycky strašný zklamání a pak zase upínání se k tomu, že určitě příště. Mám pocit, že víc „naproti“ tomu už jít nemůžu, že je to snad jen o náhodě, že jednou se to do toho správnýho místa už zavrtat musí, ale pak ty hrozný myšlenky, že už to třeba nikdy nevyjde… A do toho ty rádoby útěšný řeči těch kdo to vědí, ale ničím takovým si neprošli, jako nesmíš na to myslet, musíš být trpělivá, nesmíš chtít všechno hned, jedno dítě už máš, tak přece o tolik nejde(!)… už jsem na to alergická a vlastně to nemám s kým sdílet, protože fakt NIKDO kromě nás ale VŮBEC neví, jaký to je…
No tak to byl takovej můj sebelítostivej výlev, za ten se omlouvám, ale snad jste na tom taky takhle všechny aspoň jednou byly a narozdíl od ostatních chápete…

Tak ještě jednou všechno nej v novém roce!

• Citovat
  • Upravit
1400
3.1.13 12:58

Nevím, proč na to nedošli. Dělali mi tolik vyšetření. Jenže já vždy otěhotněla samovolně, tak mi na ředění krve nic nedali a pak už tam byli srůsty. Jinak se v caru praventivně dává anopyrin, to by mi asi stačilo. Já si to už tak nějak myslela, že to bude taková chyba, když to bylo tolikrát a jako by to nebylo vyživované a tak to zaniklo. Nedá se spoléhat moc na doktory, musíme po nich chtít konkrétní vyšetření. Díky netu jsme chytřejší dnes :mrgreen:.Prostě jak jsou problémy moc nehledají příčinu, a čekat až to vyjde a to nejde vždy. Tím splínem si prochází občas asi každá z nás. Čekání na ms, když to nevyjde zkoušet na podporu otěhotnění co zabere, když se podaří nervy z toho jak to dopadne, jestli jsou tam srůsty zas oni nijak nezkoumají. A je to pořád dokola.Od první revize je to 2 roky.To jsem pro ně byla mladá 38,zbytečné něco řešit, stává se to. A ted to dávali věku. Už nic nenechám náhodě. Snad ted není žádná překážka, jím co mi doporučila doktorka a i když říkala, že se máme snažit sami, není důvod přes car, jen na podporu růstu vajíček užívat clostik, tak pokud se nezadaří, půjdu na IUI.Sice říkala, že mě tam nacpou hormonama a že je to zbytečné, ale není mi těch 38. :think: A ty užíváš něco na podporu těhu nebo máš taky něco v plánu? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ashermanka
3.1.13 13:27

No, mně nějak všichni doktoři, se kterýma jsem kvůli Ashermanovi přišla do kontaktu řekli, že bez IVF to půjde jen hodně těžko, což sice beru s rezervou, protože ne vždycky mají doktoři pravdu a je spousta holek, kterým se to podařilo, ale i když mi bude „teprv“ 35, tak zas na druhé straně spěchám kvůli prvnímu, chtěla jsem sourozence, ne dva jedináčky, pokud to můžu takhle sobecky napsat (je mi to teda trapný vůči vám všem ostatním, které ještě nemáte žádné dítě, ale opravdu to, že jedno mám nezmírní to, co se stalo a není to útěcha za to, že žádné další už třeba nebude…). Takže čas mě tlačí taky, i když mi každý říká, že jsem ještě mladá a času je dost (což chápu, že ve srovnání s tebou ano, ale i tak jsem na tuhle větu už alergická). Navíc já měla srůsty v celé děloze až po vejcovody, takže mi rovnou řekli, že nemůžu spolíhat na to, že zůstaly průchodné a další laparoskopie ani SHG už jsem absolvovat nechtěla. Já svým vejcovodům teda věřím :-), ale přesto jsem se nakonec rozhodla pro IVF, že přirozené otěhotnění zabere dost času (viz Botaska) a taky že tím IVF si maximalizuji šance ve smyslu toho, že se vajíčko určitě oplodní, navíc se vybere fakt to nejvíc repre embryo, určitě dojde do dělohy a pak už je to asi na té náhodě, kde se zavrtá. Prostě že celý problém toho otěhotnění se omezí jen na tu implantaci a navíc se tou hormonální stimulací nabudí ta sliznice, která normálně do takových „výšek“ nedoroste. A stejně to nevyšlo, přes všechny nadějné „mezivýsledky“, takže teď jsou na řadě KETy. Bylinky (kontryhel a maliník) mi nezabírají, chodím každý měsíc do CAR na měření ve stejný den cyklu a piju je fakt dlouhodobě a když jsem jeden měsíc vynechala, bylo to snad skoro lepší než na bylinkách. Jinak teda musím říct, že i přes mírný OHSS, který jsem při IVF měla ta sliznice taky zareagovala celkem minimálně. Takže teď „odnosím“ ty mražáčky (kterých je teda požehnaně, protože kvalita byla vysoká - což mi taky na jednu stranu moc nepřidalo, protože je tím pádem jasné, že otěhotnění se nekoná opravdu jen kvůli té zmrzačené děloze) a pak to asi balíme a třeba se ještě někdy zadaří nějakým omylem a náhodou. Teď jsem ještě našla nějakou americkou studii, že pomáhá (celkově na otěhotnění a taky na prokrvení a regeneraci dělohy) dětský aspirin, jedna 75 mg tabletka denně, tak to beru taky, vždycky do ET a pak zas od negativního testu a kyselinu listovou pořád, ale jinak už nic.
Takže ti Moris moc držím palce, snad se ti to podaří rychle a s těmi protisrážlivými léky už všechno dobře dopadne! Drž se a nedej se!

• Citovat
  • Upravit
ashermanka
3.1.13 13:40

Moris
Ještě jsem si uvědomila, že moc nechápu, co myslela ta tvoje doktorka tím, že u IUI tě narvou hormonama? Stejně dostaneš zase jen Clostík, takže je to to samé, jako když ho bereš doma na podporu ovulace při přirozeném otěhotnění. Navíc nevím, jestli tě na to upozornila, ale Clostík dost výrazně snižuje sliznici - funguje to tak, že on je to antiestrogen, takže ti v mozku obsadí receptory pro estrogeny (které se uvolňují při zrání folikulu), takže tělo si myslí, že má nedostatek estrogenu a proto dozraje jeden nebo víc folikulů, aby se ten estrogen uvolnil, takže ta ovulace je vlastně takový vedlejší výsledek. Jenže jak ti to obsadí receptory pro estrogen v mozku, tak taky v děloze a proto ta sliznice potom méně roste. Lepší je pro nás Tamoxifen, je trochu slabší a má tak menší vliv na sliznici, ale jeden měsíc jsem ho zkoušela a nedostala jsem se ani na 5 mm při ovulaci (normálně mám kolem 6,5 mm), tak jsem to zase zavrhla. A to mi můj dr. řekl, že Clostil mi tu sliznici vybuduje! Když jsem to pak řekla v CAR, tak na mě koukali, kde jsem na tom nesmyslu byla a dali mi jen ten Tamoxifen ať mám teda lepší pocit a dopadlo to přesně jak říkali. Takže opravdu pozor na doktory, zvlášť ti klasičtí když se někdy montují do asistované reprodukce, tak můžou nadělat víc škody než užitku. Viz ten můj, nabulíkoval mi toho ještě víc, až jsem se pak v CARu nestačila divit co všechno funguje jinak než mi řekl, takže jsem se s ním nakonec s radostí rozloučila…

• Citovat
  • Upravit
1400
3.1.13 16:43

Tak to jsi měla větší srůsty než já. Já měla je jen v děloze a vejcovody průchodné, tak neříkali nic o umělém. Já v caru měla clostík, estrimax, pregnyl a ultrogestan. Proto doktorka říkala, že toho mám moc, že to nepotřebují. Taky jsem z toho pěkně přibrala. Stejně se to neujalo, srůsty tam byli zpět. Adam má 10,tak taky tam bude velký věkový rozdíl. To bude jak jedináček. Ted záleží kde se to uchytí, na jednom místě mám dělohu po srůstech taky dojizvenou, tak se uvidí. Musíme doufat, že se zadaří a uchytí tam kde má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Botaska
8.1.13 03:23

Ahoj devcata!
Ta nase nocni sova opet nespi, tak pisu v tento nekrestansky cas :-) Je to nase laska nejvetsi, ale doufame, ze se ji brzo otoci den a noc a ze uz budeme mit nejaky rezim. Zatim si to dost reziruje nase slecna, ale pry se to ma ve 3 mesici lepsit, tak jsem v ocekavani :-)
Moc vas vsechny zdravim a preji take vse nejlepsi v novem roce.
Ashermanko, tvuj vylev naprosto chapu. Ty „chytry“ lidi s temahle kecama taky zboznuju :-/
Obe vas holky chapu, i kdyz samo my, co zadne ditko nemely, by si myslely to same, ze mate byt rady, ze mate alespon to jedno :-D, ale vim presne sama, ze veta - jine zenske jsou na tom hur - fakt nastve. Clovek si rekne, ze to pravda sice je, ale situaci to nejak extra nezmirni.
K procedurkam. Jak jsem psala, ja mela na Clostyl spatnou reakci (mega cysty). Na rust sliznice a vajicka mi krasne zabiral pouze Purogen, ten jsem brala v ruznych davkam pri vsemoznych pokusech - inseminace, IVF, KET. Jine (levnejsi) leky mi nezabiraly.
No, preji tu vsem snazilkam, tehulim a matkam, at je ta letosni 13 uspesna!

• Citovat
  • Upravit
1400
8.1.13 08:52

Ty jsi pořád v očekávání :mrgreen: Poprvé v těhotenství a ted až se konečně vyspíš :lol: To je jak anikocepce, pro mě. Já ráda v noci spím. No i tak jsem to riskla, dobrala clostík a tento týden jsme se snažily sami.Pak půjdu do IUI. Z těch cyst mám obavy, minule se mi udělala taky po něm, ale pak sama se vstřebala. Zkoušela jsem si dělat ovulační test od 13 dne. První celkem silné čárky, ale ne tak aby ta kontrolní byla stejně silná a pak už to slablo.Tak ani nevím, zda byla ovulace. Člověk by neměl mít tolik informací, pak si myslí, že je něco špatně. Při píchání pregnylu, byli obě hodně silné. Máte s tím některá zkušenost? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ashermanka
8.1.13 11:43

Moris
Já všechno radši řeším v CARu, i naše „domácí pokusy“, takže ovulační testy nedělám, chodím každý měsíc 14. DC na UTZ a to mi rovnou píchají Pregnyl. Je to sice dražší varianta, ale určitě spolehlivější, ovulace se dá napočítat skoro na hodiny přesně a hlavně víš, že jednoznačně proběhla. Teď při KETech to ani jinak nejde. V nativu, i když je folikul dobrý, tak nemusí vždy prasknout a uvolní se třeba až s MS, jak mi bylo vysvětleno. Navíc ovu testy nejsou vždy spolehlivé, tak to radši jistím takhle.

Botaska
Užívej si i to ponocování, uteče to ani nevíš jak a nakonec ještě budeš s lítostí vzpomínat :-) Režim přijde tak nějak sám od sebe, dřív nebo později, hlavně nic nehrotit silou, vykašlat se na ty rady babiček jako nechat vyřvat a tak… To se budete akorát trápit obě dvě. Tak ať se vám daří!!

• Citovat
  • Upravit
365
9.1.13 14:34

Ahoj Holky, mohu se k vám přidat? přivedla mě sem k vám Terka, nejspíš mám taky ashermanův syndrom.. jsem 6 měsíců po revizy a stále mi nedošla MS, sliznice nerovnoměrná a už jsem objednaná k dr Márovi.. zákroku se nebojím, podstoupím vše co bude nutné, jen se ale bojím že se nedočkám miminka.. :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ashermanka
9.1.13 19:50

Tak tě tady u nás vítám, není to sice žádná výhra, patřit do takové diskuze, ale snad tu aspoň najdeš co budeš potřebovat, případně naději, že to není až tak beznadějné.
Nejsme nějak přehnaně aktivní, co máme za sebou a jak to s námi doktoři řešili plus další zkušenosti a postřehy jsme si už vylíčily, tak to si dočteš zpětně, teď už se nic moc neděje, ty kterým se zadařilo pečují o miminka, my zbylé čekáme na otěhotnění a to se vleče, to je každý měsíc sakra dlouhej :-) Ale cokoliv bys potřebovala tak určitě ochotně odpovíme, každá víme, jaký to je…
Tak hlavu vzhůru, budeš v nejlepších rukách!

• Citovat
  • Upravit
1400
9.1.13 20:49

Taky tě tu vítám, a nestresuj se. Mě se zatím nepodařilo otěhotnět, ale naděje je velká. Jen se divím, že tě neposlali už dřív na zákrok. Když si to pročteš, zjistíš, čím vším se dá pak podpořit znovu obnovení dělohy. Popřípadě piš, co tě zajímá a každá z nás ti určitě napíše své zkušenosti. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4068
9.1.13 21:19

@miska.gra přesně jak píší holky, vítám tě i když je tohle zrovna ne moc dobré téma a je lepší sem nepatřit, uvidíš po zákroku co ti poví, třeba na tom budeš jako já a srůsty budou jen ve spodní polovině dělohy a to pak na otěhotnění je větší šance, no budu držet palečky

ashrmanka: tak přesně tyhle rady babiček mě deptají, mě malý spí jen v kočárku a pak večer je to traga ho uspat a to jsou pořád rady, nechat ho vyřvat a proč nespí doma v postýlce dopo a takhle, no to bych je vždycky nejradši… to jsou rady, at si to zkusí, jednou jsem ho nechala víc řvát protož jsem už neměla sil a manžel taky ne jako ho večer pořád houpat a konejšit a tak se rozhejkal, že usnul pomalu až po 3 hodinách kdy bylo další kojení, takže za mě vyřvávací metode teda ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
10.1.13 07:54

@Pajkax ahojky,moc děkuji za vřelé přivítání a je prvda že bych sem taky raději nepatřila, včera jsem probrečela celý den, psala jsem si už déle na blogu mojetěhotenství s Terezkou-ashermankou ale stále jsem si myslela že mě se to netýká a věřila(bláhově) svému dr že srůsty nemám že by je viděl na utz.. Po včerejším Dopise od Dr Máry jsem už uvěřila a díky Terce vůbec o svém problému vím.. jinak to vypadá že mám právě srůsty jen dole, protože sliznice mi roste, v období ms mám šílené bolesti, po dvou dnesc to odejde jako pára nad hrncem a tohle vše už trvá půl roku.. :,( :,( strašně bych si miminko přála a neumím si představit že bych nikdy žádné neměla..
@moris Také moc děkuji za přivítání a podporu.. no dřív mě nikdo nikam neposlal, protože přestože jsem o možnosti ashermana svého mudra upozorňovala spolu s příznakama-ani přes hormonální léčbu jsem nemenstuuovala, přesto že sliznice byla 7mm a na další kontrole jen 3mm+ ty bolesti v termínu Ms tak se semnou můj dr rozloučl slovy jste zdravá přijďte za půl roku nebo těhotná.. takže vekeré mé zjišťování a objednání k Dr. Márovi podnikám na vlastní pěst a jak už jsem psala, nebýt Terky tak si žiju blaze a myslím si že jsem zdravá, akorát nemenstruuju..
@ashermanka Terezko,pořád mi vháníš slzy do očí, jsi strašně moc hodná a já ani nevím jak ti za tvojí podporu a oporu mám poděkovat, nebýt tebe… :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucicek79
10.1.13 16:14

Ahoj, take se k Vam pridavam… 6.a 17.zari 2012 jsem absolvovala po zamlklem tehotenstvi 2 revize. Do dnesniho dne nemam menstruaci. Lekar mi dal 2× injekci na vyprovokovani, ale nic. V prosinci mi nasadil Estrofem a Proveru. Sliznice krasne naroste, ale menstruace se nedostavi. Lekar mi tvrdi, ze je vse v naprostem poradku a muzu se snazit otehotnet :-) Svemu lekari (primari) jsem vzdy velmi duverovala, ale diky teto diskusi a vasim prispevkum jsem se rozhodla na nic necekat a resit to s jinym odbornikem. Holky diky!!!

• Citovat
  • Upravit
365
10.1.13 16:25

Ahoj Lucíčku..jsem na tom uplně a naprosto stejně, akorát já nedostala provokačku ale utrogestan a a norethisteron a estrofem taky..po něm sliznice 7mm, po ms-jednorázovem špinění-spíš výtoku sliznice 3mm… asi ZÁZRAK a dle dr jsem taky samozdřejmně zdravá.. revizy jsem měla v červenci..=( přeji spoustu sil, už jsi objednaná k p. Márovi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí