Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojte holky, zkouším tu po nějaké době psát, ale asi špatně neobjevilo se to tu, tak to píšu znova. Chtěla jsem se vás zeptat, jakou jste měla nebo máte menstraci po odstranění srůstů. Já první hrozně silnou, pak slabší a ted uplně slabou. K tomu ještě brzy 20 den. Jinak ji mívám pravidelně, to se mi ještě nestalo.Tak nevím, může být slabá, že byla tak brzy nebo se zas obnovují srůsty, prý se rádi vracejí. Jdu na kontrolu ve čtvrtek, ale na ultrazvuku stejně to neuvidí. Po odstrnění srůstu jsem měla dvě biochemické těhotenství, což znamená, jen pár dní těhotná. Otěhotním lehce, ale čím dál kratší dobu jsem těhotná a žádný důvod. Tak jsme na klinice zatím skončili, protože nevíjou co se mnou. Nemocná nejsem a děloha už tím vším dostala zabrat a začínám mít obavy, že se nezadaří. Díky za odpověd.
Tak já jsem měla po hysteroskopii menstruaci každopádně divnou. První dvě se mi spustily až po dvou dnech bolestí jako při ms a taky o dva dny po termínu a byly stejně slabý jako před rozrušením, jedinej rozdíl byl, že jsem ke konci nedošpiňovala, skončilo to rovnou červenou krví. Třetí byla ještě slabší, sice se spustila už správně v termínu a bez bolestí, ale jen trochu dva dny a pak zase tak tři špinění
Vůbec to nechápu, čekala jsem jak se mi znovu obnoví starý krvácení, jak se všude píše, ale nic. No a tak jsem chtěla jít znovu na hysteroskopii, protože jsem byla přesvědčená, že to znovu srostlo, ale mezitím jsem víceméně omylem otěhotněla. Kupodivu jsem konečně překonala první trimestr a teď jsem na konci 16tt a čekám, co bude.
Moris
A ty už jsi byla na tý další hysteroskopii, abys měla jistotu, že je ta děloha čistá? Já už bych to nikdy znovu nezkoušela, kdybych neměla jistotu.
Třeba, jestli už nemáš srůsty, tak jde o náhodu, kde zrovna se ti to rozrýhovaný vajíčko snaží uchytit. Možná se zatím snažilo vždy někde, kde nebyla moc sliznice a tím pádem to bude náhoda a uchytí se třeba jednou na lepsim místě? Měřili ti v půlce cyklu výšku sliznice?
Každopádně hodně štěstí a pevný nervy, je to něco, takhle usilovat o dítě. Obvzlášť když někdo žádný ještě nemá. Je to na palici ![]()
Tak to ti gratuluji.Loni jsem taky měla slabou ms, a bylo to těhotenství, ale krátké. Ve čtvrtek jdu ke svému doktorovy na běžnou prohlídku a uvidím co řekne.6.září jsem objednaná na hysteroskopii do nemocnice, abych věděla jak to vypadá, ale asi to posunu. Mělo to být hned po měsíčkách a protože je mám dřív, tak nevím. A ted jsem se dozvěděla, že náš doktor to dělá taky a dá se u něj domluvit ten gel co si musíme zaplatit, ale zabranuje návratů srůstů. Tak pokud tam jsou, tak si to radši zaplatím, at to má čas se hojit.Jsem ráda, že jsi napsala, at je tu víc takových pozitivních příspěvků. Aspon to povzbudí k naději. V červenci jsem byla na transferu embryy, měřili mi sliznici jen 10 den, to bylo 10mm, dle doktora je to dobré, že to ještě doroste.Pak už ultrazvuk nebyl, ale brali mě krev a podle toho se pozná jak sliznice vypadá, říkala sestra.Asi podle hladiny hormonu. Nevím.
Od té doby beru mateří kašičku, piju kontryhel a včera jsem koupila Šatavari. Je prý dobrá i po hysteroskopii, ale já to nevěděla. Zháněla jsem ortilii, sibyřskou rostlinu, ale není k mání. Když doktor už to vzdal, nemůže nic najít, tak to zkusím přírodně. ![]()
Moris
Tak to je dobře, že na tu hysteroskopii ještě jdeš, já měla po posledním potratu s revizí dělohy taky jen biochemický těhotenství. Odešlo to samo nejspíš ještě v době toho zahnízďování. Ten gel je určitě dobrej nápad, srůsty se sice i pak můžou obnovit, ale snižuje to o dost pravděpodobnost. Taky jsem ho měla. A tys ty srůsty, jaks psala, mela jen blanitý, tak to by mělo bejt snad nadějný.
Jinak k tý sliznici, já jsem otěhotněla na sliznici 7 mm, takže z Tvých deseti bych si vrásky nedělala. Zkus zkrátka vyloučit ty srůsty a pak už se to jednou musí podařit. Držím Ti moc palce!!! Bylinky zkoušej, jak už jsem Ti dříve psala, já vsadila na tu Macu, jak u sebe, tak u manžela. A taky si myslím, že stojí za to zainvestovat do toho Femibionu 800, protože to může zase vylepšit kvalitu toho embria, kdyby byl problém v tom. Chce to jíst už tak 3 měsíce před početím.
Ahoj holky, zdravím po delší době
Severině moc gratuluju k významnému milníku
Teď už to dopadne, uvidíš!
Moris bych ještě poradila pokud budou nějaké nové srůsty, tak gel určitě, v mém případě to pomohlo, malinko se jich tam udělalo ještě i po něm, ale pokud srovnám hysteroskopii bez gelu a s gelem, tak je to tisíc a jedna. A jestli ještě budou něco rozrušovat, tak vitamin E hned po HSK, pomáhá v hojení jizev (a srůsty vlastně jizvy jsou), navíc pokud by se znovu vytvářely, tak je dost změkčí a je pak větší šance, že pokud se embryo usadí mimo ně, tak jak děloha poroste, tak prasknou. A navíc má i pozitivní účinky na plodnost jako takovou a taky posiluje dělohu. Doporučila mi 2×denně 200 mg. Jinak sliznice 10 mm je výstavní, kór 10. DC! V ovulaci má být 6-8mm, pod 8 mm nechcou moc dělat transfery, ale třeba u přirozených otěhotnění se vůbec neví, kolik ta ženská měla sliznici a taky otěhotní, takže číslama bych se moc netrápila. Teď jde akorát o to, jestli ji máš takovou v celé děloze, nebo jen někde, já třeba mám vyšší sliznici ve střední části dělohy a nižší ve fundu, bohužel, zrovna naopak by to bylo lepší, protože zrovna tam se embryo uhnizďuje… Ale taky neházím flintu do žita.
Jinak co jsem četla, tak krvácení se už asi nikdy neobnoví v takové intenzitě jako před AS, i kdyby ta sliznice pěkně dorostla, neví se, čím to je. Já mám teď MS pravidelnou, ale intenzita je tak třetina toho, co byla, prostě bída a bolesti mi zmizely úplně, ale hlavně jestli je krev červená (hnědá by mohla znamenat srůsty - že už je „stará“, je v té děloze delší dobu a srůsty ji obtížně pouštějí ven) a pokud MS je, tak to znamená, že sliznice aspoň trošku dorůstá a naděje je. Někdy to prostě trvá několik měsíců, než se z toho ta děloha zmátoří, ale prý je to dost regenerace schopný orgán, takže to bohužel chce jenom trpělivost, což chápu, že se líp říká, než dělá.
Tak hlavu vzhůru a hodně štěstí!
Holky, je tak dobře číst jaké máte zkušenosti a podpoří to se nevzdávat. Tak já pak po kontrole napíšu, jak jsem dopadla. A i pro ostatní, co tím prochází nebo teprv je to čeká, a narazí pak na naše řádky, budou vědět, že naděje je a to dělá v období rekonvalenscence hodně. Když už doktoří nám nepomůžou, tak bylinky napraví.
Tak pište, když se vám podaří otěhotnět i jak probíhá těhotenství, at víme, až se nás to bude týkat na co si dávat pozor a čeho se vyvarovat. Všem pěkný den a at se podaří dvě čárečky! ![]()
Holky jenom jsem vám chtěla napsat pokračování u mě, tak jsem to dotáhla do 35tt a ve čtvrtek ho ukončuji a budu v 36tt, takže super, ptala jsem se dr. co jako u porodu, když jsem si prošla Ashermanem a on povídal, že se nemusím bát, že u mě je to už pryč, tak nevím jestli jako zrovna u mě nebo jak to myslel, já mu říkala, že se bojím opětovných srůstů a co placenta a tak a on povídal, že to bude dobré, ale jinak asi budu muset jít na cícař, to kvůli mé postavě a kyčlím, ale to se ještě uvidí, když neporodím předčasně tak se v 37tt rozhodne co dál, ale pořád musím ležet.
Holky hlavu vzůhu, měla jsem Ashermana, MS půl roku žádnou a ted jsem tak daleko
![]()
Tak to ti gratuluji!
Ale proč musíš pořád ležet, jsou nějaké důvody nebo je to únavou. Kamarádka měla taky srůsty, ale ne v děloze, ale na děloze k slepáku. Taky šla na císařský řez, malý se k tomu nechtěl ani otočit. Ty to máš asi podobný jak já. Já jsem taky půl roku neměla menstruaci, děloha srostla k sobě. Po operaci dobré, ale mám je slabé. Ted to řeším bylinkami.
Ahoj holky! Já jen potvrdím vaše slova
Moris
Já po jsem také po prvním odstranění srůstů měla mega silný menzes. 2 dny jsem se nemohla vzdálit od toalety. Cyklus jsem měla nepravidelný již před AS a roky byla na antikoncepci a jiných hormonech, takže sílu obnovení krvácení nemůžu potvrdit. Já měla max 1-2 dny krvácení. Dle mého doktora, stačí jeden den čistá krev a prý mám být ráda, že mám krátkou a slabou. To, že jsi začala menzesovat 20.den by nemělo být vlivem srůstů. Mě v nepravidelnosti monitorovali cyklus ultrazvukem a nabíráním hormonů během cyklu a pak jsem dostávala hormony na úpravu.
Držím palce s HSK. Gel si určitě pořiď. Není na místě šetřit.
Sliznici máš ukázkovou. Já měla poslední 5mm, transfer mi vymluvili a další měsíc jsem byla těhu.
Bylinky a čas (bohužel) jsou nejlepší lék.
Severina
Dovolím si už gratulovat, i když vím, jak ké máš pocity. Prožívám to samé jen jsem o pár týdnů napřed. S AS je nejhorší první trimestr, kdy plod je ve žloutkovém váčku a vyživujeho sliznice. Pak už AS nemá na těhu vliv. Moc, moc přeji zdárné pokračování těhu. Pak dej vědět, co čekáte
My jsme stále v pohodě a snad se nám podaří příští týden zahájit třetí trimestr.
Pajkax
Super, že stále držíš. Jen tak dál! Manžel taky šílí s porodem, neb ví, že po AS tam může být problém, ale ten podle doktorů je, když se sliznice neobnoví na 100% a zůstane v děloze svalovina, tak snad se nám všem komplikace vyhnou. Vím, že nebudeš po porodu vědět, co dříve, ale určitě se ozvi, až si najdeš chvilku, jak jsi dopadla.
No dr. by chtěl abych vydržela do 36tt, pak už je 37tt a mělo by být vše ok, nechce to asi pokoušet, do 36tt se to totiž bere jako předčasný porod a já už jsem si zvykla a odpočívám sice už to trochu flinkám, ale přeci jen.
Mě hnedka zkraje dr. kontroloval sliznici a pak dělohu a proto si myslí, že to bude ok.Ale taky se bojím.
Pajkax a Botaska
Gratuluji ke 36tt, resp. 3. trimestru, tak to už je opravdu za chviličku.
Jinak císaře bych se nebála, taky se dělají jak na běžícím páse a asi je to pak sice trochu náročnější, že břicho bolí a několik měsíců může trvat, než se to úplně zhojí, ale zase nějaký podařený šití po normálním porodu je taky mazec, vím z vlastní zkušenosti. Aspoň takhle budou přímo vidět, co dělají, můžou to dělat v epidurálu, takže budeš „při tom“ a třeba tě na něj objednají na konkrétní den, aby byli připravení a tím pádem bys třeba mohla jít i do té lepší porodnice, kam bys to už s bolestma nedojela a nemusela bys do té, kde ti AS způsobili. Ale tak to je samozřejmě na tobě. Jinak ale úplně nesouhlasím s tím, že vrostlá placenta hrozí jen když je v děloze obnažená svalovina - spousta žen ji má i když v životě žádnou nitroděložní operaci neprodělaly…
Hlavně si holky sepište pořádnej porodní plán, kde zdůrazněte tuhletu diagnózu (i když ji máte třeba napsanou v těhot. průkazce) a že třeba případné revize chcete jen pod UTZ kontrolou a pak bych se domluvila se svým doktorem, ať mi do průkazky napíše (pokud bude ochotnej), aby mi ještě v porodnici udělali UTZ kontrolu třeba 3 dny po porodu, jestli jsou ty porodní cesty fakt čistý, aby se to začalo kdyžtak řešit hned a napřed práškama než pak akutníma revizema. V některých malých porodnicích to dělají rutinně všem rodičkám, ve velkých ne, tam mi řekli, že jen v oprávněných případech, že kdyby to měli dělat všem, tak tam nebudou dělat nic jiného, přitom je to vyšetření na dvě minuty ![]()
A určitě bych si po případném císaři nechala šoupnout zase gel. V malém procentu případů může AS vzniknout i jako důsledek sekce.
Pajkax, Botaska
Holky, moc gratuluju!
Botaska
Díky
Pořád tomu ještě ani nevěřím. Už jsem tak zvyklá na prohry v týhle oblasti, že mi to najednou přijde úplně neuvěřitelný a v podstatě pořád čekám nějakou ránu. První trimestr je sice fakt absolutní nejistota, nadruhou stranu jsem neúspěch tak nějak očekávala. Menstruaci jsem měla právě spíš jen tu hnědou krev, tak jsem si byla jistá, že tam srůsty zase jsou a už jsem byla objednaná na další hysteroskopii. Ale teď! Teď už se mi ale fakt nechci o to miminko přijít! Když už to vypadá takhle nadějně, hergot
Takže mým hitem se stává předčasný odtok plodový vody, zkracování děložního čípku, zánět močáku, plodových obalů…atd. Prostě paráda
Na kontrolu jdu až za měsíc (!!!) tak jsem zvědavá, jak to vůbec přežiju. Nějaká cervikometrie každých 14 dní je čirá utopie, jediný, co jsem si vyprosila je utrogestan do konce těhotenství. S porodním plánem, obávám se, taky asi nebudu mít šanci uspět, přijde-li na to, co jsem tak četla, tak u Apolináře jim porodní plán „vůbec nevadí“.
Tak holky, zdraví a trpělivost přeju a pište, jak to u vás probíhá!
Severina
To hergot už musí dopadnout dobře! ![]()
Směju se tu nahlas. Né tobě, ale jak to všechny prožíváme stejně. Později se k tomu přidá moc kope, nekope, uškrcení na pupeční šňůře atd. Prostě stále na nervy. Mě k tomu přispívá manžílek hororovejma scénářema. Ale musím říct, že už jsem klidnější a začala i pomalinku nakupovat.
Ze začátku jsme naše mimi kontrolovali 2× týdně AngelSoundem a mezi měsíčníma kontrolama si platili utz u jiného doktora
Od toho 20tt jsme toho nechali.
Já mám info, že utrogestan je fajn než se uchytí, ale pak už na prd u přirozeného těhu. Manžel ho pro mě taky u mé dr vyžadoval, ale chápu tě a dlabej ![]()
Porodní plán si fakt psát nebudu. Žádnej nemám, jen porodit. Doktorům důvěřuji a chci, aby udělali, co uznají za správné. Kecat jim do toho nebudu. Až budu docházet do porodnice před porodem, tak se poradím s mým doktorem tam.
Ahojte holky, dnes jsem byla na prevenční kontrole.Jsem 7 dní po menzes, která byla velice slabá, dle doktora vyšetření v pořádku. Sliznice 7mm, což si myslím, že by po menstraci měla být nižší, ne? Měla jsem ji ted o dost dřív, tak kdoví jestli se sliznice dostatečně odloučila. Podle doktora je to dobré a že jsem to měla brzy, zatím by neřešil. Ani jsem mu neříkala, že jdu příští týden si nechat zkontrolovat, zda se nevrátily srůsty. Taky mám obavy, jestli mě vemou, dělá se to hned po menstruaci a já v té době budu 15 den. Snažila jsem se tam celý den dovolat a nikdo to nebral.Taky jsem chtěla se zeptat na ten gel, zda ho mám mít už koupený nebo mi ho tam dají v případě potřeby a pak ho uhradím.
Jo ještě k té sliznici řekl, že je 7mm, a nepravidelná. Nic pořádně neproberou, aby uklidnili. Ještě mi k tomu volala doktorka z Plzně z imunologie, že to musíme o měsíc posunout.
Mám chut se na vše vykašlat. Ale pak si říkám, třeba to tak má být, a nakonec se podaří zas otěhotnět a už to dobře dopadne. Dopuju se bylinkama mateří kašička, ortilie a piju kontryhelový čaj a šantavari v tobolkách. Tak uvidíme. Třeba měsíc, dva a účinky se projeví. ![]()