Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jitko, psala jsem, že 4 příkrmy bude mít okolo 8-9 měsíce. Teď máme teprve 1 a půl,u dětí s AE není kam spěchat. Jinak pořád kojím.
Pepen,
to mi vůbec atopák, jak to popisuješ, neevokuje. A jestli vám pomohl ichtyol, tak to podle mě je spíš zapářka (od zpocení). Reakce na tvářích může být z očkování, podle mě určitě rychle vymizí.
Jinak na lepek jsou různé názory, ale většinou převládá ten, že by se u dítěte alergika měl zavádět až po 1.roce života.
A platí, to co jsem tu psala, u některých dětí se projeví hned, u některých probíhá skrytě. Podstatou ale je, že testy lze prokázat, až po 3-měsíční zátěži. Takže pokud někdo zvrací, má průjmy, popř. se objeví ekzém a lepek vyřadí se stravy, s tím, že mu ho podá týden před alerg. testy, je velmi jisté, že se alergie např. neprokáže. Průkazná je fakt jenom biopsie. Celkově se celiakie i alergie na lepek špatně diagnostikuje.
A s tím mlékem taky opatrně, kamarádce diagnostikovali alergii na mléko u dítěte, až v jeho 3 letech a to zcela náhodou (žádné příznaky), jeho bratr je alergik, tak ho nechala taky otestovat (malý trpěl jen na zahlenění, průdušky-ale to brala jako daň zimy). Zajimavé je, že ji mléko podvědomě stejně odmítal, jediné co jedl byly jogurty. Takže je teď trochu v šoku. Očekávala alergii na pyly apod.
pet
P.S. Já tedy osobně můžu říct, že pokud malý u babičky spořádá buchty s tvarohem, tak pak 3 dny koukám na ekzém a jsem vzteky bez sebe, jak je rudý. A to bych mu je tak ráda dopřála…
Ahoj Patsy,
my máme tedy dost velkého jedlíka a 4 příkrmy plně jsme zvládali až od toho ukončeného 9.měsíce, kojení přes den ještě 2× (ráno, místo večeře-kaše nechtěl a pak ještě 3×-4× za noc). Sohlasím, že půl litru mléka při dvou kojeních si dítě rozhodně nevytáhne. Po 9. měsíci jsem zařadila jogurty, pak mléčnou kaši a po 10. začla s rohlíky, piškoty apod. Holt my atopák vůbec neměli, tak jsem si s tím tolik hlavu nelámala. Navíc klasicky tchýně do mě lavírovala, že na zuby mají děti nejraději rohlík a já mu ho ani nedopřeji...... No a mezitím se nám objevovali rádoby průjmy (nazelenalá řidší stolice - doktorka mi tvrdila, že asi hůř tráví to mléko), které se po lehké dietě v pohodě spravily. V 11.měsíci jsem utla noční kojení a atopák se poprvé objevil.....Takže babo ra´d.
Jitko, jinak ve zdravé výživě se dají koupit jen piškoty z kukuřičné mouky, popř. kukuřičná kombinovaná s pohankou (ale ty našemu malému tolik nejedou). To jen tip, až uvidí děti s piškoty, aby neměl pocit, že je ošizen…:-))
Na ty kukuřičné křupky apod. se taky chystám, na lepek času dost…
Teď se pokouším zvykat ji na pití vody nebo čaje, ale bez úspěchu. Ať už z lahve s dudlíkem nebo pítkem, vůbec nepije, šklebí se…
Pila by jedině ovocné šťávy, ale to jí dávat zase jen tak nechci, snad časem začne pít aspoň čaj.
Patsy,
náš malý odmítal i láhev. Nechtěl štávy, vodu, čaj, no prostě nic - zkoušela jsem i granulovaný, osladit popř. glukopurem. Zlomilo se to teprve v 10.měsíci, až začal jíst právě ten lepek (tj.suchší stravu), piškoty apod.. Pochopil, že je potřebuje zapít. Jo a oblíbený čaj se nám stal megafyt ovocný s příchutí třešně, popř.jahody.
pet
Patsy promiň, špatně jsem tě pochopila ![]()
S pitím z lahve byly také problémy, ale nakonec zvládáme teplý čaj (spokojené bříško od Hippu). Podotýkám, že musí být teplý - jinak ho nechce.
Pet, díky za tip na náhradní piškoty
U nás s babičkama problém nebude neboť jedna taky drží bezlepkovou dietu.
Jitko, v pohodě, napsala jsem to asi nesrozumitelně
Granulovaný čaj jsem nezkoušela, ten se alergikům nedoporučuje, ani nevím proč? Zřejmě složení nebude nic moc.
Pet, těch příchutí se zatím taky bojím…jednou to zkusit musím, zatím si říkám, že nic na pití než MM nepotřebuje, tak budu zkoušet tu vodu a čaj mám fenyklový.
Ahoj holky,
tak jsem se dnes ráno pěkně vyděsila - když jsem malou přebalovala, tak měla na stehýnku zarudlý flek plný pupínků.Úplně jsem zpanikařila, že po téměř 3 týdnech bez ekzému (náš rekord) je to zpátky.Ale bylo mi to divné, protože se to vůbec neobjevilo na obvyklých místech.Nakonec jsem zjistila, že se malá v noci pročurala a na postiženém stehýnku měla úplně mokrý pyžamko.Trošku jsem jí ten flek namázla Adermou a do půl hodinky to bylo pryč - ufff.Jinak se zatím držíme.
Já mám ale teď jiný problém.Zjistila jsem totiž, že jsem těhotná a ráda bych udělala všechno proto, abych u druhého drobka předešla podobnému trápení (v rámci možností).Trochu si totiž vyčítám - když jsem byla těhotná s Emou, tak jsem hlavně v začátcích měla strašnou chuť na pomeranče a pomerančový džus a taky jsem to hodně konzumovala.A když se pak Emičce objevil ekzém, tak jsem se tloukla do hlavy, jestli to nezpůsobily ty pomeranče.Asi bych teda měla držet nějakou dietku, ale absolutně si neumím představit, že bych byla na rýži s mrkví…Nemáte někdo radu?
Jinak co se týká toho pití, tak naše Ema nechtěla přijímat žádné tekutiny, kromě kojení asi do roka.Krátce po půl roce (jejího věku) jsme jí pořídili nekapací hrníček (flašku odmítala absoloutně).S tím si jen hrála, ale vůbec nepila.Byli jsme z toho už nešťastní, protože jsem chtěla pomalu omezovat kojení, ale nadcházelo léto a měla jsem strach z nedostatku tekutin.Nakonec se to po půl roce přece jen naučila, ale dodnes nepozře nic jiného než holou vodu.Nenapije se slazeného ani neslazeného čaje, ani ovocnou šťávu, prostě jen holou vodu.Babičky mě spílají, když vidí, že snídá a zapíjí to holou vlažnou vodou…ale UM nikdy nepozřela a čaj taky nechce.Takže jsem ráda, že pije aspoň tu vodu.
Petra
Ahoj,
Pet po 3 a půl letech boje s ekzémem už mám trošku pevnější nervy, takže vydržím necpát do ní chemii. Vím, že když to má psychický původ, jsou nejhorší tak 3 - 4 dny a pak se to zlepšuje. Teda to škrabání. Zarudlá místa se hojí dost dlouho, podstatně dýl, než když je to náhlé zhoršení vyvolané alergickou reakcí na potravinu. Teď jí musím zajistit psychickou pohodu, stálý režim, zádné změny a co nejvíc se jí věnovat a to pomůže víc, než sirupy a masti.
Petro - evropanko gratuluju k těhu. Já jsem při dalším těhotenství nedržela přímo dietu, ale ty hodně rizikové potraviny jsme jedla hodně omezeně. Takže rybu třeba jednou do měsíce, rajčata a citrusy taky jen s mírou. A během celého těhu jsem jedla probiotika. Mělo by to pomáhat předejít AE u mimča. A malá zatím snad v pohodě. Má sice nějakou malou vyrážku na pusince, ale snad to nebude atopák. A pokud jo, tak v mnohonásobně menší míře, než to měla Nelča. A hlavně klid, žádné nervy, problémy a starosti ![]()
A s tou vodou si nelam hlavu. Je to přece nejlepší pití. Důležité je, aby jí pila dost. Nelča pije ráno taky radši čistou vodu. Ale tchýně má taky pořád pocit, že ji o všechno ochuzuju, tak už ji naučila pít vodu se sirupem a taky oslazený čaj (já jí ho nikdy nesladím) ![]()
Peti, taky moc gratuluju k druhému miminku http://www.gify.nou.cz/…bory/be4.gif
Taky jsem se v těhu cpala citrusy apod., nevím, jestli to má vliv na AE
Je to přece genetické, takže snad ne.
Přesně jak píše Monettka, voda je nejzdravější pití, na babičky bych v tomhle ohledu kašlala, je to tvoje dítě. Nevím, proč má většina babiček pocit, že děláme všechno špatně
Naštěstí ke mě mají všechny tři babičky jakž takž respekt, protože když se mi něco nelíbí, dám jim to důrezně najevo. Jinak to bohužel nejde, nesnesla bych, kdyby mi do všeho mluvily…
Ahoj všem, konečně mi vrátili počítač a nestačím se divit, co jste všechno napsaly. Moc gratulujeme Petře k miminku a držíme palce, aby všechno dobře dopadlo. Četla jsem, že by se člověk během těhotenství měl vyvarovat všech alergenů, ale zvláště v posledních třech měsících. A to včetně mléčných výrobků. Nevím, jestli to pomáhá, ale přijde mi to hodně drsný. Udělala bych nějaký kompromis, všeho s mírou.
Chtěla jsem se ještě zeptat holek, co mají zhruba stejně staré děti, jak to máte s masem. Všude píšou, jak máme dodržovat to třífázové zavedení příkrmů (př.1.týden mrkev,2.mrk.+brambora,3.týden přidat maso). Jenže my jsme se po měsíci a půl dostali teprve ke květáku a brokolici, po všem jiném se Vítek osype nebo mu to fakt nechutná(bohužel i ta nádherně žlutá dýně z DM). A nechce se mi mu pořád dávat zrovna ten květák s brok. Se zažíváním sice problém nemá, ale…Tento týden jsem se rozhodla přidat jablko, aby měl už 2 jídla a příští budu zkoušet cuketu. Nevím, jak moc je to maso důležité, ale raději bych chtěla ještě zkusit jinou zeleninu nebo večer kaši, protože začíná být dost hladový. Prostě nevím, co dřív
. Jo a taky nevím, co dávat potom později k odpolední svačině, všude píšou třeba jogurt s ovocem atd, prostě by měla být asi mléčná. Ale když nemáme do roka dávat mléčné výrobky
. To souvisí s tím dotazem Patsy na to množství kojení. Asi ovoce a zapít mlíkem
. Omlouvám se, jsem nekňuba, ale nechci něco pokazit.
Na tom odběru jsme podruhé byli a dopadlo to. Hurá! Výsledky ještě nejsou.Mějte se krásně a přežijte vichr ve zdraví. Kristina
Kristí, já týdenní odstup testování potravin nedodržuju
A to proto, že Inna reaguje hned druhý den. Bezpečně na ní poznám, že nějakou potravinu nesnáší, takže testujeme 4 dny. Z masa měla zatím měla kuřecí a hovězí, chystám se ještě na krůtí, vepřové by prý neměli vůbec. Maso je důležité kvůli železu, takže ho už klidně zkoušej. Z ovoce měla hrušku, dnes poprvé jablko.
Je mi líto, že Vítek je alergický na tolik potravin
Inna naštěstí jen na mrkev. Ale ta je zase skoro ve všech skleničkách, takže jí pořd vařím, což mi nijak nevadí. Zkoušela jsi červenou řepu? Ta Inně moc chutná, má to jako náhradu za mrkev, je to stejně sladký. Dávám ji 2× týdně. A co špěnát? Ten kupuju ve skleničce, je tam přidaná jablečná šťáva, takže jí taky chutná. Nemá se ale dávat víc jak 1× týdně. I tak to jídelníček obohatí. Celkem teď máme 7 druhů zeleniny, zatím přidávat nebudu. Květák a brokolice jí taky moc nejede, takže to vmíchám do řepy, s tou sní všechno ![]()
Nad odpolední svačinou jsem si taky lámala hlavu a nepřišla jsem na nic jinýho, než že bude dostávat taky ovoce, stejně jako na dopolední. Třeba dopoledne kupovanou přesnídávku a odpoledne povařené jablíčko nebo banán. Na večeři pak nemléčnou kaši s HAUM, to pokryje jednu mléčnou dávku.
Taky jsem to četla, že hlavně poslední trimestr je důležitý na to, co jíme. I kožní mi tehdy řekla, že jsem Nelči ten ekzém vyvolala tím obrovským množstvím rajčat, které jsem před porodem jedla. Dědí se dispozice pro AE a samotná reakce se vyvolá kontaktem s alergenem. A čím později se tělíčko mimča s alergenem setká, tím lépe.
Kristi já jsem Nelči maso začala dávat až později. Plně jsem kojila až do 7. měsíce a s příkrmama jsme byli moc opatrní. Dlouho jsme byli na zelenině a kaších, postupně ovoce a maso snad až kolem 10. měsíce, ne-li později. Do dneška ho moc nechce. Dostanu do ní tak jednou až 2× do měsíce kus kuřecího. Doktorka mi říkala, že to mám aspoň nahrazovat luštěninama. Takže jí hromady zeleného hrášku a občas tofu. Ale to jsem začala dávat až později. Myslím, že pokud kojíš, tak si ty důležité látky vezme z tebe, tak to nemůže vadit.
Děkuju moc. Problém je, že Víťa je strašně vybíravý, takže to jde všechno ještě pomaleji. Ale chci ty věci zkusit později znovu, třeba se mi to jen zdálo. Taky může být rozdíl, jestli mu to samé dám doma uvařené nebo ve skleničce, ne? Snažím se vařit, ale někdy to nestíhám.Stejně vím nakonec prd, protože se třeba dneska osypal a já nevím, jestli je to z jablek, které má už pátý den nebo tím, že jsem mu včera dala na zkoušku tu kukuřičnou křupku. Taky mu rostou zuby, to se může taky zhoršit,ne? Tak to maso zkusím, třeba mu to s ním pojede víc. Patsy prosím tě, jaká firma dělá ten špenát, nikde jsem ho neviděla.Papa K.
Přidávám se k diskuzi o jídle
Doma vařenou zeleninu jsme ze začátku odmítali papat - pak jsem přišla na to že je to kvůli konzistenci (tak malé množství se mi nikdy nepodařilo pořádně rozmixovat, tak všechno pasíruji přes sítko). Kupované přesnídávky které byly rozmixované, papáme bez problémů. Postupně jsme zkusili všechny první lžičky od Hami. Dneska to dělám tak, že kupovanou přesnídávku (např. zeleninu s kuřecím masem)rozdělím na půl (máme to na dva dny) a smíchám ji s doma uvařenou přepasírovanou zeleninou. Přidávám mrkev nebo brambor a také cuketu.
Zatím naštěstí žádná reakce. S ovocem jsme opatrnější - zatím jen jablka, hrušky a banány. Po kyselém jablku jsme se taky osypali
přitom kupovaná Frutapura nám nedělá nic
Snažím se kupovat jen bio zeleninu…
Špenát s bramborem kupujeme od Hippu.
Petro blahopřeju k miminku ![]()
Hezký večer všem přeje Jitka