Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@zudina průměrné stáří aut v česku je 15 let, já mám 14
tož ještě spadám do průměru ![]()
@AstraG Jak staré je auto a jak stará je baterie?
Svítí nějaká kontrolka, když autu běží motor?
@AstraG Tak to už chce nejspíš novou, je to záležitost pár set korun.
Ikdyž ji nabijete, tak už prostě nemá kapacitu energii udržet a zvlášť v mrazech se prostě vybíjí.
Pokud bys třeba pozorovala, že se mění intenzita osvětlení podle otáček motoru, nebo vypadává nějaký systém (např. moderní auta často při ztrátě napětí jako první odpojí posilovač řízení), tak by se mohlo jednat o závadu na dobíjení.
@AstraG buď ráda, že to dopadlo, jak to dopadlo a seš v pořádku doma. Přidám zážitek starý asi tři týdny. Zaparkuji u supermarketu a vracím se s nákupem k autu. Najednou rána jako z děla, myslela jsem, že na nás někdo hodil atomovku. A dva páni jdoucí vedle mě říkají - bouchla guma. Jeden z nich mě pak upozornil, že mi bouchla guma. Když jsem z auta volala pomoc, aby mi někdo gumu vyměnil, tak mi ten oznamující pán klepal na okýnko a ptal se, jestli mám někoho, kdo mi gumu vymění. Nebo by to udělal sám. Potěšilo mě, že se mi pán sám nabídl a s díky jsem odmítla.
Tak se neboj, hodní lidé ještě existují.
Tak holky hlásím že ani já teda auto po týdnu stání nenakopla
… tak teď je na dva dny v lázních
Na nabíječce tak uvidime co bude dál.. ![]()
@P4ja píše:
@AstraG No spíš bych pořešila baterii jako takovou, může být vysypaná, a nebo to spíš bude něco jiného. Když nastartuješ a chcípne ti to až potom. Nesváděla bych to na zimu. Obvzlášť ne v benzínu.
To jsou mi rady. Ještě, že tu neradí ajťák. Ten by nejspíš poradil vystoupit a nastoupit.
Baterie se zastavením motoru nemá vůbec nic společného. Ta slouží jen k nastartování. Příčin může být víc, nejpravděpodobnější je voda v benzínu. Do nádrže je potřeba nalít Velfobin nebo líh a vyjet nádrž.
Jestli nefunguje chlazení, není nic zavzdušněného. Jak by se tam ten vzduch dostal?
Je obyčejně zamrzlý chladič. Je potřeba vyměnit chladicí kapalinu za novou se zaručeným bodem tuhnutí.
@JTom Však jsem psala, že to bude nejspíš něco jiného než baterie, když nastartuje a chcípne to až potom.
A komentář k baterii byl k tomu, že už má baterii starou.
Ale chápu, je potřeba bez přečtení toho, na co člověk reaguje, vybrat jen něco, co se hodí.
Teda- to čtu názory..
Když máte nějaký technický problém na cestě, zkuste zavolat asistenci od vaší pojišťovny- teď je už spousta věcí v ceně. Výměna pneu, dobití baterie, pomoc při záměně paliva… Ale pozor na takové ty „žluté anděly“- to vám nikdo neproplatí.
@Ivan PPZ píše:
Teda- to čtu názory..Když máte nějaký technický problém na cestě, zkuste zavolat asistenci od vaší pojišťovny- teď je už spousta věcí v ceně. Výměna pneu, dobití baterie, pomoc při záměně paliva… Ale pozor na takové ty „žluté anděly“- to vám nikdo neproplatí.
- nafta nemá v sobě kapičky vody a nezamrzá proto (tedy obvykle). Problém je, že v mraze parafínuje- zhušťuje se a geluje a tohle špatně projde palivovým filtrem. A na dně nádrže může kondenzovat vlhkost, proto se s dieslem určitě nevyplácí vvyjíždět nádrž do dna.
- netopící a vařící auto. Už dlouhou dobu se v chladiči nic neředí. Celoročně tam je/má být nemrznoucí nápň. Topení auta není úplně propojeno s chladičem (velký okruh), ale je napojeno na malý okruh (skoro jen s motorem). Problém s vařením bývá, že se ten malý okruh neotevře (na počátku jen trochu) a nezačne používat i chladič. Pokud by chladič „zamrzl“, mohlo by se stát to samé, jako když se neotevře termostat. Jenže by topení naopak měl hřát a dalo by se využít i pro ochlazení motoru.
- startování za mrazů a baterie- to je prostě skoro šamanismus a je dost věcí, co může být špatně. Málo nabitá baterie je to jednodušší-nabíječka pomůže. Horší je, když je baterie už slabá- pak v plusových teplotách startuje, v chladu ne. Vyměnit. Může být i vadný startér, takže baterie OK, ale startér málo točí. Stejně tak může být problém s palivem…
- obecně- motoru rozhodně nepomáhá- nechat ho ohřát na místě- naopak, po nastartování v klidu a míru odjet. Tůrovat ledový motor je cesta do pekel.
Tak mi teda řeknetě proč je na nemrznoucích směsích popisováno ředění?.. Ráda se poučím..
Já teda nic neředím ale najdou se lidé kteří to dělají ![]()
Chladicí kapaliny se prodávají koncentrované. Např. Fridex G 48 má při ředění 1:1 teplotu tuhnutí -38°C. To se v našich klimatických podmínkách nevyužije, proto se ředí víc podle tabulky. Obvykle se ředí na -27°C. To je u nás s dostatečnou rezervou. Pro používání neředěné kapaliny není žádný důvod. Nehledě na ekologický dopad je oproti vodě mnohem dražší, hůř hladí a víc rozrušuje gumu.
@Zuzulunka Technická- šlo by necitovat předchozí příspěvek? Je celkem zřejmé, na co reagujete. pak se to tu jen nafukuje.
@JTom NJN- ono by -27°C tedy mělo stačit. I tak- zamrzlý chladič by se neměl projevit „nefungováním“ topení. Radiátor topení se rozhodně ohřívá dřív, než chladič. Ale jestli je v soustavě kapalina třeba do -8°C, tak bych se už skoro bál o blok motoru.
Jestli auto při vyšších teplotách chladilo a za mrazu se po 5 km přehřálo, nejspíš byly zamrzlé oba chladiče. Radiátor topení je sice před termostatem, jestli ale byl taky zamrzlý, tak se za nějakých 5 minut nestačil teplem od motoru rozmrazit. Je tam přepážka a nasává vzduch z venku.
Přiznávám, že jsem asi 10 let nebyl „v chladiči“. Za normální a běžné funkce se to ani nedolévá. Servis mi nic neúčtoval. To ale neznamená, že tam třeba občas 0,1 l. nedoleje… Pravda je, že mívám vysoce efektivní motory, které produkují málo odpadního tepla. To je ale krásně tajemná formulace… ![]()
Tak po kontrole jsem tam neměla dostatek kapaliny (Fridexu) a chladič zamrzlý. Dala se nová kapalina a už topím a nevařím. A startuje na brnknutí ![]()