Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@AstraG Tak jsem si to správně myslela
Hlavně že už fungujete v pohodě ![]()
@JTom píše:
Chladicí kapaliny se prodávají koncentrované. Např. Fridex G 48 má při ředění 1:1 teplotu tuhnutí -38°C. To se v našich klimatických podmínkách nevyužije, proto se ředí víc podle tabulky. Obvykle se ředí na -27°C. To je u nás s dostatečnou rezervou. Pro používání neředěné kapaliny není žádný důvod. Nehledě na ekologický dopad je oproti vodě mnohem dražší, hůř hladí a víc rozrušuje gumu.
Takže ji teda mám ředit? Jsem z toho jelen.. normálně tam liji nezředěnou ![]()
Záleží na tom, kam jezdíš. V našich krajích je doporučených -27°C (1:1,5) s dostatečnou rezervou.
Jenom tady po okresech u nás
.. takže ji mám tedy zředit.. a muže se něco stát když jsem ji tam lila nezředěnou? Muže to tomu autu nějak uškodit?
Optimální je řídit se doporučením výrobce vozu. Pokud to „nejde“, tak výrobcem kapaliny. Osobně si myslím, že -27°C nemusí být dost- ale to záleží i na místě, kde to auto jezdí. Třeba Bedřichov teď nedávno měl kolem -20 °C. K tomu rychlost jízdy a „reálná teplota“ může být klidně -30°C.
Jak jsem psal. Horší chlazení v létě, větší narušení gumových částí. Cena 2,5× vyšší také stojí za úvahu. V praxi je dobré koupit levnější kanystr 3l, z kterého po rozředění něco zbyde na doplňování do další výměny.
Měnili jsme teď v listopadu.. a dnes jsem koukala a zase byla pod riskou..
Takže chci zítra dolít