Autorita a dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
384
6.5.10 10:21
lulje píše:
Gina108 píše:
Jo, patří :-? . Jediné co pomáhá je upravit byt tak, aby si neublížil, nebo toho moc nezničil :mrgreen: a pak odvedení pozornosti. Prostě ho bafnout a nejlépe odnést jinam, popř. nabídnou zajímavější aktivitu. Plácání a jiné tresty jsou úplně nah… akorát se naučí mlátit jiné lidi nebo děti :roll: Trestat se má, až když je vyloženě zlý a dělá něco ze zlé vůle, což v tomhle věku asi těžko. Netvrdím, že jsem ho nikdy neplácla přes ručku, ale to bylo moje selhání - ujely mi nervy a stydím se za to :oops:
Gino, líp bych to nenapsala! :potlesk: Plně souhlasím. Trestat až opravdu při něčem, co dělá vyloženě se zlým úmyslem. V tomto věku bych spíš odváděla pozornost. Teda alespoň u nás to zabírá perfektně! :palec:

Taky se k vám, holky, přidávám a souhlasím, že o trestech se v tomto věku (a při takových objevováních a radosti z toho, že něco bouchá) nedá mluvit. My jsme pro dítě takový kašpárek, který jim přináší zábavu a ten okolní svět je pro ně něco úžasnýho. Tak jsem všechny nástrahy a návnady odstranila, přesto se vždycky najde něco nového :lol: , tak prostě vezmu (i křičící a plačící, propínající se a vztekající se…mluvím o ročním dítku), odvedu do bezpečí, s velikým teatrálním údivem převedu pozornost na něco jiného, úžasného (třeba novou vařečku :-D ) a je chvilku klidu, pak znovu ta situace, a tak to jde stále dokola a dokola. Ale vím, že to přejde a přijdou jiné starosti zase se starším, to už je prostě úděl rodičů. No a večer si zapnu televizi a ten zvuk jde jen skrze mne :lol: 8-) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JP
46
6.5.10 10:22

Děkuju za vaše názory.
Zaujalo mě to s tím koutem a počítání do tří. Asi je někdy potřeba zvolit taktiku, kdy mu bude nepříjemně, když bude měco zakázaného dělat. Zkusím to na něj ale až po nějakém tom výrazném ne a vysvětlení.
Když se nad tím vším zamyslím, je asi také potřeba si stanovit, co mu ještě dovolím a co ne a na tom si trvat i kdybych mu to měla vysvětlovat a zakazovat neustále do kola až do zblbnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
6.5.10 11:23

Zajisti si domácnost tak, aby nic nebezpečného dělat nemohl. Jak to, že má přístup k pračce? Nejdou zavřít dveře od koupelny? Jasně, že něco asi nezabezpečíš, ale je pořád lepší řešit jednu, dvě věci a ne 10. Taky jsme měli zvědavce :-) Jeho touha zkoumat je prostě silnější než nějaké zákazy. Krom toho děti tu předponu NE nevnímají - když voláš NEotvírej, slyší otvírej :-) Zaměř se na pozitivní příkazy, když už přikazuješ. Prostě říkej co má a ne co nemá dělat. Taky pomůže nechat třeba jednu skříňku kramařící, kde budou spousta spousta věcí, které se dají bez problémů vyndat - plastové krabičky, vařečky, různé drobnosti, které ale nespolkne. A taky strukturovat čas - hodně chodit ven - aby neměl tolik času dělat lumpárny. A plácání moc nepomáhá, jen ho naučí plácat ostatní lidi. Jen ho prostě pevně chytni za tu ruku a odtáhni - a tak pořád dokola až do zblbnutí :-)

Tak jsem dočetla diskusi (ne celou) a teda zírám. Fakt Vám připadá bití 15 m mimina o.k.?!!! Nevadí Vám, že to nechápou? Brrr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
6.5.10 11:53
JP píše:
Ahoj mám 15-ti měsíčního syna a potřebovala bych poradit ohledně výchovy.
Je to veselý a čilý kluk co objevuje svět. Bohužel i tak, že mlátí kostičkou do skla, otvírá a zavírá neustále do kola pračku, kterou tak ničí. Dětské pojistky na něj neplatí. Chápu že to patří k jeho věku. Jenže dělá i pro něho velmi nebezpečné činosti.
Většinou se mu to snažím vysvětli, ale on se tomu jen směje. Když jde o něco velmi závažného, tak jsem ho i plácla přes ruce (a nebylo to málo), ale jen se mi smál a chtěl v činosti pokračovat. Ani zlobení a zvýšený hlas na něj neplatí.

Poraďte mi prosím, co sním? Patří to jen k jeho věku? Je pravda, že to většinou dělá, když se mu 100% nevěnuju.

Dík za každou radu

Ahoj, nečetla jsem všechny reakce, ale ukládám mezi oblíbené a časem pročtu.
Mám podobný problém, náš malý je velice živý, všechno ho maximálně zajímá.
Mlátit kostičkou do skla je též jeho oblíbené, pak ještě miluje otvírat troubu a nechat ji padat. Ví, že to nemá dělat. Otevře a rychle zdrhá. Plácnutí nepomáhá, stejně tak vysvětlování. Neustále se tomu směje.
Na návštěvách je moje noční můra plazma na nízkém stolku. :cert:
Nemyslím, že se s tím dá něco dělat. Prostě vydržet, mít trpělivost a čekat, až z toho vyroste.
100% času mu věnovat nemůžeš, to nikdo. Já třeba když potřebuju vařit, nechám ho krámovat mističky apod. Prostě zabavit něčím netradičním tak, aby na lumpárny nemohl myslet. Někdy je to náročné.
Hodně pomáhá chodit ven. Když je hezky, je tam pořád, vyblbne se, unaví se a je to s ním pak maličko snesitelnější :wink:
Přeju pevné nervy :wink:

• Citovat
  • Upravit
384
6.5.10 11:57
Lasicka píše: …Fakt Vám připadá bití 15 m mimina o.k.?!!! Nevadí Vám, že to nechápou? Brrr.

Nepřipadá, rozhodně jsem nad tím taky zůstala koukat, ale proto jsem to v příspěvku výše napsala. Určitě není v pořádku dávat na zadek takhle malým dětem, jsou to ještě batolata… co až bude dítě v období vzdoru dobře vědět, že dělá špatné věci záměrně? Nechci moralizovat, vím, jaké to je, když ujedou nervy, ale ta ruka, co hladí, by neměla u takhle malých nevinných dětí i ubližovat (i když se tomu ty děti smějí). :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
6.5.10 12:23
JP píše:
Zaujalo mě to s tím koutem a počítání do tří. Asi je někdy potřeba zvolit taktiku, kdy mu bude nepříjemně, když bude měco zakázaného dělat. Zkusím to na něj ale až po nějakém tom výrazném ne a vysvětlení.

Zkus to, ale jak tady psaly holky, nečekej hned zázraky. Měsíc dva to bude trvat, než dítě přesvědčíš, že to opravdu myslíš vážně. Takže přeju hodně trpělivosti a hlavně pevné nervy. Drž se :kytka:
Jo a s tím bitím. Já Matyho nemlátím, sem tam výhružně plácnu, přes ručičku, přes zadek. S mlácením nesouhlasím ani u starších dítek. I když mi někdo bude argumentovat, že plácnutí přes ručičku je stejný jako mlácení. Podle mě v tom rozdíl je.
Ale jak už tady někdo upozorňoval, v určitým věku jsme plácnutí museli úplně zrušit, Maty nás mlátil, myslel si, že je to normální, samozřejmě právem. Když jsem ho já mohla plácnout, tak proč ne on mě? Takže na to doporučuju dávat pozor. Dneska praktikuju už opravdu jen počítání do tří (i s plácnutím přes zadek - už ví, co ho čeká a hlavně proč) a posílání do kouta (zajímavé je, že často běží sám se slovama „už budu hodnej“).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JP
46
6.5.10 12:50
Lasicka píše:
Zajisti si domácnost tak, aby nic nebezpečného dělat nemohl. Jak to, že má přístup k pračce? Nejdou zavřít dveře od koupelny?

Nevím jak vy Lasičko, ale my rozhodně nebydlíme v přepichovém bytě, kde je spoustu místa. Bydlíme v 1+1 a pračka se nám do koupelny rozhodně nevleze, takže ji musíme mít v kuchyni,která slouží zároveň i jako obyvák a dětský koutek.

Co se týká mlácení jsem proti, ale plácnutí přes ruku opravdu za bití nepovažuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
6.5.10 13:31

Soulasím..... plácnutí po ručičce nebi bití.. navíc když je to ani nebolí, vždycky se udivuji, jak si některé maminky myslí, že ty které plácnou po ručičce, že pomalu malému urazí ruku :nevim: jde o plácnutí, na které většinou stejně děti nereaguji… mimichodem jsem zakládála diskuzi o bití dítěte, ale opravdu bití, kde známá 16 měsíčnímu děcku dá i facku, po nožičce, že má jelita a takových znám 3 :cry: smutné, ale je to tak, nedávno my moje švagrová říkala, že už dává vařečkou ani ne 2 děcku, tak toto je podle mě biti, kdy dítěti zůstane no místě modřina, podlitina a nebo i trochu červené.Navíc neznám domácnost, kde by se to dalo upravit tak, aby to bylo na 100 procent bezpečné, já mám taky pračku v kuchyni a co s tím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
peka83
6.5.10 13:50

:_)

Já mám syna, kteremu byly v Lendu tři roky. Říkal ajsme is že byhc vživotě dítě neuhodila .

Musím s epřiznat už odemně dostal i jemnou facku .

A to opravdu protože jakekoliv napomíná nepomáhalo, když sem mudal ajemně po ruce tak se po mě ohnal.Když jsem mu za to dala na zadek tak s ezase ohnal a vtu chvili už dostal facana a rozbrečel se.

Nonstop řádí lítá. Už vysklil aji výpln dveřní a děsně s etomu smál.
Na okno lez eneustále. ovladače zliukvidované, klíče od dveří ztracene ,
Do pračky neustále něco hází už mi zase nejde.

Kdžy byly ve dveřích klíče zamykal se schválně v tom pokoji a pořád stoural do dveří že s ei zasekly dveře.

Vyleze na kuchynskou linku i bez židličky má prost ěsílu v nohach i v rukou. Rozsype mi koření do varne konvice.

Já nevím mylsím si ž ese oněj staram jak umím.Nedám do něj 100 procent , ale zanedbanej rozhodně není .Byl takhle akční už jako mimino , že mi každej říkal že si sním užiju .

sousedka mi říká ž etakovej byl muj tatka když byl malej.

Chcete něco vědět?,Přesto je to moje zlatíčko a já naněj převáížně zařvu zvýším hlas , seřvu ho. Pokud už to opravu přerusta přez hlavu tak už na zadek dostat musí .

Facku si pamatuje a když řeknu chceš facku|? tak řekne NE NECHCI a uklidní se. Musím nanějhodit zlej pohled a je to.

Nejvíce na něj zabírá venek.Prostě na zahradě je schopnej i sám lítat až do sedmi večera dřív ho domu nedostanu. kontroluju ho každou chviličku.Je v tomhle děsně moc samostatnej.

Mám kamarádku a ta dítě bije čímkoliv co najde po ruce . což já odsuzuju.
Sama sem si prošla tím, že mě moje máti bila jako dítě vším co našla po ruce tohle byhc vživotě neudelala jsme silně proti takovému bití .vařečká je k vaření a ruzne předmněty maji taky sve funkce k dětem to nepatří.

Přeji všem maminkam hodně trpělivosti. Já si taky každej den říkám, že se jednou sklidní .Tak já utíkám, protože koukám že zase vysává:-D

A mužete mě kdokoliv odsoudit za to že moje ditě dostalo facana, ale vten den to zabralo.
Když s emi dítě směje do tvaře a neposloucha tak to byla potřeba.

dobvolí si na hodne lidi je drzej a sprostej, ale na mě si nedovolí.Já ho okřiknu nebo jen zvednu ruku a malej vi přesně že to je varování jako hrom.

15 mesicich odemne na zadek taky dostal, ale protože nosil plínku tak sem to nikdy neřešila protože nevím jak si takove plesknuti po zadku a ruce představujete ale já sve ditě nemlatí, jen ho vystrašně plácnu . aby věděl že ho plácnu ale tak aby ho to nebolelo jen aby věděl že tady je někdo před kým musí mít taky trošku respekt.
podotýkám že jsem svobodná matka a musím hrát roli otce i matky oto je tohorší.
a když jsem si myslela že se ve školce zklidní, tak ve školce se zdokonalil vyslovovat sproste slova,žaluje a furt fnuká a už nepujci nikomu ani hracku .nevím kčemu školky jsou říkám si že se tam neco naučí, ale doufala jsme že neco poucneho.
A kdyz mi přijde a řekne drz hubu. to mám pak chut vypleskat tam vsechny decka ve skolce uz preventivne. protože doma s esnazim jako blazen a pak jde do skolky do dvanacti hodin a tak mi ho tam upravujou:-D

• Citovat
  • Upravit
JP
46
6.5.10 15:52

To ppperla:
jak popisuješ syna, tak je velmi akční-opravdu ti to nezávidím. Moc se v tom nevyznám a nechci tě strašit, ale není náhodou tvůj syn hyperaktivní? Neznám definici pro hyperaktivitu, ale tak nějak bych si to představovala. Protože to co tu píšeš, že dělá jek fak drsný. Ale je pravdaže O. je teprv 15m, takže je nemůžu srovnávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
peka83
7.5.10 00:30

akčni

nee hyeraktivni neni, je jen tak akčni.

nekd ejsem četla a rikala mi to aji jedna sestricka co s ezabyva o hyperaktivni deti, ze hyperaktivni deti byvaji hlavne postižené. Že una sprej doktorky amaminky nazovaji hyperaktivitou takhle zive deti ale z ebezni jedinci udajne hyperaktivni nejsou. jen postizeni.

no tak syna postizeneho nemam .jen je to proste kluk divočák.
driv ho zajímali zásuvky dost hoidne dvakrat málem dostal ránu. jednou myslim i jo nastesti nic se nestalo má jizvixku na prste. a to ho hlidááámm. no a zasuvky uz ho presli. ted ujizdi na klicich , zamkne co muze a ztrati klice.
hodne mi i pomahala trikolka venku se unavil nani. ted má kolo hihi tak taky super

• Citovat
  • Upravit
170
7.5.10 07:49

Ahoj náš malý měl ted 2roky a pochopil vše hodně brzy a to byla pohroma prsty do zásuvky(naštěstí máme ty bezpečnostní s krytkanma uvnitř),trouba,sporák,horké kafe to bylo jeho.Tak dlouho jsem přemýšlela jak to udělat aby toho nechal až jsem si do hrnku dala teplejší vodu aby poznal,že je to teplé víc jak má a přiložila jsem mu na to ruku asi 3× a pokaždé jsem mu řekla důrazně ,,pálí auau" a pak jsem mu to říkala u trouby,mikrovknky i zásuvek a za 2dny byl klid.A nebojte ta voda nebyla horká nepálila jsem mu ruce bylo to jen z kohoutku a neměl tam nic jen poznal co je studené a co teplé a já jsem v klidu když peču nebo vařím.Jinak s lozením na stůl a skákáním posteli a sedačce mám taky zkušenost to mi zabralo,že jsem mu řekla,že bude mít bobo a mám klid.Filípek patří mezi ty živé a vynalezající děti ted se nauči lozit po žebříku na patrovou postel až nahoru tak jsme zadělali 2příčky a je klid.Všem držím pěsti a hlavně klid a pevné nervy vše to chce čas ,,bohužel"

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
7.5.10 13:12

Jo jo, názorně ukázat dítěti, že když máma volá „pozor“, opravdu hrozí nějaké nebezpečí. Např když se dítě motá kolem čerstvě uvařenýho hrnku s kafem. Ze začátku jsem vždycky Matymu dovolila, aby se jedním prstíkem dotkl, a u toho upozorňovala, že to pálí. Dneska už ví, že pokud něco podle mě pálí, pálí to doopravdy! Ještě teď se někdy zeptá, jestli si může sáhnout a ukazuje jeden prstík. To samé se slovem „ostrý“. Na nůž jsem sice Matyho sahnout nenechala, asi nás to ještě čeká, ale zatím stačila jehla.
Párkrát dítě řízeně „spálit“ nebo „píchnout“ a ono si většinou i v případě jiných nebezpečí bude dávat aspoň trochu pozor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
7.5.10 13:14

A teď je ze mě matka tyranka, která svý dítě mlátí a úmyslně pálí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JP
46
7.5.10 17:01