Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Snad zaberou argumenty o bezpecnosti a setreni na nepravem miste. Jako posledni moznost bych bud rekla, ze deti do stare autosedacky posadi jen pres mou mrtvolu a nebo bych mu ji proste vyhodila. Ale spis bych to zkusila po dobrem, 15 let stara sedacka urcie nesplnuje bezpecnostni normy ani omylem.
Jenom tak na okraj - jak mi muze prodavajici novy sedacky zarucit, ze nelezela dvaroky nekde v mrazu nebo horku? Muze teda vyrobce vubec autosedacky vyrabet na sklad? Asi ne co ![]()
Sunnyside píše:kattkka píše:napada me mensi podvod.Co vylezt na pudu a sedacku vyhodit?Přesně tak. Nebo tam vlítni, sedačku rozdupej a máš po problému.
Hehe, ani ti to nedá moc velkou práci, stačí jednou kopnout a bude po ní
pokud není ze dřeva, to je totiž jediný matroš, který netrpí na únavu materiálu. ![]()
Znám lidi, kteří v takové sedačce děti mají, ale je to hrůza se na to dívat … normálně si s ním pěkně o tom promluv … že jsi četla na netu různé infomace. Chlapi mají někdy všelijaké názory, konkrétně u nás se o tyto věci starám já … načtu z netu a pak jen řeknu tohle je potřeba, vysvětlím to manžovi … on dá peníze
a koupí se to.
JInak mi prodělali před rokem a kousek hooodně těžkou autonehodu … dcerka z toho vyšla naprosto zdravě, nic se jí nestalo, až na emoční šok … měla Romer od 9-18kg nebo jak to je, musela abych se mrknout.
Gino, moc díky přesně to jsem potřebovala ![]()
Autosedačku zničit nemůžu, musela bych 50km na chalupu ![]()
Jen pro info, celý náš spor vznikl proto, že jsem objednala MC Priori SPS. Takže dítě bude jezdit v dobré sedačce. Jen jsme se kvůli tomu pohádali a počítám, že to bude pokračovat ![]()
Díky všem ![]()
manželovi vysvětli jednu jedinou věc, z chemického hlediska jsou v umělé hmotě vždy pojidla, která prcháním(tedy vlivy okolí a věkem vyprchávají)tudíž se umělá hmota, ze které je např. sedačka vyrobená stává křehčí a křehčí, ztrácí důležitou elasticidu, stačí tím pádem malý náraz a prostě praskne. Jestli jste někdy třeba měli truhlíky před okny, funguje to naprosto stejně, i když je autosedačka umístěná někde na půdě v bedně, navíc i před deseti patnácti lety se už dávaly do pojidel recyklovatelné přídavky, takže životnost sedaček je maximálně 5-6 let a to jen z toho důvodu, že málokdo je z aut vůbec vyndává, a jsou trvale tím pádem vystaveny mrazům v zimním období a v létě žáru, které vznikne stáním na slunci. Děláme chemické rozbory, takže o tom bohužel něco vím, sedačku tedy vyhodit! Jen mezi námi
podobnou hrůzičku máme na půdě také, neb drahá polovička ji tam nostalgicky odnesla, ale díky tomu, že o tom něco víme, vypadá to, že to pak budou ukazovat naše pravnoučata jako raritu někde v muzeu ![]()
anonymní, já bych asi ani nediskutovala..
jsem býk a my hned vidíme rudě ![]()
postupně mě napadala homologace podle ECE normy (kterou sedačka určo nemá) - ale nevím, jetsli je povinná pro použíávané, pro prodávané ano, ale ty co už mají lidi doma..?
pak mě napadlo citové vydírání a puštění toho šotu nemyslíš zaplatíš..
pak mě napadl (jelikož jsem chemik) monolog o plastech, jejich stárnutí, změnách vlastností (což krásně popsala lowel, tak já už nemusím..)
ale přiznám, že já bych fakt nediskutovala, a udělala přesně co ty
a to koupila sedačku dle mých představ ..
a v případě další diskuze bych mu řekla, že jestli chce vozit naše dítě v 10 let staré autosedačce, tak já mu pořídím 10 let starou TV, 10 let starý telefon atd. a uvidíme, jak se mu to bude líbit ![]()
každpádně, pevné nervy ![]()
Od května 2006 platí v celé Evropě povinnost používat bezpečnostní pásy a dětské zádržné systémy u všech druhů vozidel (směrnice 2003/20/ES). Povinnost používání dětských autosedaček pro děti v Evropské unii platí ve většině případů až do velikosti 1,50 m nebo 1,35 m. Věkové hranice se v jednotlivých státech Evropské unie liší.
Zkušební norma – štítek ECE
Všechny dětské autosedačky musí být opatřeny jasně viditelným štítkem schválení dle ECE R 44/04, aby bylo možné rozeznat běžné požadavky na bezpečnost.
Dětské sedačky, které byly vyrobeny před rokem 1995 a schváleny podle zkušební normy ECE R 44/01 a 44/02, se již nesmí od dubna 2008 používat.
Vzhledem, k tomu, že píšete že máte sedačku z roku cca 1996, tak určitě neplní normu 44/03 nebo 04, takže ji nesmíte používat, a za jízdu bez sedačky , nebo s neplatnou sedačkou( to je jako jet bez technické) Vám hrozí ztráta min. 4 bodů a pokuta od 2000,– Kč( v přestupkovém řízení 4-10t.) což je jistě více než nákup nové sedačky
Jinak výrobci doporučují( schválně píšu doporučují a ne nařizují) sedačku měnit po 5max. 6 letech, protože některé části sedačky již nemusí bbýt tak pevné jako u nové, převážně se jedná o plasty, které vlivem tepla a mrazu křehnou a místio aby vypružily náraz tak můžou prasknout a ješčtě více ublížit dítěti, než ho chránit.
U auta je to něco jiného, i 15 leté auto má kostru z ocele, a ten nekřehne jako plast, takže i 15 leté auto Vás ochrání( pokud není sežrané rzí- proto u auta jsou každé 2 roky technické prohlídky, kde se bezpečnost auta zjišťuje a zkorodované auto pak také nesmí na silnici). Bohužel u autosedačky technická kontrola neprobíhá, tam se musíte spolehnout na vlastní svědomí a zavčas ji vyměnit za novou.
eventuelně pusťe mu toto video z crashtestů: http://www.youtube.com/watch?… - zde je stará sedačka z bazaru
a zde video sedačky nové : http://www.youtube.com/watch?…
Gino, steeve, odkud je informace, že se sedačky se starou normou nesmí používat? Googlím a nemůžu najít
Nějaký zákon, vyhláška?
steeve, díky za videa, mohla by pomoct
kattkka píše:
Stevee: je prodejce.
Já vím
Ovšem argument: „Psal to steeve na emiminu a on je prodejce autosedaček“, to by asi manželovi neznělo dostatečně ![]()
info o normě třeba zde: http://www.britax-roemer.cz/…ke-informace
nebo zde v článku: http://www.auto.cz/…sedacek-7407
Anonymní píše:kattkka píše:Já vím
Stevee: je prodejce.Ovšem argument: „Psal to steeve na emiminu a on je prodejce autosedaček“, to by asi manželovi neznělo dostatečně
takže když ti např. prodejce salámu na balení napíše, že ho máš spotřebovat do toho data tak to pro tebe není dostatečný argument? Prodejce není podle manžela dostatečně kompetentní osoba? Nebo prodejci jen lžou,aby více vydělali.
Myslim ze pokud manzel neni uplne hloupej tak by mu mela stacit verze s opotrebovanim materialu.