Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:Řešila jsem to samé. Až po hodně dlouhé době jsem řekla ne a hotovo. Teď se navštíví sporadicky, za odměnu. Syn byl měsíc doma - nemocný a s nikým se nestýkal - domácí návštěvy. Absolutně žádný výchovný problém. Sotva šel do kolektivu - vztekal se, odmlouval…I skrz infekce - u nás jsou doma dveře pro ostatní zavřené. Ať se děti vidí venku, ve školce, kdekoliv, ale proč si dělat binec doma a dívat se na zasoplené cizí děti? Pardon, ale prostě to tak vidím a mám to tak nastavené. A kafíčkování se známýma u kafe jsou taky ztrátou času. Venku budiž, ale doma ne. Stejně jde jen o drby.
Ahojky, ráda bych znala názor, jestli je chyba ve mě, nebo u sousedů. Bydlíme v paneláku a ve stejném patře se sousedy, rozumíme si spolu, podnikáme výlety, sem tam se navštívíme. Ale jediná věc, která mi strašně vadí je ta, že jakmile se u nás otevřou dveře- např. manžel přijde z práce, nebo my z venku apod. jejich děti otevřou a hned jsou u nás. Mají se s našima dětma rádi, ale mě to prostě vadí, že skoro denně mi vletí dovniř. Někdy přijdou z venku mají mokré špinavé kalhoty, zaťukají že chcou našim dětem něco říct a v těch věcech se tady producírujou.
Myslím si, že kdybych to řekla kamarádce, že by to asi dobrotu nepřineslo, protože někdy fakt se nedokážu ovládnout a asi to mě jde vidět, že mi to vadí, ale i přeto denně na nás ťukají, nebo skoro denně k nám vletí. Mě přijde, že to není normální, já takhle naučené děti nemám. Někdy, samozřejmě i naše děti vletí k nim, ale stane se to jen občas. No a když teda někdy svolím, že u nás můžou být, jejich starší syn si s našim nechce hezky hrát, jenom by běhali a vymýšlejí lumpárny a já šílím. Co mám dělat?
@lechem píše:
Děti jsou malé a necítí společenskou únosnost. Ony za to nemohou. Míru má znát jejich matka.Ona je ta, které musí říci zakladatelka vše narovinu, že návštěvy jejích dětí doma obtěžují.
Matka to taky neví, že to paní vadí. Protože jí to zakladatelka jaksi neřekla a sousedka si to nejspíš tak nebere - třeba si myslí, že kdyby to zakladatelce vadilo, tak děti pošle domů. Zakladatelka zase nespíš nemá dar k tomu, vyjádřit nesouhlas, aby si u toho buď nepřipadala blbě, nebo aby si (podle svých slov) nepokazila dobré vztahy. To my jí tady nenaučíme. To musí sama. Než se to naučí, tak má možnost normálně říct dětem ne. Říci ne dětem je IMHO snazší - děti do vezmou jako fakt a nebudou vymýšlet domněnky.
@lovesmile píše:
@lechem Ti jsou asi rádi, že se ho zbaví.![]()
Jednou přišel i s taťkou a prý jestli k nám na chvilku K. pustíme, že už neví, co s ním mají doma dělat, že pořád otravuje, jestli může k nám.
![]()
![]()
notyfole
nemám slov.
@lovesmile píše:
Jednou přišel i s taťkou a prý jestli k nám na chvilku K. pustíme, že už neví, co s ním mají doma dělat, že pořád otravuje, jestli může k nám.
![]()
![]()
jestli je jedináček asi se cítí osaměle a vyhledává kontakt druhých dětí, ale to je prostě chyba rodičů
@Takyjedna píše:
Jsou to prckové, musíš s nima jednat na rovinu. Prckové náznaky a zdvořilostní tanečky nepochopí. Co ti brání říct ne, dneska si hrajte doma? Nemusíš jim ani nic vysvětlovat. Přes sousedku bych to neřešila, ona sama ti tam ty děti necpe, ne?
Souhlasím, ono to nejspíš půjde lehčeji, než se to zakladatelce zdá. S dětmi se jedná líp, než s některými dospělými, pokud to nejsou nějací naprostí nezvedenci, tak to vezmou jako fakt.
Zaťukají na dveře, přišla bych tam dřív než moje děti, a slušně a s úsměvem jim řekla, dneska ne děti, běžte si hrát domů, my chceme mít dneska všichni klid. Párkrát to takhle udělat a delší návštěvy s hraním střídat spravedlivě na oplátku u nich a u sousedky.
@lovesmile píše:
![]()
![]()
no tak to je sila!!
@neumisa @Nina Filipi Bohužel je to tak.
Ale oni jsou takový chudí, tak mi ze začátku bylo toho malého i líto. Jako to je i teď, ale co je moc, to je moc a nějaké svoje soukromí chceme doma mít. To musíte uznat, ne? Navíc mu ani nic nedali na Mikuláše, že prý zlobil, nooo
![]()
@Kelsey píše:
jestli je jedináček asi se cítí osaměle a vyhledává kontakt druhých dětí, ale to je prostě chyba rodičů
Není, má ještě mladšího bráchu, ale tomu jsou jen 2 roky.
@neumisa píše:
ježkovy zraky a ještě takhle malé
Takový malý děti nemají ani co sami otevírat dveře na chodbu… ![]()