Babička nechce k doktorce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22614
11.1.19 22:19

@axelina možná zbytečná… na druhou stranu to byla její volba, každý by měl žít tak, jak on sám chce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3224
11.1.19 22:32

@atominnka toje težky…tak řekněme že doktorka měla štestí že umřela…protože když někdo a sebe kašle a v 60 je ve stavu 80 ti leteho invalidy a musí se o něj pak třeba 20 let rodina starat to mi OK nepřijde.. ok tak chceš žít jak chceš-nic pro sebe neděláš,tak si pak zařid pečovatelku… protože ten druhý partner který se o sebe třeba stara potom místo aby si užíval duchodu se stara o nemohoucího vlastní vinou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
11.1.19 22:54

@axelina samozřejmě. ale je to volba toho partnera/rodiny, že se postará. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.1.19 23:07

Měla jsem babičku, celý život mluvila velice spisovně, nikdy nebyla hrubá, ALE posledních pár let, než umřela zhrubla, myslím chování, začala používat i sprostá slova a občas si nemohla vzpomenout na základní slova např si spletla schody a žebřík, změnilo se jí i písmo, psala takovým drobným úhledným písmem a později na písmu bylo vidět, jakou ji dá práci psát a bylo větší. Měla sérii drobných mozkových příhod. Bylo to v rámci několika let. Dnes už není mezi námi, dostala ji mrtvice. :( Moc pro mne znamenala :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.1.19 23:19
@Anonymní píše:
Dobrý den,
prosím o radu co s babičkou :(. Babičce je 71 let a dostat jí k lékaři alespoň na preventivní prohlídku je skoro nemožné :(. Babička je docela silná kuřačka, občas jí zlobí žlučník po operaci žlučníku cca ve 30 letech, má velké křečové žíly, kvůli kterým jí často bolí nohy, ale nechce s tím nikam jít, tvrdí, že je to už na operaci a že to už dožije takhle :/. Poslední půl rok začala hůře mluvit - občas jí vypadne slovo a nemůže si na něj chvíli vzpomenout nebo ho zamění za jiné, pak jí to ale dojde a opraví se, také hodně pospíchá když mluví a pak věta kolikrát nedává smysl - to se pak ale také opraví a řekne to pomaleji a srozumitelně a pak se jí občas jakoby přehodí písmenka v určitém slově třeba dnes - místo přesolila řekla pepřesolila, pak se hned opraví, takže to ví, že jí to zlobí. Mysleli jsme si, že je to částečnou zubní náhradou, kterou má už asi 4 roky, ale nosí ji jen když jde jíst nebo někam jde - proto jsme mysleli, že si na ni nezvykla a ani nezvykne, když ji nosí tak málo, ale takhle mluví i bez zubní náhrady. Paměť má ale pořád dobrou, dokonce lepší než já - 27let a mamča - 45let :). Neustále nás upomíná, aby jsme na nic nezapomněli atd.. Asi rok je taky více jakoby vulgární - používá místo slov jíst - žrát, s..át atd.. To dříve nedělala nebo alespoň ne tolik.. Luští číselné křížovky, chodíme na procházky, šije na stroji, takže pohybově je v pořádku. Prosím o radu, co by mohlo babičce pomoci, nějaké vitamíny, doplňky stravy? Ještě jsem zapomněla napsat, že je dost hubená a i když jí docela dost, tak prostě nepřibere. Hubená je ale už déle, tak 10 let. Je to prostě stářím? Koupili jsme jí Gynkobilobu a konečně jí teda občas bere. Četla jsem snad milion článků o martvičce, ale jediné, co je s tomu podobné je právě to mluvení, jinak nic. Děkuji za jakoukoliv radu a přeji hezký den.

Ti co píšou, že nemá smysl aby babička chodila na prevenci, že až jí bude něco bolet, tak že půjde sama - prosím vás se proberte. Hlavně starší ženy - je třeba chodit na mamo a na gynekologii, často se stává, že právě starší ročníky to zanedbávají. Na rtg plic by babičku měla poslat obvodní, pokud kašle - snad k ní občas zajde (bere nějaké léky? Tlak nebo něco?
Já to měla s maminkou, ptala jsem se jí jestli chodí na kontroly, ona že ne, tak jsem jí upomínala…pak mi raději zalhala že tam byla a na mamo taky. A za rok mi najednou povídá, že dostala poukázku od Avonu na vyšetření na mamo. (Přitom žádnou poukázku nepotřebovala, ve svém věku to má zadarmo). A tak tedy šla. A co myslíte? Měla nález. Takže podstoupila operaci, byla to velká náhoda. Neodhalit to, už by tu s námi nebyla. Od té doby chodí na prevence už bez říkání a bez lhaní. Tyhle věci totiž nebolí. A když už bolí, je pozdě.
O psychických změnách nepíšu, tam to může být lecos a předejít se tomu asi nijak nedá.
 M.

• Citovat
  • Upravit
14064
12.1.19 03:06

70 z pohledu dnešní medicíny ještě není až tak pokročilý věk. Samozřejmě by mela jít k lékaři - obvodnimu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
12.1.19 10:23
@Anonymní píše:
Ti co píšou, že nemá smysl aby babička chodila na prevenci, že až jí bude něco bolet, tak že půjde sama - prosím vás se proberte. Hlavně starší ženy - je třeba chodit na mamo a na gynekologii, často se stává, že právě starší ročníky to zanedbávají. Na rtg plic by babičku měla poslat obvodní, pokud kašle - snad k ní občas zajde (bere nějaké léky? Tlak nebo něco?
Já to měla s maminkou, ptala jsem se jí jestli chodí na kontroly, ona že ne, tak jsem jí upomínala…pak mi raději zalhala že tam byla a na mamo taky. A za rok mi najednou povídá, že dostala poukázku od Avonu na vyšetření na mamo. (Přitom žádnou poukázku nepotřebovala, ve svém věku to má zadarmo). A tak tedy šla. A co myslíte? Měla nález. Takže podstoupila operaci, byla to velká náhoda. Neodhalit to, už by tu s námi nebyla. Od té doby chodí na prevence už bez říkání a bez lhaní. Tyhle věci totiž nebolí. A když už bolí, je pozdě.
O psychických změnách nepíšu, tam to může být lecos a předejít se tomu asi nijak nedá.
M.

To ne, že nemá smysl. Ale nevidím důvod. proč ji nutit. OK, promluvit s ní, říct… ale nutit? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
12.1.19 10:28
@atominnka píše:
To ne, že nemá smysl. Ale nevidím důvod. proč ji nutit. OK, promluvit s ní, říct… ale nutit? :nevim:

Ano, i nutit. Nebo bys pak měla čisté svědomí, kdyby babičce zjistili nějaké pokročilé stádium nemoci? Staří lidé jsou v některých věcech jako děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3224
12.1.19 13:39

@atominnka partner se postarat musí…co mu zbývá..jednak ne každý má peníze aby si mohl dovolit nějake sanatorium a i když ty penize jsou tak bohužel není místo nejsou ani pečovatelky momentálně… ale že by to bylakaždeho volba to rozhodně ne… tchyně se stará už 12let o manžela po mrtvici–vlastně nemá žádný duchod–hned jakmile skončila v práci se to stalo a od te doby se stara…to znamena 12 let žádná dovolená, nemuže hlídat ani vnoučata , přišla o všechny přátele…má deprese… je zavřená doma a mění plínky .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101834
12.1.19 14:10
@Proto02 píše:
Ano, i nutit. Nebo bys pak měla čisté svědomí, kdyby babičce zjistili nějaké pokročilé stádium nemoci? Staří lidé jsou v některých věcech jako děti.

Ano, měla bych čisté svědomí, jednak ji považují za svéprávnou a druhak v jejím věku bych i logicky chápala, že nechce léčbu podstupovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.19 15:12
@Anonymní píše:
Měla jsem babičku, celý život mluvila velice spisovně, nikdy nebyla hrubá, ALE posledních pár let, než umřela zhrubla, myslím chování, začala používat i sprostá slova a občas si nemohla vzpomenout na základní slova např si spletla schody a žebřík, změnilo se jí i písmo, psala takovým drobným úhledným písmem a později na písmu bylo vidět, jakou ji dá práci psát a bylo větší. Měla sérii drobných mozkových příhod. Bylo to v rámci několika let. Dnes už není mezi námi, dostala ji mrtvice. :( Moc pro mne znamenala :srdce:
@Anonymní píše:
Měla jsem babičku, celý život mluvila velice spisovně, nikdy nebyla hrubá, ALE posledních pár let, než umřela zhrubla, myslím chování, začala používat i sprostá slova a občas si nemohla vzpomenout na základní slova např si spletla schody a žebřík, změnilo se jí i písmo, psala takovým drobným úhledným písmem a později na písmu bylo vidět, jakou ji dá práci psát a bylo větší. Měla sérii drobných mozkových příhod. Bylo to v rámci několika let. Dnes už není mezi námi, dostala ji mrtvice. :( Moc pro mne znamenala :srdce:

To je mi líto 😞

• Citovat
  • Upravit
14335
12.1.19 15:14

Chci jenom reagovat na anonymní jak píše srdceryvně, jak se máme vzpamatovat, že neni nutná prevence..
Je.. ale pokud je babička svépravna, tak s tím nikdo nepohne.. A Kdo se tochu pohybuje mezi staršími ročníky, tak ví, že pokud se tlačí na pilu, tak je to ještě horší…
Ono třeba můj děda byl u lékaře v 60 a pomalu 30 let nikde nebyl a dožil se 90.. takových znám víc.. Ono neni pravidlem, že prevence něco zaručí.. Pokud těm lidem nic neni nestonají, tak prostě nechodí.. Hlavně mezi nimi koluje věta, jak se začně chodit po doktorech, tak se chodí pořád…
Jeslti si někdo mylsí, že babičky nad70 chodí pravidelně na mamog, a gynekolog, tak je asi mimo- špatné, neni to dobré, ale je toprostě tak..

Příspěvek upraven 12.01.19 v 15:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.19 15:14
@Anonymní píše:
M.

Právě že zatím žádné léky předepsané od doktora nemá, jen vitamíny, které bere sporadicky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.1.19 15:15

@Proto02

Já bych právě čisté svědomí neměla a hrozně bych si to vyčítala.

• Citovat
  • Upravit
14335
12.1.19 15:19

Jinak moje máma první mtrivčka 37 letech a pak okolo 50 druhá.. Myslíte, že jsem ni několikrát neříkala, že má jit atd. několikrát..A když ji odvezli před 50 rokem, tak jsem se málem zhroutila, ale pokud bych to stavila do role- že jsem ji měla vzít za límec a dotahnout, tak bych si musela na sebe vzít nemoce celé rodiny..
Ted se jenom modlím, at je svědomitější a prostě dělá to co ji řekne lékař..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí