Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Nožka plus ten nadměrek by ti měla dát délku stélky u bačkorek, jsou taky větší než klasické stejně jako botky. ![]()
Holky,díky za rady.
Syn má velikost 32 - sandále Protetika, dcera velikost 26-27.
Asi to nějak naměřím a risknu to..
@Angua Takže si myslíš, že ty na sucháč jsou lepší? Já k nim nemám důvěru už od pohledu - bojím se, že to nebude pevně držet a bude se to rozlepovat třeba při běhání, klasickému šněrování bych věřila víc ![]()
No, synovi to do školy stejně koupit nemůžu, to by se mu asi děcka smály(vypadá to jak důchodky) a u dcery uvidím, ale asi zůstaneme u té nízké klasiky, ona má naopak nožku úzkou.
Papučky chci jen Fare, protože syn má náběh na ploché nohy(přestože měl boty vždy nové a své a první tenisky měl až ve školce, do té doby kvalitní novou kotníčkovou koženou obuv
).Jinak by musel mít ortopedické sandály Protetika, jako má na doma.
@Jana206 mně od nich hodně lidí odrazovalo, že ty sucháče přestanou po čase lepit atd., ale on se do jiných nevešel, tak jsem to riskla. A fakt se mi to u těchto nestalo. Běhal, skákal, nebyl jediný problém. Možná jiná značka to má jinak… A mně se teda líbí i vzhledově, přijdou mi hezčí, než ty klasické
Zvlášť na synovi, který má přes nárt ty klasické našponované a u prstů to tím pádem vypadá, jak kdyby tam ani neměl nohu
Šněrování teda ani nevím, jestli se na těch nízkých dělá, jsem si nevšimla ![]()
Mně děti přestaly na doma papuče nosit, co máme lino (místo plovoučky a studené dlažby) a na zimu podlahovku, ale beru taky jedině Fare. Podle mě jediné papuče, které mají trochu inteligentní podrážku, na těch klasických to je jak prkno, neohnu to ani v ruce. To musí být hrozně pohodlné a pro nohu zdravé, když si dítě třeba k něčemu klekne
Kromě toho nekloužou, což (pokud si pamatuju ze svých školních let dobře) se o těch „normálních“ říct nedá
Já koupím botu i v Deichmannu, ale musí mít trochu nějaké vlastnosti…
@Angua My máme doma plovoučku a já je nutím papuče nosit - oni s tím problémy nemají, protože je nenutím vyzouvat se, když si třeba hrají na posteli, mají lůžkoviny složené na jedné posteli v rohu a na prostěradle deku, papučím utírám podrážky dvakrát týdně při vytírání podlah.Na obývákové sedačce máme taky deku, mám dvě na výměnu a peru taky min. jednou týdně..Navíc ten starší má ortopedické sandálky, na doporučení dr.,tak by se mu nechtělo to pořád vyzouvat. Zajímavé ale je, že má mít jen tvarovanou stélku - prý dobře tvarovanou příčnou a podélnou klenbu, pevnou patu mít nemusí
Co myslíš, splní papučky Fare tento požadavek, nebo mu mám koupit raději druhé ortopedické sandály do školy? Oni zase říkají, že obuv se má střídat, tak jsem nechtěla, aby měl ve škole a doma to samé.
Dcera má teď na doma Befado, u nás je prodávají v jedné malé lékarně a měli je i s motivy Hello Kitty a poníků, což ona hrozně chtěla, tak jsem podlehla a koupila jí to..Ta pata je pevnější než u klasických papučí(např. Jonap). A stélka taky tvarovanější.
Mrzí mě, že to nemůžu vyzkoušet(jedině si udělat výlet do nejbližší prodejny, už jsem se dívala, ale podle internetu jsou to taky menší krámky, tak počítám max. se 3 vzory
).Každý značka má jiný střih a může pasovat jiné číslo.
Boty na internetu jsem objednávala, ale už vyzkoušené, jen o číslo a další číslo větší(abych ušetřila na poštovném).
Já už jsem oproštěná od nějakých dogmat - že se musí nosit od prvních krůčků pevné botičky nebo naopak ne, protože ten nejstarší měl vždy své nové certifikované boty a na 7 leté prohlídce mu dr. řekla, že má ploché nohy(do té doby OK, přikláním se, že je to zrychleným růstem, za poslední rok se hodně vytáhl). To ale neznamená, že budu kupovat šmejdy a nebudu dbát o obutí dětí, jen už to tak neprožívám. Té nejmenší dám klidně botičky po té starší, které nosila chviličku, ušetřím minimálně pětistovku a pokud má mít plochou nohu, stejně tomu nezabráním. Nebude v nich celý den, že..
V poslední době jsem se setkala i s názorem, že botů má být co nejvíc, co nejčastěji střídat a klidně můžou být i použité, ale je potřeba si dát pozor na nějaké věci.
To šněrování jsem nemyslela u klasických nízkých papuček
Ale u těch vyšších ![]()
Tak teď váhám, jestli změřit a objednat nebo si udělat výlet ![]()
Vím, že vrátit to můžu vždycky, přinejhorším by si děti papuče první týdny přenášely, ale to je ošemetné, nejstarší už chodí ze školy sám, tak aby je třeba někde nezapomněl ![]()
@Jana206 tak to si vůbec netroufnu radit, o plochých nohách nic nevím…
Jako tvarovanou stélku to má, ale to je všecko, co o tom vím ![]()
Ale ono to je v tom těle podle všeho tak provázané - nedávno jsem byla u pána, co dělá Dornovu metodu a prý např. vbočený palec může být od toho, že máš špatně usazenou nohu v kyčelním kloubu a tím pádem jednu nohu kratší… A tak, no. Takže si myslím, že hodně hraje roli i životní styl, jak člověk sedí, jak dlouho, jak stojí, jak se hýbe, jaké provozuje aktivity apod., takže pokud ta bota vyloženě dítěti nedeformuje nohu a střídá se, tak si nejsem jistá, že může necertifikovaná obuv napáchat až takové škody, jak se prezentuje… Ale nejsem odborník ![]()
Jako já osobně jsem na boty srab, já bych si vzala s sebou nějaké posily a vyrazila bych na ten výlet
U našeho Fare je houpací auto, takže dvě děti bych poslala s posilou na auto a s třetím kupovala boty - a prostřídala je
Pak zjistíš, jak to sedí s tím, co znáte a příště už objednáš po netu… Nebo i do toho menšího krámku, i když tam budou dva vzory, které se ti nebudou líbit, tak zjistíš ty čísla a pak si to objednáš v klidu doma.
Tak jsem to riskla, objednala a jsem moc spokojená ![]()
Velikosti jsem trefila přesně, jejich měřidlo nemám a objednávat ho nebudu, na domácí obuv je nadměrek 12 mm dost, to se doporučuje u zimních bot, tady stačí 7-9 mm. Prostudovala jsem veškeré dostupné tabulky velikostí a doporučení, co se týče nadměrku(liší se to), změřila jsem všechny boty dětí a jejich chodidla(obkreslila jsem si je na papír) a podle toho vybrala velikost tak, aby tam byl nadměrek 7-9 mm.
Oběma ty papuče krásně padnou, nevyzouvají se. Dceři jsem koupila ty s tím páskem přes nárt, takže @Angua za radu. Jsou úžasné, na nohu díky možnosti stáhnutí páskem krásně padnou(ona má úzkou nožičku),má teda ty s nižším opatkem - až po Tvém příspěvku jsem zjistila, že s páskem přes nárt mají dva typy.
Děti jsou spokojené, už druhý den je zajíždí střídavě se svými taky zdravotními jiných značek. Mají je sice do školky a do školy, ale nevidíme důvod si na ně nezvyknout a mám pocit, že to padne čím dál líp, tvaruje se to podle jejich nohy.
Syn má velikost 32,takže tam jsem si mohla vybrat jen dva vzory(třetí byl holčičí),ale nevadí.
Je mi líto, že jsem neměla odvahu objednat je dřív. Jsem moc spokojená, že tak padnou, i když jsem ty papuče nikdy neviděla(nikde v obchodě u nás nejsou). Teď už budu objednávat jen větší velikosti a moc se těším, že si u nich objednám boty i já a potom miminu, až začne chodit ![]()
A jsem odhodlaná tímto způsobem objednat oběma dětem i zimní boty - s nadměrkem těch doporučených 12 mm.
Ten rozdíl je fakt znát, už od pohledu, s nějakými Jonapkami, které se sešlápnou, toto nejde vůbec srovnávat. Jsou celé z pevného materiálu, podešev je pevná, ale hodně pružná a „pogumovaná“ i ve špici, aby byla odolná proti okopání. Opatek je fakt pevný a jen tak se nesešlápne, syn je obouvá lžící.
Díky všem za rady a zkušenosti, moc mi to pomohlo.
Jo a jsou „větší“, dcerka má ty druhé zdr. velikost 27,tyto má 26, syn má velikost shodnou, ale tady je větší prostor než u Protetiky - to má ale sandál, tam není potřeba tak velký prostor vpředu.
@Angua Tak dobře nakupte ![]()
Nás výlet nelákal, protože prostřední při delších cestách zablije auto, po kynedrilu je jak praštěná(ospalá) a přípravky na přírodní bázi nebo dražé „Autíčka“ moc nepomáhají.
Navíc neřídím a tento týden se mnou neměl kdo jet.
Je fakt, že jsem se bála a počítala jsem s tím, že minimálně jedny budeme vracet nebo měnit.
@Jana206 tak to chápu. Mně se malá zblila v autě nedávno a doufám, že to byla výjimečná epizoda ![]()
No doufám, že nebude malý zklamaný, on chce nutně oranžové a ty teda nemají. Prý modré jsou určitě dražší, než oranžové, které jsou levnější, tak musíme vzít ty oranžové ![]()
@Angua
Dobrá logika ![]()
Mě se syn dnes ptal, proč nemají úplně rovnou podrážku, ale trochu dovrchu, řekla jsem mu, že to tak má být a že to tak dělají. Na to mi odpověděl, že si uvědomil, že je vlastně zdravé chodit bosky v trávě a písku(což ví a podle možností praktikujeme),je to nerovný terén(to výslovně řekl) a proto i papuče Fare jsou nerovné ![]()
Prosím Tě, zajímalo by mě, kolik ty papuče stojí na prodejnách v reálu, jestli jsou výrazně dražší než na netu nebo s poštovném to je podobné. Jestli by Ti to nevadilo, mohla bys mi to sem potom napsat? Chtěla bych si to jen srovnat, nic víc, díky ![]()
Vy jedete do podnikové prodejny, tam budou asi taky levnější než normálně v krámech s dětskou obuví..
@Jana206 taky dobré, jak do reklamy
MM pravidelně nemůže z toho, že náš čtyřleťák používá obraty jako „jejda, já jsem si neuvědomil, kam jedu“ ![]()
Zkoušeli jsme nedávno v jednom obchodě u nás (ale neměli ty na sucháč) a měli je myslím za 290,–. Ale zítra to omrknu i přímo tam a napíšu. Měla jsem nějak v hlavě, že stály lehce přes 300,–.
@Angua
Je vidět, že máte doma veselo ![]()
Ta cena by odpovídala, s poštovným jsem za oboje papuče platila 655, ty větší byly dražší. Takže to ve finále vyjde nastejno.
@Jana206 no když si vezmeš, že něco projedem, navštívíme kvůli tomu KFC, něco nahážem do houpacích autíček apod., tak asi i levněji ![]()
Tak jsme platili 329,– za ty nízké na sucháč. Na jejich stránkách jsou za 260,–… Takže když víš velikost a víš, že sedí typ, tak se tam snad vůbec nevyplatí jet ![]()
Navíc tam byla včera šílená prodavačka - já jsem tam vždycky vážila cestu, protože tam byly super prodavačky - změřily, samy botu zkusily, zkontrolovaly, byla jsem si jistá, že beru dobré číslo… Tuhletu jsem musela 3× požádat o přeměření nohy, pak si tam řadila dodací listy a tak jako vůbec mi přišlo, že ji otravuju. Nebyla moc příjemná ani na děti. Mezitím tam malý ještě šlápl na vosu, jak byl bosky a místo toho, aby projevila jakoukoli předstíranou účast nebo třeba nabídla nějakou pomoc (já bych to třeba automaticky udělala, kdyby se to stalo u mě v práci a to my nejsme vůbec závislí na tržbách zákazníků), tak se tvářila, jak kdyby ji to, že brečí šíleně obtěžovalo. Zřejmě si myslela, že má moje dítě, které vypadá na 5 let, hysterický záchvat při zkoušení papučí. Nebo nevím jako…
Když jsem ho odnášela na rukách na WC, tak ji to mohlo i třeba napadnout. No děs. Uvažovala jsem, že koupím i papuče pro malou a oběma podzimní boty a v takovém obchodě bych se na ně mohla vys…
Na to, aby na mě byla protivná prodavačka, nepotřebuju jet do Zlína. Akorát ty boty byly jediné, u kterých mi říkal, že ho netlačí (byli jsme ještě jinde), tak nevím, co budu dělat
Asi pojedu přímo do Klobúk ![]()