Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Spoléhat se pouze na radu v prodejně bývá dost ošemetné, protože záleží, o jakou prodejnu jde a na koho člověk natrefí, navíc spousta obchodů doporučí i nebare značky jako barefoot.
Existují desítky značek a pro každého je vhodného něco jiného, dle rozměrů, tvarů špičky, tvaru nohy, nártu, kotníku atd. A v žádné prodejně nemají všechny typy. Takže je lepší se do toho trochu ponořit a poté vybrat správnou botu nebo třeba vytipovat pár značek a zajet je někam vyzkoušet.
Dobrá je FB skupina Barefoot nejen pro děti. Tam člověk získá rychle přehled a případně i radu.
Já dávám normální boty a dite i normálně chodí. Jinak princip chůze naboso se mi jako takovy hodně dlouho líbil, ovšem sama sobě jsem si tím zničila malem nohy, takže hned konec, nosim normální boty a na doma jedny specializované mekcene pantofle a jsem spokojena naprosto.
Syn už ma osm, ma fakt uzkou nohu, i v klasické obuvi je vyzva mu koupit boty.
Zkousela jsem mu i barefoot a je to proste široké.
Zakladem je bita, která sedi na koze, kožená, na léto klidně textil a pro tu nadi uzkou nohu hlavně klasické tkanicky, ktere tu botu drzi, tam kde má být a on dodnes nosi kotnickove boty. Minule jsne mu zkouseli botu přesně na nohu, bez nadmerku a stejně mu v tom litala pata. S potrebnym nadmerkem jedině kotnickove.
Jo a na noso chodi rad venku po trávě. Na tvrdý povrch do města mi vyhovuje klasická obuv
Já dávám zatím Barefoot, hlavně proto, že máme prodejnu s dětskými Barefoot botami za barákem, ale půjdu do budoucna spíš cestou kompromisu. Podle mě je to hodně móda. Líbí se mi tvar bot, ohebnost a lehkost boty, ale ať si říká kdo chce, co chce, s chůzí na boso se to prostě nedá srovnat. Dcera v tom rozhodně na špičky nebo na celou nohu nenašlapuje, ani já ne vždy. Nicméně jestli ti v tom zakopává, tak je ta bota velká.
Rozměr nozky je 14,8 cm a šířka cca 6 cm, nejdelší prst je ukazovacek a pak palacek, nart normální, pata extrémně úzká …no jakonzacala ta BF obuv ve me pekne hlodat…kdyby to bylo tak úžasné, tak to preci odborníci doporučuji (pediatři, podologove atd ), ale jsou mezi nimi velmi rozdílné nazory….pádným argumentem je pro me i BF na pevném povrchu, což je například většina domácnosti a tam dávat BF papuce nebo do školy? Pokud sama mám je tenkou podrazku tak me po chvíli bolí nohy na rovném povrchu..nevim začíná mi to spis jako připadat jako zpropagovana reklama hlavně od výrobců, myšlenka BF je určitě správná ale dle mého jen za správných podmínek (les, hřiště )…. ![]()
@Anonymní píše:
Rozměr nozky je 14,8 cm a šířka cca 6 cm, nejdelší prst je ukazovacek a pak palacek, nart normální, pata extrémně úzká …no jakonzacala ta BF obuv ve me pekne hlodat…kdyby to bylo tak úžasné, tak to preci odborníci doporučuji (pediatři, podologove atd ), ale jsou mezi nimi velmi rozdílné nazory….pádným argumentem je pro me i BF na pevném povrchu, což je například většina domácnosti a tam dávat BF papuce nebo do školy? Pokud sama mám je tenkou podrazku tak me po chvíli bolí nohy na rovném povrchu..nevim začíná mi to spis jako připadat jako zpropagovana reklama hlavně od výrobců, myšlenka BF je určitě správná ale dle mého jen za správných podmínek (les, hřiště )….
Tak treba do skolky jsem si extra hlidala, aby byly boty dobre poddajne, takze deti nosi sandale tikki, ktere maji podrazku jen tenkou vrstvu gumy. Zase chci, aby dobre sedely a s trvrdou podrazkou preferuji sed do w. Jasne, v krouzku s ucou sedi v tureckem sedu, ale pri hrani ne. Mne nevadi chodit doma bosa, takze od backor ve skolce zadne mekceni narazu necekam.
Na bf jsem presla spolu s detmi, tudiz pred 5 lety. Za tu dobu mohu rict, ze super. Super ve meste, v lese, na hristi, ale ne na behani, to si je neberu. Takze na sportovni krouzky maji deti do nejohebnejsi boty, ale klasicke, pevna pata, pod patou mekcene.
S cim bojuji je meridlo Plus 12. Neumim to s nim, merim s nim vsem detem mnohem vetsi nohu (vcetne nadmerku), nez maji. Kdyz obkreslim nohu na papir a prictu 12 mm, tak se vuci vysledku z meridla lisim o 0,5-1 cm, coz jsou az dve cisla. Takze meridlo jsem opustila a pouzivam stary dobry papir a tuzku.
@Anonymní píše:
Rozměr nozky je 14,8 cm a šířka cca 6 cm, nejdelší prst je ukazovacek a pak palacek, nart normální, pata extrémně úzká …no jakonzacala ta BF obuv ve me pekne hlodat…kdyby to bylo tak úžasné, tak to preci odborníci doporučuji (pediatři, podologove atd ), ale jsou mezi nimi velmi rozdílné nazory….pádným argumentem je pro me i BF na pevném povrchu, což je například většina domácnosti a tam dávat BF papuce nebo do školy? Pokud sama mám je tenkou podrazku tak me po chvíli bolí nohy na rovném povrchu..nevim začíná mi to spis jako připadat jako zpropagovana reklama hlavně od výrobců, myšlenka BF je určitě správná ale dle mého jen za správných podmínek (les, hřiště )….
Zvlášť do školky jsem hledala měkké a ohebné bačkory, protože tam dítě chvíli stojí, pak sedí, klečí, leze… a potřebuje, aby se noha mohla hýbat, ne nohu sešněrovanou v nepoddajné bačkoře. Doma chodíme výhradně bosi a taky bez problémů.
A k názorům pediatrů - z mé zkušenosti je velká část zaseklá v doporučeních z minulého století (a nemyslím jen co se týče bot), stejně tak ve školách se často jede podle starých osnov.
Vůbec netvrdím, že je barefoot pro všechny děti a všechny příležitosti, ale obouvat dětem boty, které tvarem neodpovídají tvaru nohy (ještě jsem neviděla v okolí nohu s palcem délky malíčku, aby pasovala do kulaté špičky) odporuje zdravému rozumu.
Jinak syn má nohu 15,4×6 cm a nosí Jonap slim. A ještě užší by měly být Bobux.
@Micilin píše:
Tak třeba můj syn má taky úzkou nožičku a prodavačka řekla, že bf pro něj není. Několik jich zkusil a nemohl v tom vůbec chodit.
Dcera ma prave taky uzsi az normalni nohu, uzky kotnik a nosi bf Jonap slim a jsou super prave i na uzsi nohu.
Me hlavně vadí, že vetsina detskych bot he na suchy zip a tim padem ty boty nikdy pořádně nesedí
@Anais Brno píše:
Me hlavně vadí, že vetsina detskych bot he na suchy zip a tim padem ty boty nikdy pořádně nesedí
Tak nasim detem ty na suchy zip sedi, ale mne zase vadi, ze dite v prvni tride neumi zavazat tkanicku, protoze to bere za neco, co si matka vymysli a co neni potreba, jelikoz se s ni nikde nesetkava.
@Cuddy tak to my se setkáváme s tkanickovyma botama odjakživa.
I vzhledove se mi ty boty pro starší s tim suchacem nelíbí. Syn už nosi v necelych deviti 36 a tkanickova bota na zoze sedi lip a hlavně vypadá jako bota…
Já taky teď u bf bot tapu, jak u syna, tak u sebe. Oba v nich chodíme, ale mně z nich hrozně bolí achilovka a syna pro změnu holeně. Takže aktuálně sd snažím volit kompromis. Zřejmě ten naslap prostě nejsme schopni udělat správně.
U mladších nám BF nedoporučil neurolog a fyzio. U starších jsme zkoušeli, protože kluci mají široké nohy a BF jsou jako jediné dost široké
Měli jsme BeLenka a ještě nějaké. Po chvilce vypadaly, jak šlupky a děti bolely nohy. Za mě je nejlepší tvarovaná vložka, pevný opatek, ale pružnější a dostatečně široká bota. A pak chůze naboso, po trávě, v přírodě.
Vím, že je spousta odborníků, co BF doporučuji, ale je mi to jedno. Prostě se nám zatím nikdy neosvědčili. Nějak těm módním vlnám neholduju.
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímalo by me, zda někdo změnil názor na barefoot obuv? Jako správná prvorodicka jsem si vždy vse snažila načíst a tak jsem se rozhodla jit do barefoot obuvi od začátku …ovšem nyní ve dvou letech dítěte, začínám zcela měnit názor a jediným důvodem je chůze mého dítěte - jakmile má čiste BF obuv, tak začíná vtacet špičky a padat, tak jsem se zaměřila na obuv s pevnou patou, ale stále BF, takopavani se zlepšilo, ovsem padá i sem tam stále ….a když jsem už ze zoufalství nabehla do normální detske prodejny, koupila nebf botu, dítě minprestalo padat a zakopavat a tak to bylo jak u celorocek, backor, sandalu …paradoxně ji nejvíce vyhovují úzké boty, což se me stále z přesvědčeni prici, ale v nich jediných nezakopava (upozorňuji ze jsem BF vždy vybírala ve spec. prodejnách dle všech rozměru )….stalo se taky nekomu, ze ač skolopevne přesvědčen o BF (téměř až odsuzujíc druhé matky, jak mohou obouvat do neBF), ze nakonec přešel na druhy břeh?
Ja ty boty prodavam a mam nazkouseno tisice boticek u prcku, bf i nebf. Kazda bota, jakakoliv, musi padnout na nohu do delky i sirky. Ale setkavam se s tim, ze prijdou lidi s BF na nozkach, s tim, ze ma sirokou nohu a vytahne nudlicku z bot typu Fare bare
,kupujou kolikrat i zbytecne velke nadmerky a deti v tom logicky zakopavaji. Jakmile je siroka a nesedi po stranach, neni to ani zdrave. To pak jde cely smysl bf do kopru. Lidi si myslej, ze bf =to nejlepsi, ale neni to pravda. Musi se vybirat se selskym rozumem. Zaklad : BF obuv je vhodna na mekke povrchy, ma smysl tam, kde noha muze „pracovat“ - pisek, louka, lesik. Kalsicke boty s pevnym opatkem - beton, asfalt, takove ty mestske povrchy, tvrde.
Dnes uz to neni jako driv, ze klasicka bota byla tuha a neohebna. I boty s pevnym opatkem jsou dnes vyrabene ohebne, lehke, rozhodne bych je nezatracovala! Ale chce to nejlepe chodit do specialek a sama si tu botu osahat.
Pokud uz ted mu kotnicky padaji dovnitr, nejlepsi je kotnickova bota s pevnym opatkem, ale ohebna a lehka. Predejdes zakopavani a smatlani ![]()