Batole - ploché nohy - barefoot?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30975
1.10.19 07:23

@mayunka my s tim take bojovali, dite ma tedy barefoot boty. Ale tem zlepseni nepricitam, ale tomu, ze porad nekde leze, skace. Ted zacne horsi obdobi, kdy se zmeni druh pohybu venku. Byt tebou, poradim se s fyzioterapeutem a doma stavim prekazkove drahy, at chodi/beha po posteli, klidne kupte zebriny, plus treba nejake to cviceni v Sokole. A vydrzet do jara a vyrazit na hriste. Ale jinak bych se nestresovala ti, ze ve dvou letech nekdo rekne, ze ma dite ploche nohy. Na to ma narok jeste docela dlouho, klenba se vyviji alespon do 6 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
1.10.19 07:24

To se těžko řekne, ona klenba se začne tvořit až s objemem chůze, hodnotit klenbu nohy ve dvou letech mi přijde nesmysl, třeba syn ve dvou letech měl za sebou sotva půl roku dost nejisté chůze a to jenom doma, venku když jsem ho dala na zem, tak se svalil jako hruška a odmítal se pohnout. Teď mu jsou 4 a klenbu má parádní a to chodí 100% barefoot. Já měla léta nohu taky plochou a klenba se mi začala zpátky tvořit až po tom co jsem se na normální boty vykašlala a začala chodit v barefoot (jinak ze začátku to byl docela očistec, po večerech mě do klenby nohy braly pár měsíců křeče než si svaly na práci zvykly). Na vašem místě bych našla schopného fyzioterapeuta, který vám pomůže s problémem málo zpevněného břicha a propadlého hrudníku, taky poradí co si myslí, že je nejlepší zrovna pro váš případ. Osobně mám za to, že fyziologicky zdravému člověku klasická bota spíš uškodí, ale pokud jsou nějaké patologické změny tak tam. barefoot asi není ideálním řešením (třeba neteř má jednu nohu o pár mm kratší, pro její páteř by byla BF obuv katastrofa). :mavam: Jinak s ortopedy mám bohužel tu zkušenost, že oni si spíš vytvářejí pacienty, já se taky natrápila se zády, klouby nohou, než jsem se dostala k neurologovi, který mě vyšetřil a zeptal se jestli vím že mám skoro nejvyšší stupeň hypermobility a od toho se odvíjí veškeré mé pohybové obtíže. Ortopedi mi pořád cpali ortopedickou obuv (která byla minimálně o 1,5 cm užší než moje chodidlo) a dokonce mi chtěli dát korzet (což jsem. naštěstí odmítla, protože bez zatížení svalů by se mi páteř zhroutila) jinak musím pravidelně cvičit, když třeba kvůi nemoci dva týdny vynechám tak už mě záda začínají bolet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30975
1.10.19 07:25
@chaela píše:
BF má smysl pouze na nezpevněném nerovném terénu, takže písek, tráva, hlína… Určitě ne beton, asfalt, nákupní centrum :) takže ideální je na doma a do města pevné boty, do přírody a na zahradu bosky nebo právě BF.

Souhlasila bych s tim nakupnim centrem, s asfaltem a betonem ne, ten napr. v Praze umi byt hodne nerovny. Dal premyslim, kolik toho nase dite po techto tvrdych povrsich vubec nachodi. Vetsinou totiz na necem jede a chodi prave na tech hristich, obrubnicich…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1105
1.10.19 07:26

@Heivka já tomu věřím no. Právě proto to řeším. Začal chodit déle. Venku běhá po zahradě. Jinak se mu moc chodit nechce :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
1.10.19 07:29

Nám nepomohly, ale syn (3) to má ploché už na ortopedické vložky. Ale vlastně, pokud má tvůj syn taky ploché nohy, tak bych barefooty nenosila po doma ani na chození po tvrdém. Na zahradu a do přírody bych je klidně pořídila. Ale jinak bych se řídila radou doktora. A je potřeba tedy i cvičit, nám cvičení velmi pomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2996
1.10.19 07:29

2 roky je jeste maly na takovy zaver. Konzultace na fyzioterapii je vhodna. Nam vzdy fyzio rika, ze co nejvice chodit bez bot a na zimu ted syn 3. rokem dostal vlozky (mel je jen prvni rok, loni se nevesly do bot). Porid domu senzoricky koberecek (treba vyrob), at chodi dite po obrobniku, leze na prolezackach, atd. Ja bych domu pevne boty nekupovala. Doma je dite casto na zemi a hraje si. Noha se pak spatne hybe a je treba v neprilozene poloze. Taky bych nechtela doma byt v pohorkach nebo lyzacich. Jinak pokud tvarovana stelka, tak jsem spis pro vlozky na miru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30975
1.10.19 07:30

@mayunka k tem backoram na doma. Pokud je das, tak ale musis trvale hlidat, jak ti dite sedi. Protoze pod zadek si apty neda a sedet s natazenymi nohami pred sebou je u hrani neprakticke. Pak s nimi jeste zvladne turecky sed ci „sikmy“ turecky sed. Ale urcite to neni tak, ze mu das na nohy backory a nechas ho zit. To mu neprospejes, zvlast se slabym prichem si okamzite zacne sedat do w sedu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1105
1.10.19 07:30

@luci.no ty vložky na míru prý takto malé nedělají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1105
1.10.19 07:31

@Cuddy vím. Ten w sed hlídám..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
1.10.19 07:39
@luci.no píše:
2 roky je jeste maly na takovy zaver. Konzultace na fyzioterapii je vhodna. Nam vzdy fyzio rika, ze co nejvice chodit bez bot a na zimu ted syn 3. rokem dostal vlozky (mel je jen prvni rok, loni se nevesly do bot). Porid domu senzoricky koberecek (treba vyrob), at chodi dite po obrobniku, leze na prolezackach, atd. Ja bych domu pevne boty nekupovala. Doma je dite casto na zemi a hraje si. Noha se pak spatne hybe a je treba v neprilozene poloze. Taky bych nechtela doma byt v pohorkach nebo lyzacich. Jinak pokud tvarovana stelka, tak jsem spis pro vlozky na miru.

Já si zase myslím, že mému synovi právě uškodilo to, že jsem chtěla pro něj taky barefoot i doma, že furt leze, chodí po hračkách atp. Ale my máme dlažbu a samozřejmě po zemi i dost pobíhá. Od těch tří let, co jsme byli na kontrole ohledně horší chůze, poctivě pevné sandále a od myslím února má i ortop vložky, na doma, do školky. I tedy ven. Chůze na boso už jen na zahradě. Podle mě u plochých nohou na tvrdém povrchu je vhodnější mít pevné boty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2996
1.10.19 07:42
@mayunka píše:
@luci.no ty vložky na míru prý takto malé nedělají

V cerstvych 2 letech syna mi fyzio rekla, ze je to na vlozky, ale ze ho pres leto necha chodit boseho bez nich. Pry mu je da pripadne na podzim ve 2,5. Takze to asi jde. Jinak tedy vlozky nejsou treba, za ten pulrok se mu nohy, bricho a celkove postaveni hodne zlepsilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2996
1.10.19 07:46
@belladonna píše:
Já si zase myslím, že mému synovi právě uškodilo to, že jsem chtěla pro něj taky barefoot i doma, že furt leze, chodí po hračkách atp. Ale my máme dlažbu a samozřejmě po zemi i dost pobíhá. Od těch tří let, co jsme byli na kontrole ohledně horší chůze, poctivě pevné sandále a od myslím února má i ortop vložky, na doma, do školky. I tedy ven. Chůze na boso už jen na zahradě. Podle mě u plochých nohou na tvrdém povrchu je vhodnější mít pevné boty.

Ano, mozne to je. Me doma deti chodi jen v ponozkach. Starsi mel problemy s valgoznimi kotniky a byl videt rozdil v chuzi a splhani v botech nad/pod kotnik. Ty vyssi mu pomohly kotnik drzet a on bez problemu splhal po lanovych prekazkach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5363
1.10.19 08:05

@mayunka Ráda bych tu napsala velkým písmem že ve 2 LETECH JE PLOCHÁ NOHA NORMÁLNÍ. Dokonce do TŘÍ A PŮL LET JE TO NORMÁLNÍ. Zespodu na noze jsou tukové polštářky které chrání kosti a tím jak dítě chodí=cvičí postupně mizí až se objeví klenba. Co se týče pevných sandalku na doma, za mě blbost už z jednoho hlediska- vaše dítě celý den stojí? Moje dítě chvíli leze, chvíli sedí, pak chodí, hraje si na čtyřech atd. Při 80% činnosti mu budou boty vadit a bude si ulevovat nohy do nevhodných pozic- jako třeba sed do w. Tím se ničí kyčle a kolena. Vemte si kotníkové boty a zkuste si to z pohledu dítěte. Myslím že do hodiny budete naboso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1331
1.10.19 08:07

@luci.no Naše fyzio doporučuje boty pod kotník i v zime :nevim: dítě se naučí používat a posílí kotník. Právě v případě valgoznich kotníku… Pokud líp leze se zafixovaným kotníkem tak ho má slaby a valgozita zůstane. Naše malá třeba nejlíp leze bosky a to má taky valgozni kotníky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5363
1.10.19 08:09

@luci.no samozřejmě že v kotníkové botě to vypadalo lépe, zlomená ruka taky v sádře vypadá rovnější že? Bohužel takový vboceny kotník se v kotníkové botě hezký o tu botu opře a už díky bohu nemusí pracovat. Hlavně vbocene kotníky jsou většinou důsledek povoleného břišního svalstva nebo špatného postavení kyčlí, rozhodně ne bot.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí