Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ostružka radši jsem to poupravila
ať se tady nehádá, ale podpoří
Hlavně aby bylo už dobře ![]()
Je to hrozné… já jsem jednou nedala pozor a moje dítě si opravdu ošklivě zlomilo ruku, muselo na operaci, a do teď je mi z toho zle, viním sebe, vyčítám si to, je mi to tak strašně líto… na psychologa to zase není ale taky doufám že to časem přejde… drž se ![]()
@Ostružka me loni zavrel autobusak dite do dveri pri vystupovani. Uraz z toho zadny, ale ja se tak klepala. Manzel me nekolik tydnu vozil autem, bala jsem se vystupování z busu
@Ter85 píše:
@Andrea.TomSoudne? Jak soudne? Zavinila jsem dopravni nehodu, nikdo nemel zraneni, skody na autech se resily skrz pojistovny. Policiste nehodu vysetrili a uzavreli. Tak kdo by koho a za co mel zalovat? Diky bohu, ze jsem natrefila na normalne uvazujiciho cloveka, co ani nemyslel na sebe, ale myslel na me a na dite. Predstav si, ze zavinis ty nebo manzel nehodu, jakoukoli, neumyslne, je to vterina. Libilo by se ti, kdyby ti obet hned vyhrozovala zalobou? Zazaloval te za psychickou ujmu? Jako promin, ale rejzovat prachy na cizim nesteti, to je teda silny kafe.
Preju ti, at te to v zivote nepotka.
Manžela dva roky tahali po soudech za nehodu, kterou ani nezavinil. Vběhlo mu pod auto asi desetileté dítě, mimo přechod, vyběhlo zpoza zaparkovaných aut, nerozhlédlo se, manžel nejel rychle. Všichni svědci vypovídali, že to nebyla jeho vina, nemohl ho vidět. Dítě to odneslo zlomenou klíční kostí, takže naštěstí to dopadlo docela dobře. Nicméně matka chlapce z toho asi chtěla něco vytřískat, protože se s manželem dva roky soudila, samozřejmě prohrála. Takže někteří lidi se rádi soudí ![]()
@Ostružka - chce to čas a oklepeš se z toho, neboj. Hlavně, že se nic závažného nestalo. ![]()
Jinak- @Andrea.Tom -jak se tu bavíte i o tom souzení se, možná to tak i dopadne, ale ze strany pojišťovny. Pokud je zakladatelka pojištěná a bude úraz na pojišťovně uplatňovat, tak ta ho může dále postoupit k vyšetřování a náhradu žádat na tom, kdo nehodu způsobil. ![]()
@Ostružka to je drsný… To se stalo v Praze v MHD? Držím palce, ať se z toho co nejrychleji oklepete ![]()
@Ostružka
tak hlavně, že se nestalo nic vážného… Chce to čas ![]()
Jinak holky, bacha v mhd, neberte své děti na ruce a klín, vždy to končí tak, že ho pritlacite svým tělem. Já jsem kdysi viděla nějaký dokument a od té doby jsem dítě na klíně neměla, vždy stojím nad ním…
@MarieP píše:
@Ostružkatak hlavně, že se nestalo nic vážného… Chce to čas
Jinak holky, bacha v mhd, neberte své děti na ruce a klín, vždy to končí tak, že ho pritlacite svým tělem. Já jsem kdysi viděla nějaký dokument a od té doby jsem dítě na klíně neměla, vždy stojím nad ním…
To mě zajímá, fakt??? já ho nepustila ani nepřitlačila, letěli jsme po zemi asi metr a půl a zarazili se o tyč. Otázka je, jakou silou a rychlostí a kam by letěl, kdyby seděl sám na sedadle. Nejradši bych vyzpovídala nějakého bezpečnostního odborníka na toto téma. Děkuju.
@Ostružka no jak to je s batolatama co nejsou v kočárku to fakt nevím. ALe vím, že 90% maminek má v MHD blbě zaparkovanej kočár
přitom v Brně v šalinách s obrazovkou jede video, kde to ukazují. Maminky parkují kočárky kolmo na smr jízdy, jenže při nehodě se kočár snadno převrátí a na krční páteř je vyvýjena nadměrná zátěž. Kočárek má být zaparkovaný po směru jízdy a ještě tak, aby dítě sedělo v protisměru jízdy a samozřejmě v kočárku připoutané, kočárek zabržděný a ještě ho má doprovod držet. Byla jsem se synem v autobusu, co musel prudce brzdit a hňup s oktávkou parkoval na chodníku a autobus přehlídl a seskočil z chodníku přímo do autobusu
nikomu se nic nestalo, bylo to v malých rychlostech, ale i tak to byla šlupka a dost nepříjemný zážitek. Naštěstí jsem tenkrát jela s taťkou a ten mě při nastupování zdrbal, jestli jeho vnoučka takhle parkuju vždycky a uázal mi, jak ho mám dát a další zastávku se stala ta nehoda. No ještěže mi to taťka vysvětlil. Pro batole bude nejbezpečnější asi sedadlo protisměru jízdy. Ono autobusy a šaliny jsou kus ocele a nárazy z boku většinou cestují moc neohrozí (samozřejmě u osobáků, pokud to do autobusu napere jeřáb, tak se bavíme o úplně něčem jiným) a nejvíc nehod, kdy lidi v buse letí je právě z prudkého brždění busu/šaliny, takže asi posadit dítě na sedadlo u okna, zády ke směru jízdy a stát nad ním. Při nehodě se matka totiž instinktivně chytne madla na sedadle svého dítěte a brzdí vlastním tělem nárazy letících spoucestujících. Ale dobré téma na dotaz, hned jdu napsat na DPMB, kam nejlépe posadit batole bez kočárku
@Ostružka, je to hrozně dávno, ještě před prvorozenym…
ale když se zamyslis, dítě ti sedí na klíně, hlava přímo na to madlo, co má sedadčka před vámi a ty na dítě, které držíš kolem pasu, brr…nejlepší je, když nejsou nehody, chjo…
jinak když jsem s dcerou jela tramvají a ta narazila do auta, řidička trám nevidela
, tak jsem jí na sedadle udržela, stála jsem nad ní, ale tramvaj jela pomalu a řidič zvonil, prostě naštěstí zmáčkl zvonek i brzdu, takže já naráz čekala…
)
@Ostružka já pochopila z tvého úvodního příspěvků, že jsi syna ještě pritlacila k té tyčce
… Tak tím lépe, že ne ![]()