Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Chtěla bych zkusit vlňáky ale pořád se nějak k tomu nemám, je složitá údržba (praní, atd.)? Měla jsem představu že musí být v nich horko, a neproteče nic? Já taky často přebaluju (mám 6-ti měsíčního), na den nám čč, separačka a svrchňáky vyhovují. Ty Anavy, můžete mi poslat odkaz ať vím přesně a je tady někdo z Ostravy a okolí, nevím jestli se dají někde koupit Anavy nebo je musím objednat…
A jakou značku vlňáků?
Já jsem z Ostravy-zatím
Aaaach ještě někdo jiný než já a xlin v Ově používá látkovky?
Odkud z Ostravy jsi?
ahoj, holky, taky jdu pro radu- za par dnu mam termin a mam koupene Anavy- doufam, ze nam sednou, protoze jsem je nakoupila predem- dohromady 21 (17 jednovel. patentky a 4 A.Easy) plus hodne ctvercu kdyby to nestacilo- co asi nebude, Ze? Davate do do ctvercovek jeste nejake vycpavacky (krom separacky) nebo jenom poskladate na novosklad anebo nejak jinak a na to svrchnaky? Kolik plinek mimco za den asi zaspini? Myslite, ze Anavy budou dobre uz na „cerstve“ miminko anebo jsou uz na odrostlejsi? dekuji, Katka
Vlňáky se skoro neperou, pokud se zrovna neprokadí z plínky… Jednou za měsíc je naložíš do lanolínu a pak necháš usušit… Což je nejhorší, trvá to třeba 2 dny.
Já mám natahovací od disany. Jestli je v tom teplo to nevím, asi trochu jo, ale zase nejlíp větrají;-)
Odkaz na anavy je www.anavy.cz. Ale mívají je i v dalších obchodech. V Ostravě teda nevím co je, to Ti snad někdo poradí…
Mmrk: anavy jsou podle mě lepší na trochu větší miminko, na úplně maličké budou asi dost objemné… Ale nezkoušela jsem. Na začátku jsem používala hlavně čtverce na novosklad a do něj už nic. Později jsem přidávala druhý čtverec složený na rovno a když z toho vyrostl, tak jsem začala skládat na draka (dovnitř čtverec nebo bambus čtverec)
Ale určitě se dá dovnitř dát nějaká vkládačka.
Mimino zašpiní tolik plínek, kolikrát jsi ochotná přebalovat
. Říká se že novorozenec močí 20-25 denně. Já přebalovala a vlastně pořád přebaluji 10-12 krát denně.
pomeranca píše:
Mmrk: anavy jsou podle mě lepší na trochu větší miminko, na úplně maličké budou asi dost objemné… Ale nezkoušela jsem. Na začátku jsem používala hlavně čtverce na novosklad a do něj už nic. Později jsem přidávala druhý čtverec složený na rovno a když z toho vyrostl, tak jsem začala skládat na draka (dovnitř čtverec nebo bambus čtverec)
Ale určitě se dá dovnitř dát nějaká vkládačka.Mimino zašpiní tolik plínek, kolikrát jsi ochotná přebalovat. Říká se že novorozenec močí 20-25 denně. Já přebalovala a vlastně pořád přebaluji 10-12 krát denně.
Celkem to jde, tady Julča 3 týdny, cca 4 kg. Sed zkrácený na prostřední nastavení, nejmenší jsem ani nezkoušela… Má tam jen dlouhou vkládačku složenou napůl. Jinak jí dávám hlavně bamb. vv na kalhotkový sklad, S už moc nedostačují kapacitou, tak dávám M zahnuté vzadu a dovycpané krátkou vkládačkou z jednovel. plínek. Novorzenecké jí pořád sedí hezky, už neutahuju na maximum, ale o jeden patentek míň.
Monique1 píše:
Ahoj, chtěla bych vědět jaké značky vlňáčků doporučujete?
na den mam Anavy, Merinostar, samadoma, na noc Kisy z Fleru (ted tusim nesije) a jsem spokojena ![]()
Ahojte,
Chtěla bych začít látkovat, ale nevím moc jak začít. Mám asi takovouto představu - nechci vše v jednom, ale chtěla bych používat čtvercovky nebo vícevrstvé pleny plus svrchní kalhotky.
Jde mi hlavně o to, jakým způsobem se skládají pleny do kalhotek. Já to nikde nenašla a nevím si rady. A ještě jaký materiál je nej - jestli svrchňáčky PUL nebo vlňáčky či fleesové. A co říkáte na froté plenky?
Ty vícevrstvé se mi líbí zn kikko - má s nimi někdo zkušenost? Popřípadě, jestli už koupit M - malý váží 5.5kg.
A ještě v čem prát - já používám pro dospěláky INN a jsme s ním spokojená, mohla bych v něm i plenky nebo je mám prát v Lovele jako dětské oblečení?
Díky za rady
zuzu29 píše:
Ahojte,Chtěla bych začít látkovat, ale nevím moc jak začít. Mám asi takovouto představu - nechci vše v jednom, ale chtěla bych používat čtvercovky nebo vícevrstvé pleny plus svrchní kalhotky.
Jde mi hlavně o to, jakým způsobem se skládají pleny do kalhotek. Já to nikde nenašla a nevím si rady. A ještě jaký materiál je nej - jestli svrchňáčky PUL nebo vlňáčky či fleesové. A co říkáte na froté plenky?
Ty vícevrstvé se mi líbí zn kikko - má s nimi někdo zkušenost? Popřípadě, jestli už koupit M - malý váží 5.5kg.A ještě v čem prát - já používám pro dospěláky INN a jsme s ním spokojená, mohla bych v něm i plenky nebo je mám prát v Lovele jako dětské oblečení?
Díky za rady
Každý to má jinak. Záleží na preferencích látek, dítěti, financích apod. Tak za mě: sklady jsou na mamaja.cz. Materiál nej neexistuje. Každý má svá pro a proti. Flís je umělý, něco udrží, ale ne všechno, rychle schne, na svrchní mi nevadí, na kůži nedávám. PUL neproteče, pokud vyhovuje střih, rychle schne, nedělá objem. Vlňáky: z počátku jsem je zatracovala, dnes na ně nedám dopustit a koupila jsem i vlněný spací pytel. Je to úžasný materiál, dýchá, nejsou opruzeniny, neprovlhne, pokud je dobře nalanolinovaný. Froté plenky v hrubé vodě zhrubnou na struhadlo, v měkké nevím. Ad VV (vícevrstvé)S bych nekupovala , jsou děsné malé. Inn neznám, peru v eko prášku, nemá se dávat aviváž a prací prášky komerční kvůli možným alerg. reakcím. Lovela není eko, ale lepší asi než běžný prášek.
Kkomik píše:
Chtěla bych zkusit vlňáky ale pořád se nějak k tomu nemám, je složitá údržba (praní, atd.)? Měla jsem představu že musí být v nich horko, a neproteče nic? Já taky často přebaluju (mám 6-ti měsíčního), na den nám čč, separačka a svrchňáky vyhovují. Ty Anavy, můžete mi poslat odkaz ať vím přesně a je tady někdo z Ostravy a okolí, nevím jestli se dají někde koupit Anavy nebo je musím objednat…
A jakou značku vlňáků?
Já jsem taky z okolí OV ![]()
M-a-j-a díky - o eko prášku taky uvažuju, ale musím být opatrná na to naše nedonošenátko. Je fakt, že ty vícevrstvé se mi taky zdají malé.
Tak se zeptám takto - když budu používat čč a na to ještě separační vložku - stačí to? Je teda fakt, že malej někdy dost čurá a kadění má tak 2× za den, ale pořádný.
No a ktěm froté, mi taky přijde, že to musí zhrubnout. Jako svrchňáky se mi líbí Pul haipa daipa, honey monkey a Imse vimse.
No finančně to chci co nejlevněji, naše mimi je dost náročné, splácíme a potřebuju šetřit na motivační hračky a pomůcky na vývoj, což je drahá záležitost.
Já si říkala, že 20-30čč, 3-5 svrchňáků, separační pleny. Stačilo by to na začátek?
A když nám to půjde, tak časem třeba i ty vše v jednom na cesty a tak. Chci zatím v noci ještě dávat jednorázovky a na cesty taky, než bych se v tom rozběhla.
A taky jsem si říkala - prát ve slizu nebo ten eko prášek. Můžu se zeptat, jaký používáš.
Jo a vlňáky se mi taky líbí, ale je to pracnější na údržbu, že?
Díky.