Bavlněné plínky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
43
30.7.12 13:46

Andreiiko, ve slizu jsem prala, ale už jsem od něj upustila. Buď to bylo tím, nebo něčím jiným, ale pračku mi to „zaneslo“. Začala téct, nevím, jestli se tam třeba nějak to mýdlo nahromadilo, těžko říct. Každopádně od té doby, co ho nepoužívám, jsem bez problémů. Momentálně peru buď v prášku určeném pro dětské prádlo (tekutá Lovela), nebo v jádrovém mýdle, které mám nastrouhané a přihazuju do pračky tak dvě lžíce, když je to velká špína, tak tři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1144
30.7.12 14:08
@vcas píše:
Andreiiko, ve slizu jsem prala, ale už jsem od něj upustila. Buď to bylo tím, nebo něčím jiným, ale pračku mi to „zaneslo“. Začala téct, nevím, jestli se tam třeba nějak to mýdlo nahromadilo, těžko říct. Každopádně od té doby, co ho nepoužívám, jsem bez problémů. Momentálně peru buď v prášku určeném pro dětské prádlo (tekutá Lovela), nebo v jádrovém mýdle, které mám nastrouhané a přihazuju do pračky tak dvě lžíce, když je to velká špína, tak tři.

to je ale zvlastni, Lovela je take mydlova a nastrouhane jadrove mydlo je totez jak sliz, jen nerozmichany ve vode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
30.7.12 14:19

Jinak taky neperu v „mýdlových“ gelech - jako např. ta Lovela, protože mám pár plín s fleecem a nechce se mi to teda rozhodně prát nějak zvlášť…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4672
30.7.12 15:27
@Brokianaa píše:
Jinak taky neperu v „mýdlových“ gelech - jako např. ta Lovela, protože mám pár plín s fleecem a nechce se mi to teda rozhodně prát nějak zvlášť…

Fleece se nesmí prát v mýdlovém prášku?

@smotlaska a nemáš tip, kde koupit to mýdlo? Byla jsem v DM a tam nemají ani tu sodu ani žádné mýdlo kromě Lanzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15730
30.7.12 15:34

@andreiika, já dělám sliz z jádrového mýdla a krystalické sody a peru v něm 5 let všechno kromě černého prádla a povlečení; pere srovnatelně s čímkoliv jiným. Mám 2 děti ekzematiky, proto jsem najela na sliz a jsem spokojená. Máme velmi měkkou vodu, pračka nikdy neměla sebemenší problém, žádný nános mýdla není v bubnu vidět a nedělám žádné čistící kůry (octem nebo kys. citronovou, jak se většinou doporučuje jednou za čas udělat). Mám už dost starou pračku (asi 13 let), Romo Zerowatt, evidentně jí nevzniká žádná škoda. Vím, že jsou pračky, u kterých je uvedeno, že je praní mýdlem nevhodné. Potíže se zanášením prý mohou souviset s tvrdostí vody, při tvrdší vodě může být nutné změnit poměr mezi mýdlem a sodou k dosažení dobrého pracího efektu, někdy se prý i dávkuje málo slizu. Potíže také prý může dělat prášková (kalcinovaná) soda a část receptů proto obsahuje sodu krystalickou. Co z toho je pravda, nevím, já potíže nemám žádné… a pere mi teď výborně i plenky, skvrny od vaječiny potírám žlučákem, peru jen ve slizu, sůl na skvrny nedávám. Fleky mi nezůstávají vůbec žádné a plenky jsou bílé, jsem spokojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4672
30.7.12 15:38

@Kdoule Hmmm, to zní dobře. A tmavé v tom nepereš proč?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15730
30.7.12 15:38
@andreiika píše:
Fleece se nesmí prát v mýdlovém prášku?@smotlaska a nemáš tip, kde koupit to mýdlo? Byla jsem v DM a tam nemají ani tu sodu ani žádné mýdlo kromě Lanzy.

Sodu (já krystalickou) kupuju v Teta drogerii, vždycky ji měli, jádrové mýdlo mají v Tetě nebo ve Schleckeru, Marseilleské mýdlo jsem myslím viděla v Kauflandu, ale přišlo mi moc voňavé (mám ty ekzematiky, tak radši neexperimentuju), tak jsem nezkoušela. Jde koupit i po internetu.

Fleece se praním v mýdlových prostředcích zanáší (platí i pro Lovelu) a nepropouští potom tak dobře vodu, což nevadí (spíš prospívá) u svrchních flísových kalhotek, ale vadí tomu, kdo používá flísové separačky nebo má plenky s vnitřní flísovou vrstvou, která má tekutinu dovnitř dobře propouštět - tohle by se v mýdle prát nemělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15730
30.7.12 15:39
@andreiika píše:
@Kdoule Hmmm, to zní dobře. A tmavé v tom nepereš proč?

Černé peru v prostředku na černé prádlo, aby déle vydrželo černé, chlap si na černých kalhotách a trikách dost zakládá. Jinak by v tom určitě problém nebyl, dětské černé dávám normálně k barevnému a no problem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4672
30.7.12 16:02

@Kdoule já totiž v lovele teď prala fleece deku pro mimi a nějaký fusak, tak jsem si říkala jestli jsem něco nepo… Díky za rady!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15730
30.7.12 16:05
@andreiika píše:
@Kdoule já totiž v lovele teď prala fleece deku pro mimi a nějaký fusak, tak jsem si říkala jestli jsem něco nepo… Díky za rady!

U běžných věcí to určitě nevadí, tam vodoodpudivost nevadí, jen u té vnitřní vrstvy plenek je problém, ale byly tu holky, co perou v Lovele a flís v plenkách jim prý fungoval bez chyb, takže bych si dávala pozor hlavně u toho slizu, tam je mýdla asi větší podíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
30.7.12 16:08

Tak mně napadá - jaký je důvod dělat sliz, když se dá do pračky dát nastrouhané (eventuelně rozpuštěné) mýdlo? já měla nějak zafixované, že mýdlo do pračky nesmí, protože by to vypěnilo :nevim: :nevim: :nevim: mám pidi koupelnu a skladovat lahve se slizem se mi nechce, ale to nastrouhané mýdlo bych zkusila, vodu máme měkkou, tak by asi neměl být problém - si pamatuju z dětství od babičky, která měla extrémně tvrdou vodu, že po koupání na hladině vody ve vaně plaval takový povlak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2202
30.7.12 16:35

@analoja Mě teda sliz nepění, jen klasické prášky (Persil, Ariel).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2202
30.7.12 16:38

@andreiika Koukám že jsi z Prahy 4 :-))))) Já kupuju krystalickou sodu kupuju v Hyperalbertu na Chodově a jádrové mýdlo Palma nebo Lanza taky tam. Jestli chceš, můžu Ti dát vzorek slizu na vyzkoušení :-))) Z Lanzy mi prádlo krásně voní, z té Palmy to není skoro cítit, není navoněná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15730
30.7.12 16:45

@analoja, já jsem kdysi chtěla prát novorozenci prádlo ve vločkách, tehdy ještě běžně byly. Mýdlové vločky mi v pračce opravdu hodně pěnily, sliz proti tomu nepění prakticky vůbec. Ale co mi vadilo víc, že se vločky nerozpouštěly dokonale, i když jsem tehdy prala na 90, ve vypraných plínách byly nalepené nerozpuštěné vločky a šly blbě dolů, navíc jsem pochybovala o efektivním vymáchání. Já i když rozpouštím vločky do slizu, tak s tím bojuju, většinou se mi to nepovede stoprocentně a něco tam nerozpuštěného zůstává, tak si neumím představit třeba ty vločky předem rozpouštět a lít to do pračky… Na slizu mi přijde nejpracnější právě to rozpouštění mýdla, strouhání je max. 10min. a když je mýdlo čerstvě koupené, jde to někdy líp než sýr, soda je rozpuštěná okamžitě, promíchání je otázkou vteřin a dopuštění vody taky… Takže jen to míchání mýdla a rozpouštění v horké vodě, to někdy dělám i půl hodiny, protože se to rozpouští blbě.

Za mně špatná rozpustnost mýdla v automatce a výborná zkušenost se slizem rovná se já se s tím slizem ochotně patlám ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
30.7.12 17:33

@Kdoule hmm, no, já kdysi dávno (před 15-ti lety) prala něco málo ve vločkách - tedy byly to takový válečky, ale jen v ruce a v horké vodě se to rozpouštělo dobře, no tak zkusím tedy nastrouhat, rozpustit a pak budu hlídat pračku, jestli nepění - se mi to stalo poprvé nedávno - přítel denesl Ariel a já koukala jak trubka - mám ji cca 10 let, prala jsem v různých prášcích a tohle se mi tedy stalo poprvé - plná koupelna pěny :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure