Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Já dělala sliz z vloček a sody. Jsem dosti líná na strouhání. No a upustila jsem od slizu, protože pračku mi fakt zanášel, prádlo dost smrdělo. Co peru v Ecoveru, tak paráda, nikde nic nesmrdí.
Vločky jsem kupovala Bupi a nebo Organic, ty Organic jsou zbytečně drahé, na to, že je to úplně to samé, co Bupi.
V mýdlových prášcích se nedoporučují prát fleecové separačky, fleec ucpou a fleec pak nesaje.
A ještě by mně zajímalo - ten sliz - nezkazí se to? přece jen, je v tom voda
No, netuším. Já nikdy zkaženou vodu neviděla a že jsem schopná klidně vypít natočenou vodu z lahve, která tam byla týden.
Teď jsem šla čuchnout k tomu zbytku slizu, co mám doma, a pořád voní jako mýdlo.
Hmmm, neperu v něm dobré dva tři měsíce.
@analoja, já měla tehdy klas. vločky v krabici, sypala jsem je do bubnu k prádlu a na těch 90 mi opravdu zůstávaly na plenkách, loupala jsem je po zaschnutí. V ruce se mi taky nerozpustilo všechno, ono asi taky záleželo na těch vločkách. Spolehlivě se to rozpouštělo ve vyvařovacím hrnci, to je fakt. Ale ten já pamatuju jen s mladšími sourozenci, s dětmi už jsem ho neměla (a zájem nějak nemám).
Jestli zkusíš, dej prosím vědět, jak to pere a jak se to rozpustilo, ju?
@Flyingfrog, někdo zmiňuje, že prádlo zasmrádá, když se dává malá dávka slizu. Mně se to nestalo nikdy, ale taky dělám sliz koncentrovanější, někde jsem na to našla návod, dávám 3 mýdla+300g sody do cca 5litrového kýblu, toho potom dávám kelímek a půl… Ale nemám s žádným problémem zkušenost, tak vlastně nevím.
@analoja, měla jsem jednou sliz skoro půl roku a nikdy jsem žádnou známku kažení nenašla. Neplesniví, voda v tom nestojí, je to zmýdelnatělé a pořád to je cítit jen mýdlem. Tak snad ne…
@Kdoule jj, dám vědět, zítra to zkusím na ty plínky,
jinak ještě k těm kouskům v prádle - já mám pračku s horním plněním, nacpu prádlo do bubnu, zavřu buben a klasický prášek sypu né do násypky, ale na ten buben - tak si říkám, že by se ty kousky mýdla (vloček) přes ty dírky nemusely k prádlu dostat ![]()
když je pračka s bočním plněním, tak se to dává asi rovnou k tomu prádlu, co? tam to asi jinak nejde - teda mám pocit, že jsem někde slyšela, že to někdo zauzluje třeba do ponožky - to by taky žádný kousky nemělo pustit ![]()
já látkovat začala hlavně z ekolog. důvodů, tak si říkám, jestli tu svoji snahu nehatím pro změnu tím praním ![]()
@analoja K mýdlu se do pračky obvykle přidává i trocha sody (jestli dobře čtu, nezmiňovala jsi ji), někdo tomu říká instantní sliz
Soda vodu změkčí, takže by se mýdlo mělo líp rozpouštět a nečistoty z prádla lépe uvolňovat.
Před dítětem jsem neprala tak často a slizu se nikdy nic nestalo - jen teda jednou se mi srazil při bouřce - vyrobila jsem ho ten den a nestihl zeslizovatět - ale na funkci to vliv nemělo.
Dělám ho z pracího mýdla ze Schleckeru (je na něm napsáno něco jako Edel Kernsife), 5 kostek (500 g) vyjde tuším na 30 Kč a je bez vůně.
@Herminka píše:
@Kdoule Rozpouštíš mýdlo ve vroucí vodě?
Ano, v horké vodě přímo z rychlovarné konvice, většinou musím několikrát dolévat. Mýdlo, které zmiňuješ ze Schleckeru se rozpouští dobře, já k němu ale přidávám jedno jádrové mýdlo a to se rozpouští hůř. Někdy se nastrouhané mýdlo slepí do větších kusů, míchání nepomáhá. Ale nakonec se vždycky rozpustí většina a zbytek zmizí při slizovatění přes noc. V hotovém slizu jsem nikdy žádné hrudky nebo kousky neměla nebo jsem si nevšimla.
@Kdoule Hm, to je zajímavé, to se mi asi ještě nestalo (u nás je prý dost měkká voda, možná to bude tím). Nevím, jak strouháš, kdysi jsem vyčetla, že je lepší strouhat nahrubo, že se pak mýdlo tolik nelepí do chuchvalců. Já jsem strouhala tak i tak a rozdíl jsem moc nepozorovala - teď z důvodu úspory času (čti zdechlosti) strouhám nahrubo.
@Herminka, strouhám jen nahrubo, najemno mi to nikdy nešlo (možná špatné struhadlo). Měkkou vodu máme taky
, dokonce prý tak, že nemáme používat ani sůl do myčky nádobí. Já jsem si dosud myslela, že se to rozpouští špatně každému a ono asi ne… Nastrouhané mýdlo vysypu do kýble a zaliju vroucí vodou - kolik vody dáváš? Já cca 3/4 litru, protože mám jen 5l kbelík a vím, že budu muset dolévat, možná mám ale vody málo? Strouhám 3 mýdla na jednu várku a asi se mi to trochu líp rozpouští, když není vody tolik, líp se to rozmíchá.
Jednou se mi vločky rozpustily skoro beze zbytku asi za 10 min., byla jsem unešená a myslela jsem, že je to mýdlem, po pár týdnech ale při nové přípravě stejné mýdlo už zase „zlobilo“. ![]()
Tak už peru
- strouhala jsem na „mrkvovém“ struhadle, a rozpustila na sporáku ve trošce vody - bylo to za chvilku - jen jsem si odskočila domontovat regál - max. 5 minut
No, teď mně napadlo, že tam nemám nic flekatého, abych mohla posoudit kvalitu praní, ale jednu pračku myslím dnes ještě dám, tak tam vyberu něco s flekama
Honzík asi dostane na svačinku borůvkovou buchtu
![]()
@Kdoule To bych řekla, že dáváš vody málo, pak vznikne nasycený roztok a mýdlo se nemá v čem rozpouštět (berte mě s rezervou, jsem jen chemik amatér
). Já dávám cca 300 g mýdla a rozpouštím možná v litru a půl vody. Jen promíchnu, na chvilku odejdu a je krásně rozpuštěno.
@Flyingfrog píše:
Já dělala sliz z vloček a sody. Jsem dosti líná na strouhání. No a upustila jsem od slizu, protože pračku mi fakt zanášel, prádlo dost smrdělo. Co peru v Ecoveru, tak paráda, nikde nic nesmrdí.Vločky jsem kupovala Bupi a nebo Organic, ty Organic jsou zbytečně drahé, na to, že je to úplně to samé, co Bupi.
V mýdlových prášcích se nedoporučují prát fleecové separačky, fleec ucpou a fleec pak nesaje.
A neprodraží se ten Ecover?