Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Knopi tak petistovku za obe BBH
, nova stoji 430 http://www.branakdetem.cz/…beehinds.htm MommysTouch za tri stovky, pridam vkladacku. Kapsovky vycpavam prefoldem, nebo tim, co s kapsovkou prijde, takova mikrovlaknovoneco nudle.
Neno ty BB si ráda vezmu. Ta MommysTouch, to je ta AIO, nebo se na ni musí použít ještě svrchní kalhotky? Musím se trochu krotit, aby si pán tvorstva
nestěžoval. Ale argumentem pro něj je spolehlivě to, že nekupujeme jednorázovky, jen na noc.
Tak já honím dítě už několik měsíců a nejlepší se to (spíš je čím dál tím rychlejší a vynalézavější). Snapku jsem vzdala už dávno, sundá ze sebe, co může. Teď jsou pro mě nejlepší vlňáky, co mi šila Dajma - musím vám dát foto, až pořídím, protože krásně drží čč a to je fakt rychlovka.
Knopi je to kapsovka, fleece uvnitr, PUL zvrchu, nic navic to nepotrebuje, je mekka, sedi dobre. Vypada to takhle nejak http://mommystouch.cz/…patentky.php
Halu uz ti dorazil satek? Ja posilala paralelne neco Babe, a ta uz vsecko ma.
Knopi, vycpat jde kapsovka cimkoli, co bys dala do svrchnaku na rovno, jen si musis dat bacha, aby bylo vycpano od kraje ke kraji te kapsy. Ja tam davala frote pliny, ctverce, ty jejich puvodni a k tomu nejakou vkladacku, vicevrstve.
Tak ja zatim stale prebaluju na prebalovaku a nastesti ma dost velky pud sebezachovy, tak se boji, aby nespadnul. a hlavne ted vetsinou sundam plinu ve stoje, posadim na nocnik a mezitim si pripravim plinu na prebalovak a jen ho na ni polozim a zapnu.
Jojo, Neno, zrovna jsem ti chtěla psát SZ, včera večer jsem si ho byla vyzvednout. Je super a barva - no krásně tepláková.
Ne, fakt dobrá, představovala jsem si horší, poté, co jste tady popisovaly. Díky. ![]()
aha, tak tu jsem myslela. Ráda si je všechny od tebe vezmu. Jestli jsi z Prahy nebo odtud na západ, můžu si ji vyzvednout osobně, nebo ti pošlu peníze na bú vč poštovného, řekni si kolik.
Halu tak fajn, ze doslo, muzes zacit trenovat
Ja to rikala, ze ta barva neni zas tak ukrutna, to Boriska se pohorsovala ![]()
Anka píše: Ženský, fakt, nechme toho. Tohle mi nejvíc vadí na internetových diskuzích, že jeden o koze a druhý o voze. Jednorázovky jsou pro mě fantastická věc, protože je mám kdykoliv k dispozici kdybych nestíhala, kdyby se malá oprudila, kdybych jela na víkend pryč. Chápu všechny, které bavlna odradila, protože vím, jak jsem se cítila, když jsem s plenama začínala. Říkala jsem si, že jsem si na sebe ušila bič a že si chcu bůhvíco dokazovat… Navíc už nemám mámu, takže jsem nevěděla jak na to.
Jituška je moje první dítě, takže první tři týdny jsem také používala jednorázovky, než jsem si na život s miminkem zvykla. Na základě svých zkušeností bych ráda vyvrátila několik mýtů:
- pleny se opravdu nemusí žehlit!!!
- ty hrůzné zkazky o lítání okolo plen, které vykládají naše maminy jsou pravdivé, ale moje máma např. neměla automatickou pračku, která pere na devadesát stupňů, takže přepírala v ruce a vyvařovala, což je ta nejhorší práce vůbec. Moje tchýně pračku neměla vůbec! Obstarávaní bavlněných plen dnes zdaleka není tak náročné jako před třiceti lety.
Jo a ještě něco- pleny namočené v kýblu téměř nesmrdí, ale nesmí se to nechat přes tři dny. V kýblu to pak to sice taky příliš nesmrdí, ale při praní se to pořádně rozvine po celém bytě.
A pro ty, co chtějí znát technické podrobnosti: peru jednou za tři dny, pleny mám pod umyvadlem v kýblu s víkem. Namočené jsou jen ve vodě. Někdy peru na devadesát, někdy na šedesát. Pokaděné pleny se na šedesát nevyperou doběla, ale na počůrané je devadesátka naprosto zbytečná, tak to střídám. (Někdo to dělá tak, že má dva kýbly- jeden na počůrané a druhý na pokaděné pleny. Mně by se to nevyplatilo, malá pokadí už jen jednu plenu denně). Pracího prášku dávám opravdu málo, důležitější je teplota a taky aby nebyla přeplněná pračka, aby se pleny dobře vymáchaly. Jediné co opravdu zabere čas je věšení a skládání plen a to většinou dělám večer u telky, jednou za tři dny mně to skutečně moc času nezabere. Fakt je, že v 2+kk to zabere místo, ale to asi každé praní. Pleny věším nepřeložené a po čtyřech na jeden drát na stojanu, i tak to u topení uschne většinou do rána.
Co se týká přebalování, tak to dělám co dvě- tři hodiny. Malá taky čůrá častěji, ale myslím, že ty tři hoďky jsou OK. Opruzená nikdy nebyla, naposledy se to stalo, když jsem ji na výletě nechala šest hodin v jednorázovce. V poslední době jsem začala používat separační vložky a s těma je to vůbec v pohodě, protože udržují zadeček suchý jako jednorázovky. Pleny dávám dvě, na ně separačku. Když se vykadí, separačku i s nadílkou vyhodím a plena je jen minimálně špinavá, už ji nepřepírám.
Jsem ráda, že je tu tahle diskuze, opravdu ocením každou informaci, a kdybych věděla před rokem to, co vím teď, ušetřila bych si starosti. Jestli máte někdo nějakou vychytávku, tak sem s ní. Zajímalo by mě, jak se balí bez plenkových kalhotek. Na fotkách z dětství mám na sobě jen pleny- ta vrchní je asi složená do trojúhelníku, ale nevím jak na to. Taky jsem četla, že američanky zajišťují pleny nějakým bezpečným zavíracím špendlíkem- dá se to sehnat i u nás. Tak takověto inromace bych opravdu uvítala a ne to, že jedorázovky jsou super… To přece všichni víme, ne?
Tak ahoj a nechme už toho konfrontačního tónu, řekla bych, že pleny jsou skutečně každého osobní věc.
Anka
Plně souhlasím!
Já byla odhodlaná také pro látkové plenky, bohužel doma mi to neschlo - el. topení… Jak bylo krásně teplo a plenky schly venku, začali jsme zase s látkovkama. Nyní se nám budou dělat krbová kamna, takže bude teploučko a plíny budou rychle schnout. Už se nechci vrátit k našemu odpadu.....
Mahja píše:Anka píše: Ženský, fakt, nechme toho. Tohle mi nejvíc vadí na internetových diskuzích, že jeden o koze a druhý o voze. Jednorázovky jsou pro mě fantastická věc, protože je mám kdykoliv k dispozici kdybych nestíhala, kdyby se malá oprudila, kdybych jela na víkend pryč. Chápu všechny, které bavlna odradila, protože vím, jak jsem se cítila, když jsem s plenama začínala. Říkala jsem si, že jsem si na sebe ušila bič a že si chcu bůhvíco dokazovat… Navíc už nemám mámu, takže jsem nevěděla jak na to.Plně souhlasím!
Jituška je moje první dítě, takže první tři týdny jsem také používala jednorázovky, než jsem si na život s miminkem zvykla. Na základě svých zkušeností bych ráda vyvrátila několik mýtů:
- ty hrůzné zkazky o lítání okolo plen, které vykládají naše maminy jsou pravdivé, ale moje máma např. neměla automatickou pračku, která pere na devadesát stupňů, takže přepírala v ruce a vyvařovala, což je ta nejhorší práce vůbec. Moje tchýně pračku neměla vůbec! Obstarávaní bavlněných plen dnes zdaleka není tak náročné jako před třiceti lety.
Jo a ještě něco- pleny namočené v kýblu téměř nesmrdí, ale nesmí se to nechat přes tři dny. V kýblu to pak to sice taky příliš nesmrdí, ale při praní se to pořádně rozvine po celém bytě.
A pro ty, co chtějí znát technické podrobnosti: peru jednou za tři dny, pleny mám pod umyvadlem v kýblu s víkem. Namočené jsou jen ve vodě. Někdy peru na devadesát, někdy na šedesát. Pokaděné pleny se na šedesát nevyperou doběla, ale na počůrané je devadesátka naprosto zbytečná, tak to střídám. (Někdo to dělá tak, že má dva kýbly- jeden na počůrané a druhý na pokaděné pleny. Mně by se to nevyplatilo, malá pokadí už jen jednu plenu denně). Pracího prášku dávám opravdu málo, důležitější je teplota a taky aby nebyla přeplněná pračka, aby se pleny dobře vymáchaly. Jediné co opravdu zabere čas je věšení a skládání plen a to většinou dělám večer u telky, jednou za tři dny mně to skutečně moc času nezabere. Fakt je, že v 2+kk to zabere místo, ale to asi každé praní. Pleny věším nepřeložené a po čtyřech na jeden drát na stojanu, i tak to u topení uschne většinou do rána.
Co se týká přebalování, tak to dělám co dvě- tři hodiny. Malá taky čůrá častěji, ale myslím, že ty tři hoďky jsou OK. Opruzená nikdy nebyla, naposledy se to stalo, když jsem ji na výletě nechala šest hodin v jednorázovce. V poslední době jsem začala používat separační vložky a s těma je to vůbec v pohodě, protože udržují zadeček suchý jako jednorázovky. Pleny dávám dvě, na ně separačku. Když se vykadí, separačku i s nadílkou vyhodím a plena je jen minimálně špinavá, už ji nepřepírám.
Jsem ráda, že je tu tahle diskuze, opravdu ocením každou informaci, a kdybych věděla před rokem to, co vím teď, ušetřila bych si starosti. Jestli máte někdo nějakou vychytávku, tak sem s ní. Zajímalo by mě, jak se balí bez plenkových kalhotek. Na fotkách z dětství mám na sobě jen pleny- ta vrchní je asi složená do trojúhelníku, ale nevím jak na to. Taky jsem četla, že američanky zajišťují pleny nějakým bezpečným zavíracím špendlíkem- dá se to sehnat i u nás. Tak takověto inromace bych opravdu uvítala a ne to, že jedorázovky jsou super… To přece všichni víme, ne?
Tak ahoj a nechme už toho konfrontačního tónu, řekla bych, že pleny jsou skutečně každého osobní věc.
Anka
Já byla odhodlaná také pro látkové plenky, bohužel doma mi to neschlo - el. topení… Jak bylo krásně teplo a plenky schly venku, začali jsme zase s látkovkama. Nyní se nám budou dělat krbová kamna, takže bude teploučko a plíny budou rychle schnout. Už se nechci vrátit k našemu odpadu.....
Mahjo, kdes to nasla, to je nekde ze zacatku diskuze, ze
Ja jsem tech prvnich 200 stranek necetla ![]()
Nejlip schnou ctverce, me doma tez schlo vsechno pekne blbe, jakmile to melo vic jak dve vrstvy, tak to bylo na dlouho. ale ted bych si uz poradila, bambusovy ctverce, vazacky, mela jsem je i na dovce, prselo jak blazen a stejne to za par hodin bylo suche ![]()
čičinka píše:Mahja píše:Mahjo, kdes to nasla, to je nekde ze zacatku diskuze, zeAnka píše: Ženský, fakt, nechme toho. Tohle mi nejvíc vadí na internetových diskuzích, že jeden o koze a druhý o voze. Jednorázovky jsou pro mě fantastická věc, protože je mám kdykoliv k dispozici kdybych nestíhala, kdyby se malá oprudila, kdybych jela na víkend pryč. Chápu všechny, které bavlna odradila, protože vím, jak jsem se cítila, když jsem s plenama začínala. Říkala jsem si, že jsem si na sebe ušila bič a že si chcu bůhvíco dokazovat… Navíc už nemám mámu, takže jsem nevěděla jak na to.Plně souhlasím!
Anka
Já byla odhodlaná také pro látkové plenky, bohužel doma mi to neschlo - el. topení… Jak bylo krásně teplo a plenky schly venku, začali jsme zase s látkovkama. Nyní se nám budou dělat krbová kamna, takže bude teploučko a plíny budou rychle schnout. Už se nechci vrátit k našemu odpadu.....Ja jsem tech prvnich 200 stranek necetla
Nejlip schnou ctverce, me doma tez schlo vsechno pekne blbe, jakmile to melo vic jak dve vrstvy, tak to bylo na dlouho. ale ted bych si uz poradila, bambusovy ctverce, vazacky, mela jsem je i na dovce, prselo jak blazen a stejne to za par hodin bylo suche
Mi se to zobrazilo na konci!
Tak asi nějaký kiks ![]()
Já používala zpočátku taky čtvercovky, jiné jsem ani tehdy neznala. Ale k tomu ostatní prádlo, doma to byl horor a nebylo to kde dávat.
Ani nevím, jestli tady někdo psal oblíbené značky.
U mě to vyhrává krom čtvercovek, co super schnou, plenky AIO Mommys Touch, A plenky Flip, kde si můžu dát cokoli. Nemám ráda sucháče…
Má někdo tipy na jiné PATENTKOVÉ plenky a hlavně jednovelikostní?
Ja tez nerada suchace, tlaci, obraceji se a skrabou. a hlavne, dite si je umi svliknout ![]()
Po tech flipkach pokukuju uz delsi dobu, mame na pliny na rovno bambino mio a ty suchace jsou sileny.
dobry svrchnaky na patentky jsou od blueberry, jsou jednovelikostni a dobre sednou na plenku na rovno. vicevelikostni jsou fajn haipa daipa.
Ja ted spis porad zavzuju, zda kupovat natahovaci svrchnaky, ditko se uvolilo curat do nocniku, ale zdaleka to neni na treninkove gate.
Jo a patentkove kalhotkove, mam sijemdetem a anavy. Na noc je fajn bumhugger a bamboo extra.