Bez sladkého nemám chuť jíst

Anonymní
21.1.23 19:02

Bez sladkého nemám chuť jíst

Tak jako hodně lidí jsem se na Nový rok rozhodla udělat něco se svou váhou. A přestala jíst sladké. Nejdřív jsem byla týden podrážděná, pak depresivní. Teď nemám chuť na nic. A vlastně ani hlad. Sacharidy normálně jím. Potřebuji zhubnout docela dost, takže na poruchu příjmu potravy bych to neviděla. Nestalo se vám někomu něco podobného? Už tři týdny je jediná věc, na kterou mám občas chuť, mléko. Jinak mi zmizela radost ze života. Přejde to a budu se těšit třeba na maso, nebo je to navždy?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5171
21.1.23 19:09

Jako zakázat si sladký je nesmysl! To chce odborníka na výživu a hlavně pohyb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.1.23 19:15
@ibis píše:
Jako zakázat si sladký je nesmysl! To chce odborníka na výživu a hlavně pohyb.

Ale proč? Hubnu kilo, kilo a půl týdně. Můžu se najíst, kdy chci, do sytosti.. Jen prostě nemám chuť jíst. Dřív jsem sladkého jedla docela dost a v mezičase to střídala slaným. Najednou nemám hlad ani na večeři nebo na oběd (při představě toho jídla).

• Citovat
  • Upravit
11866
21.1.23 19:24

Na sladkém resp cukru vzniká závislost…po sladkém tělu přijde vlna energie vylučuji se hormony štěstí a když to takhle utnes tak jejich hladina v těle klesne…je to jako by ses dostala do deprese…no mělo by to přejít…ale za jak dlouho těžko říct…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5171
21.1.23 19:25
@Anonymní píše:
Ale proč? Hubnu kilo, kilo a půl týdně. Můžu se najíst, kdy chci, do sytosti.. Jen prostě nemám chuť jíst. Dřív jsem sladkého jedla docela dost a v mezičase to střídala slaným. Najednou nemám hlad ani na večeři nebo na oběd (při představě toho jídla).

A víš co to je jo jo efekt? To už se do konce života vzdáš sladkého? Takže nejíš a necvičíš? A myslíš si, že je to OK? Když nemáš radost ze života?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
21.1.23 19:26
@ibis píše:
Jako zakázat si sladký je nesmysl! To chce odborníka na výživu a hlavně pohyb.

Proc je nesmysl si zakazat sladky? 8o Naopak zakladatelce tleskam, cukr je zabijak a je dobre s nim skoncovat. Bohuzel mas zakladatelko celkem solidni zavislost a abstinencni priznaky u zavislosti nikdy nejsou prochazka ruzovym sadem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20922
21.1.23 19:26
@Anonymní píše:

Tak kilo a půl týdne je moc. Jinak máš normální cukrový detox, tělo bylo závislé. A jinak začni jíst dostatek bílkovin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
21.1.23 19:51

Zkus si udělat domácí musli. Dej tam med a čekankový nebo javorový sirup. Je to jednoduché a rychlé.
Jsem bohužel na sladké. Tak svoje chutě zahaním takhle. Peču si jen mix vločky a různé ořechy. Až při jídle k tomu přikusuji na snídani nebo svačinu čerstvé ovoce.
Nejím totiž jogurty, tvarohy. Nic takového. Takže jim musli jen suché. Teď přemýšlím, jak vyrobit slanou verzi.
Ať to můžu ráno střídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24214
21.1.23 20:26
@Anonymní píše:
Tak jako hodně lidí jsem se na Nový rok rozhodla udělat něco se svou váhou. A přestala jíst sladké. Nejdřív jsem byla týden podrážděná, pak depresivní. Teď nemám chuť na nic. A vlastně ani hlad. Sacharidy normálně jím. Potřebuji zhubnout docela dost, takže na poruchu příjmu potravy bych to neviděla. Nestalo se vám někomu něco podobného? Už tři týdny je jediná věc, na kterou mám občas chuť, mléko. Jinak mi zmizela radost ze života. Přejde to a budu se těšit třeba na maso, nebo je to navždy?

Zakladatelko, také jsem utla veškeré skladkosti, jen tedy ne od 1.1., i když jsem chtěla. Musela jsem si to v hlavě pěkně srovnat.

A teď - to co prozivas jsou abstinencni příznaky, četla jsem i o cukrové chřipce. Bohuzel to je potřeba přežít.

A teď co jiš? Jíš dostatečně pestře? Dostatek bílkovin, různé druhy zeleniny? Já třeba místo prilohy jim žitný chleba či žitne pečivo.

Já třeba snidam “sladkou” snídani - ovesnou kaši (ovesne vločky a sójové mléko), ovoce (dávám si jablko, mango či jakékoliv jiné) a většinou i dochutim skorici a trochou oleje z vlaskych ořechu. Nepridavam žádný cukr, med či sirupy. Ovesne vločky s mlékem si pripravim večer, nechám namocene celou noc na lince a rano jen ohreji - přijde mě to sladší, než když připravují až rano.
Nebo jogurt s ovocem a zitnym knackebrotem nebo oprazenyi zitnymi vlockami- zase s ovocem je to sladké, zase nedochucuji žádným sirupem, cukrem či medem.

Obed či večeře - kus masa a cca 140 - 150 g zeleniny + kousek zitneho chleba, někdy i bez nej.

Taky je potřeba hodně pít - cca 35 ml/kg váhy - potřebuješ vylučování toxinu z těla, co se změnou stravy uvolňuji. Zkus také nejdříve v jídle ochutnat kousek bílkoviny.

Mě vyhovuje jist jen 3× denně, vždy hlavní jídlo. Mezi tím jen piji. Dříve jsem zkoušela jist i 5× za den, ale měla jsem pocit, ze jsem neustále unavená, neustále myslím jen na jídlo, nestíhám nic vypít a jsem jen protivna. Jakmile jsem vynechala svačiny i za občanského kruceni v břiše se cítím lépe, lehceji a nemusím neustále vymyslet co budu jist - rano se nasnidam, v poledne naobedvam, večer navecerim.

Pokud nemáš třeba po ránu chuť na jídlo, můžeš si udělat smoothi - ovoce, jogurt/ mléko, vločky. Kombinovat různé ovoce a různou bilkovinu.

Uf, to je snad nejdelší příspěvek co jsem napsala  :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2220
21.1.23 20:29

Špatně, špatně špatně. Takhle by to nemělo být.
Důležité je být v kalorickém deficitu.
Takže sladké můžeš jíst, jen si to musíš „započítat“.
Pokud teda nedržíš dietu jen na základě omezení jídla a žádný pohyb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24214
21.1.23 20:31
@ibis píše:
A víš co to je jo jo efekt? To už se do konce života vzdáš sladkého? Takže nejíš a necvičíš? A myslíš si, že je to OK? Když nemáš radost ze života?

Do konce života se sladkého vzdát nemusí, ale dá si ho třeba jen výjimečně. Ovoce je také sladké a když si jo dam po jídle, mám krasnou sladkou tečku po obědě.

Nevidím jakýkoliv důvod jist denně buchty, bonbóny, čokolády, chipsy apod. věci. Výjimečně ok, to si zakladatelka (nebo i já) pak můžeme dat, ale nesmí to byt na denní bázi. Ani pro tělo to není zdrave.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24214
21.1.23 20:33
@Kelsey píše:
Zkus si udělat domácí musli. Dej tam med a čekankový nebo javorový sirup. Je to jednoduché a rychlé.
Jsem bohužel na sladké. Tak svoje chutě zahaním takhle. Peču si jen mix vločky a různé ořechy. Až při jídle k tomu přikusuji na snídani nebo svačinu čerstvé ovoce.
Nejím totiž jogurty, tvarohy. Nic takového. Takže jim musli jen suché. Teď přemýšlím, jak vyrobit slanou verzi.
Ať to můžu ráno střídat.

Zkusila bych tam nedat med. Pak by vločky a ořechy šly dat i na slano se zeleninou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
21.1.23 20:47
@elen-ka píše:
Zkusila bych tam nedat med. Pak by vločky a ořechy šly dat i na slano se zeleninou.

Teď se dívám, že parmazán se tam může dát. Ten zrovna nemám ráda. Tak to asi udělám jen slanou verzi vločky, semínka, ořechy a pak k tomu budu přikusovat čerstvé rajče, okurek a eidam jím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24214
21.1.23 20:49
@marg píše: Špatně, špatně špatně. Takhle by to nemělo být.
Důležité je být v kalorickém deficitu.
Takže sladké můžeš jíst, jen si to musíš „započítat“.
Pokud teda nedržíš dietu jen na základě omezení jídla a žádný pohyb.

Ano, je pravda, že vše je o vyváženosti příjmu a výdeje, ale pokračování v jezeni sladkosti pravidelně a jen započítání do denních kalorií, povede časem k návratu původního jidelnicku a opětovném pribrani.
Bylo by dobré, aby místo “sladkostí” v jidelnicku, si zakladatelka dala normální porci bílkoviny, zeleniny a kousek ovoce. Takto bude mít daleko vyvazenejsi jídelníček a tělo poté nebude mít potřebu dohánět to rychlými cukry v podobě sladkosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
21.1.23 20:59

Tím že sis srovnala krevní cukry a už ti to nelítá tak, jak ti to létalo když si jedla sladké, tak prostě nemáš velké chutě.

Takže jez, i když nemáš vyloženě chuť a jez tak akorát, kolik potřebuješ.

A především se uč hledat radost kdekoliv jinde, než jen v jídle. TO je to hlavní, co potřbeuješ, aby se tělo a mysl proměnila do zdravěšjí podoby.

Mrkni třeba sem

https://www.kosmas.cz/…9568/radost/

a určitě

https://www.kosmas.cz/…sami-k-sobe/#…

To je něco, co ti může ve změně režimu jen pomoci, ne porucha :-D

Jinak porucha příjmu potravy je především o sebenenávisti, ne o váze, či chuti na jídlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková