Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Největším problémem asi je, že o této metodě nejsou nastávající maminky moc informované ![]()
Kdybych se o tom dozvěděla dřív, tak to určitě taky zkusím, ale bohužel, informací bylo v těhu málo ![]()
tak to koukám jak blázen
na to bych byla ale zhnilá-měla jsem dost lítání kolem mimin-když ještě byly-a stoprocentně bych to nezvládla,ani bych nezkusila,jak se znám
ale
pro každou,která na to má nervy ![]()
Jsem tu poprvé, ale nedá mi to a na tuhle blbost musím odepsat! Nehaňte, když o tom víte prd! A schválně, zkuste si v leže nakadit do kalhot (nejlíp do riflí, aby to bylo podobné jako papírová plína) a aspoň tak půl hoďky v tom ležte - to je přece príma, ne? A přesně k tomu Vaše dítě nutíte! A nejlepší jsou maminky, které se je ště diví, že to jejich dítě pořád brečí a nemá důvod - většinou je počůrané! Sice jen trochu, ale je, a vadí mu to. A když ho zvyknete, aby mu nevadilo být v počůraném, začnete ho zase zpátky učit, že do kalhot se nedělá - vy mi přijdete zralá na převoz do Bohnic
Určitě k tomu existuje manuál a metoda někomu funguje..Já si to tedy prakticky představit nedovedu. Tedy především s novorozenětem- které kaká a čůrá při kojení, ve spánku, někdy se zdá nepřetržitě, dále na procházkách v kočárku apod. To na něj ty rodiče pořád koukají i ve spánku?? Samozřejmě člověk často pozná kdy dítě kaká a čůrá, ale já bych asi podle signálu nestihla dítě vysvléknout z dupaček a odnést na místo vylučování - viz. procházka, návštěva, při spánku..
něco jiného je tak od 6 m. - kdy dítě již tlačí bobky a dá se to občas odchytit..Ale i tak..Jak tedy v zimě, venku, v kočáře atd?? Nebo je to opravdu jen pro maminky s šátkem neustále na sobě??
Myslím, že nejde srovnávat africké maminky - oni nežijí náš život a my jejich. máme jiné povinnosti, jiné domovy, jiné zařízení..A že dítěti vadí hovínka - mno moje slečna si nejvíce lebedí hlavně když je zes*aná až na záda a hraje si dál jako by se nechumelilo - ale tím samozřejmě nechci tvrdit, že to mají všechny děti..
Myslim, ze je to opravdu hlavne pro nosene deti, jsou tam urcite instinkty, ktere jim vetsinou nedovoli pocurat nebo pokakat sveho nosice. A tim, ze se to praktikuje od narozeni, tak se deti i trochu lepsi, davaji postupne driv a driv najevo, ze potrebuji.
Kakani pri kojeni se pry dela tak, ze se koji v sede, nocnicek se drzi mezi koleny (je to cinsky nocnicek, je to takovy jakoby kvetinac s ohnutym okrajem).
Jinak jde kombinovat plenky a vyuzivat metody bezplenkovky, ja nechavam Matyska na prebalovaku, pindu prekryteho plinkou a kdyz udelam csss, tak bud se vycura a nebo nepotrebuje, tak se trochu vzteka, co to po nem chci. I vetsinou poznam, kdy potrebuje curat, kdyz je rozbaleny.
Ale je pravda, ze samostatne se pohybujici deti se pak zapominaji, stejne tak je nizsi uspesnost pri rustu zubu, pri nemocech…
Ja ocenuji, ze kdyz to vychytam, tak se Mates vycura, tak ma plinu dyl suchou. Poznavam sve dite, chci mu rozumet, takze toto je jedna z veci, kdy se snazim pochopit, co mi chce sdelit. Takze napriklad vim, ze kdyz se vzbudi s ostrym nahlym placem, tak to znamena, ze se potrebuje vycurat - deti necuraji ve spanku, musi byt alespon v polospanku. Zkratka mu vic rozumim, i kdyz BKM nepraktikujeme.
Jinak v bobku si obcas lezi bez protestu, jak se tu ruzne placati, tak nepoznam, ze ho tam ma a nekdy okamzite rve ![]()
Neni mi prijemna myslenka, ze musi byt obalen ve svych hovinkach a curankach, ale v nasich zemepisnych podminkach je celorocni bezplenkovka nemozna.
Ale ted jsem videla maminku, ktera v prebalovaci mistnosti vyklepala dite ze satku, melo takove ty kalhotky rozstrizene v rozkroku - rychloprdky, tam plinku jako pojistku a ocividne to slo.
S Matyskem jsme zacali pozde, ty reakce postupne vyhasli, takze je zkratka v plinach, ale u dalsiho bych to rada prinejmensim zkusila.
Já teda taky koukám jak blázen. Ale po přečtení všech vašich příspěvků si myslím že to může fungovat. Ale je to docela pro maminku náročný. Já bych do toho nešla. Když si vzpomenu jak sem byla vyřízená z celýho toho kolotoče kolem miminka, tak bych asi už něměla energii sledovat kdy bude mimčo kakat nebo čůrat a honem utíkat k nočníku. Ale v zásadě to asi špatná metoda není. Záleží hodně na mamince.
já si osobně myslím že bez plenková metoda je blbost odjak živa miminko kakalo do plín tak proč to měnit dva týdny jsem to skoušela a už nikdy více pokakal a počůral vše co mohl všem maminkám kterým se to povedlo gratuluji
Gta, plínky jsou tu relativně krátkou dobu, asi jako kočárky. A Afričanky toho nemají na práci tolik jako my, tak můžou jen sedět a pozorovat ![]()
Jasně, někdy ji nemůžu dát vyčůrat, protože zrovna třeba vařím, ale zase si snažím ušetřit práci s pokakaným a počůraným oblečením, o plínách nemluvě. A je to úžasný pocit, když se spolu domluvíme.
Praktikujeme tak napůl… Bezplenkovka se nám docela dařila v prvních měsících, ostatně bylo léto a odstrojování bylo rychlé, teplo, trávník… Ale potom, co jsme začali s příkrmy, už se nedá spolehnout na pravidelný rytmus a úspěšnost se snížila. Ve spánku (alespoň naše) dítě nevylučuje, donedávna vydržela suchá do rána. Teď už víc pije a nevydrží, nicméně v noci ji na nočník nedávám, na to jsem líná a nechci ji zbytečně rozbalovat.
Po ránu to ale s nočníkem klapne na 99 %, stejně tak když jsme někde s šátkem nebo nosítkem, radši si počká, až ji vyndám a podržím nad umyvadlem nebo nočníkem. Ale když se tu plazí a hraje si, čůrá často do plen.
Nejsem pravda moc důsledná, ale nepřipadá mi, že by tyhle pokusy o bezplenkovku znamenaly nějaké komplikace, spíš naopak, usnadňuje mi to práci, když nemusím prát tolik plen.
Gta, ja myslim, ze je potreba trochu dyl, nez se clovek „naladi“ na stejnou vlnu, pokud bys chtela praktikovat opravdu pravoverne, tak je potreba hlavne hledat v sobe intuici, protoze mi prijde, ze tam, kde nepomuze rozum (obvykle situace, kdy dite cura, nacasovani), tam nastupuje intuice.
tohle uz je takova moje uvaha, ale mam pocit, ze zijeme ve svete, kdy si jedeme kazdy sam za sebe a ta komunikace, kdy bychom se vazne meli „ponorit“ do toho druheho, te uz skoro nejsme schopni, malokdy dokazeme vycitit, co nam chce druhy rict, vznikaji nedorozumneni, konflikty…
Prisli jsme o spoustu institnktu, kterymi nas priroda pro preziti vybavila a ted je horko tezko krisime, protoze treba zjistujeme, ze ty zavrhovane „stare“ zpusoby asi nebyly tak spatne.
Bezplenkovku nevnimam jako zpusob, jak se vyhnout prani spinavych plinek, kdyz to nekdo zacne provozovat jen proto, tak mu to snad ani nemuze vyjit, muze to byt doplnkova motivace, ale to hlavni je komunikace, empatie, souzneni.
v něčem stebou souhlasím na příklad vtom že když je dítě lehce počůrané že to maminky lehce přehlédnou stát se to může ale nechcež mi tvrdit že maminky nechávaj své miminko schválně posrané i kdyby plínu nekontrolovali tak ucítí smrádek a většina maminek kouká hned své miminko přebalit jo jsou vyjímky že miminko přebalej až když si dotoho sáhnou ale ty bych určitě z počítala na prstech jedné ruky každá mamina chce mít doma vonavé miminko tak nevidím důvod proč by je vtom schválně měli nechat je celá řada příčin proč dítě řve a nemusí mít ani nadílku já neříkám že bezplenková metoda je něco špatného ale co kyčle
jak řešíš situaci když seš skočárkem ve městě a miminko ti dá siginál že chce kakat a nemá plínu jen mně to zajímá
Gta píše:
jak řešíš situaci když seš skočárkem ve městě a miminko ti dá siginál že chce kakat a nemá plínu jen mně to zajímá
Jestli je to otázka (i) na mě, tak: Kočár moc nepoužívám. Zřídkakdy jsem ve městě víc než dvě hodiny, aniž bych zašla někam, kde je záchod. A v mnoha situacích to prostě neřeším, nechávám holce látkové pleny. Řídím se svým pocitem. Ostatně když už jsem si jich tolik pěkných pořídila…
Dovedu si představit i bezplenkovku „na plný úvazek“, vypadá to komplikovaně jen na první pohled - ale i takové děti často mají plínu jako pojistku.
(spousta nedorozumění plyne asi z nešťastně zvoleného názvu v češtině, anglicky je to „ellimination communication“ - komunikace o vylučování)