Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj,
koukám, že tu vznikla také diskuze na BKM a trošku se to tu „pere“, že? ![]()
Tak my praktikujeme. Dokonce až tak, že malá je stále bez plínky, jen teď v zimě, když jdeme ven, dávám jí plínku jako pojistku. Když je teplo, nosím s sebou oblečení na převlečení, když je hodně teplo, je miminko jen v šatičkách. Samosebou musím mít třeba pojištěný i kočárek, takže leží/sedí na přebalovací podložce a plínce, kterou v případě potřeby na cestách vyměním.
Malé už je skoro 9 měsíců, od měsíce je bez plínky přes den a od dvou i přes noc.
Nemusíte miminko kontrolovat, když spí, děti ve spánku nečůrají, musí se probudit do polospánku a to vám potom dají vědět.
blbost je podle mého naopak nechávat dítko 24 hodin v plínce a přebalovat ho, až když smrdí nebo má plínku u kolen.
Vylučování je základní lidská potřeba, kterou jsme se po generace naučili u dětí ignorovat (u prní dcerky jsem také vesele ignorovala, ale spokojená jsem s tím nebyla). Stejně tak generace před námi ignorovala potřebu kontaktu s maminkou a nechávaly děti vybrečet, aby neotravovaly.
Já už bych nikomu nic jiného nedoporučila. myslím, že jsme normální rodina. Na tom není nic, co by dítku ubližovalo, právě naopak. Pediatr mi jen tleská, žádné Bohnice se nekonají. ![]()
Ahoj,
ja jsem teprve poprve tehotna, ale chtela bych to zkusit.
Musi se zacit opravdu od narozeni nebo to jde i pozdeji? Kdy vymizi ty signaly?
Zatim si predstavuju, ze nez se s miminem zziju budu pouzivat jednorazovky a az se nejak vzpamatuju zkusim latkovky a pokud mozno vubec vychytat rezim vylucovani - neco jako Cicinka.
Jinak bez plin jsou deti nejen v Africe a Indii, ale pry je neznaji ani na Tajwanu.
Gta píše:
maminky nechávaj své miminko schválně posrané i kdyby plínu nekontrolovali tak ucítí smrádek
No pidi mimi clovek vi hned, ze je pokadene, Mates to tak ozvucoval a tlacil, ze to opravdu neslo prehlednout. Ale ted mam dite uz lezouci a posrany zadek pres celou kuchyn a obyvak zkratka necitim, kdyz je tak na metr ode me, tak jo, ale jinak nejsem cuchometr.
Takze bud zacne dite rvat, ze chce novou plinu, nebo si v tom hezky hovi
a prijdu na to, az kdyz jdu zkontrolovat, cim tam zase triska, nebo je cas na svacinu, na prebaleni…
glen, signály vymizí kolem 4. měsíce. Určitě o tom najdeš spousty informací na netu. Já mám doma i knihu „Bez plenky“. Dřív jsem tomu taky nevěřila, pak jsem se začetla a rozhodla se to zkusit a když jsem zjistila, že to funguje, už nejde přestat ![]()
řekla bych, že většina mamin má dítko normálně v plínce. Určitě to není jednoduché (stejně jako ve všem , když to jeden den jde, neznamená to, že se to nemůže druhý den úplně otočit), ale je to krása. Jsme obě moc spokojené!
Monislad moc dekuju, ja tomu verim. Jen jsem si nebyla jista, jestli i v nasi civilizaci jde dosahnout, ze dite bude uplne bez pliny. My mame jistici plinku a kocarky, tak nas nic nenuti. Africanka holt bude potento, kdyz to nevychyta. Trochu jsem se divala i na jine diskuze a maminy, co to praktikuji u nas to malokdy dotahnou k dokonalosti, nebo nemaji cas chodit na diskuze ![]()
Moc diky za motivaci, jeste teda nejaky informace pohledam a zkusim.
Musím říct, že já jsem žádné signály nikdy nezaznamenala
Řídím se spíš intuicí a obvyklým časem nebo situací. No, k dokonalosti tomu ovšem dost chybí.
Chtěla jsem se zeptat vás, co máte dítě úplně bez plen, co mají děti na sobě. Holej zadek teď v zimě nechávat nemůžu, zapnout body naostro taky nechci…
Nějaké ty učicí kalhotky?
Také gratuluji všem, komu se to daří
, já mám dvojčata a neumím si při té vší práci představit, jak ještě obě sleduju nebo nosím v šátku - jednoho na zádech a druhého na břiše?? Jakpak to asi dělají v Africe s vícerčaty??
Kromě prcků mám starší děti, na starost celý dům i s přestavbou, protože jsem doma, a letos bych měla končit VŠ, takže tato metoda je asi super, ale pro maminky, co mají jedno dítě a nic jiného na práci, jinak si to nemím představit a nemyslím si o sobě, že jsem líná. Tak ať s tím máte úspěchy, já si to teda s dvojkama představit neumím… ![]()
viking, ven chodíme s učícíma jednorázovkama. tedy jen v zimě. Jinak je v kalhotkách bavlněných a tepláčkách. Neperu plínky, peru kalhoty.
myslím,že to úplně bezplenkování je o odvaze a taky o pohodlnosti (nemyslím to zle, ale vidím na sobě, že když jí dám tu plínku na ven, tak se nemusím tolik starat. Plínka to prostě zachytí
)
Afričani a podobné národy to prostě mají zažité. My se to učíme, oni to tak dělají odjakživa. Myslím, že nemají ty problémy, které řešíme v souvislosti s BKM my. už jen, že to máme takhle skoro vědecky pojmenované, oni to asi pojmenované nemají nijak. Prostě součást péče o potomka.
Já mám například děti 2, barák a zahradu taky na krku…
Nemyslím, že to je jen pro maminy, které nemají, co dělat s jedním dítětem
. Určitě to s dvojčátkama máte pracnější, ale zase ne o tolik, aby se maminky jednojčátek nudily
.
píšu jak tatar, pardon! ![]()
Jen jsem chtěla vyjádři to, že to vůbec není o počtu dětí, baráků, zamšěstnání atd. je to prostě jen zdokonalení péče o miminko
.
Taky muzu potvrdit, ze metoda neni jen pro matky, co nemaji co delat.. Dcerce je 6 mesicu, zacaly jsme ve 4 tydnech.. ted ma sice obdobi protestu, ale za normalnich okolnosti na noc davam jednu plenu jako pojistku a rano ji sundavam suchou, a to same pres den…
z BKM jsem nadsena, proto jsem se rozhodla vytvorit webovky, ktere se budou jenom timto tematem zabyvat a trochu ho propagovat - jsou tam jednak teoreticke informace, tak i rozbihajici se diskuze - kdyz budete chtit, mrknete na www.bezplenek.cz
Tak mi se s přítelem taky snažíme praktikovat tuto metodu. Kakání jsme vychytali asi hned od 3. týdnů po narození. Nejdřív jsme malou dávali nad umývadlo teď už na nočník. Malé budou teď 4 měsíce. Akorát to čurání mně osobně se moc nedaří. Příteli ano, ten říká, že to prostě pozná, ale já ne. Plenky používáme jednorázové a to pořád. Myslím si, že u té to metody nezáleží na tom, jestli se používají plenky jednorázové nebo látkové. V noci malou, ale na nočník nedávám, i když se probudí jednou za noc. Ona prostě, i když se probouzí hlady, tak je v polospánku, a myslím si, že by si vylučování ani neuvědomovala. Navíc malá pravidelně kaká ráno po probuzení. Myslím si, že je tato metoda taky založena na pohodlnosti rodičů. Píši to zvlastní zkušenosti. Můj pediatr tuto metodu, ale moc neuznává, tak se radši před ním nezmuňuji. Moje matka na mě tuto metodu aplikovala asi od 4. měsíců a říkala, že od 8. měsíce jsem byla úplně bez plen. Takže to asi určitě jde.
Zkuste to i v noci - za zkousku to stoji… Taky jsem si myslela, ze to nepujde a Lucka i v polospanku cura - kolikrat mne prijde, ze nevnima vubec nic jineho nez signal, po vycurani zase okamzite usne.. parkrat jsem zkusila ji nedat a cekala jsem, jestli vydrzi, ale nevydrzela a byla pocurana ![]()
Já to v noci absolutně nezvládám, i když si vždycky večer říkám, že tentokrát to vyjde - ale nikdy se nevybičuju vstát. Jak to děláte? Začla teď čůrat v noci hodně, protože pije vodu, látkovka to skoro nepobere, takže by se to hodilo…
ten to dotaz patří pro uživatele PVG