Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já lhaní u syna řeším tak, že když už se mi jeho historky jeví jako „ujeté“, tak ho vyslechnu, zeptám se „Opravdu?“, dám pár doplňujících zpřesňujících otázek, a na závěr mu vysvětlím, že doufám, že mluví pravdu. A vysvětlím mu následky lhaní do budoucna, že pokud bych zjistila, že lže, nemůžu mu pak věřit, a může nastat situace, že mi lhát nebude a já mu už přesto věřit nebudu. Ovšem nijak nezpochybním jeho původní „historku“. Pokud se samozřejmě jedná o blbost. Taky se mi iks krát stalo, že si doma stěžoval, že ho ve škole mlátí kluci, když jsem se pak nenápadně obrátila s dotazem na učitelku, bylo to většinou opačně, rvačku vyprovokoval, nebo to bylo podstatně jinak. Pouze v jednom případě, kdy ho ve škole povalili na zem starší spolužáci a kopali do něj, bylo to opravdu jiné, byl na tom i psychicky jinak, řešili jsme to u lékaře, protože ho bolelo břicho, následně ve škole dosvědčil jiný spolužák, co se teda v šatně stalo, a bylo vymalováno. Ale jako matka musím říct, že v tomto případě se chování syna opravdu změnilo, a bylo jasné, že si nevymýšlí.
@sophinka1 píše:
Bojím se jí napsat že jí nepíšu, můžete to někdo udělat za mě?
já ![]()
@Šája píše:
no to teda beru, nejsi nemocná?
Ne-e, psychiatr říká, že jsem (v rámci většiny) normální
.
Ale už mlčím, očividně jsem se svou snahou pomoci neuspěla…a nerada bych banána za „chudinku“
![]()
@K-Black píše:
a pointa?
No jednoducha. Ze deti si vymysli tak duveeyhodne, ze i ukazou zpusob biti. V peti letech. Nicmene jesno dite si vymyslet nebude a bude se jesnat o vaznou vec, takze verit. A potaji zjistit, jak to je. I kdyz nase babi to zjistovala tak, ze kdyby tenkrat mama lhala, a tata ji triskal jak zito, stejne to dite pak nema vahu slova. Proverit, ale opatrne.
@sophinka1 píše:
Bojím se jí napsat že jí nepíšu, můžete to někdo udělat za mě?
Já nemůžu, už mám podmínku ![]()
@marcela74 píše:
Já lhaní u syna řeším tak, že když už se mi jeho historky jeví jako „ujeté“, tak ho vyslechnu, zeptám se „Opravdu?“, dám pár doplňujících zpřesňujících otázek, a na závěr mu vysvětlím, že doufám, že mluví pravdu. A vysvětlím mu následky lhaní do budoucna, že pokud bych zjistila, že lže, nemůžu mu pak věřit, a může nastat situace, že mi lhát nebude a já mu už přesto věřit nebudu. Ovšem nijak nezpochybním jeho původní „historku“. Pokud se samozřejmě jedná o blbost. Taky se mi iks krát stalo, že si doma stěžoval, že ho ve škole mlátí kluci, když jsem se pak nenápadně obrátila s dotazem na učitelku, bylo to většinou opačně, rvačku vyprovokoval, nebo to bylo podstatně jinak. Pouze v jednom případě, kdy ho ve škole povalili na zem starší spolužáci a kopali do něj, bylo to opravdu jiné, byl na tom i psychicky jinak, řešili jsme to u lékaře, protože ho bolelo břicho, následně ve škole dosvědčil jiný spolužák, co se teda v šatně stalo, a bylo vymalováno. Ale jako matka musím říct, že v tomto případě se chování syna opravdu změnilo, a bylo jasné, že si nevymýšlí.
Ja nekdy vim, ze kluk lže a schválně dramatizuju, on ma tak nadherne cerny svedomi ze se prizna.
@Lipina píše:
Ja nekdy vim, ze kluk lže a schválně dramatizuju, on ma tak nadherne cerny svedomi ze se prizna.
No tak v našem případě se nikdy nepřizná. Co potom s tím, že? Prostě do ksichtu si vymýšlí, a ještě je u toho důležitý. Takže to je potom těžké.
@FloraBolger píše:
Já nemůžu, už mám podmínku
jak to děláte?
mě skoro nikdo nemá rád, ale podmínky nedostávám
ale pššt nerada bych začala ![]()
@Lipina píše:
No jednoducha. Ze deti si vymysli tak duveeyhodne, ze i ukazou zpusob biti. V peti letech. Nicmene jesno dite si vymyslet nebude a bude se jesnat o vaznou vec, takze verit. A potaji zjistit, jak to je. I kdyz nase babi to zjistovala tak, ze kdyby tenkrat mama lhala, a tata ji triskal jak zito, stejne to dite pak nema vahu slova. Proverit, ale opatrne.
ja tomu nerozumim.. a mlatil ji tedy otec nebo ne? vypada to ze ne, ale jak tedy za kazdou cenu verit diteti? ![]()
Ale koukám, že už je změněný název diskuze, tak to se snad řežou i admini ![]()
@marcela74 píše:
No tak v našem případě se nikdy nepřizná. Co potom s tím, že? Prostě do ksichtu si vymýšlí, a ještě je u toho důležitý. Takže to je potom těžké.
To je blby no. Muj minule ze ho boli bricho tak ze nejde do skoly ze jo. Ja vedela ze ma nervy z jedny veci ve skole. Tak jsem mu nosila caj a hladila a ze chuderka malej no ten mel tak cerny svedomi!
tak ho zralo ze se priznal. Ani jsem ho nwpotrestala, myslim ze bylo fajn ze si to prozil.
@sophinka1 píše:
Ale koukám, že už je změněný název diskuze, tak to se snad řežou i admini
Bych se nedivila…už dlouho se nestalo, abych u diskuze koukala vytřeštěně na monitor a hlavou my běželo: N tvl…vo co go???
![]()
@Lipina píše:
aha, už to docela chápu, stačilo si to přečíst třikrát
@FloraBolger píše:
Já nemůžu, už mám podmínku
prosimtě, tu tady má každá druhá ![]()
Já v něčem trochu souhlasím @Lipina …asi bych nad tím úplně rukou nemávala, ale dítěti dala najevo, že jí věříte, ale každopádně si to ověřte!! Je to dost choulostivá situace, byla bych nanejvýš opatrná