Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@tamata Nemate v okoli nejaky echt rozmazleny dite-ze by manzel videl na co si zadelava?
ano máme, už jsem mu řekla, jestli chce z malého vychovat něco jako je můj bratranec, to je kapitola sama o sobě
jedináček - od malička se mu všechno dovolilo, všechno koupilo, chudínek když se něco dělalo u babičky- dřevo, skládání uhlí, úklid dvorka, bratranec tam nebyl - on má chudáček to astma
v 17 hulil jak fabrika, rodiče mu kupují cigára. V létě jsem byla na pokec u strejdy a bratranec přišel, že strejdovi umyl to auto, strejda vytáhnul 500,–
, bratrance už vyhodili ze 3 škol, je mu 24 a teď v září šel opět do prváku na učňák - strejda už za něj vyhodil plno peněz za školy
pracovat on nepůjde
a když to manželovi nadhodím - tak to je můj bratranec ne jeho dítě - je prostě úplně slepej
Vem mladšího nasáčkuj se ke kamarádce tak na týden a nech manžela se starším, ono mu to za pár dní dojde… asi se s nimi vidí málo, tak chce splnit první poslední. nebo tu poradnu, pravidla jsou na místě!
my se s partnerem také neshodneme na výchově ve všem, ale toto je docela síla, podkopávání autority atd.
@růženín naopak, strčit mu i mladšího. Protože pak zjistí, že opravdu se nedá skákat jen kolem jednoho dítěte ![]()
Já být tebou, tak to naženu do extrému, zkusím mu ukázat ten největší extrém rozmazleného fracka (nevím proč, vzpomněla jsem si na tu rozmazlenou holku z „Karlík a továrna na čokoládu“ á la „ale já chci tuhle veverku! já chci poníka! a já prostě chci!“ A pokud to nezabere, nechala bych manželovi děti na víkend a jela někam ke kamarádce na dívčí víkend.. Jinak přesně tuhle „výchovu - nevýchovu“ praktikovala známá.. U holky.. Co z ní vyrostlo? Od 13 spala s každým, aby byla co „nejdrsnější“, školu nedoděla, protože tatínek s maminkou mají přece dost peněz a nakonec skončila v léčebně jako kleptomanka závislá na alkoholu, protože prostě žádnou výchovu neměla a vše měla u ****, a v klidu se všem vysmívala, protože ona prostě směla všechno.. Nulový respekt z rodičů a nejvíc mě dostalo, když jsem u nich byla kdysi na kafi a ona v klidu ve 14 letech vlastní rodiče poslala a cituji „do píe“, že jim na nějakou rodinnou oslavu „see“ protože v baru je zrovna tématická akce na kterou byla pozvána od starších kamarádu…
Nulový respekt..
Tohle dopadne jedine spatne. Vim to z vlastni zkusenosti. Byla jsem vymodleny dite, nasi na me „cekali“ 10 let. A jeste ke vsemu jsem holka, kterou tata moc chtel…
Takze kdyz mi mama neco nedovolila, sla jsem za tatou a ten rek: „To vis, ze muzes.“ Takhle to slo asi do mych 8, 9 let a pak i tata zjistil, ze to tak nejde. A to teda bylo peklo. Trvalo zhruba rok, nez me srovnal, obcas to fakt bylo drsny, ale jsem mu za to vdecna.
Radim neco s tim delat, ona alternativni vychova jejeden extrema bic druhej. Chce to vybalancovat. Ziskate tim ale vsichni. Drzim palce. ![]()
Udalost s gumakama do mrazu by byla asi posledni kapka pro me. To je proste opici laska
Rekla bych mu, ze asi syna moc rad nema, kdyz je mu jedno, ze bude nemocny. On je ten dospely a ma vedet co je spravne a co naopak ublizi. Vzdyt mu nemusi narvat zimni boty nasilim. Udelat z toho hru, legraci, neco, na co treba mama cas nema, kdyz musi obstarat jeste mimino. I tim muze byt klukovi vzacny. Tohle je totiz hrozne sobecke, tupe splnit co prcek vymyslel. Ale zapojit hlavu a podat to malemu jako vlastne super napad, to holt chce trochu namahy
At pokracuje ve svem zpusobu „vychovy“ a kluk ho bude mit za par let za toho blbecka, ktereho vzdycky akorat slusne receno ocura ![]()
@tamata píše:
@růženín naopak, strčit mu i mladšího. Protože pak zjistí, že opravdu se nedá skákat jen kolem jednoho dítěte
To je dobrý nápad - jsem zvědavá, když by mu začaly brečet obě děti, které by začal obskakovat dřív a co by dělal, aby mezitím neřvalo to druhé ![]()
Nicméně bych začala mluvit za sebe, ne za dítě, někdy je to konstruktivnější.
@Laddmie zkusím asi tu poradnu, takhle to už nejde
chápu, že vidí kluky málo ale říkám mu pořád - odsud - posud a ne že s ním bude malej takhle cvičit.
taky spolu byly dlouho 14 let. Prožili spolu i hodně zlího, když měl její manžel ošklivý úraz a byl 2 měsíce v komatu, dostal se z toho. O dítě se snažili 6 let a když se konečně zadařilo a dítěti byly 2 roky- rozvedli se. Hádali se jak psi kvůli výchově, když dítě neměli, byly oba v pohodě - nerada bych takhle skončila 
Mám kamarádku, která má o rok mladšího chlapečka a u nich to bylo podobné - bohužel jsou už rok rozvedení