Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak tím jsme si už taky prošli od 1,5roku jsem doktorovi říkala že kakáme strašně tuho má krev na stolici a strašně pláče trápí se a navíc chodil jednou za 5-6dní a doktor nejdřív že máme dávat jogurty po půl roce co to nepomáhalo a pořád jsme otravovali se k tomu přestal vyjadřovat a pořád říkal to samé tak jsem zaklepala na vedlejší dveře paní doktorka nás hned vzala i vyšetřila a napsala laktulosu 2×2,5ml a světe div se začali jsme pěkně kakat a jak zjistil že to nebolí jak se prasklinka zahojila do 14dní chodil krásně sám každý den postupně jsme snižovali dávky a ted jsme úplně bez ní ale nedávám mu už sladké jen když přijedou babičky i na to si zvykl a ještě měl pořád strašně bledou plet a právě paní doktorka nám doporučila probiotika tak jsem dávali ještě ty měsíc a stratil se nám i ekzém a v létě se i opálil a měl takovou zdravější barvu tot náš příběh se zácpou
marička a nelinka píše:
ahoj holky přidávám se k debatě.Mám 2,5 roku starou holčičku a máme stejný problém jako zakladatelka už nás to trápí 4.měs.a je to hrozný máme taky laktulosu dávám jí 2×denně čajovou lžičku ale máme to opakovaně jen co se prasklinka zahojí tak chvíli dobrý a pak stačí tužší bobek a je tam zase máme s tím problém protože malá už to zadržuje to kakání protože jí to bolí ale hlavně kaká do kalhotek protože na záchodě když si sedne tak jí to bolí ještě víc asi jak se ta dirka víc rostáhne je mi jí chudinky moc líto a už taky nevim co by jí pomohlo je to opravdu běh na dlouhou trat
A nezkoušela jste před tím kakáním promazat prdelku Factu mastí?Nám to pomáhalo ten bobek krásně vyklouzl.Taky nám předepsaly v nemocnici Duphalac 8ml dvakrát za den stím že to dávkování si máme upravit podle potřeby(tuhosti stolice)nakonec jsme dávaly 10ml dvakrát za den.Třeba by stačilo přidat víc na dávce aby stolice byla měkčí a prdelka se stačila pořádně zhojit.Chvilku to trvá je to přece jenom takové blbé místo na hojení.Držim palce moc dobře vím jak je to stresující ![]()
Dobrý den. Vím že je to stará diskuze, ale hledala jsem na netu tento problém a našla jsme váš odkaz. Máme bohužel uplně ten stejný problém jako vy. Doktorka to neřeší, říkala, že se nám to samo upraví. Dcerka má 16.měsíců a trvá už to pul roku a pořád žádná změna
Mužete mi prosím poradit, jak se to vyřešilo u vás? Děkuji předem moc za rady, už jsem stoho zoufalá
@manonka1 píše:
Dobrý den. Vím že je to stará diskuze, ale hledala jsem na netu tento problém a našla jsme váš odkaz. Máme bohužel uplně ten stejný problém jako vy. Doktorka to neřeší, říkala, že se nám to samo upraví. Dcerka má 16.měsíců a trvá už to pul roku a pořád žádná změnaMužete mi prosím poradit, jak se to vyřešilo u vás? Děkuji předem moc za rady, už jsem stoho zoufalá
Změnila bych doktorku. Já to udělala a máme po problému. Teď tím trpí i druhý syn a zrovna včera jsem mu šla koupit lactulosu a dávám mu 1×deně 5ml a dneska už šel na záchod. A až pomůže dávala bych jí potom i nějaké probiotika a uvidíš že to bude dobré. Pokud bys potřebovala poradit klidně napiš zprávu. Mám už pocit že v tomto ohledu máme už dost za sebou
![]()
@manonka1 bud zminovana Lactulosa a nebo pro okamzitou ulevu detske projimadlo Easylax. To je skvele ![]()
Děkuji za odpověd. Už jsem fakt zoufalá. Lactulosu mi sice předepsala, ale jenom když nešla týden na velkou, tak jsem jí to mohla dát. Doktorka mi říkala, že jí jinak používat nemám, jenom při zácpě. Tak já sama nevím, co mám dělat:-( Dcera mi kaká ted už co 3 dny, myslím, že už má stoho psychický blok. Předtím mi kakala denně, pak obden a ted tohle. Přesně už poznám, kdy se jí chce. Má tuhou stolici a je to hrozné, jak jí to trápí.
Mužu se zeptat a co dáváte na pití? Uvažovala jsem, že jí budu dávat snad i nějaký švestkový džus, nebo já fakt nevím:-( Probiotika taky dávám a zatím žádnou změnu nevidím. Jak dlouho mužu tu Lactulosu používat? To mužu dávat denně, klidně i celý měsíc? Nechci do ní dávat projímadlo, ale jak tak vidím, tak mi asi nic jiného nezbude ![]()
Můžeš zajít i na dětské gastro, my jsme tam dojížděli. Nejspíš poradí lépe než pediatr, který se tím přímo nezabývá.
Jinak o laktuloze nám tam říkali, že návyková není a může se brát i dlouhodobě. Ale samozřejmě je lepší se bez jakýchkoliv léků braných dloudobě vyhnout, ale někdy to jinak nejde. Švestkový džus zkusit můžeš, chce to hlavně pít hodně, méně sladkostí, zeleniny, ovoce se šlupkami atd, prostě všeho co jde proti zácpě.
U syna jsem zkoušela i lepicol (vláknina), to nám párkrát zabralo, ale časem taky ztratilo účinek, stejně jako čípky.
Synovi zabralo až laxativum forlax, po nějaké době se přestal bát a mohli jsme vysadit.
@manonka1 myslim,ze ji muzes davat i dlouhodobe. Davkovat podle stolice. Kdyz nebude zabirat, tak zvysit davku. Pokud by mela prujem, tak naopak snizit.
Kdyz zacne ucinkovat, mela by se davka postupne snizovat, az se prestane uzivat uplne…
Jinak ten Easylax je pro okamzitou ulevu. Je to takovy olej, ktery se aplikuje primo do konecniku. Jak se to tam promasti, jde to jako po masle
synovi zabira temer obratem…
V jidelnicku vyradit banany, mrkev, ryzi a proste vse, co stavi.
Naopak davat ty zminovane svestky nebo broskvovy kompot. A klidne bych dala vypit i tu stavu z kompotu.
Dal mi pediatr radil osladit caj. Cukr udajne zmekcuje stolici.
Děkuji vám maminky za vaše rady! Zkusím teda koupit ten Easylax, budu dávat Lactulosu a uvidím, jaký bude pokrok. Tento přípravek o kterém píšete bych taky vyzkoušela, ale dcerka má teprve 16.měsíců a na netu jsem četla, že se používá až od 8 roků:-( tak to nám asi nepomuže. Moc sladit jsem teda nechtěla, dělám jí granul. čaje a ty jsou myslím dost sladké. Na to dětské gastro se asi nechám od doktorky vypsat, protože jestli už mi tady stoho nic nepomuže, tak je to naše jedinná možnost:-( A mužete mi prosím napsat, jak dlouho u vás trvala léčba? Je to asi běh na dlouhou trat že?
@manonka1, synovec měl veliké problémy s trávením, Dr. to neřešila (měl alergii na mléčnou bílkovinu - zjištěno až později- Dr. nechtěla odebrat krev, stolici začal zadržovat a „zatlačovat“ měl psychický blok a došlo to tak daleko, že skončil v nemocnici na 10 dní, kde chodil každý den na výplach - bylo mu něco přes dva roky
, měl v zaděčku totiž kusy zatvrdlé stolice a trvalo tak dlouho, než se to podařilo vypláchnout). Potom vyfasoval Lactulosu a bral dlouho každý den, ona tu stolici „změkčí“ a děti se pak nebojí, sestra postupně dávala méně a méně, až nebyla potřeba - synovec začal chodit pravidelně = přestal se bát- tím pádem stolice nebyla tak tvrdá a vše je v pořádku. Přeji hodně štěstí.
Bobišek malý, mám stoho úplně husí kůži, jak to čtu
Dneska jsem udělala útok na lékárnu, tak vše co jste mi tady napsali mám koupené a doufám, že nám to pomůže. K doktorce jdeme za měsíc na preventivku a když se nám to do měsíce nezpraví, tak si necháme taky vzít krev a nebo vypsat tu žádanku na to gastro. Jsem optimista, doufám že nám zaberou vaše rady maminky. Ješte jednou vám všem moc děkuji!!!
Přidávám svoje zkušenosti s dcerou. Bojuji s ní s kakáním prakticky od narození, nejdŕíve rourka, od příkrmů výrazné zhoršení, sama téměř nekakala, musela jsem jí manuálně pomáhat. Naše Dr. neřešila, doporučila jídelníček, prý až se malá začne hýbat tak se to samo zlepší, že má slabé svaly. Je trochu opožděná v motorice, lézt začala ve 13.měs. Jenže teď je jí 16 měs. a problém s kakáním má pořád a to se celý den nezastaví, jak se hýbe. Už jsme museli nékolikrát vyprazdňovat klystýrem. Od 10 měsíce chodíme k homeopatovi, to pomohlo spíše na motoriku. Má za sebou první vyš. na gastru. Standardní postup je zprvu úprava jídelníčku, úplné vyprázdnění klystýrem a nasazení Duphalacu, pravidelné užívání. Dr. vyšetřil jen konečník, jenže tam malá měla ohromné boule stolice, takže dál nic nedělal. Takhle máme vydržet 2-3 měsíce a pak se uvidí zda budou změny či se udělá další vyšetření. Pořád to dobré není. Tak 3 dny kaká sama, s pláčem, i když má po lactulóze stolici celkem měkou a pak se sekne a nekaká a to trvá do té doby než jí pomůžu, což už je problém vzhedem k jejímu věku. Teď jsem poprvé na doporučení Dr. zkusila Easylax a to mělo témeř okamźité účinky. Duphalac jí dávkuju buď 5 nebo 7,5 ml dvakrát denně podle odezvy ale ani to nékdy nestačí. Taky málo pije cca 300ml čaje za den+600 UM ale narvat do ní víc čaje nebo šťávičky je nemožné. Už jsem z toho taky celkem na nervy, mám pocit že neřeším nic jiného než její kakání. Uuuuuuuf to jsem vás zahltila… ![]()
Děkuji za váš komentář. Vidím, že máme pomalu stejně staré děti, tak se chci zeptat, jak malou učíte na nočník, když má ty problémy? Já totiž dcerku na nočním nemužu ani posadit, díky tomu kakání:-( My zatím dáváme tu Lactulozu a zrovna v pátek jedem na dět. chirurgii na sono bříška a za 2 měsíce jsme objednaní na gastro. U nás doma se taky pořád reší jen to kakání:-( Doktorka mi říkala, že má dcera vypít 1L za den, no tak to u nás nejde ani náhodou. Dcerka se ted tak sekla s tím pitím, jak jsem jí to pořád nutila, že my vypije ted jen asi 150 ml čaje a mléka 2×210ml.
Jsem sama zvědavá, kdy ty problémy skončí
Vám držím palce, at to taky všechno zvládáte a moc děkuji za váš příspěvek. Maminky mi tady poradí daleko více než doktoři!
@manonka1 ještě mě napadlo co vám jí? Zkuste dávat víc projímavých potravin. Třeba, když jsem měli ty problémy dávala jsem mu ke snídani teplou přesnídávku ze švestek. Nebo teplá povidla smíchaná s máslem namazat na něco. Kousek chleba. Vyhnout se cukrům a všechnu zeleninu i ovoce tepelně upravit. Děláme to do teď když vidím, že dlouho nejde.Hned dáme něco z toho a je druhý den vyhráno. Vím, že mi už nejsme v tom stavu morbidní zácpy, už jsme se přes to dostaly ale chce to čas a hlavně trpělivost. Jeden pan doktor mi řekl, že hlavně na dítě netlačit. Nebavit se o tom a celkově se uklidnit a ono to taky pomáhá. Pokud chce kakat do plínky nechat mu jí a dopřát mu klid na to. Třeba ať si stoupne, dřekne kde chce a pokud chce mít u toho klid nerušit ho. Pokud chce obejmout, prostě ho obejmout.Mi u mladšího teď už kakáme na velký záchod, ale musím u něj sedět a když tlačí chce obejmout, včera už nechtěl. Tak se třeba dostanem někdy k tomu ž půjde úplně sám
.Budu na vás myslet a někdy napiš jak pokračujete. Kdo to nezažije u svého dítka neví čím si celá rodina prochází
Na nočník malou neučím, nechci ji tím ještě víc kakání znechutit, mám zkušenost se starší, že dlouho nočník odmítala, takže malá kaká výlučně do pleny. Mám pocit, že by ještě ani nepochopila, co se po ní chce. Na gastru se s námi moc nepárali, nasadili Duphalac a že se více bude řešit až po těch 2-3 měsících pokud nedojde ke zlepšení stavu. Až doma jsem si ve zprávě přečetla, že je tam napsáno: pěstovat nácvik pravidelného vyprazdňování. Moc by mi ale zajímalo, jak mám 16měsíčnímu dítěti vysvětlit, že má zrovna teď kakat. Zatím jí to předvádíme se starší dcerou, že jako strašně moc tlačíme a hekáme
jenže malá se tomu akorát tak směje. Co se týče stravy, tak na ní žádné osvědčené věci typu švestky, hrušky, teplá švestková šťáva, vločky, odvar z lněného semínka atd. nefunguje. Taky špatně pije, ale zas mi to nepřijde tak hrozné. Ale mám dobrou zkušenost s hruškovohroznovou šťávou Babylove z DM, stojí asi 29,–Kč a je jí 750ml. Dávám to malý naředěný a teplý a to jí trochu změkčuje stolici a navíc jí to chutná, takže pije lépe.