Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Markéta80 píše:
@lebambule tak zase bordel umí udělat ne
Já teda pořádkumilovnou neznám ani jednu, takže na tom něco bude
![]()
@Nimie my nemáme borderu ale naše štěně mne donutilo vyklízení místa kam se dávaly tašky na nákup. stačilo jít na chvíli ven a po příchodu vše roztahané
Tak jsem to vše nacpala do jedné a pověsila vysoko ![]()
@lebambule píše:
Bacha, borderky jsou zavislacky na aktivitě a lidech, jednu sedmiletou mám doma a je to posuk!Pasou všechno, pásly by asi i rybičky. Ta moje má furt něco v hubě a chce házet. Když normální psi leží a napůl chrni, borderka litá po zahradě a chytá motyly. Pokud si náhodou pres den lehne, máš podezření, ze je nemocná. Jsou strašně hodný, milý, ale pro někoho až otravný. Rychle chápou a nesnáší jiné než něžné zacházení, když to prezenu. Velký citlivky. Naše krade míče, když pinkame, nebo s nama hraje fotbal, čumákem. Pod trampolínou vydrží hodiny sledovat skokany. Prostě pako 😆
Závislačky nejsou, těma se většinou stanou v důsledku špatné výchovy. Ono koneckonců i to pasení všeho je chyba nikoliv typická vlastnost. Dospělý pes musí umět odpočívat, ale štěňata to sami od sebe většinou neumí a neumí si ani adekvátně poradit s narůstající energií, proto se k tomu musí vést. U pastevců to vzniká přirozeně, protože ti když jí zrovna nepotřebují, tak jí někam zavřou a jen když je pak potřeba, tak vypustí na práci. Člověk s běžnou prací na to musí myslet a cíleně jí na to postupně zvykat. Jinak to potom přesně skončí tak, že si pes za celý den nelehne a nedá pokoj. Oni si velmi snadno zvykají na čím dál větší zátěž a kvůli své schopnosti koncentrace se velmi snadno na něco upnou a začnou na tom být závislé (třeba i ten zmíněný míček), proto by bordera měla mít spíš víc různorodých aktivit.
@Markéta80 píše:
@Nimie my nemáme borderu ale naše štěně mne donutilo vyklízení místa kam se dávaly tašky na nákup. stačilo jít na chvíli ven a po příchodu vše roztahané![]()
Tak jsem to vše nacpala do jedné a pověsila vysoko
Ha! Takže to nejsou jenom moji psi
všichni mi to vždycky dělali. A muž se vždycky směje, že mě to aspoň naučilo vykládat nákup hned po návratu ![]()
@Nimie to taky lezou do tašky. nejstarší šílený problémy zdravotní, ted jsou jí 3 roky a najednou vyžere misku i u mladší
a dobrý. A večer jsme říkala že je nějak širší
. Vždy to bylo fakt ošklivé jak se přejelo po zádech a cítila jsme kosti. To klidně 2 dny nic nesežrala, pak ted sežrala třetinu dávky na den a ted žere jak prokopnutá
A fakt přibrala tak už můžu říkat že už má přes 4kg a ne 3,7kg
![]()
Když jsem byla malá, měli jsme knírače. Ta si otevírala šlapací odpadkac a roztahavala to pp bytě
a nebo fusekle a spodary z koupelny 🤦♀️ 😁
@Nimie Psa sem už měla ale spíše menšího vzrůstu. Ráda bych skusila většího a borderky mě zaujali nejvíce jak jsou chytrý a líbí se mi.
@lebambule
Chtěla bych se vás zeptat, když už máte borderku takovou dobu tak by mě zajímalo jak jí vychovát a co sní dělat
Děkuji za
@kanetoko1 a co s ním máš v plánu. Chytré jsou ale to není snad jediný důvod.
@Markéta80
To samozřejmě není jediný důvod líbí se mi celkově, je výhoda že je chytrá. A co sní mám v plánu užívat si ji vycvičit a tak dále
@Markéta80 píše:
@Nimie to taky lezou do tašky. nejstarší šílený problémy zdravotní, ted jsou jí 3 roky a najednou vyžere misku i u mladšía dobrý. A večer jsme říkala že je nějak širší
. Vždy to bylo fakt ošklivé jak se přejelo po zádech a cítila jsme kosti. To klidně 2 dny nic nesežrala, pak ted sežrala třetinu dávky na den a ted žere jak prokopnutá
A fakt přibrala tak už můžu říkat že už má přes 4kg a ne 3,7kg
![]()
@lebambule píše:
Když jsem byla malá, měli jsme knírače. Ta si otevírala šlapací odpadkac a roztahavala to pp bytěa nebo fusekle a spodary z koupelny 🤦♀️ 😁
@kanetoko1 píše:
@Markéta80
To samozřejmě není jediný důvod líbí se mi celkově, je výhoda že je chytrá. A co sní mám v plánu užívat si ji vycvičit a tak dále
Ten dotaz byl spíš myšlen celkově co plánuješ dělat
nějaký sport s ní budeš muset začít dělat, nebo jí nějak jinak zaměstnat. A je fajn mít tu představu už dopředu, protože se taky může stát, že zjistíš že to není nic moc pro tebe ![]()
@Nimie Ja mám ráda sport třeba na kole či na bruslích takže by bylo mít pejska sebou
@kanetoko1 píše:
@Markéta80
Borderka je vyšší level. Není to normální pes. Nestačí jí obyčejný výcvik. Musíš cvičit specialitky, vychytávky, dog dancing, obedience, pasení, něco takového.
Zatímco všichni běžní majitelé psů už budou doma spát, ty budeš ještě pobíhat se psem a vymýšlet mu práci.
Je to pes, který je schopný lovit stíny a doslova z toho zblbnout jen proto, že nemá co na práci. Pes, který tě sleduje každým svalem a jakmile se pohneš, tak vyletí s výrazem „co budeme dělat“.
Je to „blázen“.
A ta pověst o chytrosti, ty testy se dělaly na žrádlo nebo hračku, tj. to, pro co bordery udělají vše. Méně úplatná plemena jsou taky chytrá, ale některá přemýšlejí jinak, řeknou si „popáté ten samý pamlsek, že bych se na to nevyto“. A v testu chytrosti pak propadnou.