Border kolie

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9805
1.8.23 12:01

@Eowyn01 jo jo ja to vim, proto zjistuju nez udelam krok, ktereho bychom litovali a byl pes i my nestastny..a opravdu tomu nerozumim a necham si rada poradit.Ted jsme meli krizence s borderkou proto jsme koukali po tom plemenu, ale povahove mi je blizsi golden.Jen se bojime te velikosti, i kdyz mame barak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
1.8.23 12:09
@gargamelinka píše:
@Eowyn01 jo jo ja to vim, proto zjistuju nez udelam krok, ktereho bychom litovali a byl pes i my nestastny..a opravdu tomu nerozumim a necham si rada poradit.Ted jsme meli krizence s borderkou proto jsme koukali po tom plemenu, ale povahove mi je blizsi golden.Jen se bojime te velikosti, i kdyz mame barak

Neni proc. Akorat zabere vic mista v posteli. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3644
1.8.23 12:17

@gargamelinka My máme borderku a vybírala jsem spíše výstaváka. Tzn. je víc chlupatý, těžší a ne tak moc aktivní. Hlavně byli v bytě, takže měla základní hygienické návyky, které jsme pak doma vypilovali. Ono se říká, že jaký si to člověk udělá, takový to má. Což platí i u nás. Vydrží sama doma, nic neničí. Když je nám blbě, tak je s námi, ale na druhou stranu dokáže jít XY kilometrů. Nejvíce jsme šli 30.A pak zase klidně spí, když spíme my. Jezdi s námi po hotelech. Je to fakt pohodovej pes. Ale na můj vkus je ta její chytrost občas na škodu. Když mění srst, tak to stojí za to a není to kapesní pes samozřejmě. Jestli ti jde o povahu, ale velikost není pro tebe prioritou, tak koukni na Papillona. Povahou je to stejný, velikostí lepší a může být i gaučák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9805
1.8.23 12:31

@Eowyn01 :mrgreen: to je pravda :mrgreen:
@Zuzik86 tady by bohuzel asi zakladni hygienicky navyky nemeli, kdyz jsou venku :,(
Na papillona kouknu, to asi neznam, dekuji za rady..moc rada si necham poradit nez 15 let litovat.Jsme sice vyletovaci rodina, ale klidnejsi.Tak z borderky mam strach a opravdu jsme nejprve kozkali podle toho, aby byl podobny pejskovi, co jsme meli predtim..blizsi mi jsou ale zlataci a labradori.
Jsou fenky cca stejne velike? Nema nekdo zkusenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
1.8.23 12:33
@Lucie_Sx píše:
No to teda neni bezpredmetne. Bordera z kotce je sebevrazda v primym prenosu.

Mám borderu z kotce :D V bytě, už 7 let. Nejvíc asi napoví osobní návštěva - před odběrem jsme byli několikrát, sledovali interakce chovatelky s jejími psy, zjišťovali, jak fungují a nefungují. Pracovní bordera není špatně ani „na mazlíka“, naopak je to jednodušší pes na výcvik, spolupracující, dá se snadno naučit odpočívat. Já mám takový mix linií, podědila teda víc pracovní geny a je to naprosto univerzální pes. Záleží, co od toho kdo čeká. Pokud jde o psa do aktivní rodiny, kterému se někdo bude věnovat, nebála bych se toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
1.8.23 12:34
@gargamelinka píše:
@Eowyn01 :mrgreen: to je pravda :mrgreen:
@Zuzik86 tady by bohuzel asi zakladni hygienicky navyky nemeli, kdyz jsou venku :,(
Na papillona kouknu, to asi neznam, dekuji za rady..moc rada si necham poradit nez 15 let litovat.Jsme sice vyletovaci rodina, ale klidnejsi.Tak z borderky mam strach a opravdu jsme nejprve kozkali podle toho, aby byl podobny pejskovi, co jsme meli predtim..blizsi mi jsou ale zlataci a labradori.
Jsou fenky cca stejne velike? Nema nekdo zkusenost?

Ta velikost hrozně záleží od daného vrhu. Drobnější labíci jsou zase spíš taky pracovní linie a můžou to být hyperaktivní střely…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9805
1.8.23 12:45

@Freeandwild dekuji za zkusenosti.Jde o to, co kdo povazuje za aktivni rodinu :lol: je to tezke, ale spis do ni nepujdeme. Strach prevazuje a to asi neni dobre

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3644
1.8.23 13:43

@gargamelinka Naše fenka je oproti klukům menší, ale rozhodně malinká není. To jsem viděla i takový ty ultra tenký sportovní borderky a byly malickaty. Já taky dost četla, než jsme ji pořídili. Ta naše je opravdu klidná. Když jsem byla těhotná, tak to celé prolezela se mnou, ale na druhou stranu okamžitě vyrazí do akce, když jdeme ven, ale je pravda, že si všímá věci, kterých si jiný pes nevšimne. Třeba štěká na sochy. Takže musím k ty soše jít a sáhnout na ni a pak už je v pohodě. Nebo když jdeme večer a někdo si dá popelnici před dům. Ten pes se opravdu hodně přizpůsobí. I klidnýmu zlatakovi může prdnout v kouli. To si nevyberes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9805
1.8.23 13:50

@Zuzik86 tak to mas pravdu, hodne zalezi na co clovek zrovna narazi..on muze byt „magor“ i zlatak.Kez by clovek dopredu vedel, jaky ten pes bude..ctu hodne hodne a zatim to cloveka spise odrazuje nez aby se ujistoval, ze to nebude tak hrozny.Od tebe je snad prvni kladna zkusenost :mrgreen: klidna borderka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
1.8.23 14:55
@Freeandwild píše:
Mám borderu z kotce :D V bytě, už 7 let. Nejvíc asi napoví osobní návštěva - před odběrem jsme byli několikrát, sledovali interakce chovatelky s jejími psy, zjišťovali, jak fungují a nefungují. Pracovní bordera není špatně ani „na mazlíka“, naopak je to jednodušší pes na výcvik, spolupracující, dá se snadno naučit odpočívat. Já mám takový mix linií, podědila teda víc pracovní geny a je to naprosto univerzální pes. Záleží, co od toho kdo čeká. Pokud jde o psa do aktivní rodiny, kterému se někdo bude věnovat, nebála bych se toho.

No jenze ty interakce stenat s chovatelem jako laik nerozeznas.
Takze preventivne skrtnout kotce je vic nez rozumne.

Kazdopadne bordera podle me rozhodne neni pes pro zakladatelku, jak to tak ctu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
1.8.23 15:01
@gargamelinka píše:
@Zuzik86 tak to mas pravdu, hodne zalezi na co clovek zrovna narazi..on muze byt „magor“ i zlatak.Kez by clovek dopredu vedel, jaky ten pes bude..ctu hodne hodne a zatim to cloveka spise odrazuje nez aby se ujistoval, ze to nebude tak hrozny.Od tebe je snad prvni kladna zkusenost :mrgreen: klidna borderka

Bordera vzdy potrebuje praci. Nejen prochazku jako pohyb, ale praci - hazet micek, cvicit povely, davat ukoly. Musi proste premyslet.
Tak trochu tomu psovi delas animatora.
Pokud ne, je daleko vetsi sance, ze ten pes se zacne chovat problemove.
Pokud chces psa jen jako doprovod na vylety a partaka, tak to neni typicka role pro borderu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
1.8.23 15:33
@Lucie_Sx píše:
No jenze ty interakce stenat s chovatelem jako laik nerozeznas.
Takze preventivne skrtnout kotce je vic nez rozumne.Kazdopadne bordera podle me rozhodne neni pes pro zakladatelku, jak to tak ctu.

Tak pokud už jsi někdy psa měla, tak za mě cca rozeznáš, jak se psem chceš fungovat a co je red flag.
Jinak netřeba bordery démonizovat, mají svá specifika, ale opravdu to není pes, kterému je potřeba dělat animátora, potřebuje prostě vyžití, stejně jako 90% ostatních plemen. Svojí bordeře jsem věnovala hodně času a úsilí v prvním cca roce a půl života, kdy bylo potřeba dotáhnout výcvik a upevnit pravidla, zbylé roky už jenom sklízím plody tohohle úsilí :) Chodíme běhat, to jí hodně baví, jinak s ní nic extra nedělám, neházím míček, na výletě kopnu šišku nebo hodím větvičku do vody. Naprostou většinu času mě doprovází a je tak naprosto spokojená, od štěněte neničí, doma spinká a skoro o ní nevíš.
A to nepíšu proto, aby si zakl. za každou cenu borderu pořídila, spíš aby to tady bylo… za mě borderka je naprosto super pes, není moc velká, je extrémně snadno cvičitelná a snaží se zavděčit, povahou je spíše citlivá/měkká, žádný paličatý tvrďák, většinou nelobí nebo se dá dobře odvolat… přirozeně je spíš málo konfliktní, navíc mají pořád celkem dobré zdraví, netrpí extra na onemocnění kloubů jako větší plemena, dobře snáší všechny druhy počasí, může být vevnitř i venku, baví jí široká škála aktivit a spousta se toho s ní dá dělat - od samozřejmě pasení, agility, záchranařiny, canisterapie, mushingových disciplín, flyball atd. atd. atd… Co je nevýhoda, tak za mě nejvíc teda chlupy :D I když ty zase přinášejí tu odolnost vůči počasí, a pak samozřejmě to, že některé můžou mít větší sklony k přetáčivosti/hysterii/reaktivitě - moje fenka třeba reaguje na některé věci jako kolobežky nebo in-line bruslaře, chceš štípat. Nebo případně pokud nemají to vyžití, tak můžou jít až do různých obsesivních chování typu pasení stínů atd. Ale pokud to člověk se psy vůbec neumí a má představu, že pes je jen na zahradě a tam se sám zabaví, dostane se do průšvihu i s většinou ostatních plemen. Co se týče aktivity, tak za mě bordera je schopná super fyzických výkonů a je potřeba jí nějaké fyzické vyžití dát, ale pokud bych to měla srovnat s loveckými, bull plemeny, husky, catahoulami apod., tak je to ještě pořád dost velká pohoda a hlavně je obrovská výhoda, že může chodit na volno a vylítat se do sytosti, což se u spousty jiných plemen říct moc nedá. A navíc to není žádný velký silný pes, takže středně zdatný člověk může v klidu venčit třeba v sedáku, což u psů 30+kg už pak taky moc nejde.
Takže asi tak :srdce: Borderky jsou za mě prostě megaboží, já jsem celkově aktivní spíš víc, ale za ty roky jsem měla i období, kdy jsem se feňuli nevěnovala zas tolik a nikdy s ní potíže absolutně nebyly, naopak teď se mnou odběhla třeba triatlon, v minulosti jsme pásly ovce na kopcích v Českým středohoří, je to neskutečný, co dokážou a jak jdou do všeho s nadšením… Jinýho psa už asi nechci, možná na důchod kraťandu, tam je toho temperamentu přece jenom o něco míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
1.8.23 15:41
@Freeandwild píše:
Tak pokud už jsi někdy psa měla, tak za mě cca rozeznáš, jak se psem chceš fungovat a co je red flag.
Jinak netřeba bordery démonizovat, mají svá specifika, ale opravdu to není pes, kterému je potřeba dělat animátora, potřebuje prostě vyžití, stejně jako 90% ostatních plemen. Svojí bordeře jsem věnovala hodně času a úsilí v prvním cca roce a půl života, kdy bylo potřeba dotáhnout výcvik a upevnit pravidla, zbylé roky už jenom sklízím plody tohohle úsilí :) Chodíme běhat, to jí hodně baví, jinak s ní nic extra nedělám, neházím míček, na výletě kopnu šišku nebo hodím větvičku do vody. Naprostou většinu času mě doprovází a je tak naprosto spokojená, od štěněte neničí, doma spinká a skoro o ní nevíš.
A to nepíšu proto, aby si zakl. za každou cenu borderu pořídila, spíš aby to tady bylo… za mě borderka je naprosto super pes, není moc velká, je extrémně snadno cvičitelná a snaží se zavděčit, povahou je spíše citlivá/měkká, žádný paličatý tvrďák, většinou nelobí nebo se dá dobře odvolat… přirozeně je spíš málo konfliktní, navíc mají pořád celkem dobré zdraví, netrpí extra na onemocnění kloubů jako větší plemena, dobře snáší všechny druhy počasí, může být vevnitř i venku, baví jí široká škála aktivit a spousta se toho s ní dá dělat - od samozřejmě pasení, agility, záchranařiny, canisterapie, mushingových disciplín, flyball atd. atd. atd… Co je nevýhoda, tak za mě nejvíc teda chlupy :D I když ty zase přinášejí tu odolnost vůči počasí, a pak samozřejmě to, že některé můžou mít větší sklony k přetáčivosti/hysterii/reaktivitě - moje fenka třeba reaguje na některé věci jako kolobežky nebo in-line bruslaře, chceš štípat. Nebo případně pokud nemají to vyžití, tak můžou jít až do různých obsesivních chování typu pasení stínů atd. Ale pokud to člověk se psy vůbec neumí a má představu, že pes je jen na zahradě a tam se sám zabaví, dostane se do průšvihu i s většinou ostatních plemen. Co se týče aktivity, tak za mě bordera je schopná super fyzických výkonů a je potřeba jí nějaké fyzické vyžití dát, ale pokud bych to měla srovnat s loveckými, bull plemeny, husky, catahoulami apod., tak je to ještě pořád dost velká pohoda a hlavně je obrovská výhoda, že může chodit na volno a vylítat se do sytosti, což se u spousty jiných plemen říct moc nedá. A navíc to není žádný velký silný pes, takže středně zdatný člověk může v klidu venčit třeba v sedáku, což u psů 30+kg už pak taky moc nejde.
Takže asi tak :srdce: Borderky jsou za mě prostě megaboží, já jsem celkově aktivní spíš víc, ale za ty roky jsem měla i období, kdy jsem se feňuli nevěnovala zas tolik a nikdy s ní potíže absolutně nebyly, naopak teď se mnou odběhla třeba triatlon, v minulosti jsme pásly ovce na kopcích v Českým středohoří, je to neskutečný, co dokážou a jak jdou do všeho s nadšením… Jinýho psa už asi nechci, možná na důchod kraťandu, tam je toho temperamentu přece jenom o něco míň.

Mam zkusenost, ze vetsina pejskaru, co tvrdi, ze se psem nedelaji „nic“, tak delaji az az ;).
Mam pastevce, a to je oproti beznym plemenum drama rozdil, proto to u te bordery fakt vnimam, ty jeji potreby.
A vazne bych nehodnotila podle jednoho psa, to riziko problemu je tam opravdu velke.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
1.8.23 15:48
@Lucie_Sx píše:
Mam zkusenost, ze vetsina pejskaru, co tvrdi, ze se psem nedelaji „nic“, tak delaji az az ;).
Mam pastevce, a to je oproti beznym plemenum drama rozdil, proto to u te bordery fakt vnimam, ty jeji potreby.
A vazne bych nehodnotila podle jednoho psa, to riziko problemu je tam opravdu velke.

Jj, vím, že máš pastevce :mrgreen:
A to je samozřejmě pravý opak. Pravda je, že i štěňata z vrhu mojí feny jsou dost rozdílná a s její ségrou majitelé-začátečníci z velkého města měli problém, ale poradili si s tím a hlavně to nebylo nic ohrožujícího, spíš jen nepohodlné - hodně jim tahala na vodítku, na volno jim dlouho trvalo naučit ji chodit poblíž. Ale jinak prostě vidím, co řeší jiní lidi se psama a já mám proti tomu prostě total veget :mrgreen: i s buldočkem jsou větší problémy, když nemá vyžití, „klidnější“ australáci jsou ukecaní, jeden zlaťák ze skupiny, s kterou chodí venčit můj brácha, teď vykloubil paničce rameno, protože už je to prostě velký pes a na vodítku jí nějak nečekaně zabral. Velký knírač přes socializaci agrese ke psům, pitbulka samozřejmě kouše, teriéři jsou kapitola sama pro sebe :mrgreen: :mrgreen: No prostě. Ale jako jsem zaujatá, celkově kolie jsou moje krevní skupina, miluju ty jejich mírné povahy, paličáka bych nemohla, i většina australáků je na mě už moc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
1.8.23 19:50
@gargamelinka píše:
@Freeandwild dekuji za zkusenosti.Jde o to, co kdo povazuje za aktivni rodinu :lol: je to tezke, ale spis do ni nepujdeme. Strach prevazuje a to asi neni dobre

To je ve vasem pripade rozumne. :palec:
Kazdopadne jake tedy mas na psa pozadavky a co mu jste jako rodina schopni nabidnout? Pises, ze se podivas na papillona. To jsou mali psi. Myslela jsem, ze chces vetsiho. Zkus odpovedet na ty otazky nahore a treba dostanes par tipu, co ti pomohou. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný