Borelióza - antibiotika preventivě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
15.5.21 23:07

Raději zbytečně než vůbec. Já prodělala boreliózu v září. Nějaký hmyz mě kousnul a udělal se mi mega flek. Hned druhý den nebo třetí den po objevení fleku jsem naklusala k doktorce, ta mi hned napsala atb (to bylo v pátek), přes víkend mě začala šíleně bolet hlava, záda a jeden den jsem se i dost motala. Další asi půl rok jsem měla časté bolesti hlavy, problémy s šíjí (to mám doteď, ale už to není tak časté), chodila jsem na rehabilitace s tou šíjí. To motání a bolest hlavy není naštěstí tak časté (hlava mě občas pobolívá ale už ne tak šíleně - v říjnu jsem asi dva týdny po dobrání antibiotik prodělala nějakou virózu (nebyl to Covid) a takovouhle bolest hlavy jsem ještě nezažila, od prodělání boreliózy bohužel občas bolí stále :,( ).
A to jsem mě ten hmyz kousnul pravděpodobně v úterý, flek se objevil ve středu a antibiotika nasazena v pátek. Takže opravdu včas.
Takže určitě antibiotika brát. Není to žádná sranda :roll:

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
15.5.21 23:20
@Anonymní píše:
A kdyby začal ta atb brát po těch 6 týdnech, tak už nemusí fungovat? Nebo se musí brát dýl, větší dávky…? Proč je lepší preventivně?

Protože borelie expresně zaleze do kloubů, mozku, nebo kde se jí zlíbí, zacystuje se nebo ukryje v hlenech, kam už k ní atb nemají šanci dojít a na cysty spousta ani nefunguje. Nejlépe je dát si atb hned jak je klíště. 1-3 dny zabije, co je v krvi. Když už nĕkde zaleze, někdy nepomůžou ani léta léčby. Za 6 týdnů klidně může přejít do chronického stadia a klidně se může stát, že přítel bude zobat atb měsíce.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.5.21 00:21

Mamka se s boreliózou pere už třetím rokem. U ní naštěstí následky „jen“ v podobě bolestivých kloubů a svalů. Klíště neměla ten rok co ji našli borelie ani jednou.
Tchýni než na boreliózou přišli, marodila půl roku. Začala napadat na nohy, rozmazané vidění, bolesti svalů, šlach, kloubů, páteře, hlavy… Má lehce přes padesát let a už mi několikrát řekla, že ať už tady radši není. :roll: Během roku a půl co marodí skončila už pětkrát v nemocnici. Antibiotika nepomáhají. Oči se zlepšily, už alespoň dokáže přečíst SMS, když má písmo v mobilu nastavené na největší velikost. Chodí teda bez berlí, ale dojde tak k popelnici u vrat (pět metrů od dveří!) a dál nic.
Ségře dostala antibiotika hned co se objevil flek, na výsledky testů se nečekalo. Dneska je bez potíží. :palec:
Muž měl klíště, ale flek ne. Únava, schvácenost, vyšší teploty. Testy a pozitivita. Ten dostal antibiotika až po testech, ale taky to nakonec dopadlo dobře.
Já bych v žádném případě nečekala na výsledky testů, zvlášť po tom co laboratoř vyhodnotila klíště jako přenašeče.

• Citovat
  • Upravit
16.5.21 07:45

Taky mam zkusenosti s borelkou, zalecenou az mesic od nakazy. Znicene 3 roky zivota. Takze bez vahani preventivne antibiotika!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.5.21 08:37

Děkuji všem za příspěvky.
Přítelovi jsem poslala tuto diskuzi. K braní atb ho to nepřesvědčilo, ale aspoň prý teda zavolá doktorce a zeptá se. Dnes jí volal a ona mu řekla, že vysoce nakažených klíšťat boreliózou je 30% a ne každý tu boreliózu chytne a ať se sleduje. Říkal jí i to, že měl klíště docela dlouho přisáté. Atb mu nedala.

• Citovat
  • Upravit
h-o-p-e
17.5.21 09:14
@Anonymní píše:
Děkuji všem za příspěvky.
Přítelovi jsem poslala tuto diskuzi. K braní atb ho to nepřesvědčilo, ale aspoň prý teda zavolá doktorce a zeptá se. Dnes jí volal a ona mu řekla, že vysoce nakažených klíšťat boreliózou je 30% a ne každý tu boreliózu chytne a ať se sleduje. Říkal jí i to, že měl klíště docela dlouho přisáté. Atb mu nedala.

To je to, co jsem zminovala, bohuzel, ne kazdy z mudru na to doporuceni z laboratore slysi. Mam s tim zkusenost. Sla jsem jinam, kde na to slyseli a po zhlednuti zpravy z labiny naopak nevahali ani minutu. Z meho pohledu je pristup jeho lekarky tragedie, protoze tyden atb nenadela rozhodne takove skody, jako rozjeta borelioza. A kdyz uz problemy zacnes mit, tak uz je do urcite miry rozjeta. No, ale Tvuj pritel stejne atb brat nechtel, tak je to ve finale asi nepodstatne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.5.21 09:31

@h-o-p-e A na jaké vyšetření jsi šla do laboratoře? Prý nemá cenu na krev chodit dřív jak 6 týdnů po přisátí klíštěte… to není pravda?

• Citovat
  • Upravit
h-o-p-e
17.5.21 09:54

Protilatky v séru se tvori az za nekolik tydnu po nakaze, proto nema cenu driv v krvi badat.

„Zpravou z laboratore“ jsem mela na mysli protokol vysledku testovani klistete a tim, ze „jsem sla jinam“,ze jsem s danym protokolem/zpravou sla k jinemu lekari, kdyz se mi na prvnim miste skoro vysmali… Mmch pri jakemkoli „pouhem“ nalezu borelii v klisteti laborator atb opravdu nedoporucuje. Hodnoti mnozstvi bakterii a dle toho riziko prenosu a doporucuji atb profylaxi u vysoke pravdepodobnosti prenosu! A 30% klistat neni vysoce infekcnich, 30% klistat je infekcnich (v nekteryh oblastech i vice), ale s ruznou mirou naloze bakterii v sobe a tedy i ruznou mirou rizika prenosu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.7.21 10:03

Chci jen dát vědět, jak to dopadlo. Přítel byl na tom testu na protilátek na boreliózu a vyšlo to negativně. Neměl ani žádný flek, teplotu nebo jiné potíže.

• Citovat
  • Upravit
3
29.7.21 20:29

Borelióza ATB preventivně?

Dobrý den, před cca 3 týdny jsem si vybrala klíště. Ve čtvrtek jsem po práci padla do postele s horečkou 38 a na pátek si vzala, volno. V neděli jsem šla na test na covid (myslela jsem že budu +) abych mohla v pondělí k dr. Celý víkend mně bolela hlava jak při ucpaných dutinách, měla jsem teplotu a nemohla som pořádně hýbat šíji. Ráno před vyšetřením jsem našla na místě kde bylo před 3 týdny klíště flek, spíše modřinu, nemělo to typický okraj, nesvědilo spíš bolelo. Dostala jsem xorimax (cefuroximum) 500mg 2× denne, ale jenom na 7 dní :think:?
Teplota po 3 dnech 37, flek vybledl( nezežloukl jak modřina), hlava furt bolí, na pohyblivost šíje jsem léky dostala a fungují.
Myslíte že je to bolerioza?
Ak jo, neměli by být ATB na delší dobu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15575
30.7.21 19:13

@Thyrande Ahoj, určitě antibiotika na déle. Jestli je to borelioza nevím, ale pravděpodobně ano, měla jsem podobné příznaky. Nech si napsat antibiotika na delší dobu, já měla na tři týdny. Být lépe informovaná, budu chtít na delší dobu. Problémy ustaly až po půl roce a při větším stresu se vracejí…
Po antibioticích je pak třeba nechat si udělat testy. Já měla antbiotika na 3 týdny, po 3 týdnech od dobrání atb - testy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
30.7.21 19:57
@Thyrande píše:
Dobrý den, před cca 3 týdny jsem si vybrala klíště. Ve čtvrtek jsem po práci padla do postele s horečkou 38 a na pátek si vzala, volno. V neděli jsem šla na test na covid (myslela jsem že budu +) abych mohla v pondělí k dr. Celý víkend mně bolela hlava jak při ucpaných dutinách, měla jsem teplotu a nemohla som pořádně hýbat šíji. Ráno před vyšetřením jsem našla na místě kde bylo před 3 týdny klíště flek, spíše modřinu, nemělo to typický okraj, nesvědilo spíš bolelo. Dostala jsem xorimax (cefuroximum) 500mg 2× denne, ale jenom na 7 dní :think:?
Teplota po 3 dnech 37, flek vybledl( nezežloukl jak modřina), hlava furt bolí, na pohyblivost šíje jsem léky dostala a fungují.
Myslíte že je to bolerioza?
Ak jo, neměli by být ATB na delší dobu?

A ta ATB jste dostala jako na co? Borelióza a horečka nejdou moc dohromady, když bolela hlava (jako při ucpaných dutinách), vyloučil bych případný zánět v dutinách (který se primárně ATB neléčí). Jak velký byl ten flek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
30.7.21 19:58
@kaja00 píše:
@Thyrande Ahoj, určitě antibiotika na déle. Jestli je to borelioza nevím, ale pravděpodobně ano, měla jsem podobné příznaky. Nech si napsat antibiotika na delší dobu, já měla na tři týdny. Být lépe informovaná, budu chtít na delší dobu. Problémy ustaly až po půl roce a při větším stresu se vracejí…
Po antibioticích je pak třeba nechat si udělat testy. Já měla antbiotika na 3 týdny, po 3 týdnech od dobrání atb - testy.

Stanovení protilátek po ATB léčbě je naprosto k ničemu, jen vyhozené peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
13.8.21 12:07

@Doctus
Dobrý den,
Zanět, ani jiné dýchací potíže nebyli, ani rýma nebo nachlazení ani před ani po klíštěti. Flek byl v nejširším místě (v ohybu pod kolenem) 5-7cm.
CRP jsem měla 26 po týdnu na atb 2,7 (xorimax)
Hlava přestala bolet až 6-7 den na atb. Bolela jinak nonstop, pitný režim 2-3 l čisté vody denne.
Edit: klíště tam bylo max 10 dní zpátky. Nemám moc dobrý odhad na časové úseky. Ptala jsem se tedy známého který ho viděl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
13.8.21 18:40

@Thyrande
Na kolik dnů jste celkem dostala ATB? Jen na týden?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí