Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud je soudním rozhodnutím upraven styk s dětmi(ne vždy, pokud prohlásili, že se dohodnou sami, neupravuje se to), potom má přítel právo podat trestní oznámení, ohlásit to na soud, ten to bude řešit..
Osobně si ale myslím, že pokud nejste zrovna majetní a vlivní tak, aby jako otec někoho podmázl, ztěžka dojde na nějaké řešení a pokud ano, tak rozhodně ne okamžitě a matka si bude moci dělat co chce..Pokud se přítel nedomluví s matkou dětí, je to vždycky špatně, protože se to bude odrážet na dětech.
Navíc, dcera má už věk na to, aby u případného nového soudu mohla říct svůj názor a mohl na něj být brán zřetel(mám pocit, že je to od 10 let).
Oni jsou soudně domluveni, že se na péči dohodnou. Jenže co mu to bude platné, když se bude soudit a ona mu ho pak zase nebude dávat? To se bude pak dokola soudit? To nejde
. No majetní zrovna nejsme. ![]()
Takže si z toho vyvozuji, že se nic dělat nedá, když se s ní člověk normálně nedomluví…
Jinak chápu, že se jedná o syna. No, projít jí to může. Mám v okolí několik případů, kdy to prošlo - otec byl uháněn, když jednou nezaplatil alimenty a matka i přes rozhodnutí soudu dítě vydávat nemusela - vždy se to nějak udělalo, sociální pracovnice pomohly matce, že to pro dítě není dobré..Ale jsou to případy staré, dnes by třeba šanci měl. Měl by podat trestní oznámení, oznámit, že matka syna nevydává..
Pokud je tam jen věta, že se na péči dohodnou, tak by si měl otec požádat o úpravu péče o syna, klidně s tím, že ho matka nevydává, že ho celý rok neviděl..Bude čekat asi 3 měsíce, než proběhne soud, který poměry upraví..Potom by měla rozsudek dodržovat. Teoreticky hrozí pokuty, sankce, odnětí dítěte, ale v praxi se to skutečně moc neděje..
a co jsi čekala?
14ti letý dítě je malé na to, aby se mu zhroutil svět 2×, jednou když se jeho rodiče rozvedou a podruhé, když mu sdělí, že táta není táta. A že se chovala špatně? Proboha, který pubeťák se chová hezky k vlastním rodičům, natož k nové ženě svého táty.
Divíš se, že je exka naštvaná, já se nedivím, na váš nátlak byla donucena dceři sdělit, že táta není táta a tudíž ji oznámila, že ji její táta nechce. Jaká nálada u nich doma asi je? Jaká je atmosféra, když tvůj manžel chce syna a dceru ne? - ona třeba brečí v pokoji, hádá se s bráchou…
No, buď spokojená, myslím, že jsi šlápla do pěkně velkého h…a, od teď čekej jenom problémy. ![]()
Tak to jste mě tedy moc nepotěšila
, ale díky za rady. I když mi už tohle dávno víme, ale mysleli jsme, že uslyšíme něco jiného.
Takže můžeme jen doufat, že jeho bývalá snad zmoudří…
ynax1 píše:
a co jsi čekala?14ti letý dítě je malé na to, aby se mu zhroutil svět 2×, jednou když se jeho rodiče rozvedou a podruhé, když mu sdělí, že táta není táta. A že se chovala špatně? Proboha, který pubeťák se chová hezky k vlastním rodičům, natož k nové ženě svého táty.
Divíš se, že je exka naštvaná, já se nedivím, na váš nátlak byla donucena dceři sdělit, že táta není táta a tudíž ji oznámila, že ji její táta nechce. Jaká nálada u nich doma asi je? Jaká je atmosféra, když tvůj manžel chce syna a dceru ne? - ona třeba brečí v pokoji, hádá se s bráchou…
No, buď spokojená, myslím, že jsi šlápla do pěkně velkého h…a, od teď čekej jenom problémy.
Tobě se to lehce řekne, neznáš podrobnosti, ale i tak děkuji za názor. Ale myslím, že jsi moc kritická.
Jeho nevlastní dcera k nám jezdila zřídka, většinou, když měla narozeniny, nebo byly Vánoce
- teda teď ke konci. Nebránila jsem tomu, já s ní náhodou vycházela, fakt. A řekla bych, že velmi dobře. Možná, že to i díky tomu, že jsme si věkově blízké. Vadilo mi akorát, že se mi často ztrácely věci.
Když jsme se s přítelem přestěhovali o pár kilometrů dál kvůli existenčním problémům, nechtěla k nám vůbec jezdit a přestala nás i zdravit. Naléhali jsme na ní, že ji chceme také vidět, ale nic s ní nehlo. Chápu, že to pro ní nebylo jednoduché. My jsme ji ale nezavrhli, to ona se tak rozhodla. Bůhví, jak ji to ta bejvalá vylíčila.
Tak já mám zase pohled z druhé strany:
naši se rozvedli, když jsem byla malá a naše máma na tátu furt kydala špínu, jak ji opustil atd. Do toho i mámy rodiče. No a já blbý dítě jsem jim všechno baštila a když jsem měla jít jednou za 14 dní k tátovi, tak jsem řvala a u něj pak papouškovala, co mi naočkovali. V pubertě (=nyní máte) to vygradovalo, otce jsem nenáviděla (bezdůvodně) a byla jsem na něj strašně hnusná, no na zabití. Když mi bylo 17, tak se zabil pádem ze střechy. V ten moment se to ve mně zlomilo, pochopila jsem, jak jde s dětskou duší a myslí lehce manipulovat. Dodnes nejsem srovnaná s tím, že jsem mu nikdy neřekla nic hezkýho, že jsem byla hnusná a kráva, přestože on se nikdy nevzdal a pořád to se mnou zkoušel.
Proto bych poradila - zavolat si obě děti, promluvit si s nimi a pak soudně zažádat o úpravu styku. Aby se jednou nestalo něco zlého, čeho by pak do smrti litovaly.
softvelvet píše:
Ale my řešíme situaci s jeho synem, ne s dcerou
No to je na tom právě to nejsmutnější…
Předpokládám, že až do nedávného sdělení ho „dcera“ považovala za svého otce. O to je její ztráta bolestnější a opravdu 2-násobná. A v tak blbém věku jako je 14 let…
Myslím, že příběh EvyB to vystihuje přesně.
Dovedu si představit jaký „guláš“ to udělalo exmanželce doma.
Tam to musí být teď na palici. To že se šprajcuje a dělá naschvály rozhodně není správné, ale myslím, že lidsky pochopitelné… ![]()
Chtělo by to nějak obecně urovnat vztahy v rodině.
Zajímavá diskuze na podobné téma (byť z opačné strany) probíhá tady: https://www.emimino.cz/…zvodu-68568/ a je tam i rada ohledně využití mediátora, který by mohl pomoci…
Vím, že řešíte syna, ale nadá mi to.
Holka je v citlivém období a její matka ji musí říct, že její otec není její otec. Že se chová v pubertě špatně? A kdo ne? Já jsem byla na zabití, jak jsem se snažila upoutat pozornost, protože otec měl přítelkyni a s ní dítě. Byla jsem až na druhé koleji a dělala všechno, aby si mě všimnul. A protože měl otec potvoru přítelkyni, která na mě byla ještě k tomu hnusná, odstěhovala jsem se v 19. Díky tomu už s tátou nemáme takový vztah.
Holce jste zasadily dva pádné problémy - rozvod rodičů a to, že její táta není táta. Nedivím se, že dělá blbosti - vždyť je to ditě. Musí ji to trápit.. A ruku na srdce, pokud by tohle udělala přítelkyně ex, tak bych nechtěla, aby syn mohl jezdit a dcera ne. Buď oba nebo nikdo..
Nevím, podívej se na to z druhé strany a vžij se dorole matky, která poslouchá dceru, že ji otec nemá rád. A syn to taky může slyšet a nemusí chtít jezdit. Děti jsou hrozné opice. ![]()
Rozhodněte se dobře.
A bylo to nutný holce sdělovat že přítel není její bio otec?? Proč jste to udlali?? Copak tvůj přítel holu neměl rád jako otec nebo co? Nevychovával jí snad celý její život? A že se bývalka šprajcuje .. asi bych se šprajcovala taky. ![]()
Já mám táty 2, první,můj otec, mě splodil, vidla jsem ho jednou v životě, jednou k 17tinámmi poslal pohled, když mi bylo 18 zemřel. Nic mi po něm nezůstalo. Druhý, je můj táta, toho moje máma poznala když mi bylo skoro 13, a mámho ráda jako tátu. Co na tom že mě nesplodil, že je mím tátou polovinu mého života … je můj táta, mám ho ráda, on mě a je skvělím dědou pro mého syna.
lenka
Já ale myslím, že tazatelka se neptala, jestli udělali správně, že řekli dceři, že není jeho dcera. Ptala se na radu, jak zařídit, aby příteli dávala syna. ![]()
Po pravde nechapu duvod toho proc zrovna ted ji rikat ze jeji otec neni jeji bio otec… ![]()
ale pokud se budu drzet toho, ze resite situaci ohledne styku se synem, tak pokud v rozsudku je ze se domluvi a domluva neni mozna tak jediny reseni je zazadat o soudni upravu styku… jak nekdo zminoval bude to nejakou dobu trvat, je mozny dat na soud zadost o vydani predbezneho opatreni z toho duvodu ze matka otci brani ve styku a je tedy potreba toto rozhodnout pro obdoni nez soud vyda rozsudek - o predbeznem opatreni musi soud rozhodnout do 7 dni od doruceni…
Potřebovala bych poradit s jednou důležitou záležitostí. Možná jste se už někdo s něčím podobným setkal, tak mi třeba poradíte, co s tím.
Přítel je rozvedený a s bývalou ženou má osmiletého syna a vyženěnou čtrnáctiletou dceru. Jelikož čekáme s přítelem miminko, rozhodli jsme se, že dceři sdělíme, že přítel není její vlastní otec (do nedávna to nevěděla). Ano, bylo to víceméně na můj popud, protože se ke mně zrovna moc hezky nechovala a k příteli také ne. Sdělila ji to ta jeho bývalá. Bývalá manželka se zřejmě naštvala a nechce příteli syna dávat na víkend. Dceru ale ne z jistých důvodů, které tu nebudu zveřejňovat.
Když to trochu upřesním, tento rok tu byl jen jeden víkend. Přítel má zájem o to, aby tu byl, ale s ní není vůbec žádná domluva. Na smsky neodpovídá a když jsme se ji dnes zeptali, jestli by nemohl přijít na Velikonoce, řekla, že nebude doma a že není povinna mu sdělovat, kde syn bude. No kde jsme?? Klukovi je to taky divné, na tátu má potom otázky typu - proč jsem tu nemohl být, ty mě tu nechceš???!!
No a když pro něj přítel přijde k nim domů, ona dělá, že nejsou doma.
Radili jsme se s právníkem a ten akorát říkal, že trestní oznámení nemá cenu, že ji to ještě více naštve. Takže stát taky nepomůže. Přece ji to tak nemůže projít.
Tak co teda můžeme dělat? Přítel je z toho zoufalý a smutný, že ho vůbec nevídá. A já vlastně taky. Je vůbec nějaká možnost, co dělat?
Díky.