Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
teda, když čtu vaše rozpočty, tak jen kroutím hlavou. U nás manža vydělává okolo 13 tis čistýho, někdy víc, někdy míň, jak se mu podaří přesčasy a co se de vyvrbí, třeba když jsme měli já i malej angínu, že jsme nebyli schopni dojít sami na záchod, zůstal chlap dma a měl očr, takže výplata stála tak za víte co..
já jsem na neschopence, ale když shrnu co jsem měla v práci a co mám te´f, jsem na tom stejně, cca 6800. V práci jsem měla 8000, ale 1200 jsem projela tam a zpátky, takže nula od nuly pojde. No..jinak manzelova výplata jde na nájem, splátku dvou půjček, telefony, internet a peníze jsou v tahu. A moje výplata na školku, dopravu malýho do školky a manžela d práce a zbytek na domácnost. Někdy zbydou jen 4000 na celej měsíc a musíme vyjít..když čtu vaše příjmy, připadám si, jak chuďas ![]()
O dovolený si můžeme zatím nechat jen zdát, s malým jsme teda jedzili hodně vo ČR, miluje skály, takže jsme prolezli nejednu z nich, zoo, koupaliště, Dinopark v Praze atd..a v létě si najdeme vždycky aspoň pár dní někde pod stanem u rybníka.
Tenhle měsíc by jsme měli konečně splatit jednu půjčku a bude nám hej, do budoucna jsme přemýšleli o nadstavbě, že by jsme zvedli vršek a udělali si bydlení tam..ale to je otázka až tak za 5 let…snad..
Dandýsku-my sice máme přijmy velké,ale většina se projí.Třeba mi byli ted v zoo po 3 letech, vlasy stříhám já, auto nemáme.Po restauracích nechodíme.Ale máme hodně výdaju typu - boty - to mě přije sezoně tak na 10 000.Co ušetříme tak to investujeme nebo šetříme abychom zaplácli hypotéku.
Jenže s těmi dětmi to je šílené- třeba očkování- ted na žloutenku atd..Vše je 3 krát.A to už je znát sakra hodně.
Třeba botky já kupovala od bati a musela jsem dvoje stejně ty zimní malej prošoupal. ![]()
to chápu, ty máš zase výdaje 3× všechno. Oblečení, boty, očkování, a co pak aktovky a sešity a penály atd..? ![]()
Auto je pro nás nezbytností. Manžel dělá na tři směny, když nejede bus, musí autem, a taky kvůli malýmu do školky, je to sic jen 5 km, ale lesem, v zimě jsme zapadení tak, že odtud busy kolikrát nejezdí a když, tak zpátky bych musela pěšky a když se dostanu do školky, zase se člověk nedostane do práce a nebo to nestíháš z práce do školky..kolotoč..
do poradny na gyndu jezdím 40km, všude je to podstatně daleko no
radši bych někam do města, do bytu ..a hlavně bez tchyně ![]()
Kralicinko to máš pravdu. Botičky to jsou výdaje. Oblečení se dá koupit krásné i z druhé ruky, ale botičky je potřeba mít nové. Navíc Máťej se trhač kolek u tepláků i ryflí, takže představa,že je unosí i Ondra se rozplynula. Jinak se taky snažím ušetřit kde se dá a zbytečně nerozhazuju. Ono třeba ta ZOO, tisícovka se rozlítne pomalu u vstupu a na benzínu
Já třeba za sebe skoro nic neutratím a když dostanu třeba od našich k svátku či k narozkám,tak většinou vidím něco pro děti a koupím to jim. Snažím se držet kasu já,denně vařím,ale nemáme každý den maso. manžel když jdem ko krámu,tak koupí tisíc zbytečností a diví se kolik platil u pokladny. Dodnes neví kolik stojí chleba, máslo, mlíko
Vlásky stříhám strojkem,manža na hlavě skoro nic nemá a já jdu jednou za čtvrt roku na melíry. U kadeřnice jsem byla naposledy v únoru - melíry 800 Kč, to jsem šla do kolen. Jak jezdíme na Vysočinu,tak ta kamarádka je kadeřnice,ta mě zase přistřihne u toho pokecáme. Jinak Ondra většinu věcí podědí po bráchovi, i kolo, hračky, brusle,ale i třeba povlečení do podstele s obrázky. Jinak školák taky něco stojí. Každou chvíli nějaká pomůcka (stále něco ztrácí- pravítka,pero,trojhranné pastelky), focení, výlety, divadlo, plavání…
Jinak zase musím pochválit naší školu. Každý den mají nějaké kroužky a všechny pro děti zadarmo. Což je super, angličtina, sportovky, florbal, hra na hudební nástroje, kreslení. Ale my bohužel nevyužíváme kvůli tomu našemu hokeji, třikrát v týdnu do jiného města. Tak třeba využijeme později s Ondráškem. ![]()
Jdu konečně vařit.
holky, mám jeden dotaz-problém. Už asi 3 dny mi synátor „heká“. nevím, jak jinak to říct, sedí u telky, hraje si, povídáme si,..a on v mezičase, kdy zrovna mlčí, hekne. Ani si to neuvědonuje, ale je to něco příšernýho, hrozně mě to vytáčí. Máte s tím některá nějakou zkušennost?
Dandysku nemusí to nic znamenat. Náš Ondra občas vydává zvuky jak opička z jedné pohádky a když ho napomínáme tak to dělá ještě častěji
A starší když vydával podivné zvuky,tak si hrál s pindíkem. ![]()
ono to zní, jako když si podvědomě zanotuje, je to děsný, nehraje si u toho s pindíkem, ani to nedělá schválně..mezi řečí, při hraní, pri pohádce..děěěěěěěěěěěs..jak úchyl
je mi až trapný to říct, ale fakt mi to přijde úchylný ![]()
Dandýsku s tím zkušenosti nemám.No až půjdou do školy tak to bude taky něco stát.Zase ubude placení za školku ,ale přibudou ty pomůcky.Je pravda že kupuju hodně kravinek.Sušenky, lipánky…No a tam tolítá asi nejvíce.Taky denně vařím doma.Kupuju v akci,ale určitě by se dalo žít skroměji.To si vždy řeknu a pak jdu na koupi a nechám tam 2000.
manžel si rád mlsá a když nemá aspon čokoládu denněě tak by byl protinej.To oblečení - něco pdoědí něco je oprané a otrhané tak koupím nové.No a ted na Sofi si tak nějak potrpím aby měla hezké věcičky.Aspon nějaké.
Ty zdarma krožky jsou supr.Já planuju od 5 pro Honzíka nějaký spor asi fotbal nebo koružka u hasičů to by se mu líbilo.Zatím mu stačí taky ta školka.Má tam děti a hodně tvoří chodí do divadel.Mezi to sem tam šupnu koupání nebo solnou jeskyni s námi a víc zatím neřeším.
Denně jsem z dětma dvakrát denněn na hřišti když to jde.Když ne tak si hrajeme doma.
Holky, my taky nemáme auto, protože ani jeden nemáme řidičák
Zatím se to u nás dalo všechno zvládat v obci, plus sem tam busem/vlakem do města, na nákup do Německa, ale teď nám nějak spoje ruší a muž nakonec ten řidičák asi bude muset podstoupit - ale nechce se nám do auta už jen z eko důvodů, jsme taková zelená domácnost
U nás je to s nakupováním naopak - když jdu já, kupuju kraviny, když jde Martin /šetřivý rak
/ koupí jen to, co je potřeba - třeba mu řeknu, kup mi hrušku a on mi opravdu koupí jednu hrušku - já bych jich koupila pět a tři pak vyhodila
Jenže si nekoupí nic na mlsání a večer je pak nervní, že nemá milu nebo čokoládu
My nejíme maso, ale na tom se neušětří už vůbec, protože jídlo kupujeme hlavně ve zdravé výživě a to vždycky padám, když mi to sečte… No a bude hůř, ale prostě to musíme zvládnout, halt na chvíli stopneme drahý penzijka, stavebko chceme stejně zrušit, na pojistky si sáhnout nedovolím - bych si hned určitě zlomila nohu, jak se znám
A s těma výdajema na školáky naprosto souhlasím, já teď ve třídě vybírám za fotky a na výlet a už to z některých doluju měsíc, takže pak nevydržím, zavolám mamině, že to zaplatím ze svého a oni mi to donesou po výplatě, nebo třeba nadvakrát. Náš synovec chodí na tenis a to jsou taky dardy, ale hokej je určitě ještě náročnější - jste objetaví rodiče, to se mi strašně moc líbí, fakt
Ke kadeřnici taky chodím jednou za čtvrt roku, ale teď to asi prodloužím na půl
S tím „hekáním“ u dětí mám takovou zkušenost ze školy, že je lepší je na to neupozorňovat - mohl by se pak bloknout, protože bude vědět, že ti to vadí - takže buď to začně dělat víc, nebo se bude hlídat až moc a rozhodí ho to. Ale určitě se na to soustřeď, třeba vychytej situaci, kdy to dělá. Mně jeden prvňák vždycky takhle hekal, když psal, protože se pekelně soustředil a musel tu energii nějak vypustit, tak pak dostal antistres míček a mačkal a nehekal ![]()
Dani tak to máte jako my.Já taky radči koupím víc.Jednou to schnije a podruhé nemám co na svačinu když to vše sní a chtěj přidat.
tak mám v zásobě právě takové mysli tyčinky a podobně.Tak to já jsem vzorná.Platím vždy včas. ![]()
jj, kralicinko, máš pravdu, jogurty se u nás taky pořád kupujou, jak není jogurt v ledničce, je zle. o sladkostech ani nemluvím. já chodím na velikej nákup jednou měsíčně, vždycky po výplatě..jako třeba dneska a nechám tam 2000 a v odstatě za nic. Ale pa už počítám co jo a co ne, malej je ve školce taky rád, ale už by ti nějakej kroužek chtělo. Poptám se ve školce, jestli by se něco nenašlo, protože u nás děti nejsou a on se hrozně nudí a já mu kamarády prostě nahradit neumím. i když jsme denně venku, malej pořád na kole, já už teď nejezdím, tak jede sám kus přede mnou..škoda, že nejsi blíž ![]()
No já právě beru mlaého hned po spinkání a jdeme se všema na procházku.Tím že jsou s martou tak blízko tak se vyřádí.Navíc máme v okolí asi 10 řišt kde se většinou někod najde když už nepotkáme kamarádku.
Dani, děkuju za radu, odpoledne jsem to zkoušela přetrpět a opravdu hekal míň, než když jsem mu to říkala.
A s těma penězm,..taky to tak máme, teď jsme platili zálohu na výlety na červen, a pětistovka v háji a zítra budu platit fotky. Ale pořád si říkám lepší školka, než škola. malej má naštěstí odklad, půjde až za rok, tak mi to docela i vyhovuje
ale opravdzu odklad mt musel, měli jsme předloni hnusnou bouračku, tak je trošku pozadu se soustředěním a tak ccelkově..tak snad za ten rok trošku dospěje