Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lama Lama Tak třeba v tom, že jeho se nikdo neptá a rovnou mu to nějaké dítě vezme z ruky a on automaticky kouká na mě. Maminka toho dítěte neřekne nic. Já mu pak řeknu, vem si to zase zpátky, vždyť je to tvoje. Ale to už mu zase podsouvám, co bych dělala já. Prostě nevím, jak ho přimět, aby byl sám průbojnější. Když sleduju stejně staré děti na písku, jak se handrkujou a spontánně o něco „perou“, zdá se mi, že toto mu prostě nějak chybí ve výbavě. Nevím, jak to mám přirozeně podpořit.
@Lama Lama A ta věta: Nevidím na tom nic špatného patřila k té předešlé. Nevidím nic špatného na tom, zeptat se tady, jak to dělají ostatní. Opravdu nemám patent na výchovu a ráda si nechám poradit.
@langustaa píše:
@Lama Lama Tak třeba v tom, že jeho se nikdo neptá a rovnou mu to nějaké dítě vezme z ruky a on automaticky kouká na mě. Maminka toho dítěte neřekne nic. Já mu pak řeknu, vem si to zase zpátky, vždyť je to tvoje. Ale to už mu zase podsouvám, co bych dělala já. Prostě nevím, jak ho přimět, aby byl sám průbojnější. Když sleduju stejně staré děti na písku, jak se handrkujou a spontánně o něco „perou“, zdá se mi, že toto mu prostě nějak chybí ve výbavě. Nevím, jak to mám přirozeně podpořit.
No, vida, a jsme u jádra věci… Problém není, že ho slušně vychováváš. Ale v tom, že se zkrátka musí i naučit, že na jednu stranu je fajn se chovat slušně. Ale svět není krásněj a dokonalej plný slušých a dokonalých lidí. A neznamená to ani to, že se já kvli tomu nebudu chovat slušně. ALe že musím být připravený na to, že všechno není ideální a musím se umět s tím vyrovnat, nastavit si hranice. A ne čekat, že je všichni budou dodržovat a já jen vzdychat, jak je ten svět zlej. Ale něco dělat.
NO, jak to podpořit - vzorem, přístupem. Když přijde s brekem, že mu Pepa sebral bez dovolení bagr, tak nemá smysl ho chlácholit, jakej je chudák, jak to má těžký a společně s ním lamentovat, jakej je Pepa lotr… Protože todle přesně mi vyznělo z toho tvého příspěvku. Místo jasného definování, kde je problém, tak lamentování nad dnešním nezvedeným světem nevychovaných dětí. Ale jít s ním a podpořit ho, aby Pepovi řekl- naval ten bagr zpátky, je můj, chci si s nim hrát já.
@langustaa píše:
Ale to neni v tomto veku znakem dobreho vychovani, ale prubojnosti. A to se naucit moc nedá ![]()
@langustaa píše:
Proboha, vzdyt mluvis zhruba o dvou, dvou a pul letych detech ![]()
Neříkám, ze je to brzo na uceni prosím a dekuju, ale nektery deti v tom veku skoro nemluvi a prostě to tak nějak k tomu veku patri, ze si na pisku berou co chcej..
Synovi jsou 2,kdyz mu něco dam rekne mi diky ale kdyz po mne neco chce a řeknu mu, ze se musi poprosit kdyz neco chce tak na me prdi, rekne neci posim a hotovo ![]()
A teda jako nevim kam všechny chodíte na hriste, co tady popisujete jsem nikdy nikde nezažila… Nedavno maminka taky zhruba s dvouletym dítětem si tady stěžovala ze cizi dite nechtelo jejimu diteti půjčit hračku co si prineslo a jako maminka dítěti neřekla at ji pujci tak byla p.ca ![]()
Tady zas ze malý dite nikdo neokrikne..
Ja teda fakt nikdy nezazila u deti tohohle veku, ze by maminka neřekla treba neber mu tu hračku, musis taky pustit na kolotoč jiny deti atd.
A nevím, prijde mi, ze si trochu protirecis.. Reknes, ze diteti vyrvavaj jiny deti hračky z ruky(podle uvodniho prispevku jsou tedy nevychovane) a jednin dechen dodavas, ze nevis jak primet dite aby to delalo taky? ![]()
@langustaa píše:
Dobrý den maminky a tatínkové,
začala jsem v poslední době více navštěvovat se syny (2,5 roku a 5 měsíců) akce určené pro děti a vůbec se vyskytujeme mezi lidmi více než dříve. V souvislosti s tím přemýšlím už nějaký čas nad otázkou, jestli to budou mít moje děti v životě těžší, protože se je snažím vychovávat slušně. Napomínám, aby starší syn zdravil sousedy, aby se ptal dětí, jestli si může něco půjčit, aby poprosil, poděkoval, byl ohleduplný ke starým lidem, byl zticha v divadle, na koncertě, atd. Ve svém okolí se příliš nesetkávám s lidmi, kteří takto děti napomínají. Jaký na to máte názor a napomínáte své děti, aby se chovaly slušně?
Ano, mam to stejně a vis co? Moje deti si do zivota pousti pouze lidi stejného ražení( chces-li výchovy) a ostatní, co se neumí chovat je nechávají chladnými. Nevsimaji si, nekamaradi se. Ostatne, maji vzor od nas, rodiců…neb mame za pratele slysne lidi. V tomto jsem nekompromisní.
@PaníKadrnožková píše:
Ale to neni v tomto veku znakem dobreho vychovani, ale prubojnosti. A to se naucit moc nedá
Ale da, treninkem a zkusenostmi. Casto napoprve koukam jak puk a nevim, co rict. Po nekolikate s tim nemam problem.
@langustaa píše:
Ale to je spravne, ze mu ukazujes, jak situaci resit. Tak se dite uci. Samo je na urovni bud place nebo majznuti lopatkou po hlave.
@langustaa píše:Že to neslyšíš přece vůbec neznamená, že to nedělají, naopak tohle dělají skoro všichni. Spoustu věcí s taky vysvetluju v klidu, z dohledu ostatních než abych před cizím člověkem kazala dítěti co a jak (neplatí u pozdravu například). Pokud je introvert tak bude někde z povzdali sledovat ostatní a co? Dnešní dravé děti? Sorry holka, ale dravý děti byly i za mě a rozhodně mě moje máma ne vychovala jinak..
@Lama Lama Nevím, kde jste z mého příspěvku vyčetla, že vychovávám líp než zbytek světa. Ptala jsem se proto, že takto nás s mužem vychovávala generace mých rodičů a dnes již toto „cepování“ od rodičů nikde neslyším a tak si někdy přijdu i dost nepatřičně, že to dělám. Navíc syn je velký introvert a vedle dnešních dravých dětí mi přijde trochu jako z jiného světa, tak se snažím zjistit, jak to dělá někdo jiný. Nevidím na tom nic špatného.
@langustaa Nesetkavám se s lidmi kteří by své děti neucily děkovat a zdravit. Moc nechápu, proč by člověk který se chová normálně, zdraví, poděkuje, měl mít těžší život o povaze člověka to nic zásadního nevypovídá. Svoje děti vychovávám především vlastním příkladem, než že bych je porad napominala. Pamatuji si když byla moje sestra malinká, tak zásadně nezdravila a čím víc byla napominaná tím spíš nepozdravila ![]()
@Lama Lama My ho vůbec nelitujeme, právě naopak, snažíme se ho v každé situaci slovně podpořit, aby se hecnul a sám si řekl o vrácení atd. Zatím to ovšem nemá žádný úspěch, i když se ty situace opakují a už jsme je řešili vícekrát. Ten první příspěvek nebyl lamentací nad zlým světem, ale reakcí na dnešní zážitek, kdy jsem byla s dětmi na koncertě vážné hudby pro děti a rodiče a říkala jsem několikrát synovi, ať sedí a je zticha, že je to neslušné rušit, když se někdo snaží, a do toho kolem nás běhaly rozjívené, řvoucí děti (asi tak půlka sálu), jejichž rodiče nerušeně sledovali koncert. Přiznám se, že i já jsem měla problém hudbu v těchto podmínkách vnímat. Nicméně jsem tam právě přemýšlela o tom, zda bych ho tam prostě taky neměla nechat lítat a řvát, lézt na cizí deky a brát do ruky oblemcanýma rukama cizí hračky a nevšímat si toho. Jestli zkrátka k té jeho neprůbojnosti tímto vlastně nepřispívám.
@langustaa píše:
@Lama Lama My ho vůbec nelitujeme, právě naopak, snažíme se ho v každé situaci slovně podpořit, aby se hecnul a sám si řekl o vrácení atd. Zatím to ovšem nemá žádný úspěch, i když se ty situace opakují a už jsme je řešili vícekrát. Ten první příspěvek nebyl lamentací nad zlým světem, ale reakcí na dnešní zážitek, kdy jsem byla s dětmi na koncertě vážné hudby pro děti a rodiče a říkala jsem několikrát synovi, ať sedí a je zticha, že je to neslušné rušit, když se někdo snaží, a do toho kolem nás běhaly rozjívené, řvoucí děti (asi tak půlka sálu), jejichž rodiče nerušeně sledovali koncert. Přiznám se, že i já jsem měla problém hudbu v těchto podmínkách vnímat. Nicméně jsem tam právě přemýšlela o tom, zda bych ho tam prostě taky neměla nechat lítat a řvát, lézt na cizí deky a brát do ruky oblemcanýma rukama cizí hračky a nevšímat si toho. Jestli zkrátka k té jeho neprůbojnosti tímto vlastně nepřispívám.
Jako ze bys mu rekla bez taky běhat a brat lidem veci? To asi ne.. Ale jestli to(podle tech dek) bylo nekde jakoze se sedi na zemi, na louce nebo kde, tak to bych asi behajici maly deti vubec neresila.. Neco jinyho je třeba divadlo kde se prostě sedi, tam bych dite behat nenechala, ale na louce bych to asi uplne neresila..
Ale když jdu s ditetem do kina na pohadku urcenou pro deti, tak vůbec neresim jestli tam do toho naky dite mluvi nebo neco, s tim na představení pro děti proste počítám
@langustaa píše:
Jak staré ty děti byly? Moje dcery by určitě ve 2,5 letech nevydržely sedět na zidli a poslouchat vážnou hudbu, natož být zticha.. Ani bych tam s nima nešla, protože by to nebyl zážitek pro nikoho. S dcerou navštěvuju akce, divadla pro děti určené a tam hulakaji všechny děti, často na vyzváni herců, nebo i bývají zapojené do představení a pokud je pohádka dobrá děti dokážou zaujate sledovat a být v klidu. Tvůj syn bude asi opravdu hodný a poslušný, protože spousta děti v jeho věku i přes napominaní rodičů, řvou, berou cizí věci, nezdraví, lítají a lezou všude kam nemaj.
@langustaa píše: …kdy jsem byla s dětmi na koncertě vážné hudby pro děti a rodiče a říkala jsem několikrát synovi, ať sedí a je zticha, že je to neslušné rušit, když se někdo snaží, a do toho kolem nás běhaly rozjívené, řvoucí děti (asi tak půlka sálu), jejichž rodiče nerušeně sledovali koncert. Přiznám se, že i já jsem měla problém hudbu v těchto podmínkách vnímat. Nicméně jsem tam právě přemýšlela o tom, zda bych ho tam prostě taky neměla nechat lítat a řvát, lézt na cizí deky a brát do ruky oblemcanýma rukama cizí hračky a nevšímat si toho. Jestli zkrátka k té jeho neprůbojnosti tímto vlastně nepřispívám.
No tedy promiň, ale řešit u 2,5-letého dítěte, že na „koncertě vážné hudby“ vydrží zticha, zatímco jiné děti ne, to je opravdu hodně mimo mísu. U představení, která jsou určena pro malé diváky, se s neklidnými dětmi počítá, v tomto věku málokteré dítě vydrží tiše sedět a sledovat celé představení v kuse. Jestli Tvoje ano, tak super, máš extrémně klidné dítě - ale neočekávej totéž od ostatních, není to rozhodně obvyklé.
Jiná věc je, zda hodně neklidné a živé děti na takovéhle akce vůbec patří - já bych tam třeba takové dítě vůbec nebrala, kdybych věděla, že 80% představení stejně problbne - ale to už je trochu jiné téma, které úplně nesouvisí se „slušným vychováváním“ dvouapůlletých prcků.
A stejně tak se „slušnou výchovou“ nesouvisí to, že Tvoje dítě je introvertní a neumí se samo tolik prosadit. Holt se to (s Tvou pomocí) musí naučit, jako všechny takto založené děti.
@BohunkaP píše:
A co máš s touto situací za problém? Tys napomenula svého syna, soused upozornil svou dcerku…V čem se zachoval hůř než Ty?
Působí to na mě tak, že zakladatelka se tu chce jen vychubit, jak má úžasně výchovane dítě ![]()