Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@langustaa píše:
@Lama Lama My ho vůbec nelitujeme, právě naopak, snažíme se ho v každé situaci slovně podpořit, aby se hecnul a sám si řekl o vrácení atd. Zatím to ovšem nemá žádný úspěch, i když se ty situace opakují a už jsme je řešili vícekrát. Ten první příspěvek nebyl lamentací nad zlým světem, ale reakcí na dnešní zážitek, kdy jsem byla s dětmi na koncertě vážné hudby pro děti a rodiče a říkala jsem několikrát synovi, ať sedí a je zticha, že je to neslušné rušit, když se někdo snaží, a do toho kolem nás běhaly rozjívené, řvoucí děti (asi tak půlka sálu), jejichž rodiče nerušeně sledovali koncert. Přiznám se, že i já jsem měla problém hudbu v těchto podmínkách vnímat. Nicméně jsem tam právě přemýšlela o tom, zda bych ho tam prostě taky neměla nechat lítat a řvát, lézt na cizí deky a brát do ruky oblemcanýma rukama cizí hračky a nevšímat si toho. Jestli zkrátka k té jeho neprůbojnosti tímto vlastně nepřispívám.
brát dvou a půl roční dítě na koncert vážné hudby? Dobře, bylo to pro děti a rodiče - no, vzala bych tam tak školkové dítě, třeba naši třetí dceru tak ve čtyřech, pěti letech v pohodě, ta uměla sedět a být v klidu a poslouchat… ale ne batole… a očekávat, že takhle malé děti budou sedět a bude je to bavit? To je hodně naivní představa… a nepleť neprůbojnost se slušným vychováním… slušně vychované jsou i děti průbojné… to se přece nevylučuje…
Miluju koncerty vazne hudby a nikdy bych muzikantum neudelala to, ze tam vezmu 2.5 lete dítě
My jsme zacali v 5 - orchestr na dotek v Obecnim dome a jsou tam skolni deti, které vydrzi v klidu
takze nic zvlastniho, ale chce to mozek v hlave u organizátorů
I když jsem to sama neměla ráda takovou odpověd, i tak si myslím, že to přeháníš. Máš malé děti, slovo - vychované bych ještě nepoužívala, to tak až u školáků, uvidíš, jeslti svoje výchova byla správná..
Ted je to spíš o tom, jestli to dítě se i stydí nestydí, jeslti se předvádí atd. Pak už ve škole nebo předškolácích se vidí, jeslti dítě umí pozdravit, poděkovat, jestli dokáže pochopit, že učitleka neni nějaký hej počkej a chová se k ní jak má..
Hodně čtu moje 3 leté si uklídzí po sobě, když řeknu, a nebo moje 4 leté poděkuje.. Ono to ty děti dělají, že třeba ví, že mamince i udělají radost, ale opravdu si myslím, že o vychovanosti se může mluvit později..
K nám chodily děti, které se bálipozdravit i ve 2 třídě, holky, prostě se styděly, a vůbec jsem z toho nic nevyvozovala..
No a jak si psala o tom koncertě.. My běžně míváme ve školce a nebo třeba město pořádá, s dětmi akce, třeba i v sále, a prostě to k dětem patří povyk, radost, běhání..
Jako hodně si mě připoměl aznámou, co to má stejně jak ty a jela na tábor do přírody a divila se, jak jsou tam nechovavané děti, že jenom běhají, řvou, sklackama, že jenom jedna mamminka je normální a prostě kluci si sedí a hrají s autíčkama..
Nevím, co čekala v dětském táboř v lese.. To samé bych nečekala, že dítě bude hodinu sedět a dívat se v klidu.. Možná tam šlo o to, že to nebyla- upjatá akce, a prostě se počítá s tím, že děti se rády baví.. Mysím, že jinak by tam pořadatele řekli, že tam má být ticho..