Bude to mít slušně vychované dítě v životě těžší?

21
1.10.19 15:29

Bude to mít slušně vychované dítě v životě těžší?

Dobrý den maminky a tatínkové,
začala jsem v poslední době více navštěvovat se syny (2,5 roku a 5 měsíců) akce určené pro děti a vůbec se vyskytujeme mezi lidmi více než dříve. V souvislosti s tím přemýšlím už nějaký čas nad otázkou, jestli to budou mít moje děti v životě těžší, protože se je snažím vychovávat slušně. Napomínám, aby starší syn zdravil sousedy, aby se ptal dětí, jestli si může něco půjčit, aby poprosil, poděkoval, byl ohleduplný ke starým lidem, byl zticha v divadle, na koncertě, atd. Ve svém okolí se příliš nesetkávám s lidmi, kteří takto děti napomínají. Jaký na to máte názor a napomínáte své děti, aby se chovaly slušně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
847
1.10.19 15:30

Nebude to mít těžší, pokud se bude chovat asertivně a ne ušláple.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
1.10.19 15:34

@langustaa

Nevím s jakými lidmi se stykas, ale já potkávám nejvíc právě takové lidi, kteří děti napominaji a učí je se chovat slušně. Možná je to tím, že se pohybujeme na „dražších krouzcich“ a proto nepotkavame lidi, kteří by se chovat neuměli. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1443
1.10.19 15:37

@Natálka26 Co?? My chodíme i na kroužky zadarmo, a potkáváme vychovane deti uplne bezne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
1.10.19 15:40
@langustaa píše:
začala jsem v poslední době více navštěvovat se syny (2,5 roku a 5 měsíců) akce určené pro děti a vůbec se vyskytujeme mezi lidmi více než dříve. V souvislosti s tím přemýšlím už nějaký čas nad otázkou, jestli to budou mít moje děti v životě těžší, protože se je snažím vychovávat slušně. Napomínám, aby starší syn zdravil sousedy, aby se ptal dětí, jestli si může něco půjčit, aby poprosil, poděkoval, byl ohleduplný ke starým lidem, byl zticha v divadle, na koncertě, atd. Ve svém okolí se příliš nesetkávám s lidmi, kteří takto děti napomínají. Jaký na to máte názor a napomínáte své děti, aby se chovaly slušně?

Já se naopak nesetkávám s nikým, kdo by děti vedl jinak než ty. Takže v tom nevidím nic extra. Sama vedu syna taky ke slušnosti a myslím si, že slušně vychovaný člověk to má v životě spíš lehčí. Slušně vychovaný neznamená, že na sobě nechá dříví štípat nebo mouchysněztesimě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
1.10.19 15:44

@langustaa a to já tě chápu, jak to myslíš. Mezi slušností a povahou „nechám si líbit všechno“ je někdy hodně tenká hranice. Nicméně si myslím, že být slušný a průbojný se nevylučuje, a pokud syna k tomu povedes, určitě se dostane dál, než jako křupan bez špetky vychování

• Citovat
  • Upravit
37145
1.10.19 15:46

Taky neznám nikoho, kdo by měl vyloženě nevychovane děti. Občas třeba divoké, ale to odezní časem. V kruhu lidi kde se pohybujem je úplně normální že dítě umí pozdravit, poprosit a poděkovat. Myslím že slušně vychovaný člověk to určitě nebude mít v životě těžší, spíš naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
1.10.19 15:50
@Natálka26 píše:
@langustaaNevím s jakými lidmi se stykas, ale já potkávám nejvíc právě takové lidi, kteří děti napominaji a učí je se chovat slušně. Možná je to tím, že se pohybujeme na „dražších krouzcich“ a proto nepotkavame lidi, kteří by se chovat neuměli. :nevim:
aha, jsem nevedela, ze slusne vychovani lide jsou jen v „drazsich kruzich“… Casto bych rekla spis opak. Ale to bude asi tim, ze nejak neresim kdo z jakeho kruhu je.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
177
1.10.19 15:59

Nebude, pokud mu snahou o slusnou vychovu neznicis sebevedomi a spolu se slusnosti ho naucis zdrave drzosti a asertivite. Proste kdyz z nej neudelas uslapnuteho tuntu, tak se mu ta slusnost bude v zivote hodit - vidim to v praci, kde zdrave sebevedomi je dulezite, ale ti hodne a dlouhodobe uspesni jsou jeste k tomu slusni a umi jednat pozitivne a lidmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1237
1.10.19 16:10

To je dotaz… :D promiň :D myslím, že každý normální rodič svoje dítě vychovává slušně. Každý člověk chce aby jeho dítě děkovalo, zdravilo. Můj starší syn se hrozně styděl. Styděl se pozdravit, když jsem mu řekla aby poděkoval (cizímu) tak se schoval. Nenutila jsem ho, nechala jsem to být, jen jsem ho upozornila, že by to měl udělat. Dneska má 3,5 a zdraví, děkuje. Hodně děti se v tomto věku stydí a nemyslím si, že jsou nevychovane. A jestli to bude mít v životě těžší? No bude když to budeš přehánět. Když bude až moc vycepovaný, může být pro smích ostatním dětem. Nebo může být uťaplý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
1.10.19 16:21

Pokud bude mit zdravé sebevědomí, tak ne. Toť mij názor. Pokud bude zakriknute a jinak neprubojne, tak ano. Podle meho je to spíš o sebevědomí. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.19 16:26
@langustaa píše:

Ja se snazim deti okrikovat, napominat, vsechno co popisujes ty, plus aby se chovali slušně jak k nam rodicum, tak i k cizim.
No, myslela jsem si, ze mam slušně vychovane dite a ted mi učitelka ve skolce oznámila, ze zlobí, drzkuje, dela na ne ksichty, neposloucha a ze se to s nim prostě neda.
No tak nevim kde jsem udelala chybu :nevim:

• Citovat
  • Upravit
21
1.10.19 16:40

@Lucius08 Ano, to je dotaz a zajímaly mě názory ostatních, tohle je diskusní fórum, lidi se tu ptají, když je něco zajímá. Čerstvý příklad ze včera, kdy jsme se synem potkali souseda s dcerou (5 let) a on pozdravil, já odpověděla, automaticky jsem se otočila na syna, ať pozdraví a on povídá: no vidíš, taky bys mohla pozdravit. Ale že by nebyl normální, to si nemyslim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
1.10.19 17:13
@langustaa píše: Čerstvý příklad ze včera, kdy jsme se synem potkali souseda s dcerou (5 let) a on pozdravil, já odpověděla, automaticky jsem se otočila na syna, ať pozdraví a on povídá: no vidíš, taky bys mohla pozdravit. Ale že by nebyl normální, to si nemyslim.

A co máš s touto situací za problém? Tys napomenula svého syna, soused upozornil svou dcerku… :nevim: V čem se zachoval hůř než Ty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
1.10.19 17:22
@langustaa píše:
@Lucius08 Ano, to je dotaz a zajímaly mě názory ostatních, tohle je diskusní fórum, lidi se tu ptají, když je něco zajímá. Čerstvý příklad ze včera, kdy jsme se synem potkali souseda s dcerou (5 let) a on pozdravil, já odpověděla, automaticky jsem se otočila na syna, ať pozdraví a on povídá: no vidíš, taky bys mohla pozdravit. Ale že by nebyl normální, to si nemyslim.

A co je na tom špatného? Otec s dcerou komunikuje jen jiným způsobem než ty se synem. Jinak situaci chápu, že otec chtěl, aby dcera taky pozdravila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí