Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@aknah31 Opravdu nebuď, nemá to smysl. Ve dne ho probuď po těch cca 3 hodinách, nakoj, chvilku nech vzhůru, ať si zvykne na den a noc a je to. Přibírá ti hezky, nedonošenec není, tak není problém ![]()
A opravdu nevaž!!! Jednou si dítě vezme 60ml, pak 20ml a pak zase 100ml. Není to stroj, je to živý tvor. Ty taky nemáš stále konstantní hlad či žízeň a tak to ber i u toho dítěte. Když ti pak vypije málo, ty jsi ve stresu, že nemáš mlíko, i když ono tam je, jen prcek nemá chuť…
@ppalea píše:
Nebudila bych mala mi uz od 14 dnu zivota spi v noci cca 6 hodin, vubec nemer ty casi ani nevaz, zvazi ti ji dr na kontrole, proste koj kdyz bude mit hlad a nestresuj se s takovymhle pocitanim nebo jeste prijdes o mliko z toho stresu.. evidentne nabira krasne, tak je zbytecny se takhle stresovat..
moje rec
evidentne prospivajici mimco nebudit, nevazit a hodit se trochu vic do klidu ![]()
Jo a s tím buzením - naše malá má ráno, kdy noc, kdy spí 19:30-8 bez probuzení. Pak má noc, kdy spí 19:30-5, dá si Sunar a spí do 7. A pak noc, kdy se budí co hodinu, „spí“ 19:30-5:30 a po Sunaru už neusne. A takhle to více méně měla od toho cca 2.měsíce, co jsem přestala kojit. Jednou se ti prostě dítě probudí v noci ve 2h na kojení a jednou třeba až ve 4h… Prostě není to naprogramovaný stroj ![]()
@aknah31 píše:
Dekuji holky![]()
Moc jste mi pomohly a uklidnili me![]()
![]()
Zkus pár dní nevážit, koj malého dle jeho potřeby, ve dne po těch max 3-3,5 hodinách, v noci ho nech spát, jak chce a uvidíš, jestli bude rozdíl. Pokud se nic zásadního nezmění nebo malej přestane přibírat (to ale nemůžeš řešit po 2 dnech, že ti nepřibral, chce to větší časový úsek), řešila bych s laktační poradkyní. Ale jinak nech spát a ty se hoď do klidu ![]()
@aknah31 Nebudila bych, max. bych v noci, pokud se nevzbudí, odsála, kvůli laktaci. Kojila bych dál z obou, nebo to druhé minimálně nabídla. Nevážila bych. Homeopatika se nemají brát déle jak týden v kuse, pak můžou mít opačný efekt, takže na pár dnů vysadit. A nevšímej si nějakého pocitu plných nebo prázdných prsou. Mléko se netvoří do zásoby v intervalech mezi kojeními, ale při sání dítěte. Jakmile se srovná nabídka s poptávkou, prsa se nemusí nalívat vůbec.
@aknah31 S buzením si radit netroufám, přece jen se narodila o něco dřív a droboučká, ale rozhodně radím vydržet s kojením z obou prsou. Mně doktorka bohužel poradila po pár týdnech kojit na střídačku (malá krásně přibírala), no a mně pak ubylo mlíko a dalo dost práci to zas rozjet.
Jo a z obou prsou kojím doteď ![]()
Já bych ho nebudila, nevážila zbytečně se stresuješ. Dítě pokud je zdravé se probudí samo když má hlad. Mě měsíční dítě spalo i 10h v kuse v noci, neumím si představit že bych ho násilím budila
když ho vzbudíš bude unavené a i tak se nenapije pořádně.
@aknah31 řídila jsem se dle mé doktorky a byla to pohoda…doteď spokojeně jí a v noci spí teď už 8 hodin. V těch 14ti dnech jsem dodržovala počet kojení 6-7 denně (včetně noci), přes den co tři hodiny, v noci po 5-6 hodinách (prý kvůli správné funkci ledvin ze začátku) pokud se nevzbudila sama.
ale po šestinedělí jsem ji nechala dělat si co che. Jo a narodila se ve 40. týdnu s váhou 2800g a vůbec mě nenapadlo ji vážit. Nech to na mimču, samo si řekne. ![]()
Maminky, už mám tedy dvouletého klučíka, ale s kojením jsme měli dost problém, jen by mě zajímalo, když by malý spal dýl jak ty tři hodiny na které jsme byli zvyklí, a já po těch třech hodinách měla bolavá a plná prsa mlíka, odsála bych a za chvíli by se mi malý probudil, vytvoří se mi rychle nové mlíko? abych mu to nemusela dávat z flaše - info pro další dítě:)my už nekojíme:)
@Janeynka Mléko se tvoří hlavně při sání dítěte, když správně saje, vždycky si něco vytáhne. Pokud bys ale odstříkávala jen kvůli nalitým prsům, není třeba odsát všechno, ale jen do úlevy.
Já třeba odsávala staršímu, když jsem kojila mladšího, do mladšího půl roku. Odsávala jsem 2× denně (aby to dalo jednu menší dávku), když šli spát po obědě a večer. No a párkrát se mi stalo, že se mladší vzbudil dřív, chvíli potom, co jsem staršímu odsála. Prsa pocitově úplně vycuclá, ale on chvíli tahal naprázdno a pak to normálně začalo téct.
Ještě se zeptám, malý není jedlík ani s mlíkem to nebyl zázrak, vypil jen z flaše dobře ale z prsa až tak ne -to jsem zjištovala podle váhy doma. Ale že mi doktorka neřekla hned abych jen kojila a ne že jsem měla střídavě kojit s dokrmením odsátého a další krmení jen z flašky odsáté. já jsem to totiž po třech měsících podle maminek tady udělala tak že jsem přestala odsávat a sundala klobouček a najednou to šlo a kojila jsem do 13.měsíce. Zajímalo by mě, jestli by se malý třeba hlady nakonec po nějaké době donutil pít ode mě a já nemusela odsávat
@Janeynka Asi to dost dobře nechápu… Tak nakonec pil jen od tebe? Nemyslím, že by se dítě naučilo pít z prsu dostatečně „hlady“ - samozřejmě, pokud ví, že dostane flašku, moc se namáhat nebude, vezme si mléko jen ze začátku, když to pěkně teče, jakmile musí máknout, odmítá.
Rady střídat kojení a flašku je samozřejmě blbost. Pokud chceš kojit, flaška je velké riziko vždycky, ale takhle je to snad ta nejhorší kombinace.
Základem úspěšného kojení je podle mě: správné přisátí dítěte neboli správná technika kojení a nechat dítě kojit se tak často a tak dlouho jak chce. A žádný klobouček (protože to už není správné přisátí).
Přes dva měsíce jsem převážne odsávala protože jsem byla unavená spala jsem denně asi tři hodny a bylo to pro mě jednodušší, protože malý ode mě jen cucnul už od narození, takže jak mi poradili v nemocnici to střídání plaša a prso tak jsem to dělala a ani moje doktorka mi nic neporadila, asi aby měl každé druhé krmení jisté. pak mi tu maminky po dvou měsících poradili jen kojit a najednou to šlo, zezačátku stále s kloboučkem ale pak jsem ho po pár měsících dala pryč a kupodivu to šlo. než se napil tak to bylo půl hodiny ale pak se to zlepšilo na pět minut za pár měsíců. v porodnici mi řekli že mám asi blbou bradavku tak mi dali klobouček ale nakonec jsem kojila do 13.měsíců. ptám se proto až bude druhé mimčo, abych už věděla jak, protože to mi nebyl nikdo schopný pořádně poradit.
@Janeynka Já mám bohužel také velice špatnou zkušenost s „odborností“ personálu v porodnici ohledně kojení. U prvního jsem taky nafasovala kloboučky, protože prý mám bradavky „tak vpáčené, že to bez kloboučku nepůjde“. Ovšem to byl ten problém - syn si přes ně dost nevytáhl a když jsem zjistila, že je to problém, už se jich nechtěl vzdát a přisát se normálně. Takže jsem taky začala odsávat a po kojení dokrmovat. On ale po třech týdnech flaškování nechtěl prso vůbec, takže jsem do jeho 1,5 roku jen odsávala. Druhého jsem rodila ambulantně, i kvůli tomu kojení. A světe div se, druhý syn se dokázal bez problému přisát i na moje vpáčené bradavky. A kojení si opravdu užívám. Je mu skoro 17 měsíců a kojí se moc rád dodnes. Teď tedy máme nějakou zubní krizi, kdy mj. i odmítá jídlo a pití, takže jsem ráda, že ty prsa mám ![]()
Já si po první zkušenosti to kojení opravdu hodně nastudovala a doporučuji zjistit i něco o bondingu, který je důležitý mj. i pro správné nastartování kojení (ideálně by mělo dojít k tzv. samopřisátí, kdy se dítě samo k prsu připlazí a zafixuje si tak správnou techniku kojení). Bohužel některé porodnice za bonding považují mrsknutí mimina matce na břicho na pár desítek vteřin, maximálně na minuty a pak hned šup ho zvážit a změřit a provést spoustu dalších život zachraňujících úkonů ![]()
O bondingu je výborná kniha od M. Mrowetz - Bonding, porodní radost
Jinak ke kojení doporučuji stránky www.kojeni.net, http://www.poradkyneprikojeni.cz/, www.mamila.sk