Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Je to tejden. Co s tim mam delat?
K tomu to vecerni nepapani.
Tedka navic v noci papa vic, nez ve dne, dneska vyzahl 2×120 po trech hodinach, ve dne do nej stezi narvu 80 po 4 hodinach.
jidelnicek od vcera
20:00 120 ml (zazrak, obvykle vecer nezere)
23:00 80 ml (tohle krmeni urcite nepotreboval, mel napito podle tabulek a ani driv se v tuhle hodinu nebudival, pokud byl najedeny) 02:00 a 05:00 - 120 ml
od rana 2×80 ml…
Mam pockat, spravi se to samo?
mam mu zmensit nocni davky, aby byl na den hladovejsi? (myslim, ze by usnul i pomin, nevim, kdy by zase vstaval)
mam mu rvat misto jedne davky vodu? to moc asi nepujde, nebere mi ji. tAK OSLAZENOU?
taaak jsem se tesila, ze alespon bude v noci spat…
Ahojda Pudli, ono se to časem srovná neboj, Terezka taky takle v jeho věku pila. On až si udělá zasobičku, tak se to postupně odbourá. Asi bych to ale dělala obráceně, zkus ho přes den napucnout a v noci dávat míň.
Terce je 8 měsíců a teď chtěla pít i ve 3 ráno, na což nejsem zvyklá. Dneska jsem pochopila roste jí pátý zub
..
Může mít taky nějaký spurt, to Terka chce vždy víc pít v noci,ale když zvýším dávku zase se to srovná.
U vás to chce čas, neboj ![]()
Jinak jsem třeba krmila, že přes den jsem dávala 150 ml a na noc 180ml. U nás v tom ale problém nebyl, Terka je hodně mlíková a když přešla na UM tak byla zlatá
a radši si dá mlíko než přesnídávku nebo oběd, holt je na mléčný výrobky jako maminka a tatínek ![]()
Lucinka kdyz u nas se nepapa tolik, kolik chci ja. ja mohu tak maximalne snizovatdavku smerem dolu.
Je desnej problem to do nej narvat, kazde krmeni je na nekolikrat s mezirevem a koncime tak, ze je polozeny na kraji gauce, drzim mu rucicky a leju to do nej. jak rada bych mu zvedla davky ve dne, ale bez nazogastricke sondy nemam sanci .-)) tak proto resim, jaky uskok na nej pouzit.
Pudli, to noční vstávání se upraví. Chce to čas. Mně z toho tak vychází, že Rafánek v noci dohání, co nesní přes den. Přes den je možná víc roztěkaný a tak si s tebou svým způsobem hraje
- i když pro tebe jsou to nervy. Sašík taky v noci jedl větší dávku na jedno krmení než přes den - tedy když byl ještě na mlíku. Přes den měl na jídlo zkrátka „málo času“
V noci se už v tomto věku krmil jen jednou,ale on tak byl naučený, přece jen byl na UM mnohem dřív než Rafánek, takže byl zvyklý na pravidelné krmení v určitou dobu. Od 3 měsíců taky nechtěl být krmený v náručí - to se kroutil a vyváděl, nakonec jsem našla způsob - položit na polštář, lehnout vedle něho a držet za ruku, to potom baštil. Ale jak jsem byla v nervech, byl i on. Přenáší se to z nás na miminka. Jo a musel mít na krmení úplný klid, aby se nerozptyloval. Přešlo ho to až v 8mi měsících, to pak naopak chtěl být v náručí. Ale i tak nevypil takové množství, co jiné děti v jeho věku. Ale stačilo mu to, však teď v 1 roce měří 81 cm
Mně přijde, že v noci má Rafánek na jídlo větší klid, tak i v klidu pije a přes den lumpačí. Déle ti v noci možná vydrží, když začne dostávat na noc hustší mlíko - kaši. Saša teď má mlíko už jen 2× denně - mlíko pije v noci kolem jedné až druhé. To si dá až 270 ml a pak má ještě ráno mezi sedmou a půl osmou a ráno vypije většinou tak 200 ml, vyjímečně 230 ml
v noci mu holt víc chutná (i po té večerní kaši).
paraplicko je to presne jak pises, presoze jsem to tam nenapsala, nejak jsi to vycetla mezi radky - nechce papat v naruci. celkem me to mrzi, kdyz nemuzu kojit, chtela jsem ho alespon hezky krmit. Mozna ho opravdu zkusim vzit na jidlo do loznice. jinak bych celkem rada, aby ve dne dohanel, co nesnedl v noci ![]()
Ahoj Pudli,
já mám Ondru na UM od 2 měsíce a pořád v noci baští po 3 hodinách, max. vydrží od večera do 1 a pak už jede klasicky po 3 hodinách. Stejně jako Rafánek není schopnej sníst větší množství, dá tak 90 až 100 ale víc ani ťuk a kašičku nechce ani vidět, takže dávám před spaním lstí - do 150 ml 3 odměrky Um a 2 kašičky, ale stejně mu to moc nevydrží…asi budeme muset spíš vydržet my…mámy!
Ahoj Pudli,
nevím, jak je drobek starý, ale my máme 4měs.chlapečka a ten se v noci taky budí 2×. A to už je měsíc na UM plně, předtím částečně. Je nakrmen o půl osmé po koupání 150 ml, pak se vzbudí ve dvě - dostane 120 ml, ať ho mlíčko netlačí v bříšku a pak se vzbudí v šest - opět dostane 120 ml, no a pak co 4 hodiny - v 10 h - 150 ml, ve 14 h - 150 ml, v 17 h - 120 ml a večer po koupání, jak jsem psala těch 150 ml. Možná že se dojídá v noci (ono to tak vychází), ale nechci ho překrmit. Stačilo mi to jednou!!! Řval dvě hodiny v kuse. Nic nepomáhalo, až trochu strávil, uklidnil se a řevem unavený usnul. Já zoufalá,rvala si vlasy… Taky bych se už ráda vyspala celou noc, ale pokud mi bude spinkat dále aspoň takhle, budu moc ráda.. I když už jsme měli asi týdenní úlet, kdy spal celou noc, to jsem se já budila celá nervózní, jaktože nemá hlad ![]()
Nic, jdu za ním.. Měj se !
Pudlo, však ono to krmení ležmo tak trochu kojení připomínalo
Saša ležel na malém placatém polštáři, já vedle něj a přitisknutá na něj, jednou rukou jsem ho držela za ručku a druhá držela flašku - bylo to vlastně tělo na tělo. Ale klid na krmení být musel, chodila jsem do ložnice a i za sebou zavřela dveře, když byl někde nějaký hluk. A co manžel, zkusil ho už nakrmit i on ? Možná by před ním dělal méně to svoje divadlo a ty bys měla chvilku odpočinek a méně stresu - jí, nejí a kolik ![]()
Pudli dej mu opravdu čas, ono se to všechno srovná, uvidíš, že za chvilku budeš i klidnější ty a oba budete spokojený.
Terezka mi v náručí dělá strašný blbosti, propínala se, odtrhávala, musela jsem si jí taky položit vedle sebe na gauč a takhle je schopná se normálně a v klidu najíst. Taky má ráda klid, nebo je spíš zvědavka zvědavá a za každým zvukem se otáčí ![]()
Líbí se mi ten nápad předat krmení manželovi, co půjde, ať si to taky užije, když nekojíš
![]()
Pa a drž se…
Pudli, já bych řekla, že nočního krmení se nezbavíš, dokud ho to prostě sama neodnaučíš… Nevím, jak malý přibírá, ale jestli aspoň trošku přijatelně, tak bych asi ty noční dávky postupně čím dál víc snižovala - řekla bych, že mu to začne chybět ve dne a bude pak pít víc. Ale určitě bych nedávala vodu a oslazenou už vůbec ne - to by sis upletla pěkný bič, pak už budeš sladit všechno… Ale ono se to trochu upraví i samo, ve čtyřech měsících je ještě dost malý…
Malej mi pil ve věku Rafánka ve 20:00 h plnou dávku k jeho věku, pak v 00:00 další plnou, pak ve 04:00 další plnou a v 8:00 další plnou, přes den zas ve 12h oběd, mi už měli díky UM příkrm cca 180 ml byl hladnej, a v 16 h plnou dávku UM.
Zkusila bych max. srovnat ty dávky ve dne a zkusit jednu tu ve 2 ráno vynechat, popř. dát trochu cucout vody nebo čaje s glukopurem a časem vynecht i to.
Momentálně jedeme k jeho věku 11 měs. na 250 ml dávkách 5× denně (započítán i 2× příkrm), přes noc už ne a to čučím, prostě jsem jednou před 14 dny nedala, to řvaní jsem přešla, dala cucnout čaje a teď ani to ne a nějak nechce, zato ráno to vysosá jak rychlík
, návod pro pozdější potřebu odbourávání nočního jídla ![]()
tak jsem zkusila dat o pulnoci vodu (krmen 21:00, byli jsme s nim venku). To jste meli videt, nebo spis slyset. Nejdriv vyzahl vodu - nevim kolik, ale mlozna tak 80 ml, usnul, za 5 minut znova rev, tak jsem si rekla, ze uz je plny te voda a dala mu jen 30, usnul, za 5 minut rev, dala jsem 60, zase usnul, zase rev, namichala jsem 30 do flasky s dudlickem jednickou, to si uz jen cucl a usnul do pul treti …
o pul treti jsem vylevala pul flasky, o pul pate taky a tedka rano si dal asi 30 ml a zbytek jsem dala do lednicky, dam zua hodinu, fakt uz nemuzu sechno vylevat..... chjo
a ma chudak zacpu, vytlacil hovinko jak tuzku.
Ale Pudli on si říká správně na krmení, prostě chtěl po 3 h, což je u tak malého mimča normální, mě malej chtěl sice po 4 h, ale taky se dost nasosal cca těch 150 ml pokaždý.
Navíc každé mimčo má své potřeby a nelze je až tak srovnávat, hlavu bych si dělala, pokud by nestačila plná dávka a za 2 h by chtěl to samé množství, tam bych už zvažovala zda zvýšit množství dávky, někde se i doporučuje dát o odměrku navíc, ale to záleží na efektu, aby zas nebyly zatížené ledviny, já dávám třeba o odměrku míň , páč mu to tak víc chutná.
Ještě chci říct, že dle návodu jsem se na UM řídila jen zběžně, malej třeba někdy chtěl víc, někdy mu zas dlouho stačila dávka pro nižší věk, tak jsem občas zkusila zda vypije víc nebo to tam nechá. Do půl roku mimča šíleně rostou a přibíraj, takže mají i nárok na častější krmení, pak už ty skoky nejsou tak obrovské a dítě už samo ví kolik chce.
tak dneska zase kaka krev - asi mu tuha stolicka natrhla zadecek -doufam. je to jine, nez kdyz mel nitky krve v tekute stolici, tedka kakal „tuzku“a pak vytekla kapicka krve. volala jsem i na pohotovost.
uz si nebudu na nocni vstavani stezovat !