Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ahep píše:Napadá me jediné trávit minimum času doma, najít si koníčky venku… Záleží, nakolik Vas maminka bude potřebovat.
Tak ať si klidně něco udělá, alespoň to určitě, urychli!Byla bys rozumu mdleho, kdybys podlehla jejím vyhruzkam a zničila svoji rodinu a sobě život kvůli citovemu vyderaci a o to horšímu, že tím je matka, která se takto dovolí chovat ke své jedine vl. dceri.
@stinga píše:
moje babička bydlela v něčem podobném, akorát tam nebyl lékař a ošetřovatelky, 24 let - od svých 61 do 85, a ano, velice si to chválila,
pak byla po epileptických záchvatech dlouho v kómatu, a když se probrala už nedokázala chodit - takže po pobytu v nemocnici následoval klasický DD - tam je teda ta péče tristní - je to jen udržování při životě, ale ne život
Na duchodak máš snad nárok 55+, ale v tom věku je většina lidí ještě plně v procesu.
@Takco píše:
Na duchodak máš snad nárok 55+, ale v tom věku je většina lidí ještě plně v procesu.
nerozumím téhle reakci?
babička bydlela v Penzionu pro důchodce od svých 61 do 85 let,
po té byla půl roku v nemocnici v kómatu a když se probrala, nedokázala chodit, tak je v klasickém DD, kde je péče velmi tristní
@babeandbae píše:
Tak to tedy asi záleží domov od domova. Já jsem měla v domově obě babičky - jedna byla fit, druhá po mrtvici (ležák). Ležící babička byla v domově v malém městě a péče byla vynikající. Nádherné nové prostředí, vše moderní zrekonstruovaný (tehdy) asi před 5 lety. Personál byl skvělý, usměvavé, ochotné sestřičky, v létě babičku vozily na vozíčku po zahradě. Naprosto úžasné místo, které fakt nepůsobilo jako sklad důchodců. Nyní mám prababičku (98 let) v jiném domově, ona je pohyblivá, samostatná, ale je tam patro i pro ležáky, nicméně to samé - překrásné prostředí, personál.
tak to bledá závist - u nás DD je postaven cca v roce 1980, možná dřív, ale to by nevadilo - je to na panelákovém sídliště, je tam hezká zahrada, a hezky upravený vstup - krček mezi dvěma budovami - ale to je úplně jedno, babička je téměř ležák, umí si sednout na židlový wc a jednou za den se s pomocí nočního stolku dostane k umyvadlu, na pokoji jsou dvě a pokoj je na ty 2 wc, 2 noční stolky a ta druhá paní má chodítko, pokoj je na to malý,
ale nejhorší je ta péče - spíš nepéče, mantra ošetřovatelek je - je nás málo, nestíháme - sedět při kafi mají času dost, například wc se vylévají pouze 2× denně, vždy o půl osmé, když se vykadí v 8, tak téměř 12 hodin žijí s příjemným odérem vedle postele, 3× denně teda dostanou jídlo a léky, venku v zahradě byla v roce 2022 jedenkrát!!! co ji personál vyvezl - „nemáme čas, je nás málo“, takže opravdu základní bazální péče, aby jim lidé nepoumírali
@Takco ne. Alkoholik je otec mého muže (jediný syn babičky) s tím se nestýkáme ani my ani babička. Babička zaplatila dluhy za svého synovce (syna své sestry) protože zadlužil dům, který na něj a ještě na svou dceru babiččina sestra napsala. Ma k domu citový vztah, protože ho stavěli její rodiče a ona se svou sestrou tam celý život vyrůstaly, proto ty dluhy zaplatila. Jinak by se musel dům prodat ![]()
@Anonymní píše:
Jo, tohle je průšvih stáří. Ti lidé jsou rozumní opravdu asi tak jako malé děti, akorát že není možné je přimět, a ani po nich chtít, aby jako děti poslechli. Čeká mě to samé už brzy s mámou - ona mě měla pozdě, na svůj věk tak čiperná není přesto že je o dost mladší než tahle babička, myslí jí to tak stejně a dítě máme taky takhle malé. Co poradit nevím a upřímně se toho děsím. Bydlíme v bytě, budeme muset zrušit obývák/pracovnu, odkud částečně pracuju na mateřské. Zůstane nám mikroskopická ložnice, kde máme jen postel a komodu, víc se tam nevejde (chtěli jsme to tak - jen na spaní, velké pokoje ať jsou obývací a pro dítě), kam televizi dáme na zeď a budeme koukat jen z postele (to jsme nikdy nechtěli), dítěti dětský pokoj a kuchyně, která byla doteď průchozí s obývákem, tak to se zadělá. V kuchyni ale není tolik prostoru, aby tam byl nějaký kout s pohovkou a televizí, vejde se tam linka a jídelní stůl. Takže společný prostor jako rodina už mít nebudeme. Doteď bydlí v nájemním bytě, takže žádné peníze nezbudou, že by se pořídil větší byt. Ještě ke všemu asi stejně jako tady babička kritizuje hlavně na manželovi úplně cokoli co udělá, pořád za ním chodí když je na návštěvě a sleduje ho, kouká mu pod ruce i jak dává věci do lednice a pak chodí za mnou s tím, co to provedl hrozného že dal to máslo tam a ne jinam, že to takhle přeci nejde, že ho musím srovnat nebo to bude muset udělat ona. Plyne to asi z toho, že ho nikdy moc nemusela. No dobře, dřív nesnášela, teď ho nějak toleruje protože už je jí jasné že se ho z rodiny nezbaví a potřebuje nás. Děsím se toho a mám fakt strach, že nám to rodinu rozvrátí. Co dělat nevím sama. Do domova nepůjde, to prý si radši něco udělá než být odložená jedinou dcerou, ona se o mě jako o dítě přece postarala, taky mě neodložila…
kamaradi v okoli tohle maji vetsinou vyresene tak, ze prispivaji rodici na najem at bydli ve svem. Mas povinnost se postarat za urcitych okolnosti, ale fakt ji nedluzis to, abyste se kvuli ni rozvedli… Predstav si, ze to klidne muze byt na 20 let ![]()
Aniž bych dočetla úvodní příspěvek - okamžitě mi v hlavě naskočilo, proč, proboha, dělat 84letému člověku pokoj v patře
To mi hlava nebere. Takhle by byla dole od počátku a ušetřili byste si (možná) plno trablí. Pořídila bych babičce sluchátka k televizi a obrnila se obří trpělivostí (a laskavostí). Rozumím, že je to složité, ale sami nevíme, jak na tom budeme.
@stinga píše:
nerozumím téhle reakci?
babička bydlela v Penzionu pro důchodce od svých 61 do 85 let,
po té byla půl roku v nemocnici v kómatu a když se probrala, nedokázala chodit, tak je v klasickém DD, kde je péče velmi tristní
- proč na to píšeš, že na důchoďák je nárok od 55 let? navíc samozřejmě babička šla do důchodu v 55 letech, což se v roce 1990 s 2 vychovanými dětmi chodilo
Protože si to v dnešní době neumím představit. ![]()
Udělejte babičce pokoj v přízemí s tím, že máte strach, aby nespadla ze schodů. A to se může klidně stát. Zlomí si nohu a může přestat chodit, to je hned. A nenechat si do toho mluvit. Pokud se jí to nebude líbit, na oko pohrozit, že jí seženete bydlení v DD. Někdy se se starými lidmi musí přísně, jsou jako děti.
@Lojzísek pokoj v patře má proto, že je to bývalá pracovna. Celkem menší místnost
manžel dělá okolo účetnictví, takže všechny papíry a ostatní věci měl tam. Dost je využíval a proto jsem je jen přemístili do ložnice, která je poměrně velká. Ale ložnici jsme do mini pracovny nacpat fakt nemohli. ![]()
@Anonymní píše:
@Lojzísek pokoj v patře má proto, že je to bývalá pracovna. Celkem menší místnostmanžel dělá okolo účetnictví, takže všechny papíry a ostatní věci měl tam. Dost je využíval a proto jsem je jen přemístili do ložnice, která je poměrně velká. Ale ložnici jsme do mini pracovny nacpat fakt nemohli.
Tak si tu hlavu třeba utluč
Ale z principu je to přece pitomost. A to z mnoha pohledů..
@Anonymní píše:
@Lojzísek pokoj v patře má proto, že je to bývalá pracovna. Celkem menší místnostmanžel dělá okolo účetnictví, takže všechny papíry a ostatní věci měl tam. Dost je využíval a proto jsem je jen přemístili do ložnice, která je poměrně velká. Ale ložnici jsme do mini pracovny nacpat fakt nemohli.
Vždyť píšeš, že malé děti svoje pokojiky nevyuzivaji, tak co resis?
@stinga píše:
tak to bledá závist - u nás DD je postaven cca v roce 1980, možná dřív, ale to by nevadilo - je to na panelákovém sídliště, je tam hezká zahrada, a hezky upravený vstup - krček mezi dvěma budovami - ale to je úplně jedno, babička je téměř ležák, umí si sednout na židlový wc a jednou za den se s pomocí nočního stolku dostane k umyvadlu, na pokoji jsou dvě a pokoj je na ty 2 wc, 2 noční stolky a ta druhá paní má chodítko, pokoj je na to malý,
ale nejhorší je ta péče - spíš nepéče, mantra ošetřovatelek je - je nás málo, nestíháme - sedět při kafi mají času dost, například wc se vylévají pouze 2× denně, vždy o půl osmé, když se vykadí v 8, tak téměř 12 hodin žijí s příjemným odérem vedle postele, 3× denně teda dostanou jídlo a léky, venku v zahradě byla v roce 2022 jedenkrát!!! co ji personál vyvezl - „nemáme čas, je nás málo“, takže opravdu základní bazální péče, aby jim lidé nepoumírali
Jenom mě napadá - nedá se sehnat něco jiného?
Tady u nás je teda luxusní seniorský dům, bohužel samozřejmě drahý, ale opravdu zrovna dnes při výjezdu se psy jsem měla chuť odbočit do té ulice se podívat na tu krásnou stavbu. Jednou jsem v okolí něco hledala a zabloudila tam dovnitř a doteď to mám před očima - luxus. Je to novostavba. Pokoj se službami tam ale stojí kolem 13 tisíc.
![]()
Ale zase u našich je penzion v krásném parku, hned vedle je zubárna, lékárna atd. a bez služeb kolem 4 500.
@Takco píše:
Protože si to v dnešní době neumím představit.
A fakt od 55? Já jsem spíš ve vícero zařízeních viděla od 65. ![]()
@Cimada píše:
Jenom mě napadá - nedá se sehnat něco jiného?
Tady u nás je teda luxusní seniorský dům, bohužel samozřejmě drahý, ale opravdu zrovna dnes při výjezdu se psy jsem měla chuť odbočit do té ulice se podívat na tu krásnou stavbu. Jednou jsem v okolí něco hledala a zabloudila tam dovnitř a doteď to mám před očima - luxus. Je to novostavba. Pokoj se službami tam ale stojí kolem 13 tisíc.![]()
Ale zase u našich je penzion v krásném parku, hned vedle je zubárna, lékárna atd. a bez služeb kolem 4 500.
no ty ceny - 13000 stojí normální běžný domov důchodců, kde bydlí ta moje babička, luxusní soukromé domovy stojí tak 42000 za měsíc, to většina běžných lidí vůbec nemůže zvládnout poplatit,
a 4500 stál Penzion pro důchodce, každý důchodce svůj byteček se vším všudy, ale bez služeb - ty 4500 je pouze nájem, ostatní vše doplácíš včetně energií