Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Televizi bych ji teda zakázala takhle přes noc, prostě v noci se spí. Klíče atd. bych si dávala bacha kam dávám, aby je nemohla schovat. A když někam musíte a ona je pryč, tak prostě zamknout. Než odejde pryč, tak ji připomenout, že tu nebudete aŤ si vezme klíče a mobil.
No a vaření bych pouštěla z hlavy. Ale jste moc hodní, že jste se ji ujali. Obdivuji ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, asi se chci jen vypovídat, protože takhle situace je pro mě už neúnosná a přestávám to zvládat.
Manželova babička má 84 let. Rok zpět ovdověla a zůstala sama na velkém domě celkem daleko od nás všech. My máme svůj dům a dvě malé děti, takže jsme neměli možnost tam k ní pořád jezdit. Manželova babička má teda jen jedno dítě a tím je manželův otec, ale ten je silný alkoholik a už několik let o něm nikdo nic neví 🙄
Babička teda byla smutná, že tam bude sama, na vesnici, daleko od obchodu a na starém rozpadajícím baráku… pořád nám psala a volala, ať se za ní stavíme. Opravdu každý den a každý den něco potřebovala. Což úplně skloubit nešlo, Takže jsem babičce navrhli, aby dům prodala a nastěhovala se k nám, protože my máme poměrně velký dům.
Dole máme obývák, kuchyň, technickou místnost, koupelnu a ložnici.
V horním patře 2 dětské pokoje, pracovnu a koupelnu.
Do té doby jsme s babičkou neměli nejmenší problém. Byla to milá příjemná paní..
Pracovnu jsme teda vyklidili a udělali z ní místnost pro babičku.
Děti máme poměrně malé (2,5 roků a mladší půl roku).
Nahoře má babička svůj pokoj, kde má postel, skříně a televizi, ale nechce tam trávit čas, protože se tam prý cítí sama v noci a tvrdí nám, že se jí zjevuje její mrtvý muž.
Jenže doma je to peklo. Přes den se to dá, babička se snaží pomáhat, občas uvaří, jde ven na zahradu, nebo se někam projít, pohraje si s dětmi, ale večer jsme z ní všichni na prášky.
Babička špatně slyší, má naslouchátko, ale odmítá ho nosit, protože ji prý překáží 🙄 v noci nemůže spát. Usne třeba v 10 a v 1 je už vzhůru. Jenže bantuje po celém domě. Prochází se po obýváku, tříska na skříňkách v kuchyni a nebo si jen tak zapne v 1 ráno na nejvyšší stupeň hlasitosti televizi, čímž nám vzbudí děti. Když ji poprosím ať si televizi vypne, jde se dívat k sobě nebo si vezme naslouchátka tak ne… Ona slyší dobře, naslouchátko ji překáží a nahoru nejde, protože se tam cítí sama.
Už jsem ji navrhla, že my si přestěhujeme ložnici do patra a ona může být dole..taky ne, taky by se cítila sama, prý se cítí dobře dole, ale jen když ví, že jsme v ložnici my.
Připadá mi to, jakobych se bavila s malým dítětem 🤦🏼♀️
Všechno má potřebu dělat si po svém a o všem nás poučovat. Například se mi snažila vnutit, že mám půl ročnímu dítěti dávat dudlík s medem, když nechce dudlík. Když vařím, taky vše kritizuje. Mám hodně vody v hrnci s brambory - hodně to spotrebuje elektriky, než se voda uvaří -hodne peněz…
Stále chodí a zamyká. Jdu na zahradu, nechám odemčene dveře a ona mě tam zamkne a klíč nechá ve dveřích. Pak se na ní nedá dozvonit, protože neslyší..minulé manžela zamkla v zahradním domku. Než stihnu vyhodit koš do popelnice je opět zamčené 🤦🏼♀️ takže musím neustále myslet na to, brát s sebou klíč. Věci nám taky neustále přenáší a uklízí. Například jeden den manžel přijel z práce, položil si klíče na stůl, najedl se a měl jet k doktorovi. Samozřejmě, klíče od auto na stole nebyly a ona si nemohla vzpomenout, kam je uklidila🤦🏼♀️ takhle nám přes léto jednou uklidila klíče od garáže. Týden jsme je nemohli najít. Nebo se sebere, nevezme si klíče a jde se procházet někam ven. My chceme jet pryč, zamknout nemůžeme, protože ona nemá klíče, mobil vždycky zapomene a tím pádem musíme čekat dvě hodiny, než se uraci vrátit…
Jednou se takhle sebrala a šla se sousedkou na krytý bazén a na oběd aniž by něco řekla 🤦🏼♀️ já potřebovala odjet s dcerou pryč. Tehdy jsem měla chvíli před porodem a musela jsem odjet s dcerou k očnímu a pak k zubaři, kde jsme byli objednání… Klíče nechala doma, mobil taky. Odemknuto jsem nechat nemohla, protože máme doma peníze, šperky atd. Byla jsem už fakt vytočena, takže jsem zamkla. Nacož mě ještě seřvala, že musela hodinu čekat venku s mokrou hlavou. Když jsem jí řekla, že si má brát klíče nebo mobil tak se ještě urazila…
Jsou to asi maličkosti, ale leze mi to krkem, bavit se s babičkou moc nedá, vše odkyve a odsouhlasí, ale za minutu je to,jakobychom nic neřekli a dělá to dál jak chce ona…
Asi by mě z toho hráblo. Je od vás moc hezký, že jste vzali babičku k sobě. Podle toho co píšeš, tak je ještě dost čiperná, při smyslech. Jen se nechce přizpůsobit, a vyžaduje to po vás. Sedla bych si s ní, a vše jí narovinu řekla. Prostě to bude takhle a takhle, není tam sama, a musíte spolu nějak fungovat. Jestli jí to nevyhovuje, tak holt bude muset někam jinam. Takhle se prostě nedá dlouhodobě fungovat ![]()
@VitaminC píše:
Babicce bude. K bydleni.
Pokud vydrží ještě deset let, tak možná. Ono to není tak jednoduché, víš? Ledaže by měli dost peněz a mohli měsíčně doplácet k jejímu důchodu třicet čtyřicet litrů.
@VitaminC píše:
Babicce bude. K bydleni.
pokud babička do DD nechce, nic a nikdo ji nedonutí tam jít, musí to dobrovolně podepsat a dobrovolně vyjádřit své přání nástupu
@stinga píše:
pokud babička do DD nechce, nic a nikdo ji nedonutí tam jít, musí to dobrovolně podepsat a dobrovolně vyjádřit své přání nástupu
No to ne. Ale oni zas nemají povinnost ji u sebe nechat bydlet.
@Andromeda81 píše:
No to ne. Ale oni zas nemají povinnost ji u sebe nechat bydlet.
no, ale těžko se jim z toho bude jakkoli vycouvávat, když už si ji nastěhovali ![]()
@Sisika9 píše:
Já být tvůj manžel a ty si do toho bytu nastěhovat matku, tak beru děti a rozvádím se. Je to od tebe extrémně sobecké ničit rodinu, kvůli nějakému falešnému sobeckému pocitu.
Hlavně si na to vzpomeňte, až budete jednou stará, nepotřebná a všem na obtíž. ![]()
@lucad77 píše:
Hlavně si na to vzpomeňte, až budete jednou stará, nepotřebná a všem na obtíž.
Myslíte v domově důchodců? ![]()
@stinga píše:
no, ale těžko se jim z toho bude jakkoli vycouvávat, když už si ji nastěhovali
No tak on je problém v podstatě s kýmkoliv, koho si nastehuje. Tady je to horší. Cesty jistě existují, ale ne moc příjemné.
@lucad77 píše:
Hlavně si na to vzpomeňte, až budete jednou stará, nepotřebná a všem na obtíž.
No, tak já nevím. Pokud bych si měla vybrat mezi tím mit na krku třeba 10 let starého člověka a pak na oplátku viset na krku svým detetem a tím jít na starou do domova důchodců, tak je volba jasná.
@Sisika9 píše:
Myslíte v domově důchodců?
Na ten se třeba u nás čeká několik let.
@lucad77 píše:
No tak je třeba podat přihlášku včas…
Anebo holt jít do jiného kraje. Někde se tak dlouho nečeká.
@Andromeda81 píše:
No tak je třeba podat přihlášku včas…
Anebo holt jít do jiného kraje. Někde se tak dlouho nečeká.
A vůbec nejlepší je včas umřít. ![]()
@lucad77 píše:
nejde ani tak o čekačku, jako o to, že ta babička by tam musela chtít jít
jak jsem už psala, nikomu člověk nepomůže tím, že se péčí o kohokoli uštve, zničí si zdraví psychické i fyzické, finančně se zruinuje a rozvrátí si rodinu
ani o postiženého, ani o seniora
ano, jsou horší a lepší zařízení a ty lepší jsou spíš dražší a je jich málo, ale jsou a je jednodušší to zaplatit, když chodíte do práce a vyděláváte, než živořit o příspěvku na péči, nebo sice chodit do práce, ale s tím, že doma vás čeká další směna a rovnou i noční
budou hlupáci a naivové, kteří vám budou nadávat do sobců a hyen, ale oni se za vás o toho člověka nepůjdou starat, nebudou si ničit záda, nebudou si drásat nervy nekonečným nevyspáním, oni mají jen tu „morální výši“