Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Takco píše:Takže babi běhá ve svém věku po schodech a na bazen, malé děti máte v jiném patře než loznici… a zítra bude pátek!
Moje prababička má 98 roků, letos v řijnu jí bude 99 a normálně vyjde „běžné“ schody, např. do patra domu, či paneláku. Ještě před dvěma lety jezdila na kole, dneska už se necítí, ale když je teplo, tak když den chodí ráno na procházku. ![]()
@Takco píše:
A pravidla a řád. S tou televizi, nevim.
Mám v domově prababičku a televize tam řve z každého pokoje, když se otevřou dveře nebo okna. Jinak tam mají odhlučněné stěny a takové ty „polstrované“ dveře, právě z tohoto důvodu.
@babeandbae do domova důchodců by nikdy dobrovolně nešla
ona není zlá, jen prostě kdyby si nechala něco vysvětlit, nebo respektovala, že dělám věci jinak, než by si ona představovala. Ze začátku nemohla zkousnout, že sundám suché prádlo z věšáku a nejdu ho hned teď žehlit
ono to ale s malým dítětem nejde hned teď. Vyžehlim to, až dítě spí. Přes to se ale nepřenesla, takže hned jak posbírám prádlo běží žehlit
což mi teda nevadí, ale kritizuje snad všechno a všechno děláme špatně. Vařím brambory ve velkém množství vody, nedělám domácí knedlík k omáčce, ale dávám kupovaný, škrabka na brambory je novodobý výmysl a nožem je to lepší… Když se to netýká vaření, tak vlastně i s dětmi dělám vše špatně. Nenechávám vyřvat, nedávám dudlík, neposazuju půl roční dítě na nočník, nedávám půl ročnímu dítěti naše jídlo, takže je chudák… Špatně je prostě všechno a vždycky, mi to musí zdůraznit, že takhle to ona nedělá, nebo tehdy to dělala teda jinak… ![]()
Venku na zahradě nás zamkla už nespočetně krát, děti nám budí pravidelně skoro každou noc televizi. Komplikuje nám normální život tím, že si nevezme klíče ani mobil
takže nemůžu ani odejít z domu na nákup, nebo jamkoli jinde, protože když zamknu tak po nás ještě řve, že jsme ji nechali stát venku
snad každý den ji prosím, ať si ty klíče vezme, když někam jde. Vždy odkyve, ale stejně je nevezme. Když se pro změnu někde zdrzime a nejsme doma na její vkus moc dlouho (jsem třeba u kamarádky, u rodičů, na nákupu atd…) Tak nám vyvolává a nahání nás, kde jsme
v podstatě si připadám, jak kdybychom měli doma další dítě ![]()
@Anonymní píše:
@babeandbae do domova důchodců by nikdy dobrovolně nešlaona není zlá, jen prostě kdyby si nechala něco vysvětlit, nebo respektovala, že dělám věci jinak, než by si ona představovala. Ze začátku nemohla zkousnout, že sundám suché prádlo z věšáku a nejdu ho hned teď žehlit
ono to ale s malým dítětem nejde hned teď. Vyžehlim to, až dítě spí. Přes to se ale nepřenesla, takže hned jak posbírám prádlo běží žehlit
což mi teda nevadí, ale kritizuje snad všechno a všechno děláme špatně. Vařím brambory ve velkém množství vody, nedělám domácí knedlík k omáčce, ale dávám kupovaný, škrabka na brambory je novodobý výmysl a nožem je to lepší… Když se to netýká vaření, tak vlastně i s dětmi dělám vše špatně. Nenechávám vyřvat, nedávám dudlík, neposazuju půl roční dítě na nočník, nedávám půl ročnímu dítěti naše jídlo, takže je chudák… Špatně je prostě všechno a vždycky, mi to musí zdůraznit, že takhle to ona nedělá, nebo tehdy to dělala teda jinak…
Venku na zahradě nás zamkla už nespočetně krát, děti nám budí pravidelně skoro každou noc televizi. Komplikuje nám normální život tím, že si nevezme klíče ani mobiltakže nemůžu ani odejít z domu na nákup, nebo jamkoli jinde, protože když zamknu tak po nás ještě řve, že jsme ji nechali stát venku
snad každý den ji prosím, ať si ty klíče vezme, když někam jde. Vždy odkyve, ale stejně je nevezme. Když se pro změnu někde zdrzime a nejsme doma na její vkus moc dlouho (jsem třeba u kamarádky, u rodičů, na nákupu atd…) Tak nám vyvolává a nahání nás, kde jsme
v podstatě si připadám, jak kdybychom měli doma další dítě
Udělejte si někde venku, nenápadně, box na klíče, jak má airbnb. Vyřeší se tím aspoň jedna drobnost.
@Anonymní píše:
@babeandbae do domova důchodců by nikdy dobrovolně nešlaona není zlá, jen prostě kdyby si nechala něco vysvětlit, nebo respektovala, že dělám věci jinak, než by si ona představovala. Ze začátku nemohla zkousnout, že sundám suché prádlo z věšáku a nejdu ho hned teď žehlit
což mi teda nevadí, ale kritizuje snad všechno a všechno děláme špatně. Vařím brambory ve velkém množství vody, nedělám domácí knedlík k omáčce, ale dávám kupovaný, škrabka na brambory je novodobý výmysl a nožem je to lepší… Když se to netýká vaření, tak vlastně i s dětmi dělám vše špatně. Nenechávám vyřvat, nedávám dudlík, neposazuju půl roční dítě na nočník, nedávám půl ročnímu dítěti naše jídlo, takže je chudák… Špatně je prostě všechno a vždycky, mi to musí zdůraznit, že takhle to ona nedělá, nebo tehdy to dělala teda jinak…
Venku na zahradě nás zamkla už nespočetně krát, děti nám budí pravidelně skoro každou noc televizi. Komplikuje nám normální život tím, že si nevezme klíče ani mobiltakže nemůžu ani odejít z domu na nákup, nebo jamkoli jinde, protože když zamknu tak po nás ještě řve, že jsme ji nechali stát venku
Moje babička taky pořád všude všechno zamyká, asi je tato generace takto navyklá.. Má 85 a normálně žije sama a funguje, můj otec s ní vždy zhruba jednou týdně zajede na větší nákup, kde si vybere, co potřebuje a nemusí to tahat sama, jinak si pak sama chodí třeba pro pečivo nebo šunku.. až nebude moct, tak se o ní táta s mamkou nějak postarají, a já zase počítám, že se v budoucnu ujmeme mých a partnerovych rodičů. ALE! To, co popisujes, bych nesnesla.. Můj dům, moje pravidla a vy jste hodně omezování.. V tomto případě bych raději pořídila byt poblíž a chodila na denní návštěvy, nebo ji třeba pozvala na víkend, protože u vás to soužití evidentně nefunguje..
@smile_xxx píše:
Co je na tom neobvyklého? Moje babi chodila po schodech do prvního patra několikrát denně, a to měla 94 let. A do toho každý den vařila, dobře slyšela, viděla. V 95 si zlomila krček, a dokázala to po operaci rozhodit. Ale pak už měla zakázáno chodit do schodů, ale v přízemí se pohybovala sama.
Samozrejme je to možné. Jen by mi to nesedělo s tou „demencí“, ale ono to vypadá spíš na schválnosti či umanutost.
@Anonymní píše:
Já te chápu, zakladatelko, ale na druhou stranu, co chceš dělat? Jakou máš vizi do budoucna? Dokážeš si představit, že byste takto žili např. dalších 10 let (do 94) tu bábrle klidně být může a je jasné, že mládnout a moudřet nebude. Chápu, že jsou to drobnosti, ale podle toho, co píšeš vám fakt mnoha způsoby komplikuje život a ty máš defacto na starosti 3 děti. Je vidět, že se nudí a tak schválně prudí (s jídlem, péčí o děti). Kdo ti zaručí, že nenechá omylem něco na sporáku a půjde na zahradu a vám neshoří dům? Teď samozřejmě přeháním, ale staří lidi jsou jak časováná bomba, znám to z vlastní zkušenosti, kdy babička s demencí málem vyplavila byt.
Zkusila bych jí ní domluvit, když si nedá říct, řešila bych to dál. Když se jí nelíbí, jak vědete domácnost, např. utíráš podlahu zleva doprava a ne naopak, tak si může najít vlastní bydlení. Klíče a televize se dají nějak vyřešit po technické stránce, prudící babka už těžko. ![]()
Příspěvek upraven 01.02.23 v 00:14
@Takco píše:
Samozrejme je to možné. Jen by mi to nesedělo s tou „demencí“, ale ono to vypadá spíš na schválnosti či umanutost.
To nemusí být ani schválnost, ona to vůbec nemusí myslet zle nebo tak, ale jak se říká: „Starého psa novým kouskům nenaučíš.“ Tihle lidé jsou zvyklí 70 let něco nějak dělat, viz. zamykání dveří, škrabaní brambor nožem, v 85 už je to pro ně naprosto normální rutina, nad kterou ani nepřemýšlejí. Nedokáží se přizpůsobit zvykům a tempu jiné domácnosti, viz. že zakladatelka žehlí pradlo, až když spí děti, ne ihned a když je někdo „napomene“ jsou uražení. Nejsou schopni pochopit, že by někomu mohlo vadit, že si v 1 ráno pustí nahlas televizi a chodí po baráku, prostě jak malé děti.
@Takco ne,opravdu si nemyslím, že to dělá naschvál
spíše je takhle zvyklá fungovat a nehodlá se smířit s tím, že někdo funguje jinak. Vše musí být podle ní a poučuje nás jako malé děti, protože je to jinak, než chce ona. Přes nevyžádané rady se přenesu, ale ne, když mi je doslova nutí a kritizuje, že dělám věci jinak, než dělala ona. Nejvíce mě vytáčí „rady“ ohledně děti. Třeba, že půlroční nesedí na nočníku, nebo že se kdysi dával dětem rum na dudel, aby spaly, nebo že mám půlroční dítě položit do postýlky a zavřít v ložnici a nechat vyřvat, než neusne.. když to tak nedělám, tak mi vyčítá, že jsem otrok, že dítě bude rozmazlene. Je schopná mi přerovnávat oblečení ve skříni a když ji řeknu, že si nepřeji, aby mi kopala v oblečení tak se urazí.
když ji poprosím, ať v noci nepouští dole televizi, nebo ať v noci nic nevaří a netriska na nádobí, protože nám spí děti tak se omluvi, odkyve to, ale další noc je to to samé ![]()
A co se týká toho divadla tak je to taková místní skupina babiček, která občas zahraje nějaké vystoupení například ve školce na karnevalu, v knihovně atd.
většinou se schází jen aby si popovídaly a občas něco zahrajou
není to divadlo jako takové
Lepší to nebude. Není na tom nějaká ta její kamarádka stejně? A co s ní bude až pojedete na dovolenou?
@Anonymní píše:
@Takco ne,opravdu si nemyslím, že to dělá naschválspíše je takhle zvyklá fungovat a nehodlá se smířit s tím, že někdo funguje jinak. Vše musí být podle ní a poučuje nás jako malé děti, protože je to jinak, než chce ona. Přes nevyžádané rady se přenesu, ale ne, když mi je doslova nutí a kritizuje, že dělám věci jinak, než dělala ona. Nejvíce mě vytáčí „rady“ ohledně děti. Třeba, že půlroční nesedí na nočníku, nebo že se kdysi dával dětem rum na dudel, aby spaly, nebo že mám půlroční dítě položit do postýlky a zavřít v ložnici a nechat vyřvat, než neusne.. když to tak nedělám, tak mi vyčítá, že jsem otrok, že dítě bude rozmazlene. Je schopná mi přerovnávat oblečení ve skříni a když ji řeknu, že si nepřeji, aby mi kopala v oblečení tak se urazí.
když ji poprosím, ať v noci nepouští dole televizi, nebo ať v noci nic nevaří a netriska na nádobí, protože nám spí děti tak se omluvi, odkyve to, ale další noc je to to samé
To je šílené…já si to nedokážu představit, máte s manželem asi svatozář, já jsem teda nervák a jak to tak čtu, tak bych asi brzy spáchala atentát.
Svou babičku jsem měla ráda, ale kdyby se takto chovala, tak jsou dobré vztahy ty tam, navíc tohle ani není tvoje rodina, je to pro tebe cizí ženská. Jak to bere manžel? Toho taky prudí? Jestli babka nechce do domova, najděte jí někde poblíž vlastní garsonku, jinak se z toho zbláznite.
@Takco píše:
moje babička byla naprosto dementní, počurávala se, jídlo jí chystal a krájel děda, ale po schodech běhala jako čamrda, i po zahradě - demence nesouvisí přece s pohyblivostí