Bydlení s babičkou

Anonymní
31.1.23 19:09

Bydlení s babičkou

Ahoj, asi se chci jen vypovídat, protože takhle situace je pro mě už neúnosná a přestávám to zvládat.
Manželova babička má 84 let. Rok zpět ovdověla a zůstala sama na velkém domě celkem daleko od nás všech. My máme svůj dům a dvě malé děti, takže jsme neměli možnost tam k ní pořád jezdit. Manželova babička má teda jen jedno dítě a tím je manželův otec, ale ten je silný alkoholik a už několik let o něm nikdo nic neví 🙄
Babička teda byla smutná, že tam bude sama, na vesnici, daleko od obchodu a na starém rozpadajícím baráku… pořád nám psala a volala, ať se za ní stavíme. Opravdu každý den a každý den něco potřebovala. Což úplně skloubit nešlo, Takže jsem babičce navrhli, aby dům prodala a nastěhovala se k nám, protože my máme poměrně velký dům.
Dole máme obývák, kuchyň, technickou místnost, koupelnu a ložnici.
V horním patře 2 dětské pokoje, pracovnu a koupelnu.
Do té doby jsme s babičkou neměli nejmenší problém. Byla to milá příjemná paní..
Pracovnu jsme teda vyklidili a udělali z ní místnost pro babičku.
Děti máme poměrně malé (2,5 roků a mladší půl roku).
Nahoře má babička svůj pokoj, kde má postel, skříně a televizi, ale nechce tam trávit čas, protože se tam prý cítí sama v noci a tvrdí nám, že se jí zjevuje její mrtvý muž.
Jenže doma je to peklo. Přes den se to dá, babička se snaží pomáhat, občas uvaří, jde ven na zahradu, nebo se někam projít, pohraje si s dětmi, ale večer jsme z ní všichni na prášky.
Babička špatně slyší, má naslouchátko, ale odmítá ho nosit, protože ji prý překáží 🙄 v noci nemůže spát. Usne třeba v 10 a v 1 je už vzhůru. Jenže bantuje po celém domě. Prochází se po obýváku, tříska na skříňkách v kuchyni a nebo si jen tak zapne v 1 ráno na nejvyšší stupeň hlasitosti televizi, čímž nám vzbudí děti. Když ji poprosím ať si televizi vypne, jde se dívat k sobě nebo si vezme naslouchátka tak ne… Ona slyší dobře, naslouchátko ji překáží a nahoru nejde, protože se tam cítí sama.
Už jsem ji navrhla, že my si přestěhujeme ložnici do patra a ona může být dole..taky ne, taky by se cítila sama, prý se cítí dobře dole, ale jen když ví, že jsme v ložnici my.
Připadá mi to, jakobych se bavila s malým dítětem 🤦🏼‍♀️
Všechno má potřebu dělat si po svém a o všem nás poučovat. Například se mi snažila vnutit, že mám půl ročnímu dítěti dávat dudlík s medem, když nechce dudlík. Když vařím, taky vše kritizuje. Mám hodně vody v hrnci s brambory - hodně to spotrebuje elektriky, než se voda uvaří -hodne peněz…
Stále chodí a zamyká. Jdu na zahradu, nechám odemčene dveře a ona mě tam zamkne a klíč nechá ve dveřích. Pak se na ní nedá dozvonit, protože neslyší..minulé manžela zamkla v zahradním domku. Než stihnu vyhodit koš do popelnice je opět zamčené 🤦🏼‍♀️ takže musím neustále myslet na to, brát s sebou klíč. Věci nám taky neustále přenáší a uklízí. Například jeden den manžel přijel z práce, položil si klíče na stůl, najedl se a měl jet k doktorovi. Samozřejmě, klíče od auto na stole nebyly a ona si nemohla vzpomenout, kam je uklidila🤦🏼‍♀️ takhle nám přes léto jednou uklidila klíče od garáže. Týden jsme je nemohli najít. Nebo se sebere, nevezme si klíče a jde se procházet někam ven. My chceme jet pryč, zamknout nemůžeme, protože ona nemá klíče, mobil vždycky zapomene a tím pádem musíme čekat dvě hodiny, než se uraci vrátit…
Jednou se takhle sebrala a šla se sousedkou na krytý bazén a na oběd aniž by něco řekla 🤦🏼‍♀️ já potřebovala odjet s dcerou pryč. Tehdy jsem měla chvíli před porodem a musela jsem odjet s dcerou k očnímu a pak k zubaři, kde jsme byli objednání… Klíče nechala doma, mobil taky. Odemknuto jsem nechat nemohla, protože máme doma peníze, šperky atd. Byla jsem už fakt vytočena, takže jsem zamkla. Nacož mě ještě seřvala, že musela hodinu čekat venku s mokrou hlavou. Když jsem jí řekla, že si má brát klíče nebo mobil tak se ještě urazila…
Jsou to asi maličkosti, ale leze mi to krkem, bavit se s babičkou moc nedá, vše odkyve a odsouhlasí, ale za minutu je to, jakobychom nic neřekli a dělá to dál jak chce ona…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
jahuhudka
31.1.23 19:24

To je proste normální staří :nevim:

• Citovat
  • Upravit
21389

To buzeni v noci bymi vadilo. To bych radeji i zrusila televizi. Nebo prasek na spani :think:
Dvere bych zamykala. Co s ni, at si rve :nevim:

Příspěvek upraven 31.01.23 v 19:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376

Prostě bych jí oznámila, že jí přestěhujete do přízemí, abyste se mohli všichni vyspat. Pro ni je to i lepší kvůli pohybu. Byla bych neoblomná. Klíče a jiné věci holt nenechávat na místech, kde má potřebu je uklízet. S vařením to tak bývá, s tím asi nic moc neuděláš. Někde bych si nechala venku náhradní klíč a na dveře pořídila takové to otáčecí zamykání zevnitř, aby neměla potřebu tam strkat klíč, který tam pak zapomene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24692
31.1.23 19:29

Staří lidé jsou v lecčem jako malé děti. Mají na to nárok. U vaší babičky se nejspíš začíná projevovat stařecká demence. Chce to trpělivost a pochopení. Kdo ví, jak na tom jednou budeme my. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
825
31.1.23 19:34

Staří je v tomhle na nic, a obavám se ze tohle je jen začátek. Snažte se co nejvíc věci podchytit aby nemohla škodit, přestěhujte ji dolu, vymluvte se třeba na to aby v noci nespadla na schodech, a vydrzte :kytka: vaření neres, jedním uchem dovnitř druhým ven, snaží se byt užitečná, jen to dává blbě najevo. Mysli si ze pomáhá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
31.1.23 19:38
@lucad77 píše:
Staří lidé jsou v lecčem jako malé děti. Mají na to nárok. U vaší babičky se nejspíš začíná projevovat stařecká demence. Chce to trpělivost a pochopení. Kdo ví, jak na tom jednou budeme my. :nevim:

jestli je to demence, tak to chce psychiatrickou medikaci a to co nejdřív
a není nezbytné si tím nechat zničit vlastní zdraví a rozvrátit rodinu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
31.1.23 19:40

No tak špatně na tom ještě není, když si chodí v tomto věku ještě na bazén. To v 84 letech je obdivuhodný.
To, že bude soužití složitější jste si měli uvědomit hned.Ono je celkově narušení klidu si někoho( i když příbuzného) nakvartýrovat do baráku. Pokud prodala dům, tak teď nemá opravdu kam jít. Jedině, že by si koupila byt poblíž nebo Vám část peněz věnovala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24692
31.1.23 19:44
@annlady píše:
jestli je to demence, tak to chce psychiatrickou medikaci a to co nejdřív
a není nezbytné si tím nechat zničit vlastní zdraví a rozvrátit rodinu

Ano, s lékařem bych se poradila. Ovšem ono na to nepomáhá nakonec stejně nic. Měli jsme doma několik let babičku s postupující demencí, byl to záhul, nepopírám. Ale ona se o nás starávala jako o malé děti, my jsme tedy cítili povinnost se o ni zase postarat ve vysokém stáří. Tak to prostě je. Měla by se samozřejmě zapojit celá rodina, ne že to oddře jenom jeden člověk. A dneska je síť pomocných zařízení a služeb mnohem širší, než byla tehdy u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
31.1.23 19:50

Predne chci napsat, ze jste moc hodni, ze jste se babicky ujali :hug: Ale taky teda ocenuji odvahu, ono je to se starymi lidmi opravdu tezke.

U nas v rodine to je tak, ze babicka zustala v dome sama, ale kazdy den se stridame a chodime ji rozptylovat a pomahat. Ale je nas na to dost, ma dve deti a dohromady 6 vnoucat (vsem nam je okolo 40).

Druhou babicku ma v peci teta, no nekdy je to taky narocne, hlavne opravdu vyzaduje, at s ni porad nekdo je a nemuzou poradne nikam vyrazit na dovolenou, ani na delsi vylet. Babicce na samotu hodne pomohlo akvarium s rybickama, na okne ma kytky a bylinky a taky ji vnoucata naucily ovladat tablet, takze si tam foti a nataci navstevy a kdyz ji je smutno, tak si to pousti, taky si umi otevrit ruzna videa apod. - je ji pres 90.

Urcite je hlavne dulezite ji udrzovat mozek v akci, zamestnavat ji, oni ti stari lide pak strasne rychle sejdou a zacnou byt mimo, jak vypadnou z kazdodennich cinnosti. I kdyz je nekdy otravna, myslim, ze se hlavne chce citit potrebna. Dedecek, kdyz uz byl na konci zivota slaby, tak treba pomahal vyloupavat orechy z rozlousklych skorapek, nebo mlel strouhanku v rucnim mlynku apod. Drobnosti, ktere mu ale delaly radost.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.1.23 20:00

No, někdy je třeba starým lidem poručit. A taky je člověk nemusí mít doma za každou cenu. Naši měli doma babičky několik let. Nejdřív jednu, pak druhou. Občas je někdo pohlídal, ale jinak tím byli dost omezení. Mohli třeba cestovat a užívat si. Teď je tata sám dost nemocnej. Nemyslím si, že y člověk měl strávit značnou část života péči o staré lidi.

• Citovat
  • Upravit
1292
31.1.23 20:00

:hug: :hug: :hug: :hug: :hug: :hug: :hug: Opravdu vás obdivuji, že jste do toho šli, je tónovaná vás neskutečně hezké.
Podle popisu, je to „normální“ stáří…jenze co s tím. Asi bych ji opravdu přestěhovala dolu ať se aspoň vyspite a to stylem babi takhle to bude, jinak to nepůjde a byla bych v tom neoblomna. Za chvíli vám třeba starší půjde do školky a o to víc se bude potřebovat vyspat a vy také…nedá se nic delat.
Hodně štěstí a držte se :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12237
31.1.23 20:10

Mate muj obdiv.. Ja budu asi sketa a nelidska, ale ja bych uvazovala o premisteni do domova.. Sama bych ve stari nechtela zasahovat mladym do zivota. A jako mlada bych nechtela zas snaset tohle :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
31.1.23 20:13

Na tu tv doporucuji sluchatka pro babicku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.23 20:16
@Ketris píše:
Mate muj obdiv.. Ja budu asi sketa a nelidska, ale ja bych uvazovala o premisteni do domova.. Sama bych ve stari nechtela zasahovat mladym do zivota. A jako mlada bych nechtela zas snaset tohle :think:

tahle démonizace domovů důchodců, domovů s pečovatelskou službou a podobných zařízení je pekelná a hloupá, nemůže se každý o rodiče starat, pokud bude potřebovat péči máma, tak ví, že musí do pečovatelského domu, protože já to fyzicky nezvládnu a sestra žije mimo republiku a souhlasí s tím, stačilo jí, když se musela starat o svou tchyni nějaký měsíc, když měla zlomenou ruku a já byla po operaci páteře, to bylo peklo, babce to sice furt myslelo, ale nic jí nebylo dobré, jídlo, postel, co je v TV, jak se učím, co si oblíkáme…
nikomu nepomůžete, když se péčí o příbuzného uštvete, zničíte si fyzické i psychické zdraví, finančně se zruinujete a rozvrátíte si klid v rodině

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová