Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj, asi o nic nejde, ale pro mě je to Opravdu ponižující a necítím se dobře.
Byla jsem z domu zvyklá dostávat dárky v rozumné finanční míře a praktikujeme to takhle pořád i teď.
Problém je manželova rodina.
Tchán je celkem finančně za vodou a tchýně pracuje jako prodavačka, ale hlavní finance táhne tchán. Mají dva syny, jeden z nich je můj muž a druhý jeho bratr.
My s manželem máme hypotéku na dům, máme dvě menší děti a já jsem na rodičaku. Náš měsíční příjem záleží na měsíci. Když je horší měsíc tak máme třeba 50000 a v lepším měsíci cca 65000. Platíme 20 tisíc hypotéku+ energie, ale myslím, že vycházíme finančně Opravdu dobře a žádné problémy nemáme, dokážeme i ušetřit. Švagr má se švagrovou jedno dítě a bydlí v bytě, který švagrova podědila po babičce. Finančně jsou na tom s výdělkem lépe jako my, a ještě s tím rozdílem, že neplatí hypotéku.
A v tom vidím ten kámen úrazu. Mám pocit, že jsme mezi němi jako nějací chudáci a dávají nám to i když ne záměrně najevo.Například, když k nim přijdeme na návštěvu, tak nám tchán cpe 200 na naftu s tím, že platíme přece hypotéku a máme dvě dětišvagrovcum peníze na naftu nedává
naším dětem taky stále cpou na tajno peníze.
když jim něco přivezeme, nebo koupíme stejně nám to při odjezdu narvou někam do auta a po půl hodině jen pošlou SMS, že tam ty věci jsou…
Tchanovci dostávají od švagrovcu celkem drahé dárky a tak dávají dárky ve stejné cenové kategoriinapříklad na vánoce jsme dostali dráhy kávovar. Hned potom jsem měla narozeniny a to jsem dostala drahou voňavku a kabelku
já jsem z domu zvyklá na menší dárky a tohle mě upřímně ponižuje. Manžel taky je zvyklý na skromnější dárky, ale vše začalo prý až tím, že jeho bratr začal dávat rodičům drahé dary, ti se mu chtěli vyrovnat, ale bylo jim blbé dávat drahé dary jen jednomu, tak začali i nám..
Je to pořád něcokdyž se nám narodilo první dítě tak jsme od nich dostali 50000, zatímco švagrovci dostali „jen“ postýlku a houpatko
odůvodnili to tím, že ať moc neutracime ze svého na vybavičce a raději šetříme na hypotéku.
Je to pořád něco, čím nám nevědomky předhazují, že máme hypotéku a děti a vážně mi to už leze krkem.když jsme byly s tchýni před Vánoci na nákupech tak jsem si prohlížela jednu kabelku, ale neříkala jsem, že se mi líbí. Jen jsem se na ní dívala a nakonec mě stejně odradila cena (6000) protože to mi prostě na kabelku přijde dost. V lednu jsem měla narozeniny a tu kabelku jsem samozřejmě od tchýně dostala společně s parfémem… když jsem se začala bránit, co blázni, že to kupovat neměla, tak argumentovala, že člověk si má udělat radost a my máme hypotéku
![]()
v tu chvíli jsem si taky připadala jako nějaký chudák
Když přijedou na návštěvu přivezou plnou tašku nákupu (práci gel, maso, brambůrky, salámy, pečivo, parky, klobásy, víno, čokolády, atd..)
Manžel to s němi řešil, ale nejspíše nic nepochopiliještě více mě vytáčí to, že švagrovcum takhle nenakupuji, protože oni nemají hypotéku
pak si připadám dost blbě i před němi..
no, trochu si myslím, že je to provokace a jsi troll,
čau
@Anonymní píše:
Byla jsem z domu zvyklá dostávat dárky v rozumné finanční míře a praktikujeme to takhle pořád i teď.
Tchán je celkem finančně za vodou a tchýně pracuje jako prodavačka, ale hlavní finance táhne tchán. Mají dva syny, jeden z nich je můj muž a druhý jeho bratr.
My s manželem máme hypotéku na dům, máme dvě menší děti a já jsem na rodičaku. Náš měsíční příjem záleží na měsíci. Když je horší měsíc tak máme třeba 50000 a v lepším měsíci cca 65000. Platíme 20 tisíc hypotéku+ energie, ale myslím, že vycházíme finančně Opravdu dobře a žádné problémy nemáme, dokážeme i ušetřit. Švagr má se švagrovou jedno dítě a bydlí v bytě, který švagrova podědila po babičce. Finančně jsou na tom s výdělkem lépe jako my, a ještě s tím rozdílem, že neplatí hypotéku.
A v tom vidím ten kámen úrazu. Mám pocit, že jsme mezi němi jako nějací chudáci a dávají nám to i když ne záměrně najevo.Například, když k nim přijdeme na návštěvu, tak nám tchán cpe 200 na naftu s tím, že platíme přece hypotéku a máme dvě dětišvagrovcum peníze na naftu nedává
když jim něco přivezeme, nebo koupíme stejně nám to při odjezdu narvou někam do auta a po půl hodině jen pošlou SMS, že tam ty věci jsou…
Tchanovci dostávají od švagrovcu celkem drahé dárky a tak dávají dárky ve stejné cenové kategoriinapříklad na vánoce jsme dostali dráhy kávovar. Hned potom jsem měla narozeniny a to jsem dostala drahou voňavku a kabelku
já jsem z domu zvyklá na menší dárky a tohle mě upřímně ponižuje. Manžel taky je zvyklý na skromnější dárky, ale vše začalo prý až tím, že jeho bratr začal dávat rodičům drahé dary, ti se mu chtěli vyrovnat, ale bylo jim blbé dávat drahé dary jen jednomu, tak začali i nám..
Je to pořád něcokdyž se nám narodilo první dítě tak jsme od nich dostali 50000, zatímco švagrovci dostali „jen“ postýlku a houpatko
odůvodnili to tím, že ať moc neutracime ze svého na vybavičce a raději šetříme na hypotéku.
Je to pořád něco, čím nám nevědomky předhazují, že máme hypotéku a děti a vážně mi to už leze krkem.když jsme byly s tchýni před Vánoci na nákupech tak jsem si prohlížela jednu kabelku, ale neříkala jsem, že se mi líbí. Jen jsem se na ní dívala a nakonec mě stejně odradila cena (6000) protože to mi prostě na kabelku přijde dost. V lednu jsem měla narozeniny a tu kabelku jsem samozřejmě od tchýně dostala společně s parfémem… když jsem se začala bránit, co blázni, že to kupovat neměla, tak argumentovala, že člověk si má udělat radost a my máme hypotéku
![]()
Když přijedou na návštěvu přivezou plnou tašku nákupu (práci gel, maso, brambůrky, salámy, pečivo, parky, klobásy, víno, čokolády, atd..)
Manžel to s němi řešil, ale nejspíše nic nepochopiliještě více mě vytáčí to, že švagrovcum takhle nenakupuji, protože oni nemají hypotéku
asi kdyby vám to dát nemohli nebo nechtěli, tak to nedávají…
@stinga tak troll opravdu nejsem
a jestli soudíš jen podle smajlíků, tak to pak je tvoje věc ![]()
Nicméně nejde mi o to, že hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere. Jde mi o ten pocit „ponížení“ a dávání najevo, že jsme na tom finančně podstatně hůře než oni, i když vím, že oni to takhle neberou
Já tomu asi nerozumím - stěžuješ si, že vám tchánovci pomáhají??? Nešlo by říct „děkuju“, kdyby nechtěli nebo nemohli tak to asi nedělají. Rodina druhého bratra je na tom finančně lépe tak chtějí třeba, aby se měla všechna vnoučata stejně ![]()
Ty jo to je smajlíků
úplně to razí
hele upřímně nevím, nejseš na ně spíš nějaká nabroušená? Nepřijde mi to jako něco co by mělo dělat rozbroje v rodině. Mají peníze, dávají drahé dárky a oběma rodinám se snaží stejně. Nebo by si byla raději, kdyby švagr dostal kávovar a ty čokoládu? Já jsem taky doma a rodiče často vozí nějaké to ovoce, čokoládu atd. Oni vám chtějí jen pomoci, nesnaž se jim podsunout nějaký špatný záměr a dělat z nich špatné.
Půjčovna tchánovců? Lepší, než koloběžky.
Tedy- sdílení, aby to bylo tipťop.
Čekala jsem vetší částky, když je to pro tebe takovej problem.
Kdyby dat nechteli, nedavaj, tak se uklidni a bud rada, ze nemusite dotovat s vasim platem a hypotekou vy je. ![]()
@Anonymní píše:
@stinga tak troll opravdu nejsem![]()
a jestli soudíš jen podle smajlíků, tak to pak je tvoje věc
Nicméně nejde mi o to, že hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere. Jde mi o ten pocit „ponížení“ a dávání najevo, že jsme na tom finančně podstatně hůře než oni, i když vím, že oni to takhle neberou
Pokud jde jen o tvůj vlastní pocit, zkus terapii. Nějak si to srovnat, utřídit pocity a naučit se s tím pracovat. Bereš ponížení tak kde to není tak myšleno.
@Katcha ano,v podstatě mi vadí to, že nám pomáhají i když to asi vyzní blbě
ale oni nám pomáhají na můj vkus až dost. Například dráhy kávovar, kabelka, nebo manžel dostal na narozeniny nějakou drahou pilu ![]()
Dávají nám 200 Kč na naftu, když přijedeme na návštěvu. Opravdu se kvůli tomu cítím hloupě a ještě hloupěji, když švagrovcum tolik nedávají
@Anonymní píše:
Ale to je o tvém chápání, oni to vůbec nejspíš neberou jako vaše ponižování ![]()
@Anonymní píše:
proč to bereš jako ponížení a ne pomoc? Zejmena když oni to tak ani neprezentuji.
Nechápu proč to řešíš ty, ať to řeší tvůj manžel. Prostě poděkuj a neplet se do toho.
Tak já bych to brala všema deseti. Nám tchýně dává použité věci od kamarádek, jakože oblečení a hračky, ale kvalitou fakt za zenitem. Já bych to dala už leda k popelnici a ona přitom za to dává peníze a předá to nám.
Co já bych dala za prací gel nebo plíny místo těch krámů. Přijdeš mi nevděčná. Myslí na vás, dostáváte krásné věci a taky je to špatně.
Rozumím tomu správně, že zakladatelce vadí, že tchánovci přilepšují více zakladatelčině rodině, než svagrovcům???
![]()
Tak tohle tu ještě nebylo
![]()
A v tom vidím ten kámen úrazu. Mám pocit, že jsme mezi němi jako nějací chudáci a dávají nám to i když ne záměrně najevo.
Například, když k nim přijdeme na návštěvu, tak nám tchán cpe 200 na naftu s tím, že platíme přece hypotéku a máme dvě děti
švagrovcum peníze na naftu nedává
například na vánoce jsme dostali dráhy kávovar. Hned potom jsem měla narozeniny a to jsem dostala drahou voňavku a kabelku
když se nám narodilo první dítě tak jsme od nich dostali 50000, zatímco švagrovci dostali „jen“ postýlku a houpatko
když jsme byly s tchýni před Vánoci na nákupech tak jsem si prohlížela jednu kabelku, ale neříkala jsem, že se mi líbí. Jen jsem se na ní dívala a nakonec mě stejně odradila cena (6000) protože to mi prostě na kabelku přijde dost. V lednu jsem měla narozeniny a tu kabelku jsem samozřejmě od tchýně dostala společně s parfémem… když jsem se začala bránit, co blázni, že to kupovat neměla, tak argumentovala, že člověk si má udělat radost a my máme hypotéku
ještě více mě vytáčí to, že švagrovcum takhle nenakupuji, protože oni nemají hypotéku
Tchanovci dostávají od švagrovcu celkem drahé dárky a tak dávají dárky ve stejné cenové kategorii
Je to pořád něco
Je to pořád něco, čím nám nevědomky předhazují, že máme hypotéku a děti a vážně mi to už leze krkem.
Manžel to s němi řešil, ale nejspíše nic nepochopili