Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Katcha @ivašot. Já samozřejmě vím, že z jejich strany to takhle myšleno neníale vadí mi, když přijedeme třeba všichni na návštěvu a nám dají 200, že na naftu a švagrovi nic
to pak i vidím, jak se švagr na nás vždycky koukne, jak kdybychom ty 200 neměli
takových situací je fakt moc. Minulé třeba byl tchan v nemocnici, tcyhne se neměla jak dostat do města a poprosila nás o nákup. Do telefonu nám ještě řekla, že se máme první stavit k ní, že nám dá peníze na ten nákup a až pak jet do obchodu
samozřejmě to řekla před švagrem, který tam zrovna něco opravoval. Jemu by to neřekla, dala by mu ty peníze až po nákupu.
![]()
možná je to opravdu můj pocit, ale vnímám to tak, že nás považuje za nějaké chudáky.
S tím nákupem si to vztahuješ moc na sebe. Ona netuší jestli máte rezervu, jste před výplatou, kolik vám zbývá. Chce dejme tomu větší nákup a zaplatit předem, protože tě chce ušetřit ponížení, že chceš peníze předem
nebo kde je rozdíl. Nebo se boji, že potom zapomene a to by teprve nebylo ponižující si o ty peníze říkat
a ty dary co vám vrací? Nebozízek jim třeba něco co nechtějí, nepotřebuji, mají pocit, že je pro ně zbytečné, ale vám to může ohrozit rozpočet? Ale ty dvě stovky na benzín jsou fakt blbé, nelze si s nimi promluvit jen o tom. Ne jim zakázat veškerou pomoc, ale snažit se to odbourat po částech
takže teď jen se snažit odstranit tohle.
@Anonymní píše:
Ahoj, asi o nic nejde, ale pro mě je to Opravdu ponižující a necítím se dobře.
Byla jsem z domu zvyklá dostávat dárky v rozumné finanční míře a praktikujeme to takhle pořád i teď.
Problém je manželova rodina.
Tchán je celkem finančně za vodou a tchýně pracuje jako prodavačka, ale hlavní finance táhne tchán. Mají dva syny, jeden z nich je můj muž a druhý jeho bratr.
My s manželem máme hypotéku na dům, máme dvě menší děti a já jsem na rodičaku. Náš měsíční příjem záleží na měsíci. Když je horší měsíc tak máme třeba 50000 a v lepším měsíci cca 65000. Platíme 20 tisíc hypotéku+ energie, ale myslím, že vycházíme finančně Opravdu dobře a žádné problémy nemáme, dokážeme i ušetřit. Švagr má se švagrovou jedno dítě a bydlí v bytě, který švagrova podědila po babičce. Finančně jsou na tom s výdělkem lépe jako my, a ještě s tím rozdílem, že neplatí hypotéku.
A v tom vidím ten kámen úrazu. Mám pocit, že jsme mezi němi jako nějací chudáci a dávají nám to i když ne záměrně najevo.Například, když k nim přijdeme na návštěvu, tak nám tchán cpe 200 na naftu s tím, že platíme přece hypotéku a máme dvě dětišvagrovcum peníze na naftu nedává
naším dětem taky stále cpou na tajno peníze.
když jim něco přivezeme, nebo koupíme stejně nám to při odjezdu narvou někam do auta a po půl hodině jen pošlou SMS, že tam ty věci jsou…
Tchanovci dostávají od švagrovcu celkem drahé dárky a tak dávají dárky ve stejné cenové kategoriinapříklad na vánoce jsme dostali dráhy kávovar. Hned potom jsem měla narozeniny a to jsem dostala drahou voňavku a kabelku
já jsem z domu zvyklá na menší dárky a tohle mě upřímně ponižuje. Manžel taky je zvyklý na skromnější dárky, ale vše začalo prý až tím, že jeho bratr začal dávat rodičům drahé dary, ti se mu chtěli vyrovnat, ale bylo jim blbé dávat drahé dary jen jednomu, tak začali i nám..
Je to pořád něcokdyž se nám narodilo první dítě tak jsme od nich dostali 50000, zatímco švagrovci dostali „jen“ postýlku a houpatko
odůvodnili to tím, že ať moc neutracime ze svého na vybavičce a raději šetříme na hypotéku.
Je to pořád něco, čím nám nevědomky předhazují, že máme hypotéku a děti a vážně mi to už leze krkem.když jsme byly s tchýni před Vánoci na nákupech tak jsem si prohlížela jednu kabelku, ale neříkala jsem, že se mi líbí. Jen jsem se na ní dívala a nakonec mě stejně odradila cena (6000) protože to mi prostě na kabelku přijde dost. V lednu jsem měla narozeniny a tu kabelku jsem samozřejmě od tchýně dostala společně s parfémem… když jsem se začala bránit, co blázni, že to kupovat neměla, tak argumentovala, že člověk si má udělat radost a my máme hypotéku
![]()
v tu chvíli jsem si taky připadala jako nějaký chudák
Když přijedou na návštěvu přivezou plnou tašku nákupu (práci gel, maso, brambůrky, salámy, pečivo, parky, klobásy, víno, čokolády, atd..)
Manžel to s němi řešil, ale nejspíše nic nepochopiliještě více mě vytáčí to, že švagrovcum takhle nenakupuji, protože oni nemají hypotéku
pak si připadám dost blbě i před němi..
Musím říct že i vzhledem k počtu těch dramatických smajlíků mi přijdeš strašně nevyrovnaná a hysterická. No tak vám prostě pomáhají, koho by napadlo, že je to špatně. Asi nikoho.
@Anonymní píše:
@Katcha @ivašot. Já samozřejmě vím, že z jejich strany to takhle myšleno neníale vadí mi, když přijedeme třeba všichni na návštěvu a nám dají 200, že na naftu a švagrovi nic
to pak i vidím, jak se švagr na nás vždycky koukne, jak kdybychom ty 200 neměli: takových situací je fakt moc. Minulé třeba byl tchan v nemocnici, tcyhne se neměla jak dostat do města a poprosila nás o nákup. Do telefonu nám ještě řekla, že se máme první stavit k ní, že nám dá peníze na ten nákup a až pak jet do obchodu
samozřejmě to řekla před švagrem, který tam zrovna něco opravoval. Jemu by to neřekla, dala by mu ty peníze až po nákupu.
![]()
možná je to opravdu můj pocit, ale vnímám to tak, že nás považuje za nějaké chudáky.
a nemáš problém spíš se švagrem než s tchánovci? ![]()
@Keyllah nemám problém se švagrem
@thalasan vrátí nám cokoliv, co přivezeme. Když přivezeme dárkový koš vrátí nám ho, když přivezeme jídlo, tak jako ono taky nám to vrátí. Víno taky vrací
jediné, kdy něco přijmou jsou narozeniny, vánoce a svátek a to ještě když koupíme hlavní dárek a k tomu třeba bonboniéru, nebo víno tak nám to víno a čokoládu vrací, že sladké máme dát dětem a víno si vypít my ![]()
@thalasan píše:
S tím nákupem si to vztahuješ moc na sebe. Ona netuší jestli máte rezervu, jste před výplatou, kolik vám zbývá. Chce dejme tomu větší nákup a zaplatit předem, protože tě chce ušetřit ponížení, že chceš peníze předemnebo kde je rozdíl. Nebo se boji, že potom zapomene a to by teprve nebylo ponižující si o ty peníze říkat
a ty dary co vám vrací? Nebozízek jim třeba něco co nechtějí, nepotřebuji, mají pocit, že je pro ně zbytečné, ale vám to může ohrozit rozpočet? Ale ty dvě stovky na benzín jsou fakt blbé, nelze si s nimi promluvit jen o tom. Ne jim zakázat veškerou pomoc, ale snažit se to odbourat po částech
takže teď jen se snažit odstranit tohle.
Mě by to prostě urazilo, dělají z nich blbce a ještě přede všemi tj. sourozenci a jeho rodině dáme míň nebo nic, však mají, ne. To vztahy opravdu vylepší.
Mno já bych se taky asi trochu styděla za takovou pomoc, ale když už, tak už bych to, co díky darům prarodičů ušetříme, přenechala dětem. Tj 200 stovky na benzín, ok, dám to na potřeby pro dítě, to stejně nákup. Hele, můj brácha a synovec dostává ode mne taky dary ve větší hodnotě, než dává on mě, protože je na tom financne hůř. A já mu vždy říkám, že dokud mám, tak mu dám, až nebudu mít, nedostane taky nic.
Edit. Ještě mi napadlo, že můžete část z toho, co dostanete, dat švagrovi a švagrové, když se vám to obdarovávání nelíbí vůči nim.
@Anonymní píše:
@Keyllah nemám problém se švagrem@thalasan vrátí nám cokoliv, co přivezeme. Když přivezeme dárkový koš vrátí nám ho, když přivezeme jídlo, tak jako ono taky nám to vrátí. Víno taky vrací
jediné, kdy něco přijmou jsou narozeniny, vánoce a svátek a to ještě když koupíme hlavní dárek a k tomu třeba bonboniéru, nebo víno tak nám to víno a čokoládu vrací, že sladké máme dát dětem a víno si vypít my
No ja taky myslim, ze mas problem se svagrem. Mas tendenci se s jejich situaci srovnavat a porad resis, jak pred nim vypadate. Chapu, ze dary mohou uvadet do rozpaku ci vzbuzovat pocit zavazku. Ale nikde tam nevidim pokus o ponizeni, to je zrejme jen ve tve hlave.
@Anonymní píše:
@Keyllah nemám problém se švagrem@thalasan vrátí nám cokoliv, co přivezeme. Když přivezeme dárkový koš vrátí nám ho, když přivezeme jídlo, tak jako ono taky nám to vrátí. Víno taky vrací
jediné, kdy něco přijmou jsou narozeniny, vánoce a svátek a to ještě když koupíme hlavní dárek a k tomu třeba bonboniéru, nebo víno tak nám to víno a čokoládu vrací, že sladké máme dát dětem a víno si vypít my
Já myslím, že za chvíli s tím bude mít problém spíše ten švagr. Za mně je to ponižující i to vracení věcí, ale z vlastní zkušenosti nic s tím neuděláš, oni stejně nepochopí, protože i zde to považuje každý za normální a brali by plnými hrstmi.
Já to mám spíš naopak, teda
Dostávám pracholapy s cm vrstvou prachu, nebo reklamní šunty zadarmo, a na oplátku ta daná „osoba za vodou“ očekává dary za tisíce. Takové problémy teda neznám
@Anonymní píše:
Vy na běžnou návštěvu vezete dárkový koš? To bych asi taky vrátila
je to drahé, zbytečné. Jako já nevím, já tchýni jen tak čokoládu nedávám a přesto ona dětem na návštěvu čokoládu donese. Každopádně oni jako dva jedinci toho jídla nesni tolik a nechtějí to. Od toho bych se odrazila a nevyzadane bych nic nevozila. A tvůj chlap ať s nimi promluvi, ale ne stylem nic od vás nechceme. Ale spis je nasměrovat jak vám mohou pomoci, oni totiž očividně hodně chtějí a nic by naopak třeba ponizilo je
@Nuníček píše:
Já myslím, že za chvíli s tím bude mít problém spíše ten švagr. Za mně je to ponižující i to vracení věcí, ale z vlastní zkušenosti nic s tím neuděláš, oni stejně nepochopí, protože i zde to považuje každý za normální a brali by plnými hrstmi.
a jak by jsi to chtěla vyřešit, aniž by jsi poničila rodinné vztahy a nerozhádala se?
protože třeba to, je pro mě nejdůležitější, takže bych vydýchala i to vracení dárků, a zaměřila se na to, jaké vztahy v rodině jsou a jak se máme rádi…
Samozřejmě dá se udělat hádka a do budoucna znepříjemnit jakékoli slavení narozenin a svátků, ale proč? ![]()
Zbytečně si sama vytvaris problém, ve své hlavě.
Já ti tohle závidím, nám nedávali rodiče ani z jedné strany nic, krom vanoc a narozek, to jsme od tchanu dostali každý 500 a od mojí máti Kč 200.
No a dostávali i oni od nás dárky podobne hodnoty. A že by tajné či veřejné jen tak dávali peníze naším dětem, to taky nehrozilo.
Ale jednu VELKOU výhodu to melo: nemuseli jsme byt nikomu za nic vděční a zavazani.
@thalasan dárkový koš jsme vezli, když jsme byli pozváni přes léto všichni na společné grilování. Chtěli jsme dovézt maso, nebo něco na gril, ale to nám tchýně předem volala s tím, že ona má nakoupené maso, pečivo i sýry a že brambůrky, pití a další „blbiny“ zařídí švagr. nám řekla, nevozit nic
takže jsme vzali dárkový koš s flaškou, olivama, syrama, tyčinkama atd.. nic jiného nás nenapadlo a přišlo nám hloupé přijít jen tak.
@Stará známá píše:
No ja taky myslim, ze mas problem se svagrem. Mas tendenci se s jejich situaci srovnavat a porad resis, jak pred nim vypadate. Chapu, ze dary mohou uvadet do rozpaku ci vzbuzovat pocit zavazku. Ale nikde tam nevidim pokus o ponizeni, to je zrejme jen ve tve hlave.
souhlas. Navíc přece neví, co dostává či nedostává švagr, jaká pomoc byla nabídnuta jemu. Prostě to rodiče chtějí srovnat, nebo dávají tomu „slabšímu“ víc, protože mají pocit, že potřebují. To není o ponížení, to je o tom, že je mají rádi a chtějí, aby se měli dobře a mají o ně starost ![]()
Tak já půjdu proti proudu, ale zakladatelku plně chápu. Mě by taky nepotěšilo, kdybych dojela někam na návštěvu a cpali by mi 200 na benzín, protože jsem chudák s hypotékou co nemá ani na cestu. Taky nemám ráda drahé dary, protože je pak slušnost se adekvátně revanšovat což může být pro někoho prostě problém ( od manželova strýce dostávám každý rok tu samou značkovou voňavku, cena cca 3000-4000, nevoní mi, prakticky ji nepoužívám, mám tu 2 nerozbalené, když bych mu to řekla tak se všichni urazí). Tcháni se nám taky snaží furt pomáhat (což je komické, aby nás dva důchodci podporovali při našich příjmech a majetku). A samozřejmě tato „pomoc“ vzbuzuje u mého manžela pocity „vděčnosti“ a když je potřeba s nimi něco řešit nebo se proti něčemu ohradit tak to neudělá, protože pro nás tolik udělali (jasně přivezli banány).
Nehledě na to, že tyto rozdíly mohou narušovat vztahy mezi sourozenci, když jedni dostávají výrazně více.