Byt 1+1 a druhé dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
221
19.1.19 21:24

Ahojky, pridavam se do diskuze, mame 5,5 letou dcerku a pracujem na druhém mimi. Mame byt na hypo 40m2,mini loznice kde spim ja a dcera a manzel spi v obyvaku (mame jiny rezim trochu a nák sme si takhle zvykli). Měla jsem smely plan, ze byt pronajmem, at se hypo splaci a my pujdem do pronajmu do většího (nechcem ten nas byt prodat, byl za super cenu a nechame ho pak bud detem nebo na duchod :lol: ). A 2 hypo neutahnem. jenze at pocitam, jak pocitam, s manzelovou mzdou a mym rodicakem na 3+1 najem mit nebudem😲 takze zustanem asi po dobu rodicaku v nasi krabicce od sirek… jako mam to tak nak vymyslene, ale trochu se bojim, aby nebyla ponorka…mate jeste nekdo dalsi zkusenosti jako @Netopirek z bydleni v 1+1 s vice detmi? Po rodicaku az se vratim do prace urcite pujdem do většího, ale prezijem ty cca 3 roky? :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
20.1.19 08:29

@Terezeuska Ja ti napisu jakozto dite, ktere v takovem stisnenem prostredi vyrustalo: vadilo mi to hodne. Potrebovala jsem aspon kousek soukromi od rodicu a to nebylo. Otec od nas odesel, takze jsme pak se sestrou byly jen s mamou. A i kdyz jsme s mamou mely relativne dobry vztah, je uz asi naporad poznamenany tou ponorkou. Ona si neodpocinula od deti, protoze deti byly porad vsude a my jsme si neodpocinuly od ni, nemohly mit zadne tajemstvi, vodit si kamarady, se kterymi by se clovek zavrel do pokojicku. Proste nikdy nebyl klid, zaviraly jsme se na zachod nebo do koupelny, abychom mohly byt chvili samy. Takze dnes se vidime max na jedno odpoledne za mesic a pak si od sebe potrebujeme zas odpocinout. Takze za me ne. Pronajala bych si 2+1,ale vetsi a z jednoho pokoje udelala detem pokojicek. Ja jsem si ze sveho detstvi odnesla to, ze do prtaveho bytu deti nikdy aci kdyz nemame kdovijak velky byt, tak prvni, co jsem delala, bylo ze jsem detem zarizovala pokojicek. My jsme po rekonstrukci a prestehovani meli ve zbytku bytu stale zmatek, binec a spoustu nedodelanych veci, ale deti mely komplet zarizeny a dokonceny pokoj. Proste mam porad takove vnitrni pnuti, aby se necitily tak jako ja, takze to stisnene bydleni na me neblahy vliv melo.

Příspěvek upraven 20.01.19 v 08:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10195
20.1.19 08:32

Jestli dela manzel nocni je to na mašli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6038
20.1.19 09:08

@Terezeuska
My to tak zatím máme s dětmi 1,5 a 3 roky. A jde to. Ale - mladší spí, musíš být s tím starším v kuchyni nebo venku s oběma. A že mimina že začátku spí hodně.

Starší syn je naučený, že když dcera spí, tak musí šeptat a být potichu. A když už neví, co by kde by, pustím mu pračku.

Já měla štěstí že dcerka je rozená v červnu, takže jsme až do podzimu byli furt venku. Na procházce, hřišti, louce - kde zrovna nepralo slunce. A pak nám hodně pomohla babička, která bydlí o 5 pater výš.

Teď jsme koupili a rekonstrujeme větší byt, tak jsem za to fakt ráda a už se těším - v červnu bude totiž třetí dítě :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
20.1.19 13:17

@Terezeuska rodičák se dá přežít v klidu. Oni ty děti stejně pořád lezou k nám.
My tedy máme dětský pokoj kde jsou děti a jejich věci. A obývák kde jsme my dospělý.
Hodně záleží jak moc lpíte na věcech. Chce to fungovat co nejvíc minimalisticky. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
21.1.19 12:19
@Modesta píše:
@Terezeuska
My to tak zatím máme s dětmi 1,5 a 3 roky. A jde to. Ale - mladší spí, musíš být s tím starším v kuchyni nebo venku s oběma. A že mimina že začátku spí hodně.

Starší syn je naučený, že když dcera spí, tak musí šeptat a být potichu. A když už neví, co by kde by, pustím mu pračku.

Já měla štěstí že dcerka je rozená v červnu, takže jsme až do podzimu byli furt venku. Na procházce, hřišti, louce - kde zrovna nepralo slunce. A pak nám hodně pomohla babička, která bydlí o 5 pater výš.

Teď jsme koupili a rekonstrujeme větší byt, tak jsem za to fakt ráda a už se těším - v červnu bude totiž třetí dítě :D

Moc děkuji za tvou zkušenost, je mi jasné, že budem muset řešit trochu víc to spaní, starší spí tedy velice tvrdě, tam si myslím, že bude ok, a miminko to uvidíme, jaké bude, jak moc náročné na hluk… pokud to bude hodně na palici, tak manžel půjde do druhé práce a halt se přestěhujem v průběhu rodičáku.. no uvidíme, každopádně přeji krásné bydleníčko ve větším :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
21.1.19 12:20
@Netopirek píše:
@Terezeuska rodičák se dá přežít v klidu. Oni ty děti stejně pořád lezou k nám.
My tedy máme dětský pokoj kde jsou děti a jejich věci. A obývák kde jsme my dospělý.
Hodně záleží jak moc lpíte na věcech. Chce to fungovat co nejvíc minimalisticky. ;)

no já si taky myslím, že naše dcera je nejvíc ráda s námi a když jí řekneme, jdi do ložnice/pokojíčku, tak si pak stěžuje, že ji odstrkujem :mrgreen: no já jsem právě vělice vyhazovací typ, takže super, stále likviduji a minimalizuji, máme lodzii, na které taky „bydlíme“ a velký sklep, kde máme všechno :) dále máme kočárkárnu na kočárky a pojízdné hračky dcery a kola. takže jako tohle je všechno fajn. no jsem na to zvědavá! ale taky si myslím, že se velký prostor přecenuje :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
21.1.19 13:32
@Terezeuska píše:
no já si taky myslím, že naše dcera je nejvíc ráda s námi a když jí řekneme, jdi do ložnice/pokojíčku, tak si pak stěžuje, že ji odstrkujem :mrgreen: no já jsem právě vělice vyhazovací typ, takže super, stále likviduji a minimalizuji, máme lodzii, na které taky „bydlíme“ a velký sklep, kde máme všechno :) dále máme kočárkárnu na kočárky a pojízdné hračky dcery a kola. takže jako tohle je všechno fajn. no jsem na to zvědavá! ale taky si myslím, že se velký prostor přecenuje :)

Soukromí prostor se dá udělat i v malém bytě. Hlavě ho musí ostatní tolerovat. Když ho netolerují tak je sebevětší prostor malý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
21.1.19 14:21
@Netopirek píše:
Soukromí prostor se dá udělat i v malém bytě. Hlavě ho musí ostatní tolerovat. Když ho netolerují tak je sebevětší prostor malý.

to je svatá pravda. dcera, 5,5 let, ta už mě zná a ví, že když potřebuji chvíli si odpočinout, že mě nechá, to je hezký, je to opravdu o té domluvě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
21.1.19 16:47
@Netopirek píše:
Soukromí prostor se dá udělat i v malém bytě. Hlavě ho musí ostatní tolerovat. Když ho netolerují tak je sebevětší prostor malý.

Hezká slova… ale fakt jen slova.
Kde nic není, ani smrt nebere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
21.1.19 20:44
@Bábrdl píše:
Hezká slova… ale fakt jen slova.
Kde nic není, ani smrt nebere.

To je tvůj názor a tvoje zkušenost. Ja bydlela v domě 3+kk-50m². Bylo nás tam 4 dospělí a jedno dítě. A soukromí jsem měla dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
22.1.19 07:35

@Terezeuska

https://video.aktualne.cz/…c1f6b220ee8/

My máme sklápěcí postel, takže v obýváku spíme na normální posteli a přes den máme gauč.

Dětem budeme na jaře dělat Triple bunk bed.
Taky doufáme, že se nám podaří přestěhovat do většího. Ale prozatím… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31888
22.1.19 09:07
@Anonymní píše:
Dobrý den, bydlíme s přítelem a pětiletou dcerou v bytě 1+1 a čekáme druhé dítě (neplánovaně). do budoucna chceme baráček - bud koupit, nebo postavit, ale počítám s tím že tu ještě zůstaneme cca do 1 roku druhého dítka. dcera pujde do školy až v 7 letech takže bych chtěla aby měla svůj pokojík a svůj klid. bydlíte tak někdo?? vím že se to určitě dá zvládnout, jen by mě zajímali zkušenosti.. díky

Takovej mírnej OT, vím že se na to neptáš, ale nedá mi to… pokud za 2 roky plánuješ bydlet v domě, tak to je skoro na to to řešit teď. Pokud stavbu, tak určitě (i na rychlé dřevostavby se dnes běžně čeká 1 - 2 roky než se vůbec začne stavět), o cihlovém ani nemluvím. A to už musíte mít pozemek, řešit projekt, ohlášku… a z hlediska koupě je naopak doba šílená, výběr strašný, cca do roka se předpokládá zvýšení na 4% hypo a taky to vyřízení není až tak krátké. Pokud byste rekonstruovali, tak to máš zase o kus prodloužené.

Jinak u 1+1 taky záleží jak je to velké. Bývá to o něco lepší než 1+kk, v cca 50m2 by se ještě dalo, ale v menším mi to připadá šílené. Nicméně pokud nemáte stejně na výběr, tak je asi zbytečné to řešit, tu chvíli to vydržíte a pak půjdete do většího :) mimino stejně prostor nepotřebuje a malá to ten 1 - 2 roky zvládne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31888
22.1.19 09:09
@Burj Chalifa píše:
nepochybuji, že znáš nová pravidla poskytování hypoték a nároky na bonitu žadatelů.

Na kterých není vůbec nic tak šíleného, tím spíš když teď úroky zlevňovali ;) až bude úrok ne 2,7, ale 4 - 5% a nedejbože požadavek na ještě nižší LTV, to bude teprve něco…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31888
22.1.19 09:11
@edita78 píše:
@Burj Chalifa znám, z 1+1 jsem se stěhovala v srpnu do 3+1 a určitě pokud je paní v začátku těhotenství, tak dostane hypotéku snáz teď, je-li zaměstnaná, než za rok, kdy bude na rodičovské… bere se půl roku zpětně z výdělku…
:palec: někde dokonce rok
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1